Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2488, Did:0, useCase: 3

2. marts

2. marts
Fils Espozito

1997 Kanādiešu daiļslidotājs Elviss Stojko Ontārio čempionātā kā pirmais pasaulē izpilda kombināciju no četru un trīs apgriezienu lēcieniem. Nedaudz vēlāk Stojko šo kombināciju atkārtoja pasaules čempionāta un izcīnīja trešo titulu pēc kārtas. Viens no pagājušā gadsimta nogales labākajiem daiļslidotājiem karjeru beidza, tā arī ne reizi neuzvarot olimpiskajās spēlēs – divreiz viņš tika pie sudraba medaļām.
1980 Džons Makinrojs kļūst par jaunāko tenisistu šī sporta veida vēsturē, kurš izvirzījies pasaules ranga pirmajā vietā. Tobrīd Makinrojs bija 21 gadu un 45 dienas vecs. Makinrojam jaunākā ATP ranga līdera godu atņēma austrālietis Leitons Hjūits, kurš par pasaules pirmo raketi kļuva, būdams 20 gadus un 268 dienas vecs.
1969 Fils Espozito kļūst par pirmo NHL spēlētāju, kurš sezonā sakrājis 100 rezultativitātes punktus. Sezonu Espozito, kurš otro gadu pārstāvēja Bostonas „Bruins”, noslēdza ar 126 (49+77) punktiem, kas ievērojami pārsniedza tābrīža NHL labāko sasniegumu (97 punkti), ko bija sakrājuši Stens Mikita un Bobijs Hals. Interesanti, ka Espozito piemērs „izrādījās lipīgs”, un tosezon arī pats Hals (107), kā arī Gordijs Hovs (103) pārsniedza 100 punktu robežu.
1962 NBA čempionāta mačā Heršīpārkas arēnā Heršijā, kurā Filadelfijas "Warriors" ar 169:147 pieveic Ņujorkas "Knicks", leģendārais filadelfiešu centrs Vilts Čemberlens gūst 100 punktus. Pēc pirmā puslaika Čemberlena rēķinā bija 41 punkts, taču nekas neliecināja, ka briest fenomenāls rekords. Līdz trešās ceturtdaļas beigām "Warriors" bija panākusi 125:104 pārsvaru, bet Čemberlens sev pieskaitīja vēl 28 punktus. Līdz tam viņa rekords bija 78 punkti (otrajā papildlaikā), tāpēc Vilts gatavojās pacensties arī pēdējā ceturtdaļā, kuras astotajā minūtē (4:09) viņš arī sasniedza jaunu personisko rekordu (79 punkti). Līdzjutēji kliedza "Paveic to, Vilt! Paveic to, Vilt!", domādami 100 punktu robežu. Un komandas biedri, juzdami, ka var ieiet vēsturē, katrā uzbrukumā deva bumbu savam centram. Piecas minūtes līdz spēles beigām Čemberlena rēķinā jau bija 89 punkti. Būtībā mača beigas pārvērtās farsā. 2:45 līdz cīņas beigām Čemberlenam jau bija 94 punkti, mazāk nekā minūti - 98. Kārtējā "Knicks" uzbrukumā Džo Rakliks iespēlēja bumbu Gajam Rodžersam, tas atdeva Čemberlenam, kas bija iekārtojies pie paša groza. Taču Vilts netrāpīja, un atlēkušo bumbu izcīnīja viņa komandas biedrs Teds Lakenbils. Sekoja vēl viena piespēle Čemberlenam, taču viņš vēlreiz kļūdījās. Lakenbils atkal tika pie bumbas, tomēr šoreiz atspēlēja Raklikam, kas tā vietā, lai viegli piekļūtu grozam, apaļumu vēlreiz iegrūda lielajam Viltam. Šoreiz meistars ar spēcīgu bumbas triecienu grozā no augšas sasniedza gadsimta rekordu!
1951 Notiek pirmā NBA "All Star" spēle, kurā Austrumu izlase Bostonā „Boston Garden” arēnā ar 111:94 pieveic Rietumu komandu. Ideja par šādas spēles sarīkošanu radās, tiekoties NBA prezidentam Morisam Podolofam, NBA runasvīram Heskelam Koenam un Bostonas „Celtics” īpašniekam Volteram Braunam. Šāda pasākuma izveidošanas nolūks bija pievērst publikas uzmanību līgas zvaigznēm, kā tas jau notika Beisbola Galvenajā līgā. Pirmo NBA zvaigžņu maču klātienē vēroja 10 094 līdzjutēji, un tas tiem laikiem bija liels cipars – tosezon līgas vidējā apmeklētība sasniedza vien vidēji 3500 skatītājus. Par pirmā zvaigžņu mača vērtīgāko spēlētāju atzina „Celtics” spelētāju Edu Makoliju, kurš austrumnieku labā guva 20 punktus.
1927 Beibe Rūts kļūst par vislabāk apmaksāto profesionālo beisbola spēlētāju (viņa alga - 70 000 USD gadā).
1905 Rodnijs Hīts uzvar pirmajā "Australian Open", kas toreiz tika dēvēts par Austrālāzijas čempionātu, tenisa turnīrā, kurā sievietēm nebija atļauts piedalīties. Finālā Hīts ar 4:6, 6:3, 6:4, 6:4 pieveica vēl vienu austrālieti Artūru Kērtisu. Hīts šajā turnīrā uzvarēs vēl vienu reizi – 1910. gadā.