Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Olimpiskais priekškars nolaists. Kas tālāk?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Olimpiskais priekškars nolaists. Kas tālāk?
Soči 2014
Foto: AP / Scanpix

22. ziemas olimpiskās spēles Sočos bija neparastas ne tikai ar to, ka tās bija pirmās ziemas olimpiskās spēles subtropu zonā, bet arī ar to, ka visas sacensību arēnas tām tika būvētas no nulles. Labi būvētas. Sportistiem pretenziju nebija un vairākas no tām noteikti ir starp labākajām savos sporta veidos. Tieši sporta arēnas un sakārtortotā (lasi - līdz nepazīšanai pārveidotā) vide tā sauktajā kalnu daļā Krasnaja Poļana apkaimē un vēl augstāk ir Soču ziemas olimpisko spēļu vērtīgākais mantojums. Kas ar to notiks tālāk? Viss nav tik rožaini un vienkārši.

Vairāku Soču ziemas olimpisko spēļu sacensību arēnu liktenis bija zināms vēl pirms iededza olimpisko uguni pie "Fišt" stadiona, taču visa olimpiskā mantojuma izmantošana - ne tikai sporta un aktīvas atpūtas vajadzībām - rada vairākus jautājumus.

Stadions "Fišt". Te viss skaidrs - nākamais lielais pasākuma tajā būs 2018. gada futbola Pasaules kausa izcīņas spēles. Pārējā laikā stadions ar tribīnēm 40 000 skatītājiem kļūs par daudzfunkcionālu sporta un izklaides centru. Nav pagaidām dzirdēts, ka Adlerā grasās vaidot stadionam atbilstošu spēcīgu futbola komandu.

Ledus pils "Boļšoj". Izšķirīgo hokeja spēļu arēnā paredzēts spēlēt vietējai hokeja komandai, kuras vēl nav kaut uz papīra. Runā, ka to veidos (būs ģenerālmenedžeris) Pāvels Burē, taču pagaidām tās ir tikai runas. Soču (Adleras?) hokeja komandai paredzēts iekļauties KHL jau nākamajā sezonā. Vairāki krievu kolēģi šādu iecer vērtē diezgan skeptiski - varētu domāt, ka tagad pēkšņi Krasnodaras novadā visi vai vismaz daudz vairāk nekā līdz šim sāks interesēties par hokeju. Ja ir daudz naudas (izskatās, ka ir), tad arī tuksnesī var izveidot hokeja komandu un spēlēt KHL, taču - kāda un cik ilgi par to reģionā būs interese?

Ledus pils 'Šaiba". Arī šeit notika hokeja turnīra spēles, taču šī arēna tiks demontēta un ... kaut kur pārvietota. Tāda bija sākotnējā iecere. Tad izrādījās, ka būvei ir kaut kādas konstruktīvas īpatnības, kas sarežģī tās uzstādīšanu kaut kur citur. Iespējams, ka šeit būs sporta internāts ar hokeja novirzienu.

Kērlinga centrs. Bija iecere to pārvietot uz Rostovu, taču acīmredzot kērlinga centrs paliks un tiks pārbūvēts par modernu tirdzniecības un izklaides centru. Specifiskas kērlinga lietas jeb būves sportiskā daļa tiks nogādātas uz līdzīgu centru Maskavā.

Ledus pils "Aisbergs". Daiļslidošanas un šorttreka sacensību arēnai jau līdz vasarai būtu jāpārtop par velotreku, taču nesen radās jauna versija - pārāk laimīga šī arēna bija Krievijas sportistiem, tāpēc varbūt labāk to saglabāt un izveidot tajā daiļslidošanas skolu, kā arī rīkot ledus šovus. Vēl tiks lemts.

Arēna "Adler". Ātrslidošanas sacensību vieta kļūs par izstāžu centru, kurā turpmāk notiks arī jau tradicionālais Soču investīciju forums.

Slēpošanas stadions "Laura". Distanču slēpošanas un biatlona sacensību vieta kļūs par treniņbāzi visām Krievijas izlasēm, ārzemju sportistiem no tuvākajiem reģioniem un starptautisku sacensību arēnu.

Kalnu slēpošanas centrs un ekstrēmparks "Roza Hutor". Kalnu slēpošana, frīstails un snoubords te arī paliks, tikai tagad sporta bāze kļūs par atpūtas centru tūristiem, jo ir iecerēts, ka Krasnaja Poļana drīz kļūs par konkurenti Alpu ziemas sporta un atpūtas kūrortiem.

Komplekss "Russkije gorki". Tramplīnlēkšanas un ziemeļu divcīņas sacensību arēna. Pagaidām pilnīga neziņa...

Centrs "Sanki". Bobsleja, skeletona un kamaniņu sporta trase kļūs par Krievijas izlases galveno bāzi šajos trijos sporta veidos.

Par tā saukto piekrases jeb Adleras zonu īpašu bažu nav - tur olimpiskās bāzes tiks izmantotas, tur tām atradīs tādu vai citu pielietojumu un tās tiks noslogotas, toties kalnu daļa... Esto-Sadok pilsētiņā, ko līdz šim drīzāk varēja saukt par palielu ciematu, gada laikā ir izaugusi pilnīgi jauna, skaista un neparasta pilsētiņa, taču maz ticams, ka vismaz tuvākajā laikā tā varētu kļūt par kārdinošu vietu ārzemju tūristiem un ziemas sporta cienītājiem. Nav tas drošākais reģions... Turklāt tālu un līdz ar to dārgi. Tā ka runāt par konkurenci Alpu ziemas sporta centriem un kūrortiem vēl ir stipri pāragri. Vietējie? Bagātie brauc uz Eiropu un droši vien turpinās braukt (lētāk un vismaz pašreiz nesalīdzināmi augstāks serviss), bet "parastā tauta" diezin vai varēs atļauties olimpisko kalnu mantojumu izmantot. Spēļu laikā vairākas reizes izdevās parunāties ar vīriem, kas apkalpoja olimpiskos objektus, kas piedalījās to celšanā un viņi šajā ziņā arī bija diezgan skeptiski noskaņoti - mēs nepelnām tik daudz, lai varētu atļauties - turklāt vēl ar ģimeni - braukt šurp pavadīt atvaļinājumu vai tā daļu. Paliek "Gazprom" cilvēki, kurus šurp atpūsties var sūtīt gandrīz vai ar pavēli - galu galā, te taču atrodas Vladimira Putina māja, lielais "Gazprom" centrs "Galaktika", viesnīcas, atpūtas centri u.tt. "Gazprom" ir ļoti daudz darbinieku, taču arī tas diezin vai būs atrisinājums (katrā ziņā - ne ilglaicīgs).
Būs nepieciešams laiks un, iespējams, diezgan ilgs laiks, kamēr Krasnaja Poļana un tās apkaime (vietas patiešām ir ļoti skaistas) iegūs uzticību ārzemju un naudīgāko pašmāju tūristu acīs. Cita lieta, ka Krievijas sports jau ir ieguvis ļoti lielu materiālo un tehnisko bāzi. Atliek tikai gudri izmantot.

     [+] [-]

, 2014-02-28 13:19, pirms 10 gadiem
viss skaidrs! Nekas tur nebūs, nauda izmesta RUS un Putina tēla veidošanai. Pēc Berlīnes nāca 2.P.K., ceru, ka līdz tam neaizies, kaut gan Krima, Ukraina liek bažīties.

     [+] [-]

, 2014-03-01 21:37, pirms 10 gadiem
viss velti celts ,nebuus nekaada chempja Krievijaa

     [+] [-]

, 2014-03-02 11:40, pirms 10 gadiem
demontēs un ierīkos lielveikalus