Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2477, Did:0, useCase: 3

10 iemesli kāpēc VEF nav kļuvis par Latvijas komandu

Raivis Šveicars
Raivis Šveicars

10 iemesli kāpēc VEF nav kļuvis par Latvijas komandu
"VEF Rīga" pirmais cilvēks Edgars Jaunups
Foto: Romāns Kokšarovs, F64

Pirms pāris dienām oficiāli beidzās epopeja starp basketbola kluba VEF un basketbolistu Kasparu Bērziņu. Kā tā beidzās, visticamāk, nav jāstāsta, bet interesanti, ka vefiņam Laimes māte savu vaigu kā negriež, tā negriež. Viena nelaime seko nākamajai un VEF joprojām nav izdevies kļūt par tādu komandu kā sākotnēji tika definēts – par „Latvijas komandu”, kas līdzjutēju acīs būtu kā klubs, kuru dievināt, un, par kuru slimot. Lūk, SA+ 10 iemesli kāpēc tas tā nav noticis.

1. Komandas vadība
Nav noslēpums, ka galvenais kluba runasvīrs Edgars Jaunups ar savu urķēšanos basketbola vidē ir saniknojis ne vienu vien basketbola līdzjutēju. Joprojām aktīvais politiķis nekautrējas atklāti izteikties par visu, kas ienāk prātā. Nelaimīgā kārtā Jaunupa teiktais lielākoties nepiepildās vai arī „gaidāmās izmaiņas” ir kaķim zem astes. Kaut vai runas pirms šīs sezonas par komandas milzīgo potenciālu, komandas kodola noturēšanu utt. Otrs cilvēks, ko visbiežāk piemin sakarā ar VEF vadību ir direktore Laila Spaliņa, kura arī ne vienu reizi vien ir kritusi līdzjutēju nežēlestībā. Kāpēc nekas tāds nav dzirdēts par „Dinamo” vadību (neskaitot Savicki, kurš arī ir slavens citātu autors)?

2. Komunikācijas problēmas
Atkal jāatgriežas pie Lailas Spaliņas, kura acīmredzot atbild par kluba komunikāciju ar masu medijiem. Tikai ar masu medijiem, jo izveidot labu komunikāciju ar līdzjutējiem, kas klubam veidotu labu un pretimnākošu tēlu, Lailai ir par grūtu. Vai tiešām ir tik grūti nolīgt profesionālu preses sekretāru, kuru būtu iespējams sasniegt gan ar interneta starpniecību, gan arī telefoniski? Tas būtu kā tilts starp cilvēkiem un profesionālu klubu, kas patiešām vēlas kļūt par basketbola flagmani. Pagaidām neizskatās, ka šīs lietas klubu interesētu.

3. Fanu kluba neesamība
Kā profesionāls basketbola klubs, kam ir vairāku miljonu budžets var iztikt bez sava pastāvīgā fanu kluba? Šādi kluba patrioti bija gan ASK, gan "Baronam", nemaz nerunājot par „Dinamo”, ko minu, kā piemēru, kam līdzināties. Šeit jau atkal ir jautājums par kluba komunikācijas (ne)spēju, jo komanda spēlē līdzjutējiem. Līdzjutēji ir tie, kas nāk uz spēlēm un vēro cīņu basketbola laukumā. Bez līdzjutējiem tam nav nekādas jēgas.

4. „Latvijas komanda”
Citāts no Jauno basketbolistu laboratorijas manifesta, kas publicēts kluba mājaslapā 2007.gadā: „Nevis leģionāri, bet Latvijas jaunie basketbolisti būs garants VEF nopietnam startam SEB Baltijas Basketbola līgas II divīzijā un Latvijas Basketbola līgā, kur pašmērķīgi nekonkurēsim par pirmo vietu medaļām, bet iegūtā pieredze liks stabilu pamatu spēlētāju profesionālajai izaugsmei līdz dalībai valsts izlasē.”
Pagājuši septiņi gadi un mēs redzam, kas ir noticis ar šo kluba apņemšanos. Nekonkurēšana par medaļām jau sen ir aizmirsta lieta. Augošā apetīte ir palielinājusies līdz ar komandas budžeta cipariem. Protams, tas nav slikti, jo jebkuram sevi cienošam klubam mērķis iz uzvara, taču uzsvars sākotnēji tika likts uz jaunajiem talantiem. Acīmredzot nevajadzēja tik drastiski apgalvot, ka vefiņš visu pastāvēšanas laiku audzinās jaunos basketbolistus un par augstām vietām spītīgi necīnīsies. VEF joprojām neiespēlē jaunos latviešu spēlētājus, jo talantīga spēlētāja pierakstīšana klubam un marinēšana uz soliņa nav spēlētāja attīstīšana. Kaut kāda kustība šajā virzienā ir parādījusies tikai šogad, kad salīdzinoši daudz spēlēja Jānis Bērziņš un Anžejs Pasečņiks, kurš varētu arī kļūt par pirmo VEF izaudzināto spēlētāju, kuram ir cerības tuvā nākotnē pielaikot Latvijas izlases kreklu.
VEF reklamētā „Latvijas komanda” neeksistē, ja reklāmās tiek izmantoti tie nedaudzie latvieši, kuri tiek uz laukuma, ja pārējie ir tikai statisti un dvielīšu padevēji. Labi redzams, ka galvenās vijoles joprojām spēlē ārzemju spēlētāji ar dažu latviešu spēlētāju piešprici.

5. Komandas komplektācijas problēmas
Iespējams, pērn, VEF beidzot atrada to komandas modeli ar, kuru var cīnīties par visaugstākajām vietām visur, kur komanda piedalās, taču Jaunupa izteiktais „Esmu pārliecināts, ka 75% no kodola noturēsim” pagriezās nedaudz citādāk kā Edgars bija ieplānojis. Apmēram šādi: „Esmu pārliecināts, ka 75% no kodola nenoturēsim.” Labāk neteikt neko, ja pēcāk nāksies pievilt līdzjutējus. Arī gadu no gada deklamētais par to, ka tiks piesaistīti labākie Latvijas basketbolisti līdzjutējus tikai satracina, nevis dod cerību, jo vienīgais, kas pēdējos gados ir devies VEF virzienā, ir Rihards Kuksiks.

6. Nevēlēšanās mainīt pazīstamo, bet novecojušo
Kā jau iepriekš minēju, VEF valdes priekšsēdētājs Edgars Jaunups nekad nav kautrējies izteikties tā, ka ir sajūta, ka komandā tūlīt būs tik kardinālas izmaiņas, ka visi paliks ar vaļā pavērtām mutēm. Nekas nenotiek. Butauta sen zināmais darba stils joprojām tur vefiņu nedaudz virs ūdens, bet cerības uz kaut ko augstāku lietuviešu speciālistam vairs nav pa spēkam. Arī neveiksmīgā šīs sezonas leģionāru piesaiste nemaz nav atzīta, kur nu vēl kāds atlaists. Ja neskaita neizprotamo Bajramoviča atlaišanu. Joprojām redzams, ka Robinsonam ir pilnīgi vienalga, kas notiek klubā. Dī Brauns turpina dzīt izmisumā, nevis pretiniekus, bet gan līdzjutējus. Vienīgi kolorītais Nikss savu laiku sāk atspēlēt arvien produktīvāk.

7. Spiediens no malas
Ir pietiekoši daudz ģenerāļi un citi gudrinieki, kuri nekautrējas pie pirmās izdevības pasmieties par VEF, kas ir iemantojis diezgan lielu popularitāti arī sporta fanu aprindās. Šajā sakarā būtu jācitē Ogs Mandino: „Es neklausīšos tajos, kuri raud un gaužas, jo viņu slimība ir lipīga. Lai tie pievienojas aitām. Neveiksmes lopkautuve nav mans liktenis.” Jāatzīst gan, ka „nav dūmu bez uguns” jeb neviens cits pie tā nav vainīgs kā vien pats VEF.

8. Dinamo faktors
Noteikti jāpiemin arī Rīgas „Dinamo”, jo abi klubi parādījās praktiski vienā laikā. „Dinamo” ir Rīgas un visas Latvijas sporta gigants, kam seko līdzi liela daļa Latvijas un noteikti atņem savu daļu līdzjutēju arī basketbolam un tieši VEF. Kāpēc svaru kausi nosvērušies par labu hokejam, nevis basketbolam, jau ir cits stāsts. Rīga nav tik liela, lai varētu apmierināt divu lielu komandu iegribas. Ļoti iespējams, ka VEF būtu daudz populārāks, ja sporta līdzjutējam nebūtu nekā cita kā sevi izklaidēt, taču ir „Dinamo”, kas spēlē ļoti labi, kas pievērš milzīgu uzmanību un pabīda vefiņu malā – tumsā, kur neviens to neredz. Turklāt neizskatās, ka VEF īsti grib izrauties no šīs ēnas.

9. Necieņa pret LBL
Ir grūti komandu uztvert nopietni, ja galveno turnīru, kam loģiski ir jābūt savas valsts čempionātam, VEF izmet mēslainē un faktiski liek LBL klanīties VEF priekšā. Visās citās normālās komandās galvenais ir uzvarēt pašu mājās un nav nozīmes, ka konkurence ir 10 reizes mazāka nekā Eiropas kausā, Eirolīgā vai VTB līgā. Skumji, ka VEF dzenās pēc Krievijas starmešiem, Latvijas basketbola līgu vērtējot zemāk. Jāmin arī absurdo pērnā gada situāciju, kad „basketbola popularizēšanas nolūkos” gada svarīgākās spēles par LBL zeltu komanda aizvadīja mazu Latvijas pilsētu zālēs, nevis Rīgā, no kurienes tomēr nāk VEF. Ne par velti komandu sauc „VEF Rīga”...

10. Necieņa pret spēlētāju(iem)
Šāds punkts varbūt arī nefigurētu, ja vien pirms pāris dienām VEF nebūtu zaudējis FIBA Arbitrāžas tiesā, kas nolēma, ka vefiņam ir jāmaksā prāvs žūksnis Kasparam Bērziņam. Tas viss ir saprotams, taču nav saprotams tas, kas notika pēc tam sociālajos portālos. VEF vadība rīkojās klaji zemiski un neprofesionāli - niknuma dzīti atriebās basketbolistam tā, kā tas nebija redzēts nekad iepriekš. Kā var klubu uztvert nopietni, ja gaismā tiek celtas šādas lietas, kurām vienmēr ir jāpaliek komandas iekšienē? Nav nozīmes kā un kur izklaidējas cilvēki. Profesionālam klubam ar to ir jātiek galā komandas iekšienē. Kā lai spēlētāji jūtas droši par to, ka internetā nenoplūdīs kaut kas, kas skars viņus? Diez vai vefiņam tagad būs vieglāk piesaistīt kaut vai latviešu spēlētājus, ja viņiem pazīstams basketbolists šādi tika pazemots.

  +9 [+] [-]

, 2014-02-24 15:04, pirms 10 gadiem
Latvijas komanda, kurai Latvijas čempionāts vispār nav vērtība, un pie katras izdevības to vien dzird, ka labprāt šeit nespēlētu, bet "bučotu līko" VTB un krievu oligarhiem, no kuriem jau novērsušies leiši un ukraiņi..

  +6 [+] [-]

, 2014-02-24 15:15, pirms 10 gadiem
Žēl, ka viss šādi izvērties, ja godīgi.. Vajag Rīgā basketbola komandu, kas var cīnīties eirokausā, kurā vispāŗ kvalificēties var uzvarot SAVAS VALSTS LĪGU!!!!! Labākais scenārijs- VEF noeit pa burbuli pēc sapiķošanas Bērzam, Tiek dibināts jauns klubs Rīgā, kas sāk no LBL , spēlē BBL un arī Eirokausā. Nafig to VTB... Kur sastāvā ir Latviešu talanti un pāris leģionāri.. Kuru trenētu Kārlis Muižnieks, kurš noteikti ir LV nr1 treneris... bet,... pietiks sapņot.

 +11 [+] [-]

, 2014-02-24 15:19, pirms 10 gadiem
nepaskatījos autoru, jo likās pašsaprotami, ka tas ir VV. Nākas piekrist katram vārdam, un izrādās, ka tas pat nav VV! Visi šie minētie iemesli mani ir atturējuši šogad iet uz VEFa svarīgajām spēlēm Arēnā, bet man šķiet, ka Jaunpupam tas ir vienaldzīgi. Sponsoru un valsts naudu atmazgāšanas bizness, kas papildina politiskās aktivitātes. Novēlu viņam un visiem attīstītājiem uzkārties arī tajā jomā!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2014-02-24 15:27, pirms 10 gadiem
trakākais, ka viss sākās jau pie dibināšanas un visu ratu iegrieza W. Tagad pats sēž krūmos un čivina.... nožēlojami! Viņš gan vismaz kko sajēdza no basketbola , jaunups ar savām mamzelēm nezin pat noteikumus, kur nu vēl kko no komandas komplektēšanas un citām smalkākām lietām.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2014-02-24 16:41, pirms 10 gadiem
VEF ir Rīgas klubs ,nesaprotu ,kāpēc Valmierā,vai Gulbenē būtu jāfano par Rīgas komandu.

  -2 [+] [-]

, 2014-02-24 16:58, pirms 10 gadiem
Autoram :

1. Kas nāktu Jaunupa vietā, un ja nebūtu Jaunupa, vai būtu tāda līmeņa klubs? Tas pats gadījums ar Kiru ledus hokejā.

3. Tu domā, ka jāizveido kkāds mākslīgs fanu pulciņš? Skatītāji kas atnāk uz arēnu nav līdzjutēji?

4. Pamēģini atbildēt uz savu pēdējo teikumu savā pats... Netiek spēlēt, jo nav vēl tāds līmenis. Tā tas notiek visur ar jaunajiem spēlētājiem, no 5 min spēles laiks izaug līdz 30 min.

5. Komandas komplektācija - VEFs nav eirolīgas naudīgais klubs, kurš var noturēt savu komandas kodolu GADIEM ILGI!!! Kā var to nesaprast? Viduvējie eiropas klubi, katru gadu iebrauc auzās ar leģionāru piesaisti, jo nevar taču atļauties pārbaudītās vērtības spēlētājus.

6. Kā tu vari noteikt vai Robinsonam ir viss vienalga un kāpēc bija jāpatur Kenan zero defence Bajramovičs, ja tu tikko rakstīji, ka mazs spēles laiks LV playeriem?

7. ??? Pats to tagad dari, malacis.

8. Ja nezināji , tad salīdzini klubu budžetus... VEFs ar 10 citroniem spēlētu euroleague un tautas būtu 3x vairāk. + kam vajadzīgs tāds Djinamas fanelis kurš uz sportu ir uz Jūs? (daudz paziņu)

10. Mēs neko nezinam, kas patiesībā tur notiek, iekšienē kluba...

  -1 [+] [-]

, 2014-02-24 17:02, pirms 10 gadiem
aspms1 rakstīja: Ko ta pagājušosezon visi tā safanojušies bija un nebļāva, lai gan Jaunups, Spaliņa & Butauts bija tajos pašos amatos. Pat 32kg slavēja Butautu.

Visa pamatā ir panākumi laukumā- tā ka ja Bērzs nebūtu tāds tizlenis turpinātu spēlēt & nebūtu tā sanācis ar Lavalu visticamāk jau EK spēlētu nākamajā kartā un visi būtu priecājušies tāpat.
Loģiski...
Kas tad vainīgs, ka tas pagajušā gada komandas kodols vēlas saņemt lielāku aldziņu?

  +4 [+] [-]

, 2014-02-24 17:13, pirms 10 gadiem
Varbūt "Dinamo" arī nosmeļ kādu daļu neitrālo līdzjutēju, tomēr nedomāju, ka hokeja kluba neesamība būtiski palielinātu VEF spēļu apmeklējumu. Jo tomēr daļai cilvēku vnk nepatīk basketbols, piemēram., man un maniem paziņām.

  +3 [+] [-]

, 2014-02-24 17:52, pirms 10 gadiem
Visa vaina rezultātā un komplekitācijā- pirmā spēle pret Cmoki un pirmais mēnesis parādīja ka būs auzas, ja augustā vēl Stepas kausu paņēma, tad Zalgiris nebija vēl formā- plus Lavals un Bērzs- pēc zoles nāk krišana, pēc zaudes nāk mācība un uzvaras- ja piedomā pie ja atļaušos teikt pie Roulenda komandas- uz valensiju bija 7500 t. Tur ir atbilde- līmenis ar intrigu = skatītājs.
Šitai sezona prēkš Vefa ir labāk ātrāk beigties un jau ķerties pie nākamās sezonas plāna- LV čempis jāpaņem lai nav FIBA jāspēlē...

  -2 [+] [-]

, 2014-02-24 20:50, pirms 10 gadiem
Vefam savu problemu pietiek, bet kads te sakars ar Dinamo kur ir brutala krievu nauda 3x lielaka neka Vefam, ar lielu dalu arzemnieku sastava, nav pat neviena LV vartsarga. Protams ka latviesiem butu labak ja nebutu Jaunups, nebutu Vefa, nebutu normala limena basketbola, butu tikai Ventspils ar savu eurochallenge cup.

  -2 [+] [-]

, 2014-02-24 21:28, pirms 10 gadiem
Onslova kungs uzrāda labi bildes otro pusi
Es teiktu, ka lielākā problēma ir Butauts - švaka resursu izmantošana un ik pa laikam šķība selekcija

  +1 [+] [-]

, 2014-02-24 23:09, pirms 10 gadiem
Pagājušā sezonā, kad Dinamo cīnījās par Nadeždu, bet Vefiņš eirokausos tka tālāk, tā līdzjūtēju attiecība, cik atceros, izlīdzinājās. Pozitīvs brīdis turpinājumam nesekoja...

  +1 [+] [-]

, 2014-02-25 00:16, pirms 10 gadiem
Autor, es laikam būšu izņēmums. Nebūtu problēmu iet gan uz VEF, gan uz Dinamo.

  +2 [+] [-]

, 2014-02-25 10:52, pirms 10 gadiem
VEFs ir viduvēja līmeņa komanda, ar tādu pašu vadību, spēlētājiem, treneri un attieksmi pret skatītājiem. Kur tad radīsies tie līdzjutēju pūļi ja klubs ar, it kā augstiem mērķiem, nedara neko lai zāle būtu pilna. Jā vēl jāatrod Rīgā tā zāle.

  +2 [+] [-]

, 2014-02-25 21:03, pirms 10 gadiem
Vefam sezona ir super tizla. LV vēsturē laikam vēl nav bijis naudīga un tajā pašā laikā tik demoralizēta kluba (domāju šo sezonu) un nevienā no sporta veidiem.

Dinamo, Vefu ietekmē minimāli. Būtu normāla vadība, ja tas klubs kautkur spēlētu, vietējam līdzjutējam kaut cik simpātisks sastāvs ............................................To kasjaku tur ir tik daudz, ka nevar uzskaitīt. Fanu neesamību ietekmē tikai pats Vefs.