Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2488, Did:0, useCase: 3

23. februāris

23. februāris
Lotārs Matēuss

2002 Soltleiksitijas olimpiādē Spāniju pārstāvošais vācietis Juhans Mīlegs uzrāda labāko rezultātu 50 km slēpojumā, taču vēlāk dopinga analīzes uzrāda, ka viņš lietojis preparātu, kas palielina sarkano asinsķermenīšu daudzumu un tiek diskvalificēts. IOC atņem Mīlegam godalgu, taču ļauj paturēt iepriekš 30 km un iedzīšanā izcīnītās zelta medaļas. Tomēr vēlāk Sporta arbitrāžas tiesa liek arī tās atdot otrajā vietā finišējušajiem.
2000 39 gadus vecais vācietis Lotārs Matēuss labo zviedru vārtsarga Tomasa Ravelli pasaules rekordu. Mačs pret Nīderlandi Matēusam ir 144. Vācijas futbola izlases sastāvā. Kopumā Matēuss Vācijas izlases sastāvā aizvadīja 150 mačus, kuros guva 23 vārtus. Viņš piedalījies piecos Pasaules kausa izcīņas finālturnīros un ar 25 aizvadītiem mačiem ir šo turnīru rekordists. 1990. gadā Vācija ar Matēusu kapteiņa postenī kļuva par pasaules čempioni.
1996 80 gadu vecumā mirst bijušais VFR futbola izlases treneris Helmūts Šēns, kura vadībā vācieši kļuva par Eiropas (1972) un pasaules (1974) čempioniem. Līdz 2012. gadam Šēns bija vienīgais galvenais treneris, kurš savus aizbilstamos aizvadījis līdz pasaules un Eiropas čempionu titulam. 2012. gadā viņa sasniegumu atkārtoja Visente del Boske.
1995 Amerikāņu daiļlēcējs Gregs Luganiss savā autobiogrāfiskajā grāmatā „Breaking the Surface” paziņo, ka ir inficēts ar HIV vīrusu, un ka bijis slims jau 1988. gada Seulas olimpiādē, kad lēciena laikā atsitās pret tramplīna malu un ar asiņojošu galvu iekrita baseinā. Luganisam daudzi pārmeta to, ka viņš tādējādi apdraudējis citu sportistu veselību, taču vēlāk tika atzīts, ka tiem nekas nav draudējis. Homoseksuāli orientētais Luganiss ir četrkārtējs olimpiskais (divi zelti 1984. gadā Losandželosā un vēl divi Seulā) un pieckārtējs pasaules čempions.
1992 Albērvilā notiek XVI ziemas olimpisko spēļu svinīgā noslēguma ceremonija. Albērvilā neatkarīgā Latvija atgriezās olimpiskajā saimē.
1986 Losandželosas „Lakers” papildlaikā ar 117:111 pieveic Filadelfijas „76ers”, bet Karīms Abduls Džabars aizvada savu 1304. spēli NBA, apsteidz Elvinu Heisu un uzstāda jaunu līgas rekordu. Abduls Džabars karjeru turpinās vēl trīs gadus un līgā aizvadīto spēļu skaitu palielinās līdz 1560. Šis rekords noturēsies līdz 1996. gadam, kad to pārspēs Roberts Perišs (viņa rēķinā ir 1611 mači).
1980 Leikplesidas olimpiskajās spēlēs amerikāņu ātrslidotājs Ēriks Heidens, kurš ar ātrslidošanu sāka nodarboties tikai 14 gadu vecumā, izcīna savu piekto zelta medaļu (10 000 m labojot pasaules rekordu), tādējādi kļūstot par pirmo absolūto olimpiādes čempionu šajā sporta veidā. Leikplesidā Heidens, kas kļuva par vienīgo olimpieti, kam izdevies vienās spēlēs uzvarēt piecās individuālajās disciplīnās (tikai 2008. gada Pekinas olimpiādē šo sasniegumu atkārtoja ASV peldētājs Maikls Felpss) ne tikai uzvarēja visās distancēs, bet arī četrās no tām laboja olimpiskos, vienā (10 000 m) - pasaules rekordu. "Olimpiskais ātrslidošanas turnīrs ilgst gandrīz divas nedēļas, un pa šo laiku varu gūt traumu, saslimt, tādēļ bija nepieciešama arī liela veiksme. Par izšķirošo kļuva 5000 m distance. Uzvarot tajā, sajutu, ka sportiskā forma ļauj pacīnīties par visu Leikplesidas zeltu. Un priekšnojautas nepievīla. Taču ja fiziski viss bija diezgan viegli, tad psiholoģiski... Turnīra beigās biju pilnīgi mīksts. Nespēju nekam, tajā skaitā slidošanai, koncentrēties. Vienbrīd sapratu, ka ar šo sporta veidu viss beidzies. Tajā pašā gadā startēju pasaules čempionātā, kurā guvu tam apstiprinājumu".
1980 Leikplesidā notiek XIII ziemas olimpisko spēļu svinīgā noslēguma ceremonija. Leikplesidā kamaniņu braukšanā Vera Zozuļa izcīnīja zelta, Ingrīda Amantova bronzas medaļu, bet Helmūts Balderis PSRS hokeja izlases satsāvā sudrabu.
1968 Vilts Čemberlens kļūst par pirmo NBA profesionālo basketbolistu, kas sakrājis 25 000 punktus. Tas notiek Filadelfijas „76ers” spēlē pret Detroitas „Pistons” (138:117). 25 000. punktu Čemberlens gūst minūti un 51 sekundi līdz pirmā puslaika beigām. 12 382 līdzjutēji uzgavilē pēc tam, kad viens no visu laiku NBA spožākajiem spīdekļiem realizē soda metienu. Šajā mačā Čemberlens gūs 31 punktu, izcīnīs 32 atlēkušās bumbas un izdarīs 12 rezultatīvas piespēles. Čemberlens karjeras laikā guva 31 419 punktus, kas ir piektais labākais rezultāts. Līderis ar 2 38 387 punktiem ir Karīms Abduls Džabars.
1958 Laikrakstu virsraksti vēsta: nemiernieki nolaupījuši F1 čempionu. Dienu pirms pasaules čempionāta Kubas posma Huanu Mauelu Fanhio, piedraudot ar ieročiem, nolaupa no viesnīcas un atbrīvo dienu pēc sacensībām. Gūstā Fanhio tiek turēts komfortablos apartamentos un esot tur juties labi. Nemiernieku līderis Fidels Kastro savu spēku parādīs gadu vēlāk. Kuba, protams, F1 klātienē vairs nekad neredzēs.