Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Vai KHL projektu bīda iereibuši avantūristi?

Vai KHL projektu bīda iereibuši avantūristi?
KHL arī pirms savas trešās sezonas nav tikusi skaidrībā - kur tā vēlas būt un, par kādu cenu?

Foto: khl.ru

Krievus var apbrīnot – viņi spēj vienkāršas lietas padarīt sarežģītas un situācijā, kad šķiet, viss ir skaidrāks par skaidru, pēkšņi izgudrot vēl vienu divriteni. KHL projekts šobrīd ir stiprs un vājš visā savā krāšņumā – proti, tikai izdzerot šņabja pudeli, var mēģināt krievus saprast, bet izprast – būs grūti.

Nule kā kļuvis zināms, ka Kijevas Budivelnik tomēr nepiedalīsies KHL turnīrā – jaunajā sezonā tas nenotiks. Oficiāli, protams, to vēl neviens neapstiprina, bet ziņu lentes jau ir pilnas ar šo nolēmumu. Iemesls gaužām skaidrs – klubs nespēj nodrošināt spēles vietu, atbilstoši līgas prasībām. Lai gan to viņi nevarēja nodrošināt arī šī gada aprīlī, varam minēt, kāda muša bija iekodusi KHL bosiem, kas pirms pāris mēnešiem spieda viņus padot roku Kijevas hokeja projektam. Lielummānija? Visticamāk. Neko labu tas par KHL neliecina, lai gan varam paturēt prātā, ka pasākums ir tikai pāris gadus jauns. Pieredze vēl jākrāj, taču arī to var darīt mazliet nopietnāk, nekā tas notiek šobrīd. Līgas paplašināšanas koncepcija vienkārši nav, par ko liecina KHL publiskā mētāšanās pa visiem grāvjiem. Pēc pirmā gada pilnībā tika izmainīta kārtība grupās, kas nu jau atbilda saimnieciskajai loģikai, saliekot komandas plauktos pēc reģionālā principa. Tiktāl var teikt – izlaboja to, ko varēja izdarīt uzreiz. Tad seko skrējiens pēc jauniem dalībniekiem: starp citu, Rīgas Dinamo vadībai visai vienkārši pirmajā gadā izdevās pārliecināt KHL bonzas, ka vienu spēli vajag līgai aizvadīt...Somijā. Tā teikt – mārketinga nolūkos... Domai, ka turienes tirgus krievu hokeja standartu gaida ar atplestām rokām, krieviņi noticēja, būdami pie skaidra prāta. Realitāte gan izrādījās savādāka – somi paņēma naudu, ko viņiem samaksāja par arēnas izmantošanu, savu piķi kabatā iebāza arī starpnieki par masīvo reklāmas kampaņu vietējās avīzēs un raidstacijās un...ar to KHL tajā pusē arī aplauzās.

Tad uzpeldēja lietuviešu avantūristi un ticiet vai nē – krievi, kas laikam taču no hokeja kaut ko saprot, visā nopietnībā locīja Viļņas Vetras nodomus KHL sakarā. Vēl līdz agram pavasarim līgas publiskajos paziņojumos varēja atrast ziņas, ka leiši ir pretendenti, lai gan patiesībā tur nebija ne tikai finansiālais pamats, bet vispār iztrūka vēsturiskā pārmantojamība. Kas, piemēram, Rīgas gadījumā nospēlēja izšķirošo lomu. Tad pa vidu šai acīmredzamajai, bet absolūti bezcerīgajai pasakai, KHL vadītāji sāka piebraukt vairākiem zviedru klubiem. Sak, mēs varam jums dot iespēju pievienoties labam projektam. Atsaucās komanda, kas pati atradās uz bankrota sliekšņa, laikam domājot, ka tādā veidā viņi izķepurosies no muklāja. Krievi pat apsolīja zviedriem naudu, taču bija aizmirsuši, ka ir dažas vietas uz šīs planētas, kas pakļaujas kārtībai – Zviedrijas hokeja federācija savam dalībniekam vienkārši nedeva atļauju spēlēt kaut kur citus. Uz šī fona kā absolūts murgs bija Toljati Ladas gadījums – viena no Krievijas hokeja pilsētām burtiski visu acu priekšā tika izvarota. Klubs palika bez galvenā sponsora, bet KHL uz to visu noraudzījās ar vienaldzīgu izbrīnu – kā tad tā, kā tad tā... Starp citu, Ladas gadījums vispār ir spilgts piemērs, lai mēģinātu saprast – ko vispār saviem klubiem līga var garantēt? Daudzmiljonu depozītiem taču vajadzēja it kā nodrošināt kaut kādus ārkārtas pasākumus, lai krīzē nonākušas komandas spētu ne tikai izvilkt no purva, bet tās atveseļot – atrast jaunus saimniekus, atbalstītājus utml. Līdzīgi, kā NHL veselu sezonu piesedza Fīniksas Coyotes maksātnespēju – līdz sameklēja klubam jaunus saimniekus un nodrošināja darbības turpinājumu. Tas taču ir līgas biznesa plāna interesēs! Kad bijušais Rīgas Dinamo kluba prezidents Viesturs Koziols KHL pirmajā sezonā atļāvās painteresēties, kas notiek ar klubu depozītiem, kas visām komandām bija jāiemaksā līgas kasē kā mistisks garants, no viņa novērsās...

Kijevas gājiens uzpeldēja kā viena miljardiera vēlme paveikt labu darbu – proti, ievilkt KHL rindās arī Ukrainas hokeja klubu, kas patiesībā ļautu biznesmenim pietuvināties tām krievu politiskajām aprindām, kas viņam noderētu tiešās uzņēmējdarbības veicināšanai un attīstībai. Tur nebija ne smakas no saprašanas vai izpratnes – kas īsti KHL ir par projektu. Vai tā ir rotaļlieta, vai bizness? Vai tā ir Krievijas ārpolitikas humanitārā intervence, vai – dažu ietekmīgu politiķu/oligarhu vēlme kaut kā izkrāsot savu pelēko ikdienu. Arī paši krievi to nezin kāpēc nevēlējās (un joprojām nevēlas) pasvītrot, liekot atkal un atkal apšaubīt šī pasākuma nopietnību ilgtermiņā. Kijeva tiek pieņemta, Toljati uzmesti, Viļņai atteikts, Jurgai iedota zaļā gaisma. Tā vietā lai sagatavotu un sakārtotu KHL jaunās sezonas kalendāru un grupas, līgas vadība... gaidīja atbildi no kāda Čehijas kluba, kas arī izteicis vēlmi pievienoties lielajam austrumu hokeja tirgum. Kas tie par murgiem?! Vai krievi sava projekta ekspansijā apstāsies tikai brīdī, kad sasniegs 30+1 klubu, lai varētu visai pasaulei paziņot – jā, varbūt mēs neesam spēcīgākā hokeja līga, bet lielākā – gan! 30 klubi šobrīd spēlē Nacionālajā hokeja līgā... Vienīgais, kas šajos pirmajos divos gados nav mainījies, vai vismaz palicis nemainīgs – tas ir Gagārina kauss savā fiziskajā veidolā. Viss cits – atvainojiet, atgādina vienkāršu krievu bardaku. Šo rindu autors neko nesaka par pasākuma sportisko pusi – ar to viss ir kārtībā. Bet organizācija pagaidām pieklibo... Trakākais uz šī fona ir tas, ka paši krievi šādā mērcē vai ar šādu garnējumu tīri labi sadzīvo. Varbūt tas arī padara šo līgu par unikālu veidojumu – nekad nevari būt drošs, kas notiks rītdien. Bet citādi – viss notiek...

  +2 [+] [-]

, 2010-06-24 21:21, pirms 14 gadiem
KHL vienkārši cenšas piesaistīt bagātākas pilsētas, valstis. Būs naudīgi klubi,būs dārgāki, un augstākas meistarības spēlētāji, tas tieši ir vajadzīgs līgai, vairāk klubu, vairāk reklāmu, mārketinga.

  -2 [+] [-]

, 2010-06-24 21:24, pirms 14 gadiem
Snikers007 rakstīja: Manuprāt tie KHL Bosi, vienkārši līgu grib padarīt , tādu kā NHL. Jo vairāk komandu, jo lielāka iespējamība, ka kādu zvaigzni no NHL pārvilinās uz KHL. Savukārt uzreiz , kad saskaras kāda komanda ar grūtībām, tad KHL nenāk pretī, bet tieši pretēji, vārdu sakot "Uzredzēšanos". Es domāju , ka KHL mierīgi varēja izpalīdzēt Kijevas komandai, bet gribēšanas , gan nebija. Tad atkal atgriezīsamies pie vecā.. Tad viņi grib lai ir vairāk komandas, vai lai ir komandas, kas spēj paši bez problēmām spēlēt KHL?!
Ja krievi būtu gribējuši tādu līgu kāda ir NHL,tad nebūtu sākuši izdomāt jaunu riteni, bet vienkārši pārņemuši visu no NHL. Galu galā NHL ir gandrīz 100 gadu pieredze, un viņi ir izgājuši cauri visādiem posmiem.
KHL ir polistisks pasākums cauri un cauri, un sportiskai pusei tajā ir atvēlēta otrā plāna loma. Tas ir redzams pat ar neapbruņotu aci. Nevienā normālā valstī neatradīsi nevienu līgu (baskaetbolā,hokejā,futbolā), kur valsts līstu iekšā ar saviem resursiem. Gan cilvēku,gan finansu.

  +1 [+] [-]

, 2010-06-24 21:46, pirms 14 gadiem
Gena@Traktors rakstīja: Ja krievi būtu gribējuši tādu līgu kāda ir NHL,tad nebūtu sākuši izdomāt jaunu riteni, bet vienkārši pārņemuši visu no NHL. Galu galā NHL ir gandrīz 100 gadu pieredze, un viņi ir izgājuši cauri visādiem posmiem.
KHL ir polistisks pasākums cauri un cauri, un sportiskai pusei tajā ir atvēlēta otrā plāna loma. Tas ir redzams pat ar neapbruņotu aci. Nevienā normālā valstī neatradīsi nevienu līgu (baskaetbolā,hokejā,futbolā), kur valsts līstu iekšā ar saviem resursiem. Gan cilvēku,gan finansu.
Tur jau tā lieta, ka viņi grib pierādīt, ka paši spēj izdomāt vēl apaļākus riteņus nekā to ir izdarījuši NHL attīstītāji 100+ gados! Krievs taču nebūs tas, kurš publiski atzīs, ka amerikānis ir uztaisījis ko tādu, ko krievam ir jānokopē un ka tas ir labākais, kas ir iespējams!

  -2 [+] [-]

, 2010-06-24 21:53, pirms 14 gadiem
aldis_p rakstīja: Tur jau tā lieta, ka viņi grib pierādīt, ka paši spēj izdomāt vēl apaļākus riteņus nekā to ir izdarījuši NHL attīstītāji 100+ gados! Krievs taču nebūs tas, kurš publiski atzīs, ka amerikānis ir uztaisījis ko tādu, ko krievam ir jānokopē un ka tas ir labākais, kas ir iespējams!
Ar savu komentāru Tu tikai apstiprini tikai to,ka KHL gadijumā galvenie nav sportiskie principi,bet vēlme samērīties ar kanādiešiem un amerikāņiem.
Ja būtu sportiskie primcii pirmā vietā, tad nevienam nebūtu nekas japierād. Pārņem pieredzi no NHL,un pārējo pierāda hokeja laukumos.

  -2 [+] [-]

, 2010-06-24 22:13, pirms 14 gadiem
Principā man basketbols īpaši neinteresē, bet tik un tā, skatoties kas visu laiku notiek ap Krievijas atklāto hokeja čempionātu (KHL) pārņem šausmas par to, kas notiks, ja te tiks ievazāta vēl mazāk izprotamā VTB līga

  +2 [+] [-]

, 2010-06-25 01:14, pirms 14 gadiem
Citēšu kādu nesen lasītu grāmatu: "Lamāšanās neko nemaina. Tā neiedibina taisnīgumu. Nepiepilda mūsu vēderus." Kāda jēga cilvēkiem bez varas kaut ko bļaustīties un pietaisīt ēteru!? Štrunts uz kādas uguns katls vārās. Katikai zupa garšīga. =)
Manuprāt, galvenais, ka mūsu puiši var rādīt kaut kur savu māku spēlēt un mēs aiz borta varam baudīt labu spēli un dzīvot viņiem līdzi. Atstājam lielās problēmas tiem, kam viņas pieder un paši dzīvojam vieglāk. Cheers!

     [+] [-]

, 2010-06-25 10:33, pirms 14 gadiem
mazais zaļais rakstīja: Citēšu kādu nesen lasītu grāmatu: "Lamāšanās neko nemaina. Tā neiedibina taisnīgumu. Nepiepilda mūsu vēderus." Kāda jēga cilvēkiem bez varas kaut ko bļaustīties un pietaisīt ēteru!? Štrunts uz kādas uguns katls vārās. Katikai zupa garšīga. =)
Manuprāt, galvenais, ka mūsu puiši var rādīt kaut kur savu māku spēlēt un mēs aiz borta varam baudīt labu spēli un dzīvot viņiem līdzi. Atstājam lielās problēmas tiem, kam viņas pieder un paši dzīvojam vieglāk. Cheers!
Lamāties varbūt tiešām nevajag, bet diskusēt gan vajag, jo diskusējot bieži var nonākt pie vienota viedokļa.

  +3 [+] [-]

, 2010-06-25 12:50, pirms 14 gadiem
Gena@Traktors rakstīja: Lamāties varbūt tiešām nevajag, bet diskusēt gan vajag, jo diskutējot bieži var nonākt pie vienota viedokļa.
Diskutējot pie vienota viedokļa var nonākt tikai tad, ja pie galda apsēžas visas puses. Tagad tikai mazie jampampiņi te bļaustās, kamēr lielie krabji no smiekliem raustās agonijā. Neko jau viņiem nevar izdarīt.