Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Barkovs, Homutovs... Kurš būs nākamais?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Barkovs, Homutovs... Kurš būs nākamais?
Vai Rostislavs Čada kļūs par nākamo KHL komandas galveno treneri, kurš zaudēs darbu?

Ceturtajā KHL sezonā oktobra beigās no amata atbrīvoti tikai divi komandu galvenie treneri. Tas patiešām ir tikai, jo iepriekš ap šo laiku bija jau arī septiņi atbrīvotie... Amatus zaudējuši Aleksandrs Barkovs (Magņitogorskas "Metallurg") un Andrejs Homutovs (Astanas "Barys"). Paredzams, ka viņiem vēl līdz gadu mijai varētu būt "sekotāji". Cik? Jautājums atklāts, taču vismaz 6-7 galvenie treneri nebūt nevar būt droši par savu krēslu. Un ko vispār nozīmē - stabils trenera kresls? Katram klubam ir sava galvenā trenera krēsla stabilitātes mērvienība.

Kā nākamais, kurš varētu zaudēt savu amatu, visbiežāk tiek minēts Omskas "Avangard" galvenais treneris čehs Rostislavs Čada. "Kas tas Čada tāds ir?" - šo jautājumu vairs neviens neuzdod. Visi jau ir sapratuši, ka Omskas ambīcijām diezin vai atbilstošs treneris. Omskā pēc 4:0 uzvaras pār "Magņitku" no darba atbrīvoja ģenerālmenedžeri Anatoliju Bardinu (tas, ka pēc paša vēlēšanās, un tas, ka patiesībā jau apmēram divas nedēļas viņš reāli bija atstādināts no darba, lietas būtību īpaši nemaina). Nākamais būs Čada? "Avangard" pašreiz Austrumos ir 4. vietā, komanda nerāda "kosmisku hokeju", tās sniegums nav tik stabils, kā gribētos, bet diezin vai Čada zaudēs amatu ātrāk, kamēr tiks sameklēts jauns ģenerālmenedžeris un kamēr Omskā vadība pati tiks skaidrība, ko un kā darīt tālāk. Čadam, krēsla stabilizēšanai, derētu gūt uzvaras ne tikai nākamajās spēlēs pret Novokuzņecku mājās un "Lev" Popradā, bet arī Sanktpēterburgā pret SKA. Tad ir izredzes Čadu redzēt arī 4. novembrī "Arēnā Rīga".

Pašreizējais Gagarina kausa īpašnieks Ufas "Salavat Julajev" pašreiz Austrumos atrodas tikai 8. vietā. Ja jau Sergeju Mihaļovu neatlaida pēc zaudējuma Čehovas "Vitjazj"... Tad tas nenozīmē, ka viņa dienas pēkšņi var nekļūt skaitītas. Pieredzējušais treneris nespēj "savākt" komandu un tās ir lielā mērā pagājušās sezonas sekas, kad Bikova un Zaharkina vadībā vairākām Ufas komandas zvaigznēm bija "brīvais režīms" - proti, tās varēja atļauties ļoti daudz... Mihaļovs to acīmredzot pat nenojauta. To, ka komandā ir ļoti neveselīga gaisotne, apliecināja arī čehs Klepišs, kurš pirmām kārtām tieši šā iemesla dēļ jau pirms mēneša vēlējās komandu pamest un beidzot tika no tās prom uz Maskavas "Dinamo" (debitēja jau pret rīdziniekiem un guva vārtus). Gaisotnes uzlabošanu nesekmē arī lietas, kas risinās ap komandu - proti, tik varenu "Salavat Julajev" izveidoja bijušais Baškīrijas prezidents, kurš no pašreizējās valdības puses ir, maigi izsakoties, nemīlēts, hokeja komanda un tās panākumi ir kā piemineklis bijušajam prezidentam un tas pašreizējai varai kremt... Iespējams, ka tieši blakusapstākļi, kuriem nav nekāda sakara ar hokeju, arī glābj Mihaļovu un ļauj viņam palikt galvenā trenera krēslā, jo visi labi saprot, ka ne jau viņš vispirms ir vainojams neveiksmēs un ne jau viņa personā meklējama neveiksmju sakne. Piektdien "Salavat Julajev" spēlēs Maskavā pret "Spartak", kur galvenais treneris arī nevar justies drošs par savu krēslu...

Jau tajā pašā dienā, kad Viktors Pačkaļins tika nozīmēts par Maskavas "Spartak" galveno treneri, parādījās pirmie secinājumi, ka viņš nebūs "ilgdzīvotājs". Ilgu laiku spartakiešiem veicās, spēlēdami sliktāk nekā pretinieki (un paši to atzīdami), viņi tomēr pamanījās gūt uzvaras, taču veiksmes josla nemēdz būt mūžīga. Divreiz desmit dienu laikā zaudēti 7 vārti vienā spēlē, divas sagrāves savā laukumā un Pačkaļina krēsls pirmo reizi pa īstam sašūpojās. Marcels Hosa jau tiek saukts par spartakiešu selekcijas dienesta lielāko kļūdu, bet slovāki kopā - par komandas gremdētājiem nevis vilcējiem. Lai nu kā, bet tamlīdzīgās situācijās tomēr biežāk atbrīvojas no galvenā trenera nevis no par lielu naudu pirktiem hokejistiem, kuri taču nevar vairs pēkšņi neko neprast.

Starp tiem, kas varētu nenoturēties savā vietā, tiek minēts arī Rīgas "Dinamo" galvenais treneris Peka Rautakalio. Teikt, ka viņa krēsls ir ļoti stabils, būtu pārspīlējums, taču tas nav arī tik ļodzīgs, kā varbūt izskatās no malas. Galvenais, protams, ir komandas rezultāts un tas pašreiz rīdziniekiem nav tāds, kādu to gaida, taču komandas sniegums un redzamā tendence tam uzlaboties, bet īpaši jau uzvaras pēdējās divās spēlēs Rautakallio pozīcijas nostiprināja, savukārt kluba vadības mājieni, ka tikšanu Gagarina kausa izcīņā varētu arī upurēt (nekas traģisks tas patiešām nebūtu) skaistas nākotnes vārdā, tikai apliecina, ka somu treneris diezin vai ir starp tuvākajiem kandidātiem uz amata zaudēšanu.

Tad jau drīzāk tāds varētu būt slavenais zviedrs Bengts-Oke Gustafsons, jo Gagarina kausa finālists Mitišču "Atlant" nebūt nespēlē finālista cienīgi. "Atlanti" Rietumos ir 8. vietā, bet jau tuvākajās dienās vai pat jau pēc nākamajām spēlēm to var zaudēt. Oktobra beigās vēl nenosaka izslēgšanas turnīra dalībniekus, arī komandas pārveidošanas process ir gan ilgs, gan nereti sāpīgs, taču Mitišču komandas investoru pacietība var beigties daudz ātrāk par laiku, kas nepieciešamas gandrīz pilnīgi jaunas un - galvenais - citādākas ("Atlant" sezonu starplaikā pameta 17 hokejisti) komandas izveidošanai. Atcerēsimies, ka pirms sezonas tieši Gustafsonu minēja kā vienu no pirmajiem starp deviņiem KHL komandu galvenajiem treneriem debitantiem, kurš varētu zaudēt darbu. Pirmais viņš vairs nebūs, bet trijniekā vēl var tikt...

Diezin vai īpaši droši savos krēslos var justies Ņižņekamskas "Ņeftehimik" galvenais treneris Aleksandrs Smirnovs un Novosibirskas "Sibirj" galvenais treneris Andrejs Tarasenko. Tiesa, pirmais ir gandrīz iesācējs galvenā trenera amatā un tāpēc viņam uzticības kredīts ir lielāks, toties otrajam komandā spēlē dēls, kas ir viena no spožākajām jaunajām Krievijas hokeja zvaigznēm un nebūtu ieteicams pret viņa tēvu pielietot represijas... Pēdējās vietās atrodas "Vitjazj" un Jekaterinburgas "Avtomobilist", taču diezin vai Andrejs Nazarovs un Iļja Bjakins būs tie, kuri "lidos" kā nākamie. Čehovas komanda nupat guva divas uzvaras pēc kārtas un tā arī objektīvi nevar cerēt uz augstām vietām, savukārt "Avto" iespējas ir pietiekami ierobežotas, lai nemestu akmeņus jaunā (arī gadu ziņā) galvenā trenera dārziņā. Tas nebūtu taisnīgi.

Kurš vispār var būt pilnībā drošs, ka pabeigs sezonu galvenā trenera amatā tajā komandā, kurā to sāka? Re, kā iznāca Homutovam - pēc 5:0 uzvaras Rīgā sekoja 0:11 divās spēlēs (0:7 un 0:4) savā laukumā un visas nesaskaņas ar dažiem komandas līderiem ne tikai izlīda ārā, bet arī kā lavīna noslaucīja treneri no viņa krēsla... Re, kā sanāca ar Barkovu, par kuru un par Magņitogorskas komandas spēli pirms sezonas visi bija sajūsmā, bet kurš jau tikai pēc mēneša kļuva par pirmo šosezon atbrīvoto galveno treneri KHL. Jābūt gatavam uz visu.

  +6 [+] [-]

, 2011-10-27 14:20, pirms 13 gadiem
Kurš vispār var būt pilnībā drošs, ka pabeigs sezonu galvenā trenera amatā tajā komandā, kurā to sāka?

Značoks

  +2 [+] [-]

, 2011-10-27 14:52, pirms 13 gadiem
extazy89 rakstīja: Kurš vispār var būt pilnībā drošs, ka pabeigs sezonu galvenā trenera amatā tajā komandā, kurā to sāka?

Značoks
Jo viņš vienkārši ir labs treneris

  +2 [+] [-]

, 2011-10-27 15:19, pirms 13 gadiem
visstabilaak shodien laikam seezj Jortikka (Amur)

  +6 [+] [-]

, 2011-10-27 15:22, pirms 13 gadiem
.............. rakstīja: Jo viņš vienkārši ir labs treneris
Značoku nevar atbrīvot...tikai viņš kādu var atbrīvot

  +1 [+] [-]

, 2011-10-27 15:44, pirms 13 gadiem
peksiic rakstīja: visstabilaak shodien laikam seezj Jortikka (Amur)
++ un vēl varētu būt Traktor treneris diezgan stabili - pagaidām