Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2488, Did:0, useCase: 3

29. janvāris

29. janvāris
Maģiskais Džonsons

2000 21 000 skatītāju "Manchester Arena" klātienē vēro, kā Maiks Taisons mazāk nekā četrās minūtēs piecas reizes uz dēļiem notriec britu čempionu supersmagsvariem Džuliusu Frensisu. Pieveiktais neko noskumis nebija, jo tika pie sava lielākā honorāra karjerā – vairāk nekā 300 000 mārciņu.
1997 "All-Star" futbola spēlē Eiropas izlase ar 1:2 piekāpjas Āfrikas komandai. Mačs, godinot slaveno Mozambikā dzimušo un Portugāli pārstāvējušo Eisebio, notika Lisabonas „Estadio da Luz” arēnā un tika piesaistīts Eiropas Savienības izsludinātajam „Gadam pret rasismu”. Eiropas izlasi, ko vadīja Rinuss Mihelss un Bertijs Fogtss, pārstāvēja četri Vācijas valstsvienības, kas gadu iepriekš kļuva par Eiropas čempioni, spēlētāji ar Jirgenu Klinsmani priekšgalā, holandiešu dvīņbubrāļi Ronalds un Franks de Būri, „Milan” kluba horvātu pussargs Zvonimirs Bobans. Āfrikas komandā spēlēja četri olimpiskie čempioni no Nigērijas, divi futbolisti no Āfrikas čempiones DĀR. „Benfica” klubs bija pārstāvēts abās komandās – ar portugālieti Žoau Pintu un angolieti Paulu Antoniu. Afrikāņi uzvarēja, pateicoties Abedi Peles un Mustafas Hadži gūtajiem vārtiem. Nākamajā dienā pēc spēles tikās Eiropas un Āfrikas futbola vadība, lai parakstītu ilgtermiņa sadarbības līgumu, kas darīja galu abu organizāciju vēsajām attiecībām.
1996 Pieckārtējais NBA čempions Losandželosas „Lakers” kluba sastāvā Maģiskais Džonsons veic savu pēdējo atgriešanās mēģinājumu basketbolā. Savā pirmajā spēlē "Lakers" sastāvā pēc trīs gadu pārtraukuma Džonsons gūst 19 punktus, izdara 10 rezultatīvas piespēles un izcīna astoņas atlēkušās bumbas. Kopumā savā pēdējā (nepilnajā) sezonā Džonsons, spēlējot spēka uzbrucēja pozīcijā, 32 mačos vidēji sakrāja 14,6 punktus, izdarīja 6,9 rezultatīvas piespēles un izcīnīja 5,7 bumbas zem groziem. Tomēr pēc „Lakers” izstāšanās no „play-off” jau pirmajā kārtā Medžiks uz visiem laikiem beidza savu spēlētāja karjeru.
1995 Andrē Agasi pirmo reizi uzvar Austrālijas atklātajā čempionātā tenisā, pieveicot Pitu Samprasu. Trešajā setā (pirmajos pa uzvarai katram no pretiniekiem) Samprasam bija setpunkts, taču Agasi to atspēlēja, tika līdz taibreikam, ko uzvarēja 8:6. Pēdējā setā Agasi bija pārāks ar 6:4. Agasi kopumā ”Australian Open” vienspēļu turnīrā uzvarēs četras reizes, un šis viņam būs veiksmīgākais no „Grand Slam” turnīriem.
1994 Ūlrike Maijere iet bojā Pasaules kausa izcīņas sacensībās kalnu slēpošanā. Tas notiek Gārmišas-Partenkirhenes nobraucienā (šajā disciplīnā Maijere nekad nebija starp favorītēm). Traucoties ar ātrumu 120 km/h, pēc tam, kad viena no slēpēm trāpīja trases dangā, austriete zaudēja līdzsvaru un krita, ar galvu spēcīgi atsitoties pret vienu no vārtu stabiņiem. Kritienā viņa guva daudzus lūzumus, laužot arī kakla skriemeļus un nopietni bojājot miega artēriju. Ulriki steidzami nogādāja Murnavas slimnīcā, kur viņa tajā pašā dienā no gūtajiem savainojumiem mira. Divkārtējai pasaules čempionei supergigantā un piecu Pasaules kausa posmu uzvarētājai Maijerei bija tikai 26 gadi.
1980 Klīvlendā notiek viena no visu laiku dramatiskākajām NBA spēlēm, kurā vietējā ”Cavaliers” ceturtajā papildlaikā ar 154:153 pieveic Losandželosas „Lakers”. Divas sekundes pirms ceturtā papildlaika beigām Maiks Mičels ieguva tiesības izpildīt divus soda metienus, un abas reizes bija precīzs. „Lakers” rindās Karīms Abduls Džabars sakrāja 42 punktus, bet vēl seši basketbolisti tika pie „double-double”. „Cavaliers” vienībā trim spēlētājiem bija vairāk par 30 punktiem.
1964 Insbrukā atklāj devītās ziemas olimpiskās spēles. Siltā laika dēļ austrieši uz olimpiskajām arēnām no Alpiem spiesti atgādāt 25 000 tonnu sniega. Olimpiādē piedalīsies 896 sportisti un 200 sportistes no 36 valstīm. Pirmo reizi ziemas olimpisko spēļu vēsturē notiek olimpiskās lāpas stafete. Latvija Insbrukā PSRS izlases sastāvā bija pārstāvēta ar pieciem kamaniņu braucējiem – divniekos Daini Bremzi un Aigaru Kriķi (8. vieta) un Valdi Ķuzi/Rolandu Upatnieku (9. vieta). Individuālajās sacensībās Bremze uzrādīja astoto, Vera Zozuļa – devīto rezultātu. Ātrslidošanā startēja Kanādas latviete Silvija Burka, kura 1000 m distancē bija ļoti tuvu olimpiskajai bronzai (4. vieta).