Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Kod, kurā pirkstā gribi...

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Kod, kurā pirkstā gribi...
Virslīgas jaunpienācēja "Metta/LU" iekaroja daudzu līdzjutēju simpātijas un būtu žēl, ja šai komandai nāktos virslīgu pamest.
Foto: Gints Ivuškāns, F64

Latvijas virslīgas čempionātā futbolā līdz finišam ir atlikušas divas spēļu kārtas un joprojām 8 no 10 komandām vēl ir, par ko cīnīties un uztraukties. Iespējams, ka čempionu uzzināsim jau šīs nedēļas beigās (ja Daugavpils "Daugava" uzvarēs Gulbenē, tad tā tuvākajiem sekotājiem kļūs neaizsniedzama), bet toties komandu, kura atstās virslīgu, un komandu, kura aizvadīs pārspēles ar 1. līgas otro komandu, laikam uzzināsim tikai pēdējā spēļu kārtā. Ja vien tas būtu iespējams, būtu labi, ja nebūtu jāizkrīt nevienai komandai...

No lejasgala četrinieka puslīdz droši var justies tikai FK "Jelgava", taču jelgavniekiem negribas piedalīties arī pārspēlēs un pagarināt sev sezonu, tāpēc atlikušajās divās spēlēs (ar Jūrmalas "Spartaku" un "Skonto FC") vēl derētu vismaz kādu punktu paņemt. Katrai no lejasgala kvarteta komandām ir savi argumenti un "argumenti", kāpēc tai būtu īpaši svarīgi saglabāt vietu virslīgā. Virslīgas atstāšana nevar neietekmēt jebkura kluba tālāko likteni jebkurā valstī. Atšķirība ir tikai tā, cik būtiska vai pat kluba nākotnei graujoša izkrišana no virslīgas var būt.

Ja, piemēram, izkristu Jelgavas komanda vai "Metta/LU", tad abām šīm komandām katastrofālu (lasi - komandas izjukšana) seku nebūtu. Abām komandām ir izveidota sava vide, abām ir stabila apakša ar bērnu un jauniešu komandām, abas komandas rūpējas par savu tēlu un šajā ziņā tās laikam ir atpazīstamākās visā virslīgā. Vārdu sakot - dzīve labāka nekļūtu, sastāvi droši vien mainītos ne jau to pastiprināšanas virzienā, taču tieši jebkura no šīm komandām jau nākamajā sezonā būtu pretendente numur viens uz atgriešanos. Par komandu izjukšanu nevar būt ne runas, jo to pastāvēšana nav pilnībā atkarīga no kāda vai kādu cilvēku labvēlības un laimīga gadījuma līdzekļu sagādāšanā. Abas šīs komandas ir jau stabilas vērtības Latvijas futbolā. No pavisam pragmatiskas puses vērtējot, tieši Jelgavas un "Metta/LU" palikšana virslīgā visvairāk nāktu par labu turnīram un futbolam kopumā (jau iepriekš minēto iemeslu dēļ). Taču tas nenozīmē, ka Gulbenes komandas vai Rīgas "Daugavas" izkrišana no virslīgas būtu liels ieguvums Latvijas futbolam un - vēl jo vairāk - abām šīm komandām.

Futbola kuluāros jau labu laiku runā par to, ka Gulbenē futbols lielā mērā var beigties, ja komanda izkritīs no virslīgas. Tikai Gulbenes komandas (pirmām kārtām tās vadības un atbalstītāju) ziņā ir apliecināt pretējo, ja gulbeniešiem patiešām nāksies virslīgu pamest. Tad arī redzēsim, vai tas tāds projektiņš vien bija, vai patiešām tas ir nopietmi un uz ilgu laiku. Kamēr Gulbenes komandai ir izredzes palikt virslīgā, tikmēr to nenorakstīsim (gulbenieši vēl pat var izvairīties no pārspēlēm!). Kopš Gulbenē vairs nav pienācīga līmeņa basketbola komandas tieši futbola komanda ir tā, kas rada tik lielu interesi. Gulbenes stadiona nelielā tribīne gandrīz vienmēr ir pilna, tur valda īsta futbola atmosfēra un arī zēnu interese par trenēšanos futbolā pēdējā laikā ir kļuvusi daudz lielāka. Tikai tāpēc vien Gulbenes palikšana virslīgā un komandas saglabāšana arī neveiksmes gadījumā būtu vajadzīga.

Iespējams, ka viss izšķirsies tieši Rīgas "Daugavas" un FB "Gulbene" savstarpējā spēlē pēdējā kārtā 10. novembrī Rīgā. Ja tā, tad tā būs spēle no kategorijas "būt vai nebūt" jau vairs ne tikai sportiskajā ziņā. Lielā mērā arī turpmākās pastāvēšanas ziņā. Šajā sakarā nevar neminēt, ka abas komandas iepriekšējās sezonās vēl janvārī pilnīgi droši nezināja par savu piedalīšanos virslīgā, nerunājot nemaz par sastāva komplektēšanu un savlaicīgu gatavošanos sezonai. Atgādināšu, ka galvaspilsētas "Daugava" izveidojās uz bijušās "Jūrmala V.V." bāzes un arī šai komandai taču pēdējos gados bija liela neziņa līdz pašam jaunās sezonas priekšvakaram. Par to, ka Rīgas "Daugava" izkrišanas gadījumā varētu vairs nepastāvēt, runu nav, taču tādu pavērsienu nedrīkst izlēgt. Galu galā - ja jau iepriekšējās sezonās vēl februārī neviens nevarēja būt pilnīgi drošs par piedalīšanos virslīgā, tad izkrišanas gadījumā var notikt viss kaut kas.
Tikai un vienīgi pragmatiski skatoties, var teikt, ka Gulbenes un Rīgas "Daugavas" izkrišana nebūtu tik liels cirtiens futbolam tieši abu šo komandu nepastāvības dēļ, taču tas jebkurā gadījumā arī būtu zaudējums virslīgai un futbolam. Abās šajās komandās spēlē vairāki interesanti pašmāju futbolisti, kuri visticamāk futbolam virslīgas līmenī būtu zuduši, ja abu šo komandu nebūtu.

Vai 1. līgā meistarības ziņā ir šai līdzvērtīga nomainītāja? Ļoti šaubos. Šodien neviens nevar paredzēt, kāda, piemēram, nākamsezon būs Ilūkstes komanda, kas ar vienu kāju jau ir virslīgā. Turklāt tā tikai ļoti nosacīti ir no Ilūkstes un Ilūkstē, kas devusi Latvijas futbolam tādus spēlētājus kā Vaņins, Žigajevs, Krjauklis, pirms tam arī Jeļisejevs, nemaz nav, kur aizvadīt virslīgas spēles. Daugavpils BFC "Daugava", kas ir pirmā pretendente uz piedalīšanos pārspēlēs (ar lielo "Daugavu" tai nav nekāda sakara)? Tā būtībā ir sporta skolas komanda un tai vismaz pašreiz nav ne spēlētāju, ne finansiālu resursu, lai spēlētu virslīgā un būt tajā konkurētspējīgai.

Vēl vienu variantu nemaz negribas pieminēt - proti, ja nu pēkšņi kāda no virslīgas komandām pajūk... Cerēsim, ka nekas tamlīdzīgs nenotiks un ne jau uz cita kluba nelaimes rēķina kāds tiks izglābts un saglabās vietu virslīgā. Ja vien būtu iespējams, tad būtu labi, ja virslīgā paliktu visas pašreizējās komandas, taču tas nav iespējams. Kādam būs jāaiziet. Cerams, uz atgriešanos jau ar jauniem argumentiem palikšanai virslīgā.