Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2488, Did:0, useCase: 3

9. janvāris

9. janvāris
Veins Greckis

1998 "The Hockey News" par visu laiku NHL labāko hokejistu nosauc Veinu Grecki. Balsojumā, kurā savu izvēli izdarīja gan hokeja aprakstnieki un TV komentētāji, gan bijušie hokejisti un treneri (piemēram, Els Ārbors, Skotijs Boumens, Glens Saters), Greckis apsteidza Bobiju Oru un Gordiju Hovu. Labāko simtniekā no ārpus Ziemeļamerikas dzimušajiem visaugstāk – ar 17. vietu – novērtēts slovāku izcelsmes kanādietis Stens Mikita. 37. vietā ir Jaromīrs Jāgrs, 50. – Jari Kurri. Simtniekā nav neviena krievu hokejista.
1996 Toronto "Raptors" uzstāda NBA antirekordu, mačā pret Šarlotas "Hornets" (91:92) aizmetot garām visus soda metienus. Tiesa, lai uzstādītu šo rekordu, Toronto nebija daudz jānopūlas – kanādieši izpildīja tikai trīs soda metienus, un bumba ne reizi netrāpīja grozā. Divreiz neprecīzs bija Deimons Stademeirs, reizi – Elvins Robertsons.
1990 Bostonas "Celtics" uzstāda kluba antirekordu, NBA mačā pret Ņūdžersijas "Nets" (78:87) otrajā ceturtdaļā gūstot nieka sešus punktus. Taču tas nebūt nav līgas antirekords – 1997. gadā Dalasas „Mavericks” un 2004. gadā Goldensteitas „Warriors” pamanījās vienā ceturtdaļā tikt pie diviem punktiem.
1985 Kalgari "Flames" uzstāda NHL rekordu, 264. spēli pēc kārtas aizvadot vismaz ar vieniem gūtiem vārtiem. 1981. gada 10. novembrī „Flames” ar 0:7 kapitulēja Sentluisas „Blues”, un kurš gan varēja iedomāties, ka nākamo reizi uz nullītes kanādieši paliks tikai 1985. gada 11. janvārī, kad „Colisee” arēnā Kvebekā ar 0:4 piekāpsies vietējai „Nordiques”. Losandželosas „Kings” nebija tālu no rekorda pārspēšanas, taču 1989. gada 25. oktobrī ar 0:5 piekāpās... „Flames”. „Kings” pie vismaz pie viena vārtu guvuma bija tikusi 261 spēlē pēc kārtas.
1972 Pārtrūkst Losandželosas "Lakers" 33 uzvaru sērija (NBA rekords). "Lakers" ar 104:120 piekāpjas Karīma Abduldžabara un Oskara Robertsona pārstāvētajai Milvoku "Bucks". Abduldžabars šajā mačā „Lakers” grozā sameta 39 punktus.
1968 Tokijas olimpisko spēļu bronzas medaļnieks maratonskrējienā japānis Kokiči Cuburaja, mugura sproblēmu dēļ (lumbago) zaudējis iespēju doties uz Mehiko olimpiādi, uzrakstīja "Nekad vairs nevarēšu skriet" un izdarīja pašnāvību, guļamistabā, kur bija apmeties gatavošanās laikā olimpiādei, pārgriežot sev vēnas. Pēcnāves vēstulē Cuburaja izteica arī pateicību par atbalstu saviem vecākiem un treneriem, novēlēja veiksmi sekotājiem sportā.
1968 Indianapolisā notiek pirmā ABA "All-Star" spēle. Austrumu izlase ar 126:120 pieveic Rietumu komandu. Par mača vērtīgāko spēlētāju atzīst Leriju Braunu no Ņūorleānas „Buccaneers”, kurš Rietumu komandas labā guva 17 punktus un izdarīja piecas rezultatīvas piespēles. Protams, Lerijs Brauns basketbola draugiem daudz labāk pazīstams kā NBA klubu treneris. 2004. gadā viņa vadītā Detroitas „Pistons” kļuva par NBA čempioni.
1958 NCAA basketbola mačā Oskars Robertsons no Sinsinati gūst 56 punktus, sāncenšu komanda Setonhola pa visiem spēlētājiem kopā 54. Spēle noslēdzās 118:54. Robertsonam jeb „Lielajam O”, kā viņu dēvēja basketbola draugi priekšā bija veiksmīga NBA karjera, bet studijas viņš beidza kā visu laiku rezultatīvākais NCAA spēlētājs. Un tikai septiņdesmitajos gados Roberstona sasniegumu pārspēja Pīts Maravičs. Kopš 1998. gada NCAA 1. divīzijas gada labākajam spēlētājam pasniedz Oskara Roberstona vārdā nosaukto balvu.
1954 Berts Olmsteds no Monreālas "Canadiens" atkārto kopš 1944. gada decembra Morisam Rišāram piederošo NHL rekordu, spēlē sakrājot astoņus rezultativitātes punktus. Līgas rekords kopš 1976. gada ir desmit punkti mačā, un tas pieder Derilam Sitleram no Toronto „Maple Leafs”. 15 reizes spēlētāji mačā tikuši pie astoņiem punktiem,. Trīs reizes to spējis Mario Lemjē, divas – Veins Greckis.
1953 Klerenss „Bevo” Frensiss no Riograndes koledžas basketbola mačā pret Ešlendas junioru koledžas komandu (150:85) gūst 116 punktus. Tosezon Frensiss vidēji spēlē guva 48,3 punktus, kas ir NCAA rekords. Oficiālajās NCAA annālēs 116 punktu sasniegums kā rekords netika ierakstīts, taču 1954. gadā Frensiss gandrīz atkārtoja savu meistarstiķi, gūdams 113 punktus. Tas kļuva par rekordu, ko 2012. gadā pārspēja Džeks Teilors (138).
1900 Nodibina vecāko Romas futbola klubu - "Lazio". Kluba krāsas - zilā un baltā - patapinātas no Grieķijas karoga un simbolizē olimpiskos ideālus. Vairāk nekā 100 gadu pastāvēšanas laikā „Lazio” divas reizes uzvarēja Itālijas A sērijā, sešas reizes izcīnīja valsts kausu, trīs reizes – superkausu. 1999. gadā „Lazio” tika pie UEFA Kausu ieguvēju kausa, finālmačā Birmingemā ar 2:1 pieveicot spāņu „Mallorca”, bet vēlāk izcīnīja arī UEFA Superkausu, ar 1:0 pārspējot Čempionu līgas uzvarētāju „Manchester United”.
1811 Notiek pirmais sieviešu golfa turnīrs. Turnīrs notika Skotijas pilsētā Maselburgā 18 bedrīšu laukumā. Uzvarētājai tika pīts zivju grozs, savukārt otrās vietas ieguvējai „divi brīnišķīgi zili zīda kabatlakatiņi no Barselonas”. Savulaik tieši Maselburgā golfu spēlējusi Skotijas karaliene Marija Stjuarte, ko uzskata par pirmo sievieti, kas aizrāvusies ar šo spēli.