Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Baltijas kauss futbolā. Jauna attieksme?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Runa šoreiz nebūs par iespējamo šā tradīcijām bagātā futbola izlašu turnīra iespējamo rīkošanu Katarā. Tas vismaz pašreiz izklausās pēc slikta joka vai arī kaut kur padzirdētas nejauši pamestas idejas. Nekas, protams, nav neiespējams, taču var gadīties, ka uz Kataru (vai kur kur citur tik pat tālu no Baltijas jūras) nemaz nebūs jābrauc.

Attieksme pret Baltijas kausa izcīņu futbolā dažādā laikā bija dažāda. Savulaik tas bija prestižākais futbola turnīrs triju Baltijas valstu izlasēm, savulaik tajā spēlēja vairāk tradīcijas nevis nepieciešamības un prestiža pēc, bija laiks, kad tas nenotika 13 gadus pēc kārtas (1977-1990), dažkārt par šo turnīru - tā nozīmīgumu - pasmīnēja, taču, lai nu kā - šīs nedēļas nogalē Igaunijā tas risināsies jau 43. reizi. Bagāts sponsors vienam no vecākajiem izlašu futbola turnīriem Eiropā (pirmo reizi tas notika 1928. gadā!) nav pieteicies, taču ir pazīmes, kas ļauj cerēt nākotnē kaut vai vienkārši uz sponsoru.

Baltijas kausa un Latvijas izlases sakarā smīnu netrūka arī šogad - sak, kamēr mums galvenais ir spēlēt Baltijas kausa izcīņā, kurā jau ierasti piedalās Baltijas valstu izlašu tuvākās rezerves un tikai daži pamatsastāva spēlētāji, tikmēr kaimiņi spēlē pārbaudes spēles ar Horvātiju, Ukrainu un Krieviju, nemaz nedomādami atteikties no tādām iespējām Baltijas kausa dēļ. Smīnēšana vai pat pasmiešanās nebija bez iemesla un labi, ka mums patrāpījās spēle ar Poliju, jo citādi mēs laikam būtu vieni no ļoti retajiem, kas EURO 2012 priekšvakarā neaizvadītu nevienu spēli ar finālturnīra dalībniekiem.

Pirmo reizi Baltijas kausa izcīņā piedalīsies Somijas izlase un tā būs savā pašreiz gandrīz labākajā sastāvā. Somu sastāvā ir atzīmēti tie futbolisti, kuri piedalīsies tikai Baltijas kausā un tie, kuri spēlēs tikai pārbaudes mačos ar Horvātiju un Turciju, bet lielākā daļa pamatspēku piedalīsies gan tur, gan tur. Lietuvas izlase 29. maijā nospēlēs Šveicē ar Krieviju un dosies uz Igauniju. Ja ne gluži vislabākajā sastāvā, tad arī ne Lietuvas klubu izlases sastāvā. Igaunija 28. maijā nospēlēja ar Ukrainu un liela daļa no šā mača dalībniekiem, iespējams, paliks malā, taču... Diezin vai savās mājās igauņi liks laukumā izteiktu rezervistu sastāvu un bez cīņas atteiksies no tikšanas finālā. Latvijas izlasei sastāvs ir tāds, kādam tam šajā laikā arī vajadzētu būt - iepriekšējā spēle Polijā deva Starkovam un Co vismaz divus nosacītus atklājumus vai arī atsvaidzināja atmiņu (Doroševs un Rugins) un arī tagad tiks dota iespēja savi apliecināt tiem, kas līdz šim spēlējuši mazāk, taču tajā pašā laikā no pamatsastāva iztrūks tikai Gorkšs, Ivanovs, Rudņevs un Verpakovskis (viņa nebija arī mačā pret Poliju), savukārt klāt nāks Zjuzins, Bulvītis, Tarasovs un pamatvārtsargs Vaņins. Tikai no rezervisteim izlases sastāvu arī nedrīkst veidot, jo komandas tapšanas stadijā ir svarīgi kopā aizvadīt vairāk spēļu tiem, ap kuriem komanda tiek veidota.
Skaidrs, ka izlašu sastāvu ziņā tā ir tikai sakritība, neviens iepriekš netika vienojies, cik stipros vai optimālajam sastāvam tuvos komandas spēlēs, taču rādās, ka 2012. gada Baltijas kausa izcīņa varētu kļūt par sportiskā ziņā vienu no kvalitatīvākajām pēdējo vismaz 15 gadu laikā. Tas varbūt radīs jaunu attieksmi pret šo turnīru vispār un par to vairs nebūs jāsmīn?

Futbolā, atšķirībā no citām sporta spēlēm, reģionālie turnīri jeb reģionālās līgas nav ieguvušas atsaucību, jo futbolam ir sava sezonas specifika, turklāt visās valstīs sezona nav vienlīdz gara vai pat ir dažādā laikā. Atcerēsimies kaut vai Ziemeļu čempionātu vai Karaļa kausa izcīņu, kas ilgu mūžu nepiedzīvoja. Baltijas kauss arī diezin vai kļūs par reģionālu čempionātu sezonas garumā, taču par laba līmeņa četru komandu turnīru tas gan varētu izveidoties. Arī tā laiks - jūnija pirmās nedēļas nogale - būtu labs. Mūsu reģiona valstu izlašu "ārzemniekiem" sezona vēl tikai nesen beigusies, bet pašmāju čempionāti jau rit pilnā sparā un tajos jau ir pietiekami daudz nospēlēts, lai varētu saskatīt jaunus potenciālos izlases kandidātus (šīs reizes mūsu spilgtākie piemēri - Kamešs, Siņeļņikovs un Bulvītis). Daudzi Latvijas izlases futbolisti valtsvienības sastāvā ir debitējuši tieši Baltijas kausa izcīņā, taču nereti tā bija formāla debija - kādam taču jāspēlē... Tā nevajadzētu būt un jau šonedēļ tā nebūs.