Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2488, Did:0, useCase: 3

1. februāris

1. februāris
Džons Stoktons

2012 Ēģiptes futbola premjerlīgas spēles starp Portsaidas „Al Masry” un Kairas „Al Ahly” (3:1) laikā nekārtībās iet bojā 79 cilvēki, bet gandrīz tūkstotis tiek savainoti. Kad rezultāts bija 3:1, laukumā izskrēja mājinieku fani un sāka sist zaudējošās komandas spēlētājus. Kautiņi turpinājās ne tikai laukumā, bet arī tribīnēs, pie izejas no tām radās sastrēgums, kas tad arī prasīja lielāko daļu upuru. Kautiņos iesaistījās trīs līdz četri tūkstoši fanu. Interesanti, ka stadionā klāt bija ap 500 vietējā OMON karavīri, taču viņi, tāpat kā policisti, notiekošajā neiejaucās. Traģēdijas dēļ Ēģiptes futbola federācija uz nenoteiktu laiku atcēla čempionāta spēles, kas izraisīja nekārtības Kairā.
2009 Serena Viljamsa atkārto Austrālijas atklātā čempionāta mūsdienu (kopš 1969. gada) rekordu, sieviešu vienspēļu turnīrā uzvarot ceturto reizi. Viljamsa ar 6:0, 6:3 pieveic Dināru Safinu no Krievijas un nostājas līdzās panākumiem bagātākajām „Australian Open” mūsdienu spēlētājām Mārgaretai Kortai, Ivonnai Gūlagongai, Štefijai Grāfai un Monikai Selešai. Pēc gada Viljamsa kļūs arī par pieckārtējo Austrālijas čempioni. Bet kopumā, rēķinot arī laiku pirms mūsdienu tenisa ēras sākuma (līdz 1969. gadam), panākumiem bagātākā ir Mārgareta Korta, kurai 11 uzvaras Melburnā.
2004 "Super Bowl XXXVIII" mača pārtraukumā uzstāšanās laikā no krekliņa izlec dziedātājas Džanetes Džeksones kailā krūts. Tas notiek, kad Džeksone duetā ar Džastinu Timberleiku izpilda dziesmu „Rock Your Body”, nonākot līdz vārdiem „I’m gonna have you naked by the end of this song”. Timberleiks papūlas, lai Džeksones krūts parādītos 144,4 miljonu TV auditorijai. CBS pārraides režisors reaģēja ļoti ātri, TV attēlu noraidot uz citu kameru, kas rādīja Hjūstonas stadiona kopskatu. Drīz pēc tam studijās atskanēja neskaitāmi sašutušo skatītāju zvani. Brīdi pirms otrā puslaika sākuma laukumā izskrēja britu strīkeris Marks Robertss, ko uz zemes nogāza Mets Ketems no Ņūinglendas „Patriots”.
1998 Čehijas tenisists Petrs Korda tiek pie sava vienīgā „Grand Slam” vienspēļu titula tenisā. Austrālijas atklātā
čempionāta finālā viņš ar 6:2, 6:2, 6:2 pieveic čīlieti Marselo Riosu. „Zināju, ka esmu labāks cīnītājs, tāpat arī to, ka Marselo dažkārt mēdz padoties”. Riosam šis arī paliks vienīgais „Grand Slam” fināls vienspēlēs. Korda iepriekš (1992. gadā) bija zaudējis Francijas atklātā čempionāta finālā.
1995 Džons Stoktons no Jūtas „Jazz” NBA mačā pret Denveras „Nuggets” izdara savu 9922. rezultatīvo piespēli karjerā un apsteidz līgas rekordistu Maģisko Džonsonu. Šajā spēlē, ko Jūtas klubs uzvarēja ar 129:89, Stoktons guva 12 punktus un izdarīja 16 rezultatīvas piespēles. Karjeru viņš noslēgs, 15 806 reizes rezultatīvi asistējot partneriem un NBA rekordistu rangā tālu atraujoties no sekotājiem.
1987 Zviedrs Patriks Šēbergs vieglatlētikas sacensībās Pirejā labo pasaules rekordu augstlēkšanā telpās – 22 gadus vecais sportists pārvar 2,41 m augstumā novietoto latiņu, par vienu centimetru pārspējot 15 dienas iepriekš vācieša Karlo Trēnharta uzstādīto labāko sasniegumu. Trēnharts pēc gada atgūs rekordista laurus.
1984 Deivids Sterns kļūst par NBA komisāru, šajā amatā stājoties Lerija O’Brīna vietā. Sterna ienākšanas brīdis bija ļoti veiksmīgs, jo līgas popularitāte ar tādu zvaigžņu kā Hakims Olažuvons, Maikls Džordans, Čārlzs Bārklijs un Džons Stoktons parādīšanos strauji pieauga. Sterns šajā amatā ir vēl joprojām un pa šo laiku pārdzīvojis četrus lokautus.
1979 Trevors Frensiss kļūst par pirmo britu futbolistu, par kuru klubs samaksājis miljonu angļu mārciņu. „Birmingham City” tieši par šādu summu pārdod Frensisu „Nottingham Forest”. „Birmingham City” Frensiss deviņās sezonās 280 mačos bija guvis 119 vārtus. Šobrīd Frensiss, kurš pēc karjeras beigām 15 gadus bija treneris, strādā par „Al Jazeera Sports” un „Sky Sports” futbola apskatnieku.
1967 Desmit klubi nodibina Amerikas Basketbola asociāciju (ABA), par kuras pirmo prezidentu kļūst Džordžs Maikens. ABA tiek izveidota kā konkurējošā līga NBA. Par pirmo ABA čempioni 11 komandu konkurencē kļuva Pitsburgas „Pipers”. ABA līga pastāvēja līdz 1976. gadam, kad iekļāvās NBA. Par ABA čempioniem kļuva seši klubi. Indiānas „Pacers” uzvarēja trīs reizes.
1964 Patrīsija Goičela Francijā izcīnīja uzvaru vietējās junioru sacensībās kalnu slēpošanā. Bet ne tik tālajā Insbrukā tajā pašā dienā olimpiskos laurus plūca viņas vecākās māsas. Slalomā Austrijai zelta medaļu sarūpēja Kristīne Goičela, sudrabs tika Marielai Goičelai, bet divas dienas vēlāk milzu slalomā māsas apmainījās vietām. Mariela olimpisko zeltu izcīnīja arī pēc četriem gadiem – slalomā.