Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Par futbola federācijas mīnusiem...

Par futbola federācijas mīnusiem...
Lai LFF nebūtu mīnusos, ģenerālsekretāram Jānim Mežeckim (pa labi) un komercdirektoram Vladimiram Žukam jādomā, kā nopelnīt vairāk un tērēt mazāk. Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze"

Pusmiljons latu mīnusā... Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidents Guntis Indriksons par LFF pērnā gada bilanci šovasar izteicās: "Ja tas tā ir, tas ir ļoti maz. Tās ir atrisināmas problēmas." Indriksons gan vienmēr uzsvēris, ka federācijas naudas lietās nekad nav jaucies, tāpēc jautājumu pāradresēja ģenerālsekretāram Jānim Mežeckim. Izrādās, Jānis ir līdzīgā noskaņojumā...

"Lielu parādu nav, taču gadu atkal nāksies sākt ar mīnusiem. Nākamajā LFF gada konferencē par to paziņosim," Mežeckis negrasās slēpt nenoslēpjamo un piebilst: "Esam noslēguši kārtējo overdraftu (kredīts) ar "Nordea" banku. Citādi izdzīvot nevaram."

Loģiski, ka rodas jautājums - kāpēc LFF ir parādi? Ar pirmo teikumu Mežeckis mani pārsteidz: "Jātaisa analīze." No vienas puses, viss ir loģiski. Ko gan citu vēl darīt, kā meklēt iemeslus un variantus līdzsvara panākšanai. No otras puses, ja LFF mīnusos ir jau vairākus gadus, analīzei jau labi sen bija jābūt galdā. Šajā ziņā caurspīdīguma LFF darbā dikti pietrūkst, jo gada pārskatos viss ir pārāk vispārīgi - nacionālā izlase, sacensību daļa, televīzija, reklāma utt. Kas "lācītim" vēderā, atklāts netiek. Mežeckis turpina: "Nevaram izdzīvot ar tiem līdzekļiem, kas ir. Varbūt savā laikā tos nebijām aprēķinājuši. "Euro 2004" laikā naudas bija vairāk - pilnībā atmaksājām virslīgas izdevumus, arī prēmiju fondu. Pasakainas algas nemaksājam, pasakainu izdevumu arī nav - tie ir ikdienas izdevumi." Jānis sola, ka šā gada beigās mīnusi būs mazāki nekā pērn, kad bija pusmiljona latu deficīts. "Skaidrs, ka gribētos strādāt ar plusiem un sākt gadu ar rezervi."

Kā parādi tiks dzēsti? "Labāk, ekonomiskāk strādāsim," Jānis iet pa labi iemīto taciņu. "Jāstrādā ar sponsoriem, jārisina komercjautājumi, saimnieciskā darbība." LFF pilnas slodzes darbu nodrošina 33 personām. Papildus tam LFF vēl ir līgumsaistības arī ar reģiona darbiniekiem, jaunatnes izlašu treneriem, tiesnešiem, izlašu dakteriem. Arī viņu algām regulāri jāatrod līdzekļi.

Mežeckis smej, ka jātiek uz Pasaules kausa finālturnīru, un tad visas finansiālās problēmas pazudīs kā nebijušas... Nebūs melots. LFF kasē ieplūst ievērojamas summas no Starptautiskās (FIFA) un Eiropas (UEFA) futbola federācijas. Šī naudiņa gan parasti ir konkrētiem projektiem. LFF uzsver, ka tā vienkārši to tērēt citām vajadzībām nedrīkst. Bet, protams, arī projekti ir dažādi... Piemēram, LFF no FIFA dabūjusi līdzekļus pašreizējās LFF mājvietas iekārtošanai Rīgas Olimpiskajā sporta centrā. Nav ko noliegt - krietni omulīgāk nekā būdiņā pie "Daugavas" stadiona, kurai blakus esošais laukums nozīmēja regulāru šķiršanos no loga rūtīm un papildu darbu sētniekam... FIFA katru gadu federācijai kopā atvēlē 250 000 ASV dolāru. Viens no galvenajiem šās naudiņas pielietojumiem ir apmierināt jaunatnes izlašu vajadzības.

UEFA četras reizes gadā ieskaita pa 250 tūkstošiem eiro tā saucamajiem "HatTrick" projektiem. Taču, tas vēl nav viss. Piemēram, nākamgad plānots uzbūvēt 20 jaunus mākslīgos standarta izmēra laukumus, kam UEFA atvēlēs 2,5 miljonus eiro!

Ievērojamu LFF budžeta daļu veido Latvijas valstsvienības spēļu translāciju tiesību pārdošana. Tās tagad ir mārketinga kompānijas "Sportfive" rīcībā. Piemēram, par 2012. gada Eiropas čempionāta ciklu LFF no šīs kompānijas saņems 900 tūkstošus eiro! "No šīs naudas jāsedz arī citi federācijas izdevumi - personāls un tamlīdzīgi," Mežcekis norāda, ka visa summa netiek atvēlēta valstsvienībai.

Daži simti tūkstošu federācijas kasē nonāk no sponsoru dāsnajām rokām. Ja skaita visu kopā, naudas summas LFF maciņā tiešām apgrozās pieklājīgas. Varbūt tāpēc uz nepilna pusmiljona latu parādu fona Mežecka vaigs nav tik drūms. Pagājušajā gadā LFF budžets bija 2,6 miljoni.

Šovasar Indriksons pāradu risināšanas kontekstā izmeta: "Neuzliks vienu divus laukumus, un problēmas atrisinātas." Labāk gan pameklēt citus veidus, kā ietaupīt. Labs saimnieks pratīs dzīvot ar to, ko nopelnījis, vai arī plānos un strādās ražīgāk, lai nopelnītu vairāk!

  +2 [+] [-]

, 2010-11-30 20:35, pirms 14 gadiem
Diemžēl šo situāciju ideāli atspoguļo viens krievu vārds - bardaks.

Cik gadus neko nevaram sakartot - virslīgu, jauniešu futbolu, finanses, totalizatorus, utt.

Bardaks visos līmeņos.

  +1 [+] [-]

, 2010-11-30 20:50, pirms 14 gadiem
Nu, manuprāt, tiešām pēdējais Indriksona teikums nav labs... Kāpēc tad jāstrādā ar tādu, atvainojos, žilīšanos? Tāpēc jau arī LFF vairākums lietu nav caurspīdīgas, jo attieksme ir šāda. Ja reiz nauda ir iedota, lai būvētu laukumus, tad tā tā arī jātērē. Neuzliks laukums, tad nebūs, kur trenēties, cienījamais kungs. Ja nebūs kur trenēties, nebūs jaunu labu spēlētāju. Un noslēgšu savu apļa kombināciju ar to, ka, ja nebūs labu spēlētāju, nebūs arī snieguma pietiekami laba. Tas ir tas, kas ar izlasi notiek tagad un iemesls tam ir ilgtermiņa problēmas, kuras nu būtu pienācis laiks sākt risināt, ja reiz tiešām kādreiz gribam tikt atkal uz EČ vai pirmo reizi uz PK...

  +1 [+] [-]

, 2010-11-30 21:48, pirms 14 gadiem
Kur palika EURO-2004 Šveices franki.Laikam noziedēja Multibankā?

  +3 [+] [-]

, 2010-12-01 12:45, pirms 14 gadiem
Piemēram, LFF no FIFA dabūjusi līdzekļus pašreizējās LFF mājvietas iekārtošanai Rīgas Olimpiskajā sporta centrā. Nav ko noliegt - krietni omulīgāk nekā būdiņā pie "Daugavas" stadiona, kurai blakus esošais laukums nozīmēja regulāru šķiršanos no loga rūtīm un papildu darbu sētniekam... FIFA katru gadu federācijai kopā atvēlē 250 000 ASV dolāru. Viens no galvenajiem šās naudiņas pielietojumiem ir apmierināt jaunatnes izlašu vajadzības.

Biju pirms pāris gadiem uz LV kausa izcīņas izlozi vēl vecajās LFF telpās. Meklējot vietu kur izloze notiks iegāju kādos 4 kabinetos interesējoties par šo jautājumu. Nu lūk- darba dienas laikā kādos 2 uz galda stāvēja stipra dzēriena pudeles un futbola klasiķi jau dienas vidū atspirdzinājās ar to saturu. Mans viedoklis- kamēr nenomainīsies LFF sastāvs- neattīrīsies no padomju cilvēkiem, tikmēr būs gan parādi, gan citas negācijas.

     [+] [-]

, 2010-12-02 01:43, pirms 14 gadiem
Parādiet kungi skaidru bilanci cik, kas, ko un daudz kas kļūs skaidrs, patlaban māc tādas"nu nosauksim tās par bažām" attiecībā uz finansējuma lietderīgu izlietošanu un saimniecisko darbību. Gribētos redzēt pāris gadu griezumā, vai tas būtu komercnoslēpums, protams, izņemot atalgojumu, jo mūsu pusē ar piķi plātīties nav pieņemts.
Jā un grūti tā uzreiz kapitālismā no sociālisma, jāsāk rēķināt, bet, kā teica Jānis "Jātaisa analīze",atbilde "Jātaisa par 500 kušķiem ". Bet tagad krīzes laikā to nav, ja nu vienīgi laukumus mazākus, vai mazāk un nauda atradīsies.