Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Fērgusons un Basbijs: nelasiet avīzes!

Fērgusons un Basbijs: nelasiet avīzes!
Jaunais Alekss Fērgusons un vecais Mets Basbijs. Pusgadsimtu pie "Manchester United" stūres
FOTO: "bleacherreport.net"

"Manchester United" galvenais treneris Alekss Fērgusons pārspējis sava leģendārā priekšgājēja šajā futbola klubā Meta Basbija rekordu, pie komandas stūres aizvadot 8811 dienas (tātad - 24 gadus, vienu mēnesi un 14 dienas). Šis Fērgusonam ir kārtējais sasniegums viņa daudzo rekordu kolekcijā.

Tieši pirms nedēļas "Stamford Bridge" arēnā "Manchester United" principiālajā mačā pret "Chelsea" gatavojās godināt savu priekšstāvi ar kārtējo sasniegumu, taču nācās palikt Mančestrā, jo nelabvēlīgo laikapstākļu dēļ spēli pārcēla uz 1. martu.

Tomēr Fērgusons, protams, apsveikumus saņēma. Un viens no pirmajiem viņam piezvanīja Anglijas izlases pašreizējais vadītājs Fābio Kapello, ar kuru seram Aleksam savulaik bija niknas divcīņas Eirokausos.

"Sers Alekss ir labākais treneris visā futbola vēsturē," atzīst Kapello. "Ilgajos darba gados klubā viņam izdevies daudz ko mainīt. Viņš mainīja komandu, spēlētājus, viņš patiešām deva milzīgu labumu klubam. Mans novēlējums seram Aleksam Ziemassvētkos - vadīt "Manchester United" tikpat augstā līmenī vēl 20 gadus!"

Savulaik pēc Basbija aiziešanas pensijā diez vai kāds šaubījās, ka šī leģendārā trenera garo karjeru pie "Manchester United" stūres nevienam nebūs pa spēkam atkārtot. Viņš maldījās. "Godīgi sakot, esmu pārsteigts," izsakās Fērgusons, saņemot apsveikumus par jauno rekordu. "Jāatzīst, ka ne reizi neesmu domājis par to, bija tāda sajūta, ka sera Meta sasniegums uz visiem laikiem ierakstīts mūsu kluba vēsturē. Man bija sajūta, ka viņš visu laiku bijis komandas galvenais treneris. Viņš šo posteni ieņēma drīz pēc kara beigām un aizvadīja komandu līdz leģendārajai Eiropas uzvarai 1968. gadā".

Basbijs pie "Manchester United" stūres bija no 1945. gada oktobra līdz 1969. gada janvārim un no 1970. gada oktobra līdz 1971. gada jūnijam. "Nav nekādu šaubu, ka pašreizējā "Manchester United" pilnībā veidota uz pamata, ko cēla Mets Basbijs, veidota uz viņa kluba attīstības redzējuma bāzes," par Basbiju, kurš izdzīvoja 1958. gada aviokatastrofā, lai pēc desmit gadiem aizvadītu komandu līdz pirmajam Eiropas Čempionu kausam tās pastāvēšanas vēsturē, izsakās Fērgusons. "Savulaik viņš ieviesa daudz jauninājumus. Piemēram, viņam pieder ideja izbūvēt ofisu ložas "Old Trafford" stadionā. Viņš ieveda klubu Eiropā un izcīnīja pirmo lielo trofeju".

Basbija vadībā "Manchester United" aizvadīja 1120 spēles, izcīnīja piecus Anglijas čempionu titulus, trīsreiz triumfēja kausa izcīņā. Fērgusonam titulu ir vairāk - 11 uzvaras Anglijas čempionātā, piecas - kausa izcīņā, četras - Līgas kausā. Un, protams, divi Čempionu līgas uzvarētāja tituli. Kopumā Fērgusons ticis pie 26 trofejām, kas ir pārliecinošs kluba rekords. Gan Basbijs, kurš no dzīves šķīrās 1994. gadā, gan Fērgusons saņēmuši Britu Impērijas ordeni, abi ir seri.

Basbijs vēl strādāja "Manchester United" (bija kluba goda prezidents), kad 1986. gada novembrī pie "sarkano velnu" stūres stājās Fērgusons (acīmredzot, ne bez Basbija ziņas viņu uzaicināja uz komandu), kurš pārcēlās uz dienvidiem no Aberdīnas pilsētas Skotijā.

"No vienas puses, ir ļoti skumji, ka atnācu uz "Manchester United", kad viņam atlika tik maz laika dzīvot, taču kad ierados, viņš bija šeit! Man ar viņu bijušas ļoti daudzas lieliskas sarunas," atceras Fērgusons. "Vienmēr uzzināju, ka sers Mets bijis ēkā pēc raksturīgā aromāta no viņa pīpes. Un katru reizi, kad radās izdevība, devos pie viņa iedzert tasi tējas un papļāpāt: viņš bija lielisks cilvēks, kurš allaž centās mani atbalstīt".

Fērgusons atzīst, ka vienmēr mēģinājis sekot Basbija sppēles principiem, tajā skaitā, audzinot un uzticoties jaunajiem talantīgajiem spēlētājiem, pat ja dažkārt šāda uzticība maskāja dārgi.

"Šķiet, ka laika posms, kādu viņš atradās pie komandas stūres, bija daudz garāks par manējo. Protams, stāsts par viņu ir stipri emocionālāks - viņam nācās atjaunot komandu pēc Minhenes traģēdijas. Tas bija liels solis emocionālajā ziņā, man tāda nav bijis. Acīmredzot tāpēc šķiet, ka viņš te bijis vienmēr," uzsver Fērgusons.

Starp abiem treneriem viegli vilkt paralēles - abi ir skoti, abi - dzelzs disciplīnas piekritēji un apveltīti ar milzīgu vēlmi uzvarēt. Taču sers Alekss saskata vienu būtisku atšķirību. "Sers Mets bija daudz mierīgāks par mani. Mums ir atšķirīgi raksturi. Bet kopumā skotiem tas ir asinīs - viņiem jātiek pie panākumiem jebkuriem līdzekļiem. Ierados šeit ar vienu vienīgu domu - kļūt par veiksminieku. Galvenais padoms, ko viņš man deva - nekad nelasi avīzes. Tas bija ļoti vērtīgs padoms, un kopš tā laika tās patiešām nelasu".

Alekss Fērgusons nebūt negatavojas apstāties pie sasniegtā, paziņojot, ka viņam pat galvā neienākot domas par iešanu pensijā, vēl degot uguns sirdī un ir vēlme gūt jaunas uzvaras. "Jo vecāks kļūsti, jo vairāk satrauc domas par iešanu pensijā," uzsver Fērgusons. "Un sāc apzināties - kamēr atļauj veselība, jāturpina savs darbs. Reiz teicu, ka domāju beigt karjeru. Taču tā bija kļūda. Toreiz man tam bija savi iemesli".

"Manchester United" galvenais treneris atzīst, ka vienmēr bijis pārliecināts par saviem lēmumiem, pat ja tie vēlāk izrādījās aplami.

"Galvenā trenera darbs ir pieņemt lēmumus," uzstāj sers Alekss. "Dažkārt pozitīvus un labus lēmumus, bet citkārt jūti, ka esi kļūdījies, un vajadzēja šo jautājumu risināt citādā veidā. Varu minēt piemēru - nesenajā spēlē pret "Arsenal" pieņēmām lēmumu atstāt Berbatovu uz rezervistu soliņa. Šis lēmums nenāca viegli, un vēl grūtāk bija to paskaidrot. Vienīgais, ko varēju pateikt - man bija sajūta, kas tas palīdzēs uzvarēt. Izrādījās, ka man taisnība, taču nebija pārliecības".

  +3 [+] [-]

, 2010-12-26 19:39, pirms 13 gadiem
Nu šie treneri ir leģendu leģendas. Un par to avīžu nelasīšanu var tikai piekrist - mūsdienās arī lielākajā daļā gadījumu avīzes ir tas, kas jau no paša rīta sabojā garastāvokli!