Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Bagātā ebreja hokeja sapņi

Bagātā ebreja hokeja sapņi
Basketbola kluba fani apgalvo, ka viņi "nekad nepamet" savu komandu nelaimē. Vai šo saukli varēs attiecināt arī uz Budivelnik hokeja projektu?
Foto: BK Budivelnik

Aprīļa sākumā viens no Ukrainas bagātākajiem cilvēkiem apliecinās dokumentālu gatavību finansēt KHL komandu un, sākot ar šo dienu līgas papīros būs par vienu klubu vairāk.

Šķiet, ka Ukrainas pievienošanās KHL bija tikai laika jautājums. Kāpēc tas notiek tieši tagad? Visticamāk, to pašu politisko kaislību dēļ. Tagad, kad oficiālā Kijeva ar seju atkal ir pagriezusies pret oficiālo Maskavu, turklāt, izskatās, ka tas šoreiz būs ļoti nopietni un uz ilgu laiku, virkne uzņēmēju meklē nišas, kas viņus pietuvinātu Kremlim, vai vismaz – radītu labvēlīgu augsni kopdarbībai. Viens no Ukrainas bagātākajiem cilvēkiem Igors Kolomoiskis (pēc citām ziņām – Ihors), kas līdz šim slēptā veidā ir simpatizējis oranžās revolūcijas iedvesmotājiem, bet pēdējā laikā stutējis Jūlijas Timošenko varas kāri, nolēmis savu rotaļlietu stūrīti papildināt ar hokeju. Vēsturiskā atmiņa lika vilkt paralēles ar savulaik PSRS augstākās līgas kluba Kijevas „Sokil” vārda pārmantojamību, vēl jo vairāk tāpēc, ka šāda komanda joprojām eksistē un spēlē hokeju Baltkrievijas atklātajā čempionātā, taču Kolomoiskis ir lēmis pa savam – KHL spēlēs Kijevas Budivelnik. Ar šādu pašu nosaukumu pazīstam basketbola klubu, kas arī pieder minētajam oligarham.

Kolomoiskis (46 gadi) ir visai interesanta personība, kura bizness, vienkāršoti pārskaitot, saistīts ar finansēm, naftu un melno metalurģiju. Pēc tautības viņš ir ebrejs, bet ir arī Ukrainas pase. Tas atklājās kādā tiesvedībā Londonā, kas pēc tam radīja lielas kaislības Kijevā – ukraiņu likumi nepieļauj dubulto pilsonību. Taču dīvainā kārtā šī veļas mazgāšana netika pabeigta – viss pieklusa... Oligarhu kārtā Kolomoiski ieceļ viņa daļas vairākos mediju projektos, konkrēti – televīzijas kanālos 1+1 un Kino. Tāpat viņam pieder jau minētais basketbola klubs Budivelnik, futbola klubs FC Dnipro (Dņepropetrovskas Dņepra), daļēja saistība vēl ar vairākām futbola komandām un viņš ir arī Ukrainas futbola federācijas viceprezidents. Viņam ir arī aktīvi Latvijā – banka PrivatBank (agrākā „Paritāte”). Kolomoiskis ar ģimeni dzīvo Šveicē.

KHL projekts Budivelnik biznesmeņa kabatā būs stratēģisks aktīvs, jo Kolomoiskis visai labi saprot, ko nozīmē iesaistīties šajā klubiņā – tā ir piekļuve ietekmīgiem Krievijas cilvēkiem, attiecīgi, radot labus priekšnoteikumus viņa biznesa interesēm. KHL ir ne tikai Krievijas hokeja attīstības programmas sastāvdaļa, bet arī izteikts ārpolitikas humanitārais ietekmes līdzeklis. Kolomoiskis to labi saprot, tāpēc viņam nevajadzēja daudz laika pārdomām, lai pieņemtu šo lēmumu. Sākumā mazliet pakaulējies ar Kijevas Sokil pašreizējiem īpašniekiem, kas par vārdu un komandu esot paprasījuši 3 miljonus dolāru, oligarhs nolēma tomēr iztikt bez romantiskā sentimenta. Tā kā KHL ir privāta organizācija, viņam atkrita arī visas formālās saskaņošanas ar Ukrainas hokeja federāciju – vārdu sakot, nauda galdā un projekts gatavs. Bet naudas viņam pietiek! Dažādos ukraiņu izziņu krājumos viņš tiek saukts par „otru bagātāko ebreju pasaulē, kam kabatā Izraēlas pase”, taču precīzu apstiprinājumu tam neizdevās iegūt. Savulaik viņa kapitāls ticis vērtēts ap 2,8 miljardiem dolāru, bet pēdējā Forbes sarakstā viņš ar 2 miljardiem atrodas starp pasaules 500 bagātākajiem cilvēkiem (488. vieta).

Kijevas Budivelnik būs vēl viens KHL ārzemju klubs – blakus Rīgai, Astanai un Minskai. Šajās dienās notiek aktīva jaunā kluba organizatoriskās struktūras izveide, kurā, starp citu, pēc vēl neapstiprinātas informācijas, varētu strādāt arī Latvijas pilsoņi. Pagaidām gan tikai menedžmentā, bet nebūs brīnums, ka tieši Budivelnik būs viens no tiem, kas jau šajā pavasarī aktīvi piedalīsies spēlētāju tirgus pārdalē vai ķemmēšanā. Pilnīgi iespējams, ka kāds no pašreizējā Rīgas Dinamo sastāva pievienojas Kijevas hokeja komandai. Pēc provizoriskām aplēsēm Kolomoiskis gatavs klubam gadā atvēlēt 30 miljonus dolāru, kas ir virs KHL vidējā līmeņa. Šobrīd viņš aktīvi uzsācis vecās ledus pils pārbūvi (mūsu Sporta pils prototips), kurā pēc rekonstrukcijas vietas būšot ap 7000 skatītāju. Interesanti, ka savulaik Latvijā biznesmenim piederošā PrivatBank atbalstīja Harija Vītoliņa atvadu spēli Arēnā Rīga... Ja lasiet starp rindām, gan jau sapratīsiet arī šī pēdējā teikuma zemtekstu.

  +9 [+] [-]

, 2010-03-31 09:04, pirms 14 gadiem
Beigas gan bij interesantas ...
Znaroks jau diez vai uz turieni, bet ... Haris varbūt beidzot sāks par galveno!

  +5 [+] [-]

, 2010-03-31 09:15, pirms 14 gadiem
tad jau tandēms dalīsies..

  +4 [+] [-]

, 2010-03-31 09:27, pirms 14 gadiem
Diez vai tas būtu labi, jo tandēmā ir Spēks. Bet varbūt es kļūdos un Harim ir jāpamēģina.

Veiksmi!

  +2 [+] [-]

, 2010-03-31 09:31, pirms 14 gadiem
jo tālāk jo interesantāk

  +2 [+] [-]

, 2010-03-31 09:58, pirms 14 gadiem
OOO, šitas būs labs.........!! Izskatās, ka 3x nopietnaks projekts par Viļņas Vētru. Haris par galveno uz Ukrainu (ja viss tiks novests līdz galam) diezgan reāli. Stratēģis labs, ar spēles izpratni viss ok.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2010-03-31 10:36, pirms 14 gadiem
Jāuztver pozitīvi, nemaz tik daudz latviešu treneri labus klubus netrennē.

  +1 [+] [-]

, 2010-03-31 10:53, pirms 14 gadiem
guvbis rakstīja: OOO, šitas būs labs.........!! Izskatās, ka 3x nopietnaks projekts par Viļņas Vētru. Haris par galveno uz Ukrainu (ja viss tiks novests līdz galam) diezgan reāli. Stratēģis labs, ar spēles izpratni viss ok.
jo 3x vairāk naudaš apgrozīsies.

  +4 [+] [-]

, 2010-03-31 11:50, pirms 14 gadiem
Ukraiņi, atšķirībā no Lietuviešiem, hokeju spēlē un domāju, ka projekts izdosies

  +1 [+] [-]

, 2010-03-31 12:30, pirms 14 gadiem
Jo interesantāk!

     [+] [-]

, 2010-03-31 17:13, pirms 14 gadiem
Poish rakstīja: Ukraiņi, atšķirībā no Lietuviešiem, hokeju spēlē un domāju, ka projekts izdosies
Ja vēl piemin, ka jaunieši spēlē II divīzijā, tad izskatās "daudzsološi". Tas viss pie milzīgajiem valsts resursiem un 40milj. iedzīvotāju skaita.

  +2 [+] [-]

, 2010-03-31 20:19, pirms 14 gadiem
Vot mūsu Ģinamkai vajadzētu kādu šādu biezu papiku atrast.... pavisam cita "aršana" būtu!!! Ta varētu gan to Hossu paturēt, gan vēl Šatanu ar Demitru šim blakus piepirkt!

     [+] [-]

, 2010-03-31 20:47, pirms 14 gadiem
als rakstīja: Vot mūsu Ģinamkai vajadzētu kādu šādu biezu papiku atrast.... pavisam cita "aršana" būtu!!! Ta varētu gan to Hossu paturēt, gan vēl Šatanu ar Demitru šim blakus piepirkt!
Tev to Hosu boļna vajag? man kaut ka vienalga

     [+] [-]

, 2010-03-31 21:11, pirms 14 gadiem
huy rakstīja: Tev to Hosu boļna vajag? man kaut ka vienalga
Es par pokemoniem satraucos! Man viņu žēl... Daži labi (dažas labas) nez vai to varēs pat pārdzīvot.... re pat kaut kādu "fondu" veido!!! Bet ja nopietni, tad personīgi man ir stipri vienalga vai Hossa ir vai nav! Par viņa algu, domāju, RD tagad varēs iespējams pat divus potenciālos Hossas paņemt! Vai arī mūsu pašu kadriem (lai šie paliktu) bišķi pie algas pielikt... Tā katrā ziņā, manuprāt, būtu prātīgāk darīt!

     [+] [-]

, 2010-03-31 21:17, pirms 14 gadiem
als rakstīja: Es par pokemoniem satraucos! Man viņu žēl... Daži labi (dažas labas) nez vai to varēs pat pārdzīvot.... re pat kaut kādu "fondu" veido!!!
Prieks ka starp mums ir iejutīgi cilveki

     [+] [-]

, 2010-04-02 14:52, pirms 14 gadiem
Nu, es starp rindiņām saskatu iespēju, ka uz Kijevu aiziet tandēms Znaroks-Vītoliņš, jo tiešām - tieši šinī tandēmā ir spēks!!!
Iespējams, arī Znaroks bez Vītoliņa būtu pārāk vienpusīgs (varat iedomāties Znaroka "Stiprās" spējas!)

     [+] [-]

, 2010-04-03 00:47, pirms 14 gadiem
huy rakstīja: Tev to Hosu boļna vajag? man kaut ka vienalga
Zubrusu tad labāk iecelt. Varētu vismaz Dinamo putraimus leišiem tirgot.