Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2488, Did:0, useCase: 3

4. februāris

4. februāris
Mario Lemjē

1997 Mario Lemjē kļūst par septīto NHL spēlētāju, kurš guvis vismaz 600 vārtus. Tas notiek Pitsburgas „Penguins” un Vankūveras „Canucks” spēlē (6:4) „Civic Arena” 17 355 skatītāju klātbūtnē. Jubilejas vārtus Mario gūst 55,2 sekundes pirms spēles beigām, raidot ripu tukšajā „Canucks” būrī. Līdzjutēju ovācijas ilga trīs minūtes. Lemjē, lai sasniegtu 600 gūto vārtu robežu, bija nepieciešamas 719 spēles, un viņš gandrīz atkārtoja leģendārā Veina Grecka sasniegumu, kam šī robežšķirtne pakļāvās 718 mačos.
1993 NBA klubs Bostonas „Celtics” iemūžina sava ilggadējā līdera Lerija Bērda 33. numuru. Bērds visu savu profesonāļa karjeru (NBA debitēja 1979. gadā) aizvadīja „Celtics” sastāvā, trīs reizes (1981, 1984, 1986) kopā ar komandu kļūstot par NBA čempionu. Bērdu trīs reizes pēc kārtas (1984 – 1986) atzina par NBA sezona vērtīgāko spēlētāju. Viņš joprojām ir „Celtics” vidēji spēlē visvairāk (24,3) punktus guvušais basketbolists.
1990 26 gadus vecā krievu skrējēja Ludmila Narožiļenko (vēlāk pēc precībām kļuva par Enkvisti un tika pie Zviedrijas pilsonības) PSRS čempionātā Čeļabinskā labo pasaules rekordu 60 m barjerskriešanā telpās (7,69). Atlantas olimpisko spēļu čempione (pārstāvot Zviedriju) pēc karjeras, kuras laikā izcieta divu gadu diskvalifikāciju par dopinga lietošanu, beigām izlēma pievērsties bobslejam un kļūt par pirmo sievieti, kura uzvarējusi gan ziemas, gan vasaras olimpiskajās spēlēs. Taču 2001. gadā atkal tika pieķerta aizliegto stimulatoru lietošanā un beidza sportistes karjeru.
1976 Insbrukā tiek atklātas XII ziemas olimpiskās spēles, kurās piedalījās 1123 atlēti no 37 valstīm. Latviju PSRS izlases sastāvā šajā olimpiādē pārstāvēja pieci kamaniņu braucēji – Rolands Upatnieks, Valdis Ķuzis, Dainis Bremze,. Aigars Kriķis un Vera Zozuļa. Kanādas delegācijas sastāvā bija latviešu izcelsmes ātrslidotāja Silvija Burka.
1962 Padomju laikraksts "Izvestija" ziņo, ka beisbols ir sena krievu spēle, ko sauc par laptu. Kaut kāda līdzība patiešām ir. Arī laptu krievi spēlēja un vēl spēlē ar bumbiņām un nūju, pēc veiksmīga sitiena veicot pārskrējienus no viena laukuma gala līdz otram, neļaujot pretiniekiem ar noķerto bumbiņu trāpīt pa savu ķermeni. Līdzīgas beisbolam un laptai ir arī somu spēle pesapallo, rumāņu oina.
1948 Amerikāņu skeletonists Džons Hītons Sanktmoricas olimpiskajās spēlēs izcīna sudraba medaļu. Tas notiek 20 gadus pēc viņa pirmās iegūtā olimpiskā sudraba šajā sporta veidā. Skeletons līdz 2002. gada tikai divas reizes bija ziemas olimpisko spēļu programmā, un pie sudraba nebija ticis neviens cits sportists, izņemot Hītonu... 1928. gadā Sanktmoricā Džons Hītons piekāpās tikai savam brālim Dženisonam. Pēc 20 gadiem tajā pašā „Cresta Run” trasē viņam (39 gadu vecumā) atkal nepaveicās, jo nācās cīkstēties ar slaveno Nino Bibiju, kurš Sanktmoricā bija uzvarējis vairāk nekā 200 reižu... Hītons sāncensim zaudēja nedaudz vairāk par sekundi. Starp abām skeletona godalgām Hītons kolekciju papildināja ar 1932. gadā iegūto Leikplesidas olimpisko bronzu bobsleja divniekos.
1932 Leikplesidā Ņujorkas gubernators Franklins Rūzvelts, ko tā paša gada beigās ievēlēja par ASV prezidentu, atklāj III ziemas olimpiskās spēles. Leikplesidas olimpiādē piedalījās 252 sportisti no 17 valstīm. Pirmo reizi ziemas olimpiskajās spēlēs nestartēja Latvijas pārstāvji – ceļš uz ASV tomēr bija ilgs un dārgs. Uz tālo Leikplesidu nedevās arī Lietuvas un Igaunijas sportisti.
1924 Šamonī svinīgi slēdz pirmās ziemas olimpiskās spēles. Par spēļu varoni kļuva somu ātrslidotājs Klāss Tunbergs, kurš izcīnīja trīs zelta (1500 m, 5000 m un daudzcīņā), kā arī pa vienai sudraba (10 000 m) un bronzas (500 m) medaļai. Zviedru daiļslidotājs Giliss Grafstrēms kļuva par pirmo sportistu, kurš uzvarējis gan vasaras, gan ziemas olimpiskajās spēlēs. 1920. gadā viņš kļuva par Antverpenes vasaras spēļu čempionu – daiļslidošana bija iekļauta tās programmā. Kopumā Grafstrēms izcīnījis trīs olimpiskos zeltus, un joprojām ir vienīgais daiļslidotājs, kam tas bijis pa spēkam.