Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2477, Did:0, useCase: 3

Pa kuru ceļu aizies VEF?

Raivis Šveicars
Raivis Šveicars

Pa kuru ceļu aizies VEF?
foto:www.sportacentrs.com

VTB līgas grimstošo kuģi viens pēc otra pamazām sāk pamest tā dalībnieki, taču ir palikuši pēdējie matroži, kuri spītīgi nevienā neklausās un nepamet sarūsējušo, cauro kuģi. To skaitā ir arī Rīgas VEF, kuri joprojām nav pateikuši skaidru atbildi vai klubs turpinās spēlēt līgā, kuras vadības mītne atrodas valstī, kura tikko okupēja daļu Ukrainas.

Intervijā sportacentrs.com VEF padomes priekšsēdētājs Edgars Jaunups skaidri licis noprast, ka VTB līgas spēles ir bijušas lielisks veids kā aizpildīt neritmisko spēļu kalendāru. Tātad neizskatās, ka „VEF” galvenajam vīram būtu prātā teikt ardievas līgai, no kuras par labu nacionālajiem čempionātiem, jau atteikušās gan „Lietuvos Rytas”, gan „Neptunas” komandas. Kādam gudram cilvēkam beidzot vajadzētu iebakstīt Jaunupam sānā un apskaidrot radušos situāciju – vairs nav runa tikai par sportu, bet arī par politiku un laiku, kad jāparāda mugurkauls un jāizstājas no projekta, kuru finansē Kremlis. Pagaidām nekas tāds nav izdarīts, tāpēc piedāvājam piecus attīstības virzienus SA+ versijā, kuros varētu soļot Rīgas VEF (gadījumā, ja VEF neizjūk).

Dalība visos līdzšinējos turnīros
Vefiņš var turpināt piedalīties visos turnīros, kur līdz šim – kādā no Eiropas turnīriem, VTB līgā un arī Latvijas Basketbola līgā. Nav jābūt gaišreģim, lai teiktu, ka no politiskā viedokļa šis būtu sliktākais scenārijs. Nav jābūt arī ar īpašu fantāziju, lai saprastu, ko par šādu lēmumu teiktu basketbola līdzjutēji.

Dalība Eiropas turnīros un LBL
Šāds solis Vefiņam būtu jāsper, ja sankcijas pret Krieviju smagi iedragātu arī Latvijas ekonomisko situāciju, kas varētu iespaidot arī rīdzinieku budžetu. Nedrīkst aizmirst arī Kaspara Bērziņa lietu, kuram teorētiski pienākas 440 000 eiro no kluba, kas pēc Jaunupa teiktā ir 15% no kluba gada budžeta. Nav tā mazākā summa, taču nebūtu jau arī tā, ka tikai šīs summas dēļ VEF kļūtu par nabagiem. Šāds scenārijs būtu diezgan dramatisks solis atpakaļ komandas attīstībā un piedalīšanās tikai divos turnīros nebūtu interesanta vairākiem augsta līmeņa basketbolistiem, tostarp latviešiem, kuru piesaistīšana VEF komandai allaž bijusi it kā prioritāte.

Dalība Eiropas turnīros, BBL un LBL
Reālākais un loģiskākais no scenārijiem, ja Rīgas klubs patiešām izstātos no VTB līgas. BBL turnīrā atkal piedaloties visiem spēcīgākajiem klubiem, turnīra izskats nebūt neizskatītos slikts – VEF, „Žalgiris”, „Lietuvos Rytas”, „Neptunas”, „Ventspils”, Tartu „Rock”, „Kalev” u.c. klubi nebūt nav peramie zēni, lai uzskatītu, ka šāds turnīrs nebūtu nepieciešams. Labāko Lietuvas un Igaunijas klubu pieveikšana varētu būt stipri saldāka par vienkārši iekļūšanu VTB ceturtdaļfinālā. Protams, jūtami atšķiras balvu fonds, ko piedāvā VTB no tā, ko piedāvā jebkurš cits turnīrs, taču šis nebūt nav laiks, kad naudu stādīt augstāk par pašcieņu.

Austrumeiropas līgas izveide, Eiropas turnīri un LBL
Pieņemot, ka VTB līgu pamet visi ne Krievijas klubi, izņemot prokrieviskās Baltkrievijas un Kazahstānas klubi, tiek izveidots turnīrs, kurā piedalās labākās Baltijas, Ukrainas, Čehijas un Polijas komandas. Sava veida kādreizējo VTB līgas komandu turnīrs. Šāds turnīrs noteikti neprasītu lielākas izmaksas kā piedalīšanās VTB līgā, kā arī sportiskais līmenis būtu ļoti tuvs Kremli sponsorējošajam projektam, kas ir tik ļoti svarīgi augsta līmeņa basketbolistu piesaistē. Un arī Jaunupa arguments par augsta līmeņa spēļu trūkumu būtu izgaisis.

NEBL atjaunošana, LBL un, iespējams, Eiropas turnīrs
Nereālākais no variantiem līgas izmēru dēļ, kas prasītu ilgu laika posmu turnīra izveidei (noteikti ne nākamā sezona). Tiek atjaunota kādreizējā Marčuļoņa stutētā Ziemeļeiropas Basketbola līga, tikai šoreiz bez politiski izolētās Krievijas. Tiek iesaistītas valstis no lielākās Eiropas ziemeļu, austrumu un dienvidaustrumu daļas. Turnīrs tiek sadalīts četrās grupās – katrā grupā pa 8 komandām, kopā 32 klubi. Nav iemesla, lai šāda turnīra izmaksas būtu lielākas par VTB vai jebkuras citas Eiropas līgas izmaksām. Tāpat šādā variantā par spēļu prakses trūkumu nevajadzētu sūdzēties, arī sportiskais līmenis būtu gana augsts, taču diez vai ar šāda turnīra izveidi mierā būtu Rietumeiropas valstis, kurām būtu uzradies jauns un spēcīgs sāncensis, kurš faktiski „nozagtu” dalībniekus ULEB rīkotajiem turnīriem. Spēlēšana gan NEBL, gan ULEB kausos teorētiski būtu apvienojama, taču tajā gadījumā brīžiem būtu ļoti intensīvs spēļu grafiks.

Šādu jaunizveidoto līgu izveide nebūtu atkarīga nedz no Edgara Jaunupa, nedz paša Rīgas kluba, taču vairāku miljonu kluba pastāvēšana dalībai tikai kādam no Eiropas turnīriem un LBL būtu bezjēdzīga tik lielas naudas izmešana.

  +4 [+] [-]

, 2014-04-04 09:36, pirms 10 gadiem
Jau tagad basketbola līdzjutēji, maigi sakot - ignorē Vef spēles, bet ja nākamsezon būs spēles ar CSKA utt.. (iekš VTB), tad viņi tās var aizvadīt Daugavpilī (tur varbūt kādu interesēs).

  +6 [+] [-]

, 2014-04-04 09:44, pirms 10 gadiem
Tiešām īstais brīdis pacelt galvu BBL un dabūt atpakaļ agrāko sastāvu! Nez, vai ar solījumiem, ka būs spēcīgs turnīrs, varētu uzreiz dabūt arī kārtīgu līgas sponsoru, kā savulaik bija SEB vai Mastercard, bet, laicīgi sākot pie tā strādāt, noteikti ir iespējas. Protams, nekur jau nav teikts, ka leišu un igauņu lielajiem būtu milzīga interese kaut par spēcīgāku BBL, tomēr tas varētu būt simpātiskāks turnīrs par izplūdušo vtb, BET ar nosacījumu, ka izdodas sameklēt finansiālu piešprici. vārdu sakot, bbl aktīvistiem laiks sarosīties pa nopietnam!

  +3 [+] [-]

, 2014-04-04 10:26, pirms 10 gadiem
Ja izdotos ''pacelt'' BBL agrākā līmeņa kvalitātē, tas mierīgi aizstātu līdzjutējiem nesaistošo VTB. Arī LBL derētu stiprāks bet šeit ir vairāk jautājumu nekā atbilžu, vai tas tā tuvākā nākotnē notiks.

  +2 [+] [-]

, 2014-04-04 10:52, pirms 10 gadiem
Pilnīgi skaidrs, ka pret Krieviju izdarīto sankciju dēļ diez vai kādas komandas varēs uz šejieni atbraukt, to jānoregulē Latvijas valdībai - lai ne smakas no šo līgu klubiem te neparādītos. A ja VEF vai Dinamo grib - lai mājas spēles Krievijas līgās aizvada kaut vai Maskavā.

  -4 [+] [-]

, 2014-04-04 11:17, pirms 10 gadiem
VTB ir nauda! Nav naudas, nav eirokausu cieniigs sastaavs. Nav VTB=nav Eirokauss

  +2 [+] [-]

, 2014-04-04 11:37, pirms 10 gadiem
BBL. Vienīgais saprātīgais variants, jo, lai kaut ko ievērības cienību sasniegtu Eirokausā, ne vefam, ne ventiņiem tuvāko gadu laikā feniņu nebūs. Eirolīga nav sasniedzama pat ārprāta murgos, katrā ziņā tuvāko 10 gadu laikā. Pietiek jau paskatīties uz šīgada "Zalgira" mokām, turklāt šie ir viens no Eirolīgas mazajiem (un allaž gaidītajiem) zīmoliem, un leišiem baskets ir svarīgāks par Romas papu. Diemžēl pie mums pārskatāmā nākotnē nekas tāds ļoti labs nav sagaidāms.

  +1 [+] [-]

, 2014-04-04 12:37, pirms 10 gadiem
Politiski šādiem rakstiem nevajadzētu atrasties maksas sadaļā, bet tur, kur visi cilvēki var tikt klāt un lasīt un izglītoties!

  +1 [+] [-]

, 2014-04-04 12:38, pirms 10 gadiem
žurnaļuga rakstīja: BBL. Vienīgais saprātīgais variants, jo, lai kaut ko ievērības cienību sasniegtu Eirokausā, ne vefam, ne ventiņiem tuvāko gadu laikā feniņu nebūs. Eirolīga nav sasniedzama pat ārprāta murgos, katrā ziņā tuvāko 10 gadu laikā. Pietiek jau paskatīties uz šīgada "Zalgira" mokām, turklāt šie ir viens no Eirolīgas mazajiem (un allaž gaidītajiem) zīmoliem, un leišiem baskets ir svarīgāks par Romas papu. Diemžēl pie mums pārskatāmā nākotnē nekas tāds ļoti labs nav sagaidāms.
Ja kas, tad tieši šosezon Žalgiris Eirolīgā startē ļoti labi, veiksmīgi kvalificējoties otrajai kārtai!

  +1 [+] [-]

, 2014-04-04 13:11, pirms 10 gadiem
Biedram Skudrumīlim. Žalgiris savulaik pusregulāri (četrus vai piecus gadus PSRS čempī) ir kāvis CSKA un pēc tam neatkarības laikos vienu reizi vinnējis Eirolīgu. Ieklūšana tikai otrajā kārtā un pat ne FF4 jebkuram bijušajam čempim nav labs sniegums.
Starp citu. Laikam (viens zāģis te Ciskam bija, bet tie jau nav vairs krievi, bet pasaules blandoņu izlase) vislielāko zaudējumu CSKA ir cietis Rīgā, Sporta pilī un no VEFiņa. Mīnus 27!!! Gundars Vētra toreiz bija tīneidžeris (18 vai 19), spēlēja par pleimeikeri, Valdis grieza par uzbrūkošo aizsargu. Vētra laikam ieblieza 19 (ar trīnīšiem, toreiz jauna mode bija otro vai trešo gadu), Valdis - vairāk, bet pārējie neatpalika - Kažus, Džabis un (vecais) Žvīgurs ar ieblieza līdzīgi, CSKA pirms tam kaut kādus daudzus gadus iepriekš bija zaudējuši tikai (lielākais) ar - 26 un tieši Madrides Reālam, toreiz vēl tā nesauktajā Čempionu līgā.
Tādu vinni jūs laikam savā dzīvē nepieredzēsiet, tāpēc jau VEFiņu neviens no tā laika līdzjutējiem no sirds izraut nevar.

     [+] [-]

, 2014-04-04 13:15, pirms 10 gadiem
Uch, gandrīz vai piemirsu - CSKA rindās pretīm spēlēja Igors Miglienieks...
Publika iegaudojās kā miljons Bāskervilu (tajos PSRS gados neviens no letiņiem uz moskaļiem nemuka, tak laikam jau vispār neviens - tikai savulaikj vecais Siliņš, pēc tam Miglinieks, un pēc NBA - arī Vētra).

  +1 [+] [-]

, 2014-04-04 13:38, pirms 10 gadiem
pa skuju...
un varēs nākt atkal nākošie un dibināt jaunu (?) vefiņu...

     [+] [-]

, 2014-04-04 13:58, pirms 10 gadiem
Skudriniekam, taču - jo sevišķi SC autoriem. Zinu, ka maksā jums kapeikas, bet tāpēc jau nav obligāti jāpārdod par kapeikām sūdi, var pārdot arī belašus bez vaukšķoša/ņaudoša pildījuma (pagaidām būtu muļkīgi no jums prasīt hemja vai markesa līmeni).
Kā piemēru demonstrēju gandrīz vai sarunas tēmu (manējo un Skudrinieksa), tātad SC šodien par Žalgiri (Zalgirītis pēdējā vietā apakšgrupā, jugu brigāde priekšpēdējie, laikam jau sekmīgs starts )
Raksta nosaukums iraid: Bertāns un Partizan uzņem Žalgiri. Ko savos apartamenotos uzņem Dāvis??? Un Partizan komanda? Un kas par to maksā? Eirolīga?
Ech, šis nav stulbākais no virsrakstiem, tāds tipiskais. Lai izpatiktu lasītājam? Muļķības, jo katrs, galīgi neapdauzītais, sapratīs. To, ka Dāvis pie sevis īrētajās mājās neuzņem Žalgira komandu, tāpat to nedara arī citi partizāņi.
Lūk, no šitādas valodas izteiksmes (to lasot), rodas nākamie valodas daunīši, kas nu purkšķina tā, ka atļauj purkšķinātora izmērs.
Labi, viena lieta ir komentāri apakš rakstam. Bet pavisam kaut kas cits - raksteļi, par ko tev naudu maksā.
P.S, Īpaši neiedomājos par to, ko būtu kapeikšķinājis autora vietā> varbūt: Divi zaudētāji: partizānis Dāvis pret Žalgiri