Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Kāpēc Biedriņš nespēlē Ventspilī

Kāpēc Biedriņš nespēlē Ventspilī
Biedriņš jau pieradis spēlēt dzeltenās un zilās formās...
Foto: AP/Scanpix

Par Andra Biedriņa iespējamo parādīšanos kādā Eiropas klubā ļaudis kulsta mēli jau kopš brīža, kad NBA lokauts iestrēga tā pamatīgāk un uz palikšanu. Iespējams, jau šonakt tam tiks darīts gals, taču ja netiks - noteikti kulstīs vēl aktīvāk... Pirmais NBA latvietis Gundars Vētra atzīst, ka otrā NBA latvieša vārds vasarā ieskanējies arī Ventspils klubā, tiesa - viņš nav pārliecināts, cik labi Biedriņam šobrīd sekmētos Eiropas basketbolā.

Uz šobrīd aiz okeāna notiekošo Vētra raugās mierīgi un sauc to par biznesu, kaut gan nav grūti atšifrēt, kuras puses pozīcijas uzskata par loģiskākām. "Spēlētājiem jāpaskatās apkārt, kas notiek uz šīs zemeslodes, un jāsaprot, ka īstajā, normālajā dzīvē cilvēki dzīvo pavisam citos apstākļos nekā tie izredzētie, kas atrodas sportā jeb - sauksim to par šovbiznesu. Un, ja arī tad tev šķiet, ka esi apdalīts, kaut kas nav kārtībā, un naudas par maz - īstenībā, man tas šķiet tā muļķīgi... Un pārējās pasaules fona - vismaz savādi," atzīst Vētra, kurš savulaik pats nosacīti bija ierakumu pretējā pusē - Minesotas Timberwolves kreklā 1992./93. gada sezonā aizvadīja 13 spēles kā NBA basketbolists. Togad iztika bez spēlētāju un īpašnieku strīdiem, taču 1998. gada NBA lokautu viņš atceras - tolaik pats vēl bija spēlētājs Eiropā. "Atceros, tolaik spēlēt uz Itāliju atbrauca vasarā ar pirmo numuru draftā izvēlētais Maikls Olovokandi - spēlēja Boloņā kopā ar Vinniju del Negro."

Kas attiecas uz šobrīd samilzušajiem strīdiem - Vētra paredz, ka vienošanās beigu beigās tomēr tiks panākta. "Manuprāt, spēlētājiem jāsaprot, ka tieši šī līga viņus uztaisījusi par to, kas viņi dzīvē ir - jāsper zināmi soļi. Nevar prasīt nereālas lietas un apgalvot, ka kaut kādā ziņā esi apdalīts. Jāņem vērā arī kluba intereses. No otras puses es viņus arī saprotu - tas ir bizness. Ja nepastāvēsi par sevi, ātri vien būsi zaudējis visu... Domāju, gan jau vienosies," spriež pirmais NBA latvietis.

Intereses pēc paprasu par otro - Andri Biedriņu. Skatoties, par kādu modes lietu Eiropā kļuvusi piedāvājumu izteikšana dažāda kalibra NBA bezdarbniekiem, piedāvājums pašu vienīgajam "amerikānim" vismaz kluba popularizēšanas nolūkos nebūtu sliktākais gājiens. Izrādās, Biedriņa vārds klubā vasarā patiešām esot locīts! "Vasarā klubā runājām, un tad teicu - kāpēc ne? Taču, pat ja lietas nonāktu līdz reālām sarunām un viņš gribētu spēlēt - diezin vai izvēlētos Ventspili," racionāli vērtē treneris. Turklāt - vēl jau tāds sīkums kā nauda... "Nezinu, cik tas oficiāli, taču man teica, ka viņa gadījumā apdrošināšana vien būtu 30 000 mēnesī. Tas - vēl bez algas. Pie mums tādi cipari nefigurē..."

Kad sākam runāt par Andra perspektīvām Eiropas darba tirgū, Vētra neslēpj šaubas par to, cik ļoti 25 gadus vecā "Warriors" centra dotumi šobrīd atbilst Eiropas augstākā līmeņa komandu prasībām un interesēm. "Pats redzi, kas notiek - arī augstāka kaluma zvaigznes īsti nespēj sevi šeit atrast. Tas jau sen pārbaudīts - tāpat kā ne katra Eiropas zvaigzne var spēlēt NBA, arī ne katrs labs NBA spēlētājs spēj tikpat labi spēlēt Eiropā. Lai arī pamati Biedriņam likti Eiropā, viņa vērtības basketbolā gandrīz vairāk piemērotas tieši Amerikas spēlei," uzskata ventspilnieku treneris. "Eiropas basketbols ir vispusīgāks un no spēlētāja prasa vairāk. Limitētam spēlētājam te ir grūtāk, jo bez skriešanas un metienu bloķēšanas jāprot arī kaut ko ar bumbu izdarīt - salīdzinājumā ar NBA, kur viņam varbūt prasa tikai nosegt, izcīnīt bumbu un ātri aizskriet uzbrukumā. Neprasa ne iedot piespēli, ne apspēlēt. Eiropā lielākā vērtība šobrīd ir garajiem, kas var iemest no distances, atdot labu piespēli. Tās nav Biedriņa spēcīgās puses."

P.S. Karā starp NBA miljardieriem un miljonāriem abas puses šobrīd nonākušas tuvāk nekā jebkad iepriekš, un abu nometņu virsaiši izteikušies, ka sarunas beidzot nonākušas zonā, kad darījums ir reāli sasniedzams. Eksperti lēš - vēlākais pirmdien rokas būs paspiestas, un jau 1. decembrī viss var iet vaļā. Ja tā notiks, Andrim Biedriņam atkal būs darbs, un Eiropas varianti ieguls teoriju vēsturē. Jautājums vienīgi - uz cik ilgu laiku...

Kā Biedriņam veiktos Eiropas basketbolā?

  • 56

  • 167

  • 49


  +2 [+] [-]

, 2011-10-28 21:52, pirms 13 gadiem
Būtu nabags..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2011-10-28 22:16, pirms 13 gadiem
Labs raksts! Sevišķi par spēlētāju realitātes izjūtu - labi teikts.

  +3 [+] [-]

, 2011-10-28 22:22, pirms 13 gadiem
Biedrins tak pats pirms paaris gadiem teica ka basketbolu speelesot tikai liidz 28 gadiem, jo tas vinjam sskiet par smagu darbu priekss vinja.... sskiet ka tas teikums diezgan spilggti atspogullojas attieksmee un meistariibas kritumaa! Iisteniibaa ssaads scenaariijs atbilst lielajai dallai NBA speeletaaju - dabuu lielo kaapostu uz paaris gadiem un tad saak jau to teereet taadaas lietaas kaa alko, marihuaanaa, daargaas massiinaas utt, basketbolu atstaajot otrajaa plaanaa....Protams, runa neiet par visiem.

  +2 [+] [-]

, 2011-10-28 22:23, pirms 13 gadiem
Domāju, ka BK Ķekari štābā ar vasaras laikā locīja Biedriņa vārdu un štukoja kurā eiropas komandā ta šis kapās (sanāk izrādīja tikpat nopietnu interesi par biedru, kā Ventiņi) hmm, interesnati kurš pārrunās tika tālāk

  +1 [+] [-]

, 2011-10-28 23:16, pirms 13 gadiem
Tieši Eiropā un ne top komandā viņš varētu Progresēt un varbūt uz viņu pat NBA spēlētu... Bet nba tur nevar progresēt tāds, kā viņš.

  +2 [+] [-]

, 2011-10-28 23:41, pirms 13 gadiem
priekš C piespēle nav viņam nemaz tik slikta
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2011-10-29 13:44, pirms 13 gadiem
Sliņķis tas mūsu Andris, vairāk nekas.

  +1 [+] [-]

, 2011-10-30 13:22, pirms 13 gadiem
Ja maksātu lembja sadrukātajos papīreļos-ventos, pavisam droši varētu pacelt Biedriņu, varbūt varētu pat aprunāties ar nečempionu Lebrone James.