Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Nav, kas uzsit dūri galdā

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Nav, kas uzsit dūri galdā
Foto: AP

Rodas iespaids, ka sportu jeb pareizāk - augstu sasniegumu sportu vai profesionālo sportu - Latvijā neviens nevada. Neviens nekomandē un neizrīko. Pēc pēdējiem notikumiem un rakstiem biatlona sakarā sliktajā padomju laikā būtu sacēlusies tāda vētra, ka "lidotu galvas". Nekas tamlīdzīgs gluži vienkārši netiktu pieļauts tāda sporta veidā, kāds tagad ir biatlons. Tamlīdzīga nolaidība un neizdarība vienkārši nevarētu notikt, tās iedīgļi būtu nocirsti jau saknē. Toties tagad Latvijā biatlons ir ja ne uz miršanas robežas, tad tuvu fizkultūriešu līmenim un izskatās, ka nevienu no tā sauktās sporta vadības tas īpaši neuztrauc.

Kam vispirms par to vajadzētu uztraukties? Pareizi - biatlonistiem pašiem, biatlona sabiedrībai un federācijai. Ja vadoši nespēj vai negrib to darīt, ja netiek galā, tad vajag citus - tādus, kuri var un vispirms jau patiešām grib. Daži tomēr arī uztraucas, bet vienai daļai, izskatās, arī tā ir labi. Kaut ko pamazām čubināsim, lieciet tikai mūs mierā. Pašreiz mums ir Edgars Piksons un Andrejs Rastorgujevs, kuri var cienīgi piedalīties Pasaules kausa posmos, pasaules čempionātos un olimpiskajās spēlēs. Nav ziņu par Madaras Līdumas iecerēm, bet Ilmārs Bricis jau trenē Lietuvas sieviešu izlasi un, cik jau nācies dzirdēt, Lietuvā par to visi ir sajūsmā. Mums pašiem nevajag. Lai tas Bricis labāk ir prom, citādi neļauj mierīgi dzīvot. Varam tikai sapņot par stafetes četrinieku, kas lika drebēt visām lielvalstīm, izskatās, ka ziemas olimpiskajās spēlēs Sočos mums diezin vai būs vairāk par diviem biatlonistiem, bet kas būs pēc tam... Izskatās, ka arī tas biatlona federācijas vadību īpaši nesatrauc. Federācija taču tik un tā pastāvēs. Negribu atkārtot daudz ko no tā, kas bija Ilmāra Briča intervijā "Sporta Avīzē", taču pēc tās diemžēl ir klusums (aizkulisēs kaut ko jau, protams, parunā, attiecīgas personas lamā raksta autoru, bet tas arī lielā mērā viss), toties sporta aprindās jau nācās saklausīt skumju joku - proti, sava sporta veida vēsturē var palikt dažādi, bet pašreizējais biatlona federācijas prezidents var palikt kā prezidents, kura valdīšanas laikā biatlons Latvijā iznīka. Lai kāda, bet arī slava. Biatlona sabiedrībā ik pa laikam bija mēģinājumi sarīkot ja ne revolūciju, tad vismaz mainīt esošo kārtību, taču tās galvenokārt bija runas un pārāk maz bija to, kas to p[atiešām gribēja un vēl mazāk - atbalstītāju viņiem. Tā ka - paši vien vainīgi? Zināmā mērā - jā, paši, taču tādā gadījumā arī nav saprotams, kas tad vada sportu Latvijā un vai vispār kāds to vada un kā šī vadīšana izpaužas, ja dažu gadu laikā vēsā mierā var izputināt sporta veidu, kas pēdējos gados ir kļuvis par ziemas sporta karali Eiropā un kurā mums bija vairāki pasaules līmeņa sportisti.

Ir Latvijas Olimpiskā komiteja un ir Olimpiskā vienība, bet šīm organizācijām tomēr ir citas funkcijas. Ir Latvijas republikas Izglītības un zinātnes ministrija, bet tajā ir sporta departaments (kādreiz bija pārvalde) ar divām apakšnodaļām - sporta politikas (kurš varētu paskaidrot, ko tas nozīmē un kā tas izpaužas?) nodaļa un sporta iestāžu un organizāciju nodaļa. Arī it kā pārvaldes iestāde, bet tiešas iedarbības uz federācijām tai nav. Tātad sportu kā tādu kopumā Latvijā neviens nevada, nekomandē un neorganizē?! Vēl ir Latvijas Sporta federāciju padome (LSFP) un tai jau ir vistiešākais sakars ar sporta veidu federācijām. Kā nu ne, ja šīs padomes mērķis ir "koordinēt Latvijā atzīto sporta federāciju darbību, pārstāvēt un īstenot to kopīgās intereses" u.tt. Ja kopīgās intereses ir kāda sporta veida - šajā gadījumā biatlona - iznīkšana vai tā eksistēšana zemā līmenī, tad mērķis drīz tiks sasniegts. No vienas puses tas ir labi, ka LSFP nejaucas federāciju darbā, tām uzticoties un ļaujot tām pilnīgu patstāvību, bet, no otras puses, tas ir labs aizsegs savai negribēšanai vai nevarēšanai kaut ko reāli ietekmēt. Tāda kolektīvā bezatbildība vien sanāk.

Nav pat svarīgi, kādas un cik sporta organizācijas ir Latvijā, kā tās sauc un kādi mērķi tām rakstīti. Biatlona notikumi rāda, ka reāla sporta dzīves komandētāja, kurš nepieciešamības gadījumā var stigri prasīt, sist dūri galdā un pieņemt kardinālu lēmumu, Latvijā acīmredzot nav. Ir? Ja tā, tad kāpēc ir tāda vienaldzība? Ne šodien un ne vakar taču biatlonā radās šāda situācija. Nebūs biatlona, nebūs pienācīgi augstā līmenī vēl viena vai otra sporta veida un tad arvien mazāka vajadzība būs arī pēc tā sauktajiem sporta funkcionāriem. Tie ir kā savienoti trauki un ne jau sportisti pastāv tāpēc, lai funkcionāriem būtu, ar ko nodarboties un aizpildīt laiku, bet gan otrādi - viņiem (funkcionāriem) ir jādarbojas sporta un sportistu labā. Jāfunkcionē! Ja vajag - arī jāsit dūre galdā un jāsoda. Ar ko neizdarība atšķiras no kaitniecības? Tikai ar to, ka otrajā gadījumā negatīvs galarezultāts tiek sasniegts vēl ātrāk.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2011-07-26 12:07, pirms 13 gadiem
Bez stresa. Pa punktiem.
1. Nav dzirdēts, ka Piksons un Rastorgujevs sūdzētos. Bricim neiedeva tik cik gribēja - meta plinti krūmos.
2. Bricis trenē izlasi - skaidrs, ka mums šobrīd nav izlases ko trenēt.
3. Biatlons nav jāapglabā. Vienkārši jānokāpj vairākus pakāpienus atpakaļ un visas pieejamie resursi jātērē jauniešiem. 60-98. vietas šobrīd nav aktuālas.
4. Bet vsipār Bricis man patīk. Ņemot vērā dzirdētos viņa piedzīvojumus citu izlašu sieviešu komandu dalībnieku ciematiņos, ar interesi sekošu līdzi Briča darba metodēm lietuviešu dāmu kolektīvā :]

     [+] [-]

, 2011-07-26 12:55, pirms 13 gadiem
Mīļo Kreipān, vai tad esat tik naivs, ka nesaprotat un neredzat, ka mūsu sporta federācijas ir bijušas labs veids kā izmantot sponsoru naudu un salikt to vadībās atbilstošus partiju pārstāvjus? Ko vien vērts ir bijis Turlais Volejbola federācijā? Līdz ar to kāds tur satraukums par sportu kā tādu vai tas būtu biatlons vai kas cits?

  +1 [+] [-]

, 2011-07-26 13:06, pirms 13 gadiem
Piekrītu Skudriniekam par prioritātēm. Arī Anatolijs, lai gan raksts kopumā ir labs, tomēr tikai apraksta problēmu, nevis piedāvā risinājumus (kas gan arī nav viņa darbs). Gan jau, ka lielākā problēma tieši ir biatlona federācijas vadībā - piemēram, bobsleja federācija vienmēr ir pratusi sagādāt pietiekamu finansējumu, lai cīnītos par augstām vietām.

Briča intervija man gan ne visai patika - saprotamas ir sportista sajūtas, taču jāsaprot ir arī, ka sportists 40 gadu vecumā vairs nav perspektīvs - un kāda jēga startēt nu, varbūt, 20ās vietas dēļ? Tēzes par valsts maiņu vispār ir sviests - it kā valsts ir lupata, kuru, kad vairs nesilda, var nomest un uzvilkt citu. Bet droši vien tā lika runāt aizvainojums.

  +4 [+] [-]

, 2011-07-26 13:18, pirms 13 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Dažām federācijām tuvākajā laikā nāksies apturēt vai vispār izbeigt savu darbību.

Savā laikā bija diskusija par to, vai Latvijā ir nepieciešami visi iespējamie sporta veidi un to federācijas, bija rosinājumi noteikt prioritātes un atstāt tikai nepieciešamākos. Tās sarunas apstājās strupceļā, jo protams, neviens jau negribēja piekāpties un savu sporta veidu izsvītrot.

Tagad pie tā paša esam nonākuši, tikai dabiskās izdzīvošanas rezultātā. Kas izdzīvos, novilks vēl tuvākos 2-3 gadus, tie sporti Latvijā paliks, pārējie atbirs. Diemžēl tā nu tas ir. Nebūs nākotnē Latvijā visu iespējamo sporta federāciju un attiecīgi sportistu. Lai kā mums gribētos.

Daudzi prasa manu subjektīvo viedokli, ko upurēt? No kā atteikties? Skaidrs, kod kurā pirkstā gribi, bet visi sāp! Taču - lai cik skumīgi būtu jāatzīst, tomēr biatlons būtu starp tiem sporta veidiem "manā listē", ko piedāvātu upurēt. Neesmu liels specs biatlonā un slēpošanā, bet cik lasīts, šajos sporta veidos ārkārtīgi iet uz priekšu tehnoloģijas (šautenes, slēpju smēres, vispār sportista ekipējums), ka mums vienkārši nebūs iespējams tik daudz ieguldīt, lai mūsu sportisti vienmēr dabūtu šīs augstās tehnoloģijas un kaut cik varētu vēl konkurēt. Tādos sporta veidos, kur galvenās ir tehnoloģijas un ieguldītā nauda, ar laiku Latvijā piedzīvos lielas problēmas (arī bobslejam un kamaniņām). Plus vēl arī īsā ziema (bieži bez sniega) pamatīgi iegriež mūsu slēpošanas sporta veidu pārstāvjiem! Tā kā jādomā - atstāt biatlonu, vai labāk jau laicīgi apglabāt mironi, un pievērsties perspektīvākiem no Latvijas viedokļa, sporta veidiem! Funkcionāri - gaidām jūsu lēmumu! Vai nu federācija pašlikvidējas, vai arī turpināt reanimēt!
Biatlons jau nu galīgi nav jāupurē,viens no populārākajiem sporta veidiem ziemas olimpiādēs.Latvijā vairāki spēcīgi biatlona centri Madonā,Alūksnē,Priekuļos,Daugavpilī,ko tad visiem ,kas tur trenējās pateikt ejat skriet ,vai bumbu mētātJau tā liela daļa jauno beidz sportot līdzekļu trūkuma dēļ un vai nu nodzeras,vai aizbrauc strādāt uz ārzemēm.Var jau visam uzšpļaut,piemēram Rastorgujevam pat ir piedāvājumi mainīt sportista pilsonību no dažām izlasēm ,vai tas būs labāk.

     [+] [-]

, 2011-07-26 15:18, pirms 13 gadiem
Sis galigi nav bridis, lai mestu plinti krumos, proti, atteiktos no merkiem visskatamakaja no ziemas sporta veidiem (pievienojoties neieinteresetu skatitaju lokam bez saviem sportistiem, pameginiet tramplinleksanu).

Neskatoties uz pilnigu marazmu kas notiek tai saimnieciba (Nakums un Bricis prom pec tam kad par savu naudu vada kolegus uz startiem) vel ar vien ir rezultati - Piksons un Rostargujevs, turklat distancu sleposana Latvija vienkarsi spradzienveidigi paplasinas tautas vidu (skat slepju noiets sosezon un pilnas trases)

Piekritu Kreipanam, vajadzetu parorganizeties tai biatlona federacijai.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja