Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Braļukas turpina cīņu par taisnību

Braļukas turpina cīņu par taisnību
Pauļus Jankūns (pa kreisi) brāļiem Normundam un Naurim ir personīgi pateicis paldies par to, ka viņi stājās pretī provokatoram Rūdijam Fernandesam (ar bumbu).
Foto: AFP/Scanpix

Pirms kāda laika rakstījām par brāļiem Nauri un Normundu Mocius, kuri solīja sūdzēt tiesā ULEB un arī „Eurosport” par viņiem nodarītajiem apmelojumiem un kaitējumu. Zināms laiks ir pagājis, taču rosība nav apsīkusi. Tagad jau priekšplānā ir izvirzījušies juristi.

„Mums ļoti labi viss iet uz priekšu. „Eurosport” atsūtīja vēstuli, kur pauda vēlēšanos vienoties ar mūsu juristu kompāniju. Eirolīga gan pagaidām nereaģē,” procesa virzību skaidro Nauris Mocius, viens no brāļiem. Jāatgādina, ka tieši viņš bija tas, kurš Madrides „Real” zvaigznes Rūdija Fernandesa virzienā raidīja dūri. „Kāda spāņu žurnāliste mūs intervēja un vēlāk publicēja rakstu, kura beigās uzrakstīja, ka mēs esot Fernandesam atvainojušies. Protams, to mēs neteicām. Vēlāk viņa mums rakstīja, ka esot gribējusi kā labāk un ka pat Eirolīgas pārstāvji viņai ir zvanījuši. Domāju, viņa izdarīja viltīgu gājienu,” pieļauj Nauris.

„Eurosport” bija izrādījuši vēlmi panākt ātru ārpustiesas vienošanos, taču paši nozuduši. „Ir pagājušas jau 10 dienas, nekādu atbildi viņi nav atsūtījuši. Šodien sazvanīšos ar juristiem, viņi domā mazliet vēl pagaidīt. Ja nē, tad gan sūdzēsim tiesā, ko darīt.” Nauris Mocius ir diezgan pārliecināts, ka tuvākajā laikā tomēr būs jāizcīna divas tiesas. „Viens tiesas process būs manam brālim Normundam pret „Eurosport”. Tomēr tas raksts bija ļoti nekorekts, un tagad ir izņemts ārā,” uzskaita Nauris. Bet principiālākā sišanās ir gaidāma pret ULEB, jo mūža diskvalifikācija – tas ir bargākais iespējamais sods tādiem basketbola fanātiķiem kā Nauris un Normunds. Turklāt patiesībā jau stāsts ir par reputāciju un principiem. „Neviens nesaprot, kā var dažu dienu laikā – bez tiesas, bez paskaidrojumu uzklausīšanas - vienkārši izlemt, ka, re – tie ir divi, kurus nekur vairs nevarēs laist. Ja mēs necīnītos pretī, tad viņi varētu vēl pieņemt lēmumu, ka nošaus mūs abus – gluži kā tos čečenu brāļus!” emocionāli stāsta Nauris Mocius. Ir jūtams – neskatoties uz to, ka diezgan krietns laiks ir pagājis un emocijām jau vajadzētu būt norimušām -, ka abiem basketbola faniem pārinodarījumi gruzd.

Brāļus vēl joprojām atbalsta visa Eiropas basketbola sabiedrība, turklāt viņu varoņu kults kļūst tikai lielāks. Basketbola muzejā Jonišķos abiem pat ir iekārtots speciāls stends. „Kauņā bijām uz banketu. Pienāca Jankūns un pateica paldies. Pat bija speciāli sacerēta dziesma par mums un Fernandesu,” uz piedzīvoto atbalstu atskatās Nauris. Tīkotāju ar abiem brāļiem kopā uzņemt fotogrāfiju netrūkstot vēl aizvien.

Gadījums ir ļoti neordinārs, jo, lai arī uzbrukums – cik nu (ne)nopietns tas skaitās – Fernandesam no Naura, nevis abu brāļu puses bija, ULEB uz karstām pēdām pieņemtais lēmums abus uz mūžu diskvalificēt no spēļu apmeklēšanas klātienē noveda pie pretreakcijas, kādu noteikti neviens no funkcionāriem negaidīja. Jo tādi fanātiķi ar tik plašu un ietekmīgu paziņu loku Eiropā un arī pasaulē vēl ir jāpameklē. Emocijas bija, ir un vēl kādu laiku būs ļoti sakāpinātas, un šā gadījuma sekas sniedzas pāri vienkārša konflikta robežām. Šarūns Jasikēvičs brāļiem pavēstīja, ka Fernandess un Mirotičs esot tie divi „Real” basketbolisti, par kuriem degunus raucot pat pilnīgi visi komandas biedri. Pateicoties braļukām, provokators Fernandess ir absolūti neieredzēts visās aprindās, bet spēlētāju – jo sevišķi. Kas interesanti – spāņi šogad pirms Eiropas čempionāta ir atteikušies no draudzības spēles ar Lietuvu, kaut arī abas komandas jau ierasti, gatavojoties čempionātam, sparinga mačus aizvada.

Par brāļu izdarībām viņu iemīļotajam klubam tika piemērota soda nauda, taču abi cer atrast iespēju norēķināties. „Sods ir 25 000 eiro un piešķirts „Žalgiris”. Mēs pagaidīsim, kā atrisināsies mūsu lieta. Mēs taisām savu fondu, kas būtībā jau ir gatavs – arī logo jau ir izveidots. Ja mēs tiesas ceļā piedzīsim kādu kompensāciju, mēs, protams, šo jautājumu sakārtosim arī ar „Žalgiris”,” norāda Nauris. Ņemot vērā brāļu lielo popularitāti, diezgan ticama ir versija, ka fonds tiks pienācīgi piepildīts, tāpēc cēlais mērķis ir pēc iespējas vairāk līdzekļus ziedot labdarībai. Brāļi tomēr ir uzauguši internātā un zina, ko tas nozīmē, tāpēc cer, ka izdosies palīdzēt citiem likteņa pabērniem. Nauris gan vairākkārt norāda – ne jau par naudu viņi cīnās, bet gan par godu. „Mums ir svarīgi izcīnīt to, ka mēs neesam vainīgi. Pārējie punkti (viņiem mums ir publiski jāatvainojas, jāsamaksā kompensācijas) – tas jau viss ir normāli. Kur tad notiek savādāk?” prāto Nauris Mocius.

„Kādreiz vārdi ir sāpīgāki par darbībām. Ar vārdiem aizskart ir ļoti viegli. Mēs vēlamies, lai Fernandess atvainojas ne tikai mums ar brāli, bet visiem cilvēkiem par saviem izteikumiem un darbībām,” vēlmes izsaka basketbola līdzjutējs. Ja Fernandess atvainosies, tad viņam – pretēji iepriekš paustajam – nebūs nekas pretī atvainoties arī pašam basketbolistam par to, ka ir viņam iesitis. Šajā ziņā emocijas laikam tomēr ir mazliet norimušas. Un tomēr... „Eirolīga beidzās ar to, ka Fernandess pašās beigās iesita Spanulim. Tā beidzās Eirolīga!” uz simbolisko sezonas izskaņu norāda Nauris Mocius. Jā, šī nu gan bija sezona, ko atcerēsies...

     [+] [-]

, 2013-05-29 13:58, pirms 11 gadiem
Skaidrs, ka emocijas sit augstu vilni - bet spēle ir spēle, pēc svilpes un ārpus laukuma viss ir beidzies. Ja kāds pēc tam vicina dūres, pie tam, tas ir cilvēks no malas - tas nav pareizi, lai cik arī cēli mērķi tam būtu. Taisīt šādus cilvēkus par varoņiem nav pareizi.

  +3 [+] [-]

, 2013-05-29 14:11, pirms 11 gadiem
zzk rakstīja: Skaidrs, ka emocijas sit augstu vilni - bet spēle ir spēle, pēc svilpes un ārpus laukuma viss ir beidzies. Ja kāds pēc tam vicina dūres, pie tam, tas ir cilvēks no malas - tas nav pareizi, lai cik arī cēli mērķi tam būtu. Taisīt šādus cilvēkus par varoņiem nav pareizi.
laikam esi basketbola funkcionārs.

Viņi ir pataisīti par varoņiem tāpēc, ka nepatiesi tika apsūdzēti, viņiem uzlika sodu, kaut gan pirmās tiesas vinnēja un neviens nevarēja pierādīt, ka vispār bija kaut kāds pārkāpums.
Un ja jau Eurosport ir gatavs vienoties, tad noteikti viņi ir ļoti rūpīgi izanalizējuši video, kurā redzams kā Fernandess kārtējo reizi simulē.
Un paši ULEB kož visos pirkstos, jo aizliegumu ievēroja tikai Spānija, visi pārējie klubi viņus speciāli iesēdināja prezidentu ložās, daži pat speciāli, lai parādītu ULEB, ka ULEB nebija taisnība un lēmumam pilnībā nepiekrīt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2013-05-29 17:43, pirms 11 gadiem
Kas viņi mums par brāļiem, ja nu tikai tad, kad kaut ko vajag.