Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2488, Did:0, useCase: 3

8. februāris

8. februāris
Spads Vebs

2009 Raiens Gigss gūst vārtus "Manchester United" spēlē pret "West Ham" (1:0), kļūstot par vienīgo spēlētāju, kurš ticis pie panākuma katrā sezonā kopš Anglijas premjerlīgas dibināšanas (1992./93.). Velsiešu veterāns, kurš visu futbolista karjeru palicis uzticīgs vienam kluba – „Manchester United”, - savu unikālo sēriju joprojām turpina. Šobrīd viņš guvis vismaz vienus vārtus jau 21 premjerlīgas sezonā. Pagaidām tukša ir tikai šī, 2013./14. gada sezona. Gigss tajā piedalījies 10 spēlēs, galvenokārt iznākot uz maiņu, un pagaidām vārtsargus nav pārspējis, lai gan līdz čempionāta beigām vēl tāls ceļš ejams... Kopumā Gigss premjerlīgā guvis 114 vārtus (670 spēlēs).
2009 28 gadus vecā britu burātāja Elēna Makartura labo pasaules rekordu solo burājumā apkārt pasaulei, 42 000 km ar trimarānu „B&Q” veicot 71 dienā, 14 stundās, 18 minūtēs un 33 sekundēs. Iepriekšējais rekords – 72 dienas, 22 stundas, 54 minūtes un 22 sekundes – kopš 2004. gada februāra piederēja Fransuā Žojonam. Francūzis pēc trim gadiem gan Makarturas rekordu ievērojami uzlabos...
2002 Soltleiksitijā atklāj XIX ziemas olimpiskās spēles, kurās piedalīsies 2399 sportisti no 78 valstīm. Latviju šajā olimpiādē pārstāv 51 sportists astoņos sporta veidos. Pēc 54 gadu pārtraukuma olimpisko spēļu programmā atgriežas skeletons, kurā Tomass Dukurs ierindosies 21. vietā, bet par olimpisko čempionu kļūs Džims Šī no ASV. Soltleiksitijā olimpisko debiju piedzīvoja sieviešu bobslejs.
1998 Pirmajā dāmu hokeja spēlē olimpiskajā vēsturē Somija ar 6:0 sagrāva Zviedriju. Nagano olimpisko spēļu turnīrā spēlēja sešu komandu – Kanādas ASV, Somijas, Čehijas, Zviedrijas un Japānas - hokejistes. Vispirms tika izspēlēts grupu turnīrs, bet tad divu pirmo vietu īpašnieces aizvadīja spēli par zelta, divu nākamo – bronzas medaļām. Somietes, turnīru sākušas ar savu kaimiņu Zviedrijas izlases sagrāvi, to pabeidza ar vēl vienu uzvaru, šoreiz mačā par bronzu – 4:1 pār Ķīnu. Bet pirmās olimpiskās zelta medaļas izcīnīja ASV, kas izšķirošajā spēlē ar 3:1 pieveica Kanādu.
1998 NHL aptur regulāro čempionātu līdz 24. februārim, lai spēlētāji varētu piedalīties Nagano olimpiādē. Šī ir pirmā reize, kad visi pasaules hokeja labākie spēki pulcējas vienkop zem olimpiskā karoga (vienošanās par NHL hokejistu līdzdalību olimpiskajās spēlēs tika panākta 1995. gadā). Zelta medaļu komplekts ir tikai viens, sudraba un bronzas – arī pa vienam, un ne visiem NHL profesionāļiem pietiek godaprāta atzīt neveiksmi – amerikāņu NHL spēlētāji pēc komandas zaudējuma ¼ finālā Čehijai sarīko grautiņu Olimpiskā ciemata numuriņos. Kanādieši, kuri arī pārsteidzoši palika bez godalgām (cīņā par trešo vietu 2:3 no Somijas), neveiksmi uztvēra daudz mierīgāk. Bet zelts negaidīti tika Čehijai (finālā 1:0 pār Krieviju).
1997 Kanādiete Sonja Denonkūra kļūst par pirmo sievieti, kas tiesājusi maču Brazīlijas futbola vēsturē. Tas notika „Palmeiras” un „Sao Paolo” spēlē Sanpaulu, kas noslēdzās 1:1. Denonkūra ir viena no slavenākajām futbola tiesnesēm pasaulē. Tiesāt viņa sāka 1974. gadā, kad pašai bija tikai 14 gadi. 1994. gadā Denonkūra kļuva par pirmo FIFA akreditēto tiesnesi sievieti. Viņa strādāja trīs (1995, 1999, 2003) sieviešu pasaules čempionāta finālturnīros, kā arī divās (1996, 2000) olimpiskajās spēlēs. Šobrīd Denonkūra pilda FIFA sieviešu tiesnešu attīstības komitejas vadītājas pienākumus.
1992 Albērvilā Francijas prezidents Fransuā Miterāns atklāja XVI ziemas olimpiskās spēles, kurās kā patstāvīga valsts olimpiskajā kustībā atgriezās Latvija. Latvija, kas atklāšanas parādē izgāja pēc 1936. gada spēļu tērpu parauga darinātos pelēkzaļos uzvalkos, garos mēteļos un platmalēs, uz vēsturisko olimpiādi aizsūtīja kuplu delegāciju, kurā bija 24 sportisti (sešos sporta veidos). 8. februārī pulksten 17 un 38 minūtēs, Latvijas delegācijai iesoļojot stadionā (Latvijas karogu nesa Jānis Ķipurs), informators vēstīja: "Ar atgriešanos, mūsu vecie un jaunie draugi! Sveicam Latviju atkal kā valsti!" Albērvilas olimpiādē piedalījās 1801 sportists no 64 valstīm.
1992 Heike Henkele sacensībās Karlsrūē uzstāda pasaules rekordu sievietēm augstlēkšanā telpās (2,07 m), labojot bulgārietei Stefkai Kostadinovai kopš 1988. gada piederējušo labāko sasniegumu (2,06 m). Šis slavenās vācietes rezultāts noturējās līdz pat 2006. gadam, kad vienu centimetru augstāk novietotu latiņu pārvarēja zviedriete Kaisa Bergkvista.
1986 Spads Vebs kļūst par visu laiku īsāko basketbolistu, kurš uzvarējis NBA „All Star” nedēļas nogales konkursā bumbas triekšanā grozā no augšas. 170 cm garais basketbolists, kurš NBA kopumā 12 sezonās aizvadīja 814 spēles, gūstot vairāk nekā 8000 punktus, pārsteidza konkursa žūriju ar savu lielisko lēcienu un sadankoja bumbas grozā pēc visiem labākajiem paraugiem. Par Veba piedalīšanos šajā konkursā stipri izbrīnīts bija viņa komandas biedrs no Atlantas „Hawks” Dominiks Vilkinss, kurš gadu iepriekš šajās sacensībās bija pieveicis Maiklu Džordanu. Vilkinss iepriekš nekad nebija redzējis, kā Vebs triec bumbu grozā no augšas. Taču nav jābūt lielam vīram, lai paveiktu lielus darbus...
1983 Veins Greckis uzstāda NHL Zvaigžņu mača rekordu, gūstot četrus vārtus vienā periodā (trešajā). Tie arī bija visi viņa vārtu guvumi šajā spēlē. Kopumā Greckis piedalījies 18 „All Star” spēlēs, gūstot 13 vārtus un nopelnot 25 rezultativitātes punktus (13+12). Tas arī ir līgas rekords. NHL spēlēs Greckis bija rezultatīvāks...