Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2488, Did:0, useCase: 3

18. janvāris

18. janvāris
Villijs O'Rī

1998 Bostonas "Celtics" NBA klubs iemūžina Roberta Periša numuru 00. Perišs Centra pozīcijā 14 no 21 NBA aizvadītās sezonas spēlēja „Celtics” rindās, palīdzot klubam trīs reizes (1981, 1984, 19086) izcīnīt NBA čempionu titulu. „Šefs”, kā Perišu dēvēja nepiekāpības un lieliskās spēles aizsardzībā dēļ, joprojām ir līgas rekordists NBA aizvadīto spēļu skaita ziņā – viņam to ir 1611.
1991 Notiek tālaika garākais mačs Austrālijas atklātā tenisa čempionāta vēsturē - nākamais uzvarētājs Boriss Bekers trešās kārtas cīņā piecās stundās un 11 minūtēs salauž itālieša Omāra Kampozēzes pretestību – 7:6, 7:6, 0:6, 4:6, 14:12. Šo rekordu 2012. gadā pārspēja Novaks Džokovičs un Rafaels Nadals, kuri kortā pavadīja piecas stundas un 53 minūtes, līdz spānietis tika pārspēts.
1983 Īpašā ceremonijā Starptautiskā Olimpiskā komiteja atdod amerikāņu vieglatlēta Džima Torpa 1912. gada Stokholmas olimpiskajās spēlēs izcīnīto zelta medaļu kopijas sportista dēliem Geilam un Bilam, tādējādi atzīstot, ka godalgu atņemšana pirms gandrīz 100 gadiem par atlēta piedalīšanos pusprofesionālos mačos bijusi netaisnīga. Jakobs Fransisks "Džims" Torps 1912. gada vasaras olimpiskajās spēlēs Stokholmā kļuva par vienu no varoņiem, izcīnot uzvaras gan pieccīņā, gan desmitcīņā. 1913. gadā parādījās informācija, ka Torps patiešām vēl labu laiku līdz kļūšanai par olimpieti (1909. un 1910. gadā) bija spēlējis beisbolu par atlīdzību Austrumkarolīnas līgā. Tika ziņots, ka viņš saņēmis divus ASV dolārus par spēli un 35 USD nedēļā. Koledžu spēlētāji vasarās piepelnījās, spēlējot profesionāļos, taču maskējoties ar citiem vārdiem. Torpam tas pat prātā neienāca – viņš tolaik bijis vienkāršs indiāņu skolaspuika, un par tādām lietām neko neesot zinājis. ASV Vieglatlētikas savienība, kas pirms tam bija bez iebildumiem pieņēmusi viņu savās rindās, atņēma sportistam amatiera statusu un aicināja IOC sekot tās piemēram. Gadu vēlāk lielie olimpieši nobalsoja par Torpa titulu, medaļu un balvu atņemšanu, un deklarēja, ka viņš esot profesionālis.
1961 Valērijs Brumels Maskavā uzstāda pasaules rekordu augstlēkšanā telpās. Vispirms viņš pārvar 2,21 m, bet tad arī 2,25 m augstumā novietoto latiņu. Brumela rekords noturējās 14 gadus, kad amerikānis Dvaits Stounss to uzlaboja. Piecos gados Brumels sešas reizes labos pasaules rekordu arī stadionos. Pēdējo no tām (2,28 m) - 1963. gada jūlijā.
1958 NHL parādās pirmais tumšādainais hokejists (Villijs O'Rī no Bostonas "Bruins"). Tas notiek bostoniešu spēlē pret Monreālas „Canadiens”. Kanādā dzimušā O’Rī NHL karjera nebija ilga, taču spoža. Hokejists aizvadīja tikai 45 spēles „Bruins” sastāvā, kurās guva četrus vārtus un izdarīja 10 rezultatīvas piespēles. Kā stāsta aculiecinieki, „Bruins” malējais uzbrucējs bijis viens no sava laika ātrākajiem hokejistiem, taču parādīt savas spējas viņam liedza nevis rasu diskriminācija (hokejists vēlāk atzina, ka rasisma izpausmes biežāk bijušas ASV pilsētās, nevis Kanādā), bet gan problēmas ar redzi. O’Rī vēl junioru hokeja laikos zaudēja labās acs redzi par 95% pēc tam, kad pa to trāpīja ripa. Tostarp NHL bija nolikums, ka nedrīkst spēlēt tikai ar vienu „redzošu” aci. Kamēr O’Rī slēpa savu problēmu, viss bija kārtībā, taču 1961. gadā, kad Villiju atkal izsauca uz NHL, un viņš aizvadīja 43 no savām 45 spēlēm, likstas ar veselību atklājās... Tas gan netraucēja O’Rī spēlēt hokeju zemākajās līgās līdz pat 43 gadu vecumam.
1953 Pirmo reizi F1 pasaules čempionāta posms notiek Dienvidamerikā. Buenosairesā sacīkšu rīkotāji līdzjutējiem atļauj trasē iekļūt bez maksas. 32. aplī notiek traģēdija - Nino Farina zaudē kontroli pār savu "Ferrari" mašīnu, ietriecas skatītājos, un bojā iet 10, bet savainojumus gūst 40 cilvēki. Par pirmā Dienvidamerikas posma uzvarētāju kļuva Alberto Askāri no „Ferrari” komandas.