Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2488, Did:0, useCase: 3

22. februāris

22. februāris
Janica Kosteliča

2004 Svetlana Feofanova sacensībās Grieķijā labo pasaules rekordu kārtslēkšanā telpās (4,85 m), par diviem centimetriem pārspējot Jeļenas Isinbajevas nedēļu iepriekš Doņeckā uzrādīto rezultātu. Isinbajevai rekorda atgūšanai būs nepieciešamas divas nedēļas.
2003 Maiks Taisons izcīna pēdējo uzvaru profesionālajā boksa ringā. Viņš pirmajā raundā nokautē Klifordu Etjēnu. Šī cīņa notiek starp diviem Taisona zaudējumiem – Lenoksam Lūisam un Denijam Viljamsam.
2002 Horvātiete Janica Kosteliča atkārto slaveno kalnu slēpotāju Tonija Zailera un Žana Kloda Kilī rekordu, izcīnot trešo zeltu vienās olimpiskajās spēlēs. Pēc uzvarām slalomā un kombinācijā Kosteliča uzrāda labāko rezultātu abos milzu slaloma braucienos, lai gan līdz tam ne reizi Pasaules kausa posmos šajā disciplīnā nebija uzvarējusi. Supergigantā Kosteliča palika otrā, tikai 0,05 sekundes piekāpjoties uzvarētājai Danielai Čekarelli no Itālijas.
1998 Čehija ar Dominiku Hašeku un Jaromīru Jāgru priekšgalā pirmo reizi valsts pastāvēšanas vēsturē izcīna olimpisko zeltu hokejā, finālā ar 1:0 pieveicot Krieviju. Olimpiskajā turnīrā, kura dēļ NHL pirmo reizi piekrita izdarīt pauzi savā čempionātā, lai visi labākie melnās ripas bruņinieki tiktu uz olimpiādi, Čehija grupu turnīra mačā piekāpās Krievijai ar 1:2, taču ¼ finālā ar 4:1 pieveica ASV, pusfinālā ar 2:1 Kanādu, bet finālā, pateicoties Petra Svobodas pēdējā periodā gūtajiem vārtiem, ar 1:0 Krieviju.
1998 Norvēģu slēpotājs Bjerns Deli Nagano spēļu pēdējā sacīkšu dienā uzvar 50 km distancē, izcīnot savu 12. olimpisko godalgu, astoņas no kurām ir augstākās raudzes. Abi šie sasniegumi ir ziemas olimpisko spēļu rekordu vērtē.
1994 Lillehammerē notiek viens no visu laiku dramatiskākajiem stafetes slēpojumiem vīriešiem. Norvēģi, starp kuriem ir 16 olimpisko spēļu un 17 pasaules čempionātu zelta medaļas izcīnījušie Vegards Ūlvangs, Tomass Olsgārds un Bjerns Deli, savu līdzjutēju priekšā dodas pēc vēl viena triumfa. Taču atduras pret saliedētu Itālijas kvartetu. Pēdējā posmā viens no labākajiem tālaika finišētājiem Silvio Fauners izrauj uzvaru par sekundes desmitdaļām no paša Deli.
1981 Brāļi Antons un Peters Štjastniji Kvebekas "Nordiques" NHL kluba sastāvā vienā spēlē katrs nopelna pa astoņiem rezultativitātes punktiem. Tas notiek „Nordiques” mačā ar Vašingtonas „Capitals”, kas noslēdzas 11:7. Štjastniji uzstāda jaunu NHL rekordu viena spēlētāja izbraukuma mača laikā gūto punktu, kā arī līgas debitanta vienā spēlē sakrāto punktu skaita ziņā. Peters gūst četrus vārtus un izdara četras rezultatīvas piespēles, Antons trīs reizes pārspēj vārtsargu un piecas reizes asistē partneriem. Divas dienas iepriekš mačā pret „Canucks” (9:3) katrs no Štjastnijiem guva pa trim vārtiem un nopelnīja pa pieciem punktiem...
1980 Herba Brūksa vadītā ASV studentu un amatieru hokeja izlase Leikplesidas olimpiādē ar 4:3 pieveic PSRS, kas uzvarēja piecās iepriekšējās olimpiskajās spēlēs pēc kārtas un kurai amerikāņi pārbaudes mačā pirms galvenajām cīņām piekāpās ar 3:10. Pirms cīņas Brūkss atgādināja, ka PSRS hokejisti jau uzskata sevi par uzvarētājiem, un kāds viņus par to noteikti sodīs. Sodīja amerikāņi. Pirmajā periodā Krutovs pielika nūju ripai pēc Kasatonova metiena un izvirzīja PSRS vadībā. Ar spēcīgu tālmetienu Šnaiders panāca izlīdzinājumu, Makarovs pārspēja ASV vārtsargu Kreigu, un jau 2:1. Taču pirmā perioda pēdējās sekundēs kļūdu pieļāva padomiešu vārtu vīrs Tretjaks, kurš sev priekšā atsita ripu pēc Kristena tālmetiena no sarkanās līnijas, bet Džonsons, apsteidzis divus krievu aizsargus, pamanījās pirmais tikt pie tās un, apspēlējis vārtsargu, panāca izlīdzinājumu. PSRS hokejisti devās uz ģērbtuvēm, bet treneri mēģināja pierādīt, ka vārti gūti pēc perioda beigām. Taču vārtu guvumu atzina, un nācās aizvadīt vēl vienu atlikušo sekundi, uz ko no ģērbtuvēm iznāca trīs PSRS hokejisti un otrais vārtsargs Miškins, kurš tad arī pēc pārtraukuma turpināja cīņu. Kad Maļcevs otrajā periodā vēlreiz izvirzīja PSRS vadībā ar 3:2, reti kurš šaubījās par uzvarētāju, taču pēdējā trešdaļā Džonsons izmantoja Krutova noraidījumu, bet punktu spēlei pielika Eruzione. PSRS beigu ofensīva nedeva panākumu, PSRS treneri ar Tihonovu priekšgalā bija tik apmulsuši, ka pat nenomainīja vārtsargu ar sesto laukuma spēlētāju... "Brīnums uz ledus" tika paveikts. Ar šo panākumu ASV izlase nobruģēja ceļu pretī zelta medaļām. Pēdējā spēlē ASV, pēc otrā perioda zaudējot somiem, tomēr panāca 4:2 uzvaru un nodrošināja sev olimpisko čempionu titulu.
1956 Notiek pirmā Anglijas Futbola līgas spēle mākslīgajā apgaismojumā. „Fratton Park” arēnā Portsmūtā "Newcastle" ar 2:0 pieveic mājiniekus "Portsmouth".
1936 Soņa Henija izcīna savu 10. pasaules čempiones titulu daiļslidošanā sievietēm pēc kārtas. Nedēļu iepriekš viņa izcīnīja arī savu trešo olimpisko zelta medaļu. Vasarā Henija devās uz Holivudu, kur kļuva pasaulslavena un bagāta.