Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Labākie un stiprākie?

Renārs Grāvītis
Renārs Grāvītis

Labākie un stiprākie?
Ernests Gulbis bija "karstākais" šī gada Latvijas sportists.
Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

Cilvēces pastāvēšanas vēsturē ir radies jēdziens hierarhija, kas pēc būtības ierindo konkrētas lietas, konkrētā secībā. Sportā šī termina būtība tiek pielietota visai akurāti, bet, kā savu dziesmu rindās dzied Renārs Kaupers, „Te, starp savējiem” to nebūtu smuki darīt. Tāpēc skaitļa vārdi šoreiz izpaliks, lai saprastu, cik visi šie sportisti mums ir bijuši svarīgi un nesuši Latvijas vārdu pasaulē... Kuri tie bija 2013. gadā?

Mairis Briedis

Šis gads Mairim Briedim aizritējis veiksmīgi. Izcīnītas uzvaras visās cīņās, taču jāuzsver karjeras izaugsmes kāpnes, pa kurām Mairis virzās augšup. Ja pirmie soļi bijuši mazāki, jo pretinieki nav bijuši tie meistarīgākie, tad šogad Briedis spēris lielu soli uz priekšu, iegūstot IBA jostu. Izskatās, ka „mazajam” latvietim šī josta piestāv, kura būs arī jāaizstāv. Atgādinājumam vērts piebilst, ka Briedis aizvadītajā gadā pārgāja uz smagsvaru kategoriju līdz 91 kilogramam un šī gada pēdējā cīņā boksēja 12 raundus – ar šīm grūtībām latvietis ticis veiksmīgi galā. Tas ir tikai sākums, tāpēc jānovēl veiksme Latvijas labākajam bokserim!

Zemgus Girgensons

Vienīgais (!!!) spēlējošais latvietis Nacionālajā hokeja līgā (NHL). Turklāt tikai 19 gadus vecs. Veiksmīgi aizvadot pirmssezonas treniņnometni un pārbaudes spēles, 2013. gada 2. oktobrī NHL debitēja 16. latvietis, turklāt, gūstot vārtus debijas spēlē. Tie ir tikai skaitļi, taču laukumā Zemgus ir īsts cīnītājs. Kā pievienoto likmi var minēt viņa talanta īpašības... Girgensons, iespējams Teda Nolana klātbūtnes dēļ, komandā spēlē pirmajā virknējumā. Pie tam ļoti sekmīgi, jo komanda iepriekšējās nedēļas laikā rādījusi atzīstamu sniegumu, Zemgum pēdējās 11 spēlēs gūstot septiņus rezultativitātes punktus. Jāmin (vairumam) neredzamā daļa – laukumā latvietis izskatās visai pārliecinoši, un ir pieradis pie NHL gaisa. Zemgus spēlēs atļāvies grūstīties pat ar tādu mežoni kā Milans Lučičs. Tas liek atgādināt, ka mūsējais jūtas kā zivs ūdenī. Arī Zemgum jānovēl veiksme turpmākajā karjeras izaugsmē. Olimpiskajās spēlēs viņš būs viens no galvenajiem kuģa kapteiņa padotajiem...

Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš

Abus saliekot kopā, sanāk viens vesels. Komanda, kurā viens bez otra nespētu iztikt. Jānis Šmēdiņš FIVB balsojumā ieguva piecas (!!!) no 11 nominācijām, taču bez Sašas darbīgajām rokām šie panākumi rādītos vien sapņos. Duets tika atzīts par FIVB 2013. gada labāko komandu. Sezonas gaitā latviešu pludmales volejbolisti ieguva trīs pirmās vietas un kopumā sešas reizes kāpa uz goda pjedestāla kādā no posmiem. Izcili. Latviešu duets lauza tradīciju – pirmajā vietā kopvērtējumā FIVB rangā beidzot ir eiropieši. Jāatgādina, ka latviešu duets decembra vidū devās uz Dienvidāfriku, lai iegūtu nepieciešamos punktus un noturētos šī gada ranga pirmajā vietā, tādejādi godinot Latvijas vārdu pasaulē. Titulu nosargāt ir grūtāk nekā iegūt, tāpēc jānovēl mūsējiem veiksme nākošajā sezonā.

Martins Dukurs

Martins Dukurs ir šī gada skeletona Pasaules kausa ieguvējs. Iepriekšējo sezonu, šī gada sākumā, latvietis noslēdza ar uzvaru Soču trasē, taču jaunās sezonas sākums Dukuram nav izdevies tik spožs kā cerēts. Pirmo reizi vēsturē FIBT izveidoja naudas balvu 100 000 eiro apmērā, kuru iegūst sportists, kas izcīna uzvaru Kēnigzē, Sočos un Īglsā. No piecām FIBT organizācijā esošajām disciplīnām starp sportistiem tas izdevās tikai Martinam. Dukurs ir viens no galvenajiem pretendentiem uz zelta medaļu Soču olimpiskajās spēlēs.

Ernests Gulbis

Jau gads apritējis, kopš Gulbis medijiem atklāti pateica, kad izdzēris savu pēdējo alkohola glāzi. Šādā garā, ar īpatnējo vārdu spēli un uzvedību, Gulbis lika par sevi manīt mediju vidē un ne tikai. Latvijas pirmās raketes panākumu atslēga ir kaitīgo ieradumu atlikšana otrajā plānā. Šo gadu latvietis iesāka visai vareni, uzvarot 37 no 55 cīņām. Gulbis no ATP ranga 138. vietas ir pacēlies uz 24. Kaut kas neticams, taču jāatgādina, ka Ernesta talantu apzinājušies teju visi šī sporta veida lietpratēji. Līdz šim pietrūka darba spējas, ar talantu vien nepietiek profesionālajā sportā... Beidzot tās (darba spējas) ir atplaukušas un cerams, ka turpinājums tikai sekos, latvietim iekļūstot labāko tenisistu starpā.

Sandis Ozoliņš

Joprojām, 41 gadu vecumā, Rīgas „Dinamo” kapteinis spēj būt starp labākajiem Latvijas sportistiem. Citējot Teda Nolana vārdus, bez Ozoliņa klātbūtnes pavisam citādi varēja beigties olimpiskais kvalifikācijas turnīrs. Ir jābūt drosmīgam pēc septiņu gadu pauzes atgriezties Latvijas izlasē. Pagājušajā sezonā Kontinentālajā hokeja līgā (KHL) Ozoliņš spēlēja Mitišču „Atlant” komandā, kur tika iecelts par komandas kapteini. Lielā mērā Sanda loma komandā ļāva paveikt brīnumu un pēdējā regulārās sezonas kārtā iekļūt komandai izslēgšanas spēlēs. Šajā sezonā latvietis pārstāv Rīgas „Dinamo” rindas – šī Ozoliņam ir labākā sezona KHL. Kas to būtu domājis, ka šajā vecumā ir iespējams sasniegt teicamu sportisko formu un „pavilkt” sev līdzi arī pārējos komandas spēlētājus.

Jāsaka liels paldies šiem vīriem. Citu starpā, starp iepriekš minētajiem sportistiem būtu liekami arī daži labi jaunieši, kas pārstāv ziemas un vasaras sporta veidus, taču šāds salīdzinājums nebūtu korekts. Labākais Latvijas volejbolistu duets uzskatāms par vienu veselu, lai gan Oskars Melbārdis un viņa kolēģi arī pelnījuši uzslavas. Tā varētu teikt par daudziem latviešiem, arī daiļā dzimuma pārstāvēm. Lai mūsējiem veicas arī turpmāk!

  +3 [+] [-]

, 2013-12-26 14:04, pirms 11 gadiem
Mums ir ar ko lepoties!

  +1 [+] [-]

, 2013-12-26 14:11, pirms 11 gadiem
SŠ devās nevis uz D-Ameriku, bet D-Āfriku.

  +2 [+] [-]

, 2013-12-26 15:53, pirms 11 gadiem
Kur tad Dairis Bertāns?

  +1 [+] [-]

, 2013-12-27 11:47, pirms 11 gadiem
Šogad grūti izvēlēties labāko un tas priecē, jo izcilu sasniegumu netrūkst! Turklāt teniss un bokss ir masu sporta veidi, kuri sastopami visā pasaulē, lai gan LV ne tik augstu kotējas, tādēļ ir grūti objektīvi novērtēt puišu panākumus!