Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Londona jau ir ieguvēja

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Londona jau ir ieguvēja
Modernā olimpiskā Stretforda no putna lidojuma.
Foto: AFP/Scanpix

Pašreiz nav iespējams pateikt, cik Londona iegūs (vai zaudēs jeb paliks mīnusos) pēc XXX vasaras olimpiskajām spēlēm. Tas ir naudas izteiksmē. Taču Londona jau ir ieguvusi un šo ieguvumu nav iespējams aprēķināt ne streliņu mārciņās, ne latos, ne kādā citā naudā. Tā ir Londonas olimpisko spēļu pievienotā vērtība.

Pirms tam Londonā neesmu bijis (lidostas, dodoties caur Londonu kaut kur tālāk, neskaitās), tāpēc man nav ar ko īsti salīdzināt, taču nebūtu ar ko salīdzināt arī tad, ja Londona iepriekš būtu apciemota desmitiem reižu - diezin vai kādā no reizēm būtu iemesls iegriezties Stretfordas priekšpilsētā. Turp tūristi nebrauca un negāja, jo tas bija viens no drūmākajiem Londonas rajoniem - daudzus gadus Stretforda bija smagās rūpniecības rajons, tas bija pamatīgi piesārņots ar industriālām celtnēm un pat ar lielām ražošanas atkritumu galbātavām. Mazā upīte smakoja un tai neviens netuvojās, ūdenī peldēja lieli eļļas plankumi. Kas ar šo Londonas rajonu būtu noticis un kad ar to kaut kas būtu vispār noticis - tas ir liels jautājums, jo nevienam nebija intereses to attīstīt (vispirms - attīrīt!) un atjaunot. Kāda jēga? Drūms rajons Londonas kartē tas droši vien būtu palicis ilgu laiku, ja ne olimpiskās spēles. Tagad drūmās Stretfordas vietā ir tapis Olimpiskais parks, kas ir lielākais Liebritānijā (iestādīts apmēram 4000 koku), upītē atkal dzīvo zivis, kas pirms gadiem pieciem nebija iedomājams, un pa upiīti airē ar laivām. Olimpiskajā parkā uzcelts lielākais tirdzniecības centrs Eiropā, kurā var pavadīt veselu dienu un vēl nav garantijas, ka visur tajā būsiet kaut vai ieskatījies. Olimpiskajā parkā atrodas vairākas sporta būves - Olimpisko stadionu ieskaitot - un Olimpiskais ciemats, kura teritorijā ir veikali, restorādi un viss pārējais dzīvošanai nepieciešamais. Pēc spēlēm ciemata māju dzīvokļi tiks izpārdoti un vismaz teorētiski šeit varēs iemitināties apmēram 20 tūkstoši cilvēku. Un viņu ikdienas dzīvei šit viss jau būs gatavs, gandrīz neko vairs no jauna nebūs jāceļ.
Kas ar sporta bāzēm? Dažas no tām tiks izjauktas un pārceltas uz citām valsts vietām, bet stadions paliks un tiks nedaudz pārveidots. Interesi par to jau ir izrādījuši Londonas futbola klubi, starp kuriem tiek minēti arī "Tottenham Hotspur" un "West Ham United". Olimpiskās spēles beigsies, sportisti, masu mediji, līdzjutēji, viesi un funkcionāri aizbrauks, bet jaunā modernā Stretforda paliks. To neviens līdzi neaizvedīs! Tas ir Londonas ieguvums vēl pirms olimpisko spēļu sākšanās un, iespējams, tas ir Londonas lielākais ieguvums no šīm olimpiskajām spēlēm.
Šajā sakarā var atcerēties...1980. gada Maskavas olimpiskās spēles. Ko ieguva Tallina, uzņemdamās rīkot olimpisko regati, un ko zaudēja Rīga, kuras un vispirms jau tā laika Latvijas PSR vadība nobijās uzņemties olimpiskās regates rīkošanu (pirmā roka bija mums)? To nav iespējams pateikt, to varēja redzēt, apciemojot Tallinu 80. gadu sākumā un salīdzinot to ar tā laika Vecrīgu... Londonas piemērs var kļūt un cerams, ka tas kļūs "lipīgs" nākamo olimpisko spēļu rīkotājiem - proti, ieguvums no spēlēm nav izmērāms tikai naudas vienībās.

  +5 [+] [-]

, 2012-07-26 14:51, pirms 12 gadiem
Tallina ieguva "deviņstāveņu" priekšpilsētu, tā saukto "Kristīni", kur ir pilns ar krieviem.

  +5 [+] [-]

, 2012-07-26 16:34, pirms 12 gadiem
^ Nezinu, bet ja tā ir taisnība, tad paldies dievam, mums vēlvienu "Kristīni" šeit nevajag.. tā jau pilna krastmala ar viņiem tagad

  +2 [+] [-]

, 2012-07-27 20:23, pirms 12 gadiem
Kad pie mums cēla Rīgas HES, Salaspilī sabrauca strādnieki no plašās dzimtenes. Kad cēla Pļaviņu HES , tad nācās strādniekiem celt veselu pilsētu vārdā Stučka (tagadējā Aizkraukle). Kas tur dzīvoja? Iebraucēji no padomijas. Ko viņi atveda sev līdzi? Tādu kriminālo sadzīvi, ka baisi dzīvot tur bija. No kā mēs paglābāmies? No Maskavas Olimpiādes! Paldies estiņiem, ka daļu svešinieku novirzīja uz turieni. No kā vēl paglābāmies? No partijas vēlmes būvēt vēl vienu HES uz Daugavas un plānoto Metro celtniecību Rīgā! Kas nenovēršami vēl apludinātu Latviju ar visādiem diedelniekiem un baskājiem!