Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Naumovs un draugi skolo vārtsargus

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Naumovs un draugi skolo vārtsargus
Mika, Sergejs un Kriss pirms nodarbības.
Romāna Kokšarova foto

Daudziem droši vien vēl labā atmiņā, ka vasarā pie mums ciemojās slavenais hokeja vārtsargs Vladislavs Tretjaks. Tagadējais Krievijas Hokeja federācijas prezidents šurp nebija tikai braucis, lai Vecrīgā iemalkotu labāko Latvijas alu. Tretjaks bija viena no galvenajām personām Tretjaka un Sergeja Naumova vārtsargu nometnē.

Toreiz, kad vēl Rīgā nebija i ne smakas no Mikaela Telkvista, Naumovs solīja, ka varbūt nākamajā nometnē jaunajiem vārtsargiem ar padomu palīdzēšot arī 2006. gada olimpiskais čempions. Solīts - darīts. Izmantojot izdevību, ka savainots ir ne tikai Mika, bet arī lielā "Dinamo" otrs vārtsargs Kriss Holts, Naumovs uz 55. vidusskolas ledu bija aizvedis abus vārtu sargātājus. Un vēl pie sevis nosmēja: ja klubs abiem algu maksā, lai dod savu artavu jauno vārtsargu skološanā... Bet, ja nopietni, abi atraktīvie leģionāri nebūt nav mudināmi uz šādām aktivitātēm un nemaz nedrīkst atteikt savam skolotājam. Kā atzina Telkvists, tad Sergejam ir lielākie nopelni, ka viņš tik labi iejuties "Dinamo".

Neprotu aprakstīt, ko viņi tur visi trīs stāstīja un rādīja saviem audzēkņiem: vārtsargu kasta ir diezgan specifiska un visi trīs - Naumovs, Telkvists un Holts ir arī atšķirīgi vārtsargi. Sergejs un Mikaels spēlē tādā kā mixstilā, biežāk izslidojot no vārtiem, bet augumā raženais Kriss vairāk tieši sargā vārtus, vajadzības gadījumā kā pantera lecot pakaļ ripām. Treneris Naumovs gan šoreiz neļāva Holtam lēkāt - nedod, dies', ja kaut kas atkal notiks ar potīti!

"Vārtsargam vairāk kā jebkuram citam hokejistam svarīgi ir spēlēt," skaidro Naumovs. "Taču ar spēlēšanu vien arī ir par maz - treniņos ir jāatsvaidzina visas kustības, bet jaunajiem vārtsargiem kustības jāuztrenē tā, lai tās kļūtu automātiskas. Un daudz grūtāk ir pārmācīt, ja ielikti nepareizi pamati, nekā mācīt no nulles. Šoreiz nometnē piedalās 15 vārtsargi, pārsvarā 7 līdz 17 gadus veci, taču ir arī viens lietuviešu amatieris, kuram jau 24 gadi. Kā smejies, mācīties nekad nav par vēlu..."

Sergejs, protams, kautrējas sevi paslavēt, bet vasarā viņa vārtsargu skolā bija gandrīz visi labākie jaunie Latvijas vārtsargi un, ļoti iespējams, tur tika pieslīpēti pamati Kristera Gudļevska prasmēm. Gudļevski, Jāni Kalniņu no Liepājas un jelgavnieku Jāni Auziņu Naumovs mācīja arī U-20 nometnē un, kas nav mazsvarīgi, vārtsargu treneris mums beidzot bija arī pasaules junioru čempionātā. Iepriekš arī ar U-20 strādājuši bijušie vārtsargi Ēriks Miļuns un Vladimirs Bistrovs, taču vārtsargu treneris mums bija pirmo reizi.

Šī - Ziemssvētku vārtsargu nometne vēl nav beigusies, bet Naumovs jau domā un dara, lai 2011. gada vasarā Rīgā atkal būtu Tretjaka un Naumova vārtsargu skola. Tā plānota no 6. līdz 15. jūlijam. Mjā. Krievijā tā arī laikam nekad nesapratīs, kāpēc viņu hokejā trūkst visaugstākās klases vārtu sargātāju, bet Latvija, kaut arī gandrīz simts reižu nabadzīgāka ar cilvēku resursiem, atkal uzaudzinājusi labu ripu ķērāju.

P. S. Ja viss ritēs pēc plāna, tad Holts vārtos varētu stāties pirmajā spēlē pēc Jaunā gada, bet Mikam vēl vajadzīgas vismaz divas nedēļas.

 +10 [+] [-]

, 2010-12-28 12:14, pirms 14 gadiem
Ljoti forshi ka Sergejs jau saak kljuut par autoritaati muusu jaunieshiem. Forshi, ka pat muusu legjionaari atziimee Sergeja devumu vinju speeles attiistiibaa. Kas zin, varbuut peec paaris gadiem uz Latviju brauks jaunie talanti no visas pasaules lai izietu apmaaciibu Sergeja vaartsargu skolaa. Taa tik tureet.

  +8 [+] [-]

, 2010-12-28 12:21, pirms 14 gadiem
Jauks raksts. Sergejs ir lāga vecis un prieks, ka mums uz vietas ir tik pieredzējis vārtsargu treneris.

     [+] [-]

, 2010-12-28 14:28, pirms 14 gadiem
Prieks par Naumova aktivitātēm,tomēr negribētu piekrist, ka krieviem trūkst labu vātsargu,kaut vai tas pats,aiz kura(M.Birjukovs) muguras sēž Masaļskis.Pie tam vēl pāris vātsargu NHL(Bobrovskis,Varlamovs,Brizgalovs,Haibibuļins un iespējams arī Nabokovs) un krietns skaits KHL

     [+] [-]

, 2010-12-29 08:03, pirms 14 gadiem
Te gan domaaju noteicoshaas ir Sergeja cilveeciskaas iipashiibas, tehniku ieboreet var daudzi, bet Naumovs ir forshh kaa cilveeks, tas arii nostraadaa! Lai veicas un izdodas!

     [+] [-]

, 2010-12-29 18:32, pirms 14 gadiem
Jaani, ko Tu tur runaa- kaa krieviem truukst augstas klases vaartsargi?
Brizgalovs, Varlamovs, Nabokovs, Košečkins, Jeremenko, Habibuļins, Birjukovs....Tie nav augstas klases vaartsargi?