Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2488, Did:0, useCase: 3

10. janvāris

10. janvāris
Jānis Konrads

2010 Brazīliete Marta piekto reizi tiek atzīta par gada labāko futbolisti pasaulē. 2004. un 2005. gadā uzbrucēja FIFA aptaujā ieņēma otro vietu, bet 2006. gadā pirmo reizi uzvarēja. Martai nebija konkurentu arī četrus nākamos gadus, un viņa kļuvusi par rekordisti. Argentīnietim Lionelam Mesi ir četras uzvara šajā aptaujā. Gan Marta, gan Mesi ir starp finālistiem arī šāgada balsojumā. Pērn brazīlieti apsteidza amerikāniete Ebija Vembaha, aizpērn – japāniete Homare Sava. 27 gadus vecā Marta Brazīlijas izlasē aizvadījusi 72 spēles, gūstot 80 vārtus.
1998 Sākās viens no lielākajiem dopinga skandāliem, kad bijusī Eiropas čempione lodes grūšanā austrumvāciete Heidija Krīgere paziņoja, ka bijusi spiesta mainīt dzimumu regulāras steroīdu lietošanas dēļ. Heidiju regulāri baroja ar steroīdiem kopš 16 gadu vecuma, bet pirmās vīrietības pazīmes viņai parādījās no 18 gadu vecuma. 1990. gadā Heidija beidza karjeru, viņas pārvērtības vīrietī, ko izraisīja dopings, gan neapstājās. 1997. gadā viņa bija spiesta pārciest operāciju un mainīt dzimumu, kļūstot par Andreasu Krīgeru. Krīgers vēlāk sniedza liecības apsūdzēto VDR sporta programmu vadītāja un valsts olimpiskās komitejas prezidenta Manfrēda Evalda un VDR sporta medicīniskā dienesta vadītāja Manfrēda Hepnera lietā. Viņš liecināja, ka dopings veicinājis transseksualitātes izpausmes.
1991 "Manchester United" kļūst par otro futbola klubu pēc "Tottenham", kura akcijas sāk kotēt biržā. Līdz 2005. gadam „Manchester United” akcijas tika kotētas Londonas biržā, taču pēc kluba nonākšanas amerikāņu Gleizeru ģimenes īpašumā klubs bija spiests aiziet no Londonas biržas. 2012. gada jūlijā „Manchester United”, kas pēc izdevuma „Brand Finance” vērtējuma šobrīd ir otrs dārgākais futbola zīmols pasaulē (vērtība – 837 miljoni USD; angļus tagad apsteigusi Minhenes „Bayern”) atgriezās biržā, taču jau Ņujorkā.
1988 Krieviete Olga Nazarova Maskavā uzstāda pasaules rekordu 500 m skrējienā telpās (1:07,67). Šobrīd pasaules labākais sasniegums šajā netradicionālajā distancē ir 1:07,36 un kopš 2004. gada pieder citai Krievijas sportistei iepriekšējās rekordistes uzvārda māsai (viņas nav radinieces) Natālijai Nazarovai.
1980 23 gadus vecais kluba Bostonas "Bruins" vārtsargs Džims Stjuarts savā debijas spēlē NHL pirmajās četrās minūtēs pamanās ielaist trīs ripas, bet pirmajā periodā – piecas (pēc deviņiem metieniem). Bostonieši ar 4:7 piekāpās Sentluisas „Blues”, kurai šī bija pirmā uzvara Bostonā pēdējo septiņu gadu laikā. Stjuartam, kurš parakstīja līgumu ar bostoniešiem kā brīvais aģents pēc tam, kad iepriekšējā sezonā tika iekļauts NCAA savas divīzijas simboliskajā izlasē, šī bija pirmā un pēdējā spēle NHL. Diez vai viņam tiktu arī šī iespēja, taču „Bruins” pamatvārtsargs Gerijs Čīverss bija guvis ceļgala savainojumu, bet Žils Žilbērs apslima, un Stjuartu steigšus izsauca no Austrumu krasta līgas. „Ja es atvairītu šo pirmo metienu, spēle ievirzītos pavisam citā gultnē, es nostātos uz kājām,” vēlāk skumji secināja Stjuarts, kam nācās kapitulēt jau 1:08 kopš mača sākuma pēc Braiena Satera metiena.
1959 16 gadus vecais Rīgā dzimušais Austrālijas peldētājs latvietis Jānis Konrads labo pasaules rekordu 800 m brīvā stila distancē, kā pirmais cilvēks pasaulē to nopeldot ātrāk par deviņām minūtēm – 8:59,6. Gadu iepriekš Konrads pasaules rekordu šajā distancē divreiz jau bija labojis, šoreiz gan viņš no planētas labākā sasnieguma „nometa” gandrīz 15 sekundes. Šis Konrada rekords noturējās trīsarpus gadus, kad to pārspēja austrālietis Mjurejs Rouzs.
1931 Filadelfijas "Quakers" pārtrauc 15 zaudējumu sēriju NHL, papildlaikā ar 4:3 pieveicot Monreālas „Maroons”. Šī uzvara gan filadelfiešiem prieku deva uz īsu brīdi, jo sekoja 11 spēļu sērijas bez uzvarām (deviņi zaudējumi, divi neizšķirti). Sezonu „Quakers” noslēdza ar četrām uzvarām, četriem neizšķirtiem un 36 zaudējumiem, aizvadot visu laiku sliktāko sezonu NHL vēsturē. „Quakers” šī bija pirmā un pēdējā sezona NHL, bet Filadelfija bez savas vienības palika līdz pat 1967. gadam, kad līgai pievienojās ”Flyers”.
1920 Monreālas "Canadiens" un Toronto "St Patricks" klubi pa abiem uzstāda NHL rekordu, gūstot 21 vārtus (14:7). Šis rekords nav pārspēts vēl šobaltdien. 1985. gada 11. decembrī to spēja atkārtot Edmontonas „Oilers” un Čikāgas „Blackhawks”, kuras pa abām arī guva 21 vārtus (12:9).