Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2488, Did:0, useCase: 3

20. janvāris

20. janvāris
Ronaldo

1999 IOC locekle no Somijas Pirjo Hagmana atkāpjas pēc Soltleiksitijas skandāla, jo 2002. gada olimpisko spēļu organizācijas komitejā strādāja viņas vīrs. Daudzi IOC locekļi sekoja Hagmanas piemēram.
1997 20 gadus veco brazīlieti Ronaldo, kurš iepriekšējā vasarā par tālaika transfēru rekordsummu 19,5 miljoniem USD pārcēlās no holandiešu kluba „Eindhoven” uz „Barcelona”, vairāk nekā 100 treneri no visas pasaules atzīst par 1996. gada labāko futbolistu. Iepriekšējā gada uzvarētājs Džordžs Veā paliek otrajā vietā. Ronaldo arī kļūst par jaunāko spēlētāju, kurš saņēmis šo trofeju. Ronaldo atzīs arī par 1997. un 2002. gada, kad viņš jau būs pārgājis uz Madrides „Real” (pirms tam uzspēlējis „Inter”) klubu, labāko spēlētāju pasaulē.
1995 Ar astoņām spēlēm pēc lokauta sākas NHL sezona. Pirmajā spēļu dienā Sanhosē „Sharks” ar 2:5 piekāpjas Sentluisas „Blues”. Haizivju vārtos stāv Artūrs Irbe, kurš tiek galā ar 17 no 22 metieniem, bet „Sharks” aizsardzībā spēlē Sandis Ozoliņš, kam cīņa beidzas ar gūtiem vārtiem (vienīgais izdarītais metiens) un lietderības koeficientu mīnus trīs.
1994 84 gadu vecumā no vēža mirst leģendārais "Manchester United" futbola kluba treneris sers Metjū Basbijs. Basbija vadībā „Manchester United” piecas reizes uzvarēja Anglijas čempionāta pirmajā divīzijā, kā arī 1968. gadā izcīnīja Eiropas Čempionvienību kausu.
1990 Starptautiskā Vieglatlētikas federācija pēc Seulas olimpiskā dopinga skandāla nolemj atņemt kanādiešu sprinterim Benam Džonsonam viņa medaļas un rekordus. 1988. gadā Džonsons finišēja pirmais Seulas spēlēs 100 m skrējienā (9,79 s), taču pēc trim dienām par anabolisko steroīdu lietošanu tika diskvalificēts. Pēc gada Džonsons atzinās, ka lietojis dopingu kopš 1981. gada. 1991. gadā pēc diskvalifikācijas izciešanas Džonsons atgriezās sportā, taču atkal tika pieķerts aizliegto vielu lietošanā, un šoreiz atstādināts no sporta uz mūžu.
1974 Pirmajā Anglijas futbola spēlē, kas notiek svētdienā, "Milwall" otrās divīzijas cīņā ar 1:0 pieveic "Fulham". Līdz tam reliģisku apsvērumu dēļ Anglijā futbola mačus svētdienās neaizvadīja (spēļu dienas bija trešdiena un sestdiena). Daudzi futbolisti pat apsvēra iespēju boikotēt spēlēšanu svētdienās, jo bija pieraduši sestdienas vakaros iemalkot ko stiprāku, bet svētdienu pavadīt kopā ar ģimeni. Taču, protams, nekas tamlīdzīgs nenotika. Atvērt futbolu svētdienām palīdzēja enerģētiskā krīze, kuras dēl Lielbritānijā pat tika ieviesta trīs stundu darba diena, bet futbolā aizliedza spēlēt mākslīgajā apgaismojumā. Ziemā ātri satumsa, un tas radīja problēmas, tika pat apsvērta iespēja daļu maču pārcelt uz sezonas beigām, taču tika pieņemts lēmums atļaut spēlēt svētdienās.
1983 49 gadu vecumā no aknu cirozes mirst brazīliešu futbola leģenda Manuels duš Santušs Fransisku Garinča, ko dēvē par visu laiku izcilāko futbola bumbas driblētāju sporta veida vēsturē. Futbolists Brazīlijas izlases sastāvā divreiz (1958, 1962) kļuva par pasaules čempionu, pirmajā no šiem turnīriem ar četriem gūtiem vārtiem viņš bija rezultatīvākais spēlētājs. Brazīlijas izlases rindās Garinča 60 spēlēs guva 17 vārtus, bet visu savu futbolista karjeru aizvadīja Brazīlijā (12 sezonas spēlēja „Botafogo” vienībā). Garinča savas dienas pēc futbolista karjeras beigām pavadīja nabadzībā un stiprā alkohola varā.
1980 ASV prezidents Džimijs Kārters paziņo par Maskavas olimpisko spēļu boikotu. Sekojot ASV piemēram, no līdzdalības olimpiādē atteicās vairāk nekā 50 valstis. Tomēr vairāku šo valstu pārstāvji Maskavā ieradās individuāli, un atklāšanas ceremonijā visbiežāk redzētais bija olimpiskais karogs. Interesanti, ka olimpiādes slēgšanas ceremonijā pretēji tradīcijai mastā tika uzvilkts nevis ASV, kur bija jānotiek nākamajām spēlēm, bet gan Losandželosas karogs.
1974 ASV koledžu basketbolā fiksēts rezultāts 210:67. Eseksas koledžas pārstāvji sagrauj Inglvudas koledžu. Jau pirmajā puslaikā mājinieki pretiniekiem samet 110 punktus (sāncenši tiek pie 29). Šajā mačā Eseksas spēlētāji trāpa 97 no 129 metieniem no spēles, kā arī 16 no 22 soda metieniem. Un arī izcīna 89 atlēkušās bumbas. Te gan jāpiebilst, ka Inglvuda ir meiteņu koledža Romas katoļu mūķenēm...
1903 Parīzes kafejnīcā „Cafe de Madrid” pusdieno „L’Auto” laikraksta korespondents Žo Lefevrs un izdevuma redaktors Anrī Degrānžs. Pirmais no viņiem izklāsta ideju par riteņbraukšanas sacensību, kas varētu konkurēt ar Parīze – Bresta – Parīze, ko sponsorēja laikraksts „Le Petit Journal”, un Bordo – Parīze braucieniem. Degrānžam ideja iepatikās, turklāt viņš tajā saskatīja arī iespēju popularizēt savu izdevumu. Tā radās šobrīd populārākais daudzdienu velobrauciens pasaulē „Tour de France”, bet „L’Auto” abonentu skaits pēc pirmajām sacensībām, kas sākās 1. jūlijā un kurās piedalījās 60 sportisti ar divriteņiem, kuri svēra 14 kg katrs, pieauga no 25 000 līdz 65 000.
1892 33 Spānijā strādājošie briti un basku studenti, kuri atgriezušies no Anglijas, nodibina futbola klubu Bilbao „Athletic”. Klubs spēlē Spānijas futbola augstākajā divīzijā („La Liga”) kopš tā dibināšanas 1929. gadā un ir izcīnījis astoņus čempionu titulus (pēdējo no tiem jau tālajā 1984. gadā). „Athletic” ir arī 23 reizes ieguvusi Spānijas kausu, bet starptautiskajā futbolā divreiz aizkļuvis līdz Eiropas Čempionvienību kausa finālam.
1892 Springfīldā (Masačūsetsa) tiek aizvadīta pirmā basketbola spēle. Tā, protams, notiek pēc Džeimsa Neismita izstrādātajiem noteikumiem un viņa pārraudzībā. Pirmajā spēlē piedalījās 18 basketbolisti, kuri aizvadīja 30 minūšu cīņu, kas noslēdzās 1:0. Spēle bija pusē, kad Viljams R. Čeizs trāpīja bumbu persiku grozā, kļūdams par pirmo spēlētāju, kurš guvis punktu basketbola mačā.