Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Kārtējais pavasara strīds - kā spēlēt play off?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Kārtējais pavasara strīds - kā spēlēt play off?
KHL ģeogrāfija ir veidojusies vēl pirms līgas tapšanas un ar to nevar nerēķināties.

Un tās notiek jau ceturto pavasari pēc kārtas - proti, kāda izslēgšanas jeb Gagarina kausa izcīņas sistēma Kontinentālajā hokeja līgā būtu visobjektīvākā un taisnīgākā? Man gan liekas, ka tādas nemaz nav, jo nav taču iespējams paredzēt, kādas pārmaiņas un cik komandas skars sezonu mijā vai jau sezonas laikā, kā tas viss ietekmēs spēku samērus, cik konkurētspējīgi būs KHL jaunpienācēji u.tt. Taču nedaudz pafantazēt var.

Tie, kas skaļi kliedz, ka vistaisnīgāk komandas dalīt izslēgšanas turnīra pāros nevis atsevišķi konferencēs, bet gan pēc kopējās KHL turnīra tabulas, var paklusēt. Ja šodien sāktos izslēgšanas turnīrs, tad atšķirība starp izslēgšanas turnīrā iekļuvušajām un tajā netikušajām komandām būtu tikai viena - netiktu CSKA no Rietumu konferences, bet tiktu Novokuzņeckas "Metallurg" no Austrumu konferences, kas vēl nebūt neliecina par Austrumu pārākumu. Starp citu, otrajā KHL sezonā Gagarina kausa izcīņā no Austrumiem tika Čeļabinskas "Traktor" un Jekaterinburgas "Avtomobilst", kuri kopējā tabulā bija zemāk nekā Ņižņijnovgorodas "Torpedo" un Čerepovecas "Severstaļ" no Rietumiem. Tā ka kopumā nevis rēķinot tikai gabātākos un spēcīgākos līgas klubus, Austrumi nebūt nav izteikti pārāki par Rietumiem. Cita lieta, ka, dalot komandas pāros pēc kopējās regulārā turnīra tabulas, spēļu pāri būtu pavisam citi (Rīgas "Dinamo" tad, piemēram, tiktos ar Sanktpērburgas SKA) un nevar nepiekrist, ka šādai sistēmai sava loģika ir.

Nevar nepiekrist, ka Austrumu konferencē ir objektīvi vairāk spēcīgu komandu (turklāt vēl pēc Jaroslavļas "Lokomotiv" aiziešanas nebūtībā), taču tās jau ir Krievijas hokeja īpatnības un līdz ar to tagad KHL īpatnības nevis kaut kāda ģeogrāfiskā vai kāda cita netaisnība. Tad jau drīzāk vajadzētu uztraukties par patiesībā neesošajiem jeb vairākos gadījumos formāliem algu griestiem, par nesaprotamu drafta jēgu, par bagātāko klubu patvaļu un neierobežotajām iespējām, kas pašreiz pat teorētiski nepieļauj tuvākajā nākotnē spēkoties par Gagarina kausu vismaz 3-4 citām komandām. Ja jau KHL sludina pakaļdzīšanos un konkurences izrādīšanu NHL, tad vajadzētu sākt ar kārtības ieviešanu un vienādiem noteikumiem attiecībā pret pilnīgi visiem klubiem. Un ko vispār nozīmē - taisnīgs play off? Pēc kādiem kritērijiem tad komandas jāsadala konferencēs, lai beigās iznāktu taisnīgs play off? Laikam jau tāda nemaz nav...

Daudz interesantāks šķiet variants, kad Gagarina kausā iekļūst astoņas labākās komandas no katras konferences, bet tās tiekas savā starpā pēc krusta principa nevis vispirms noskaidro spēcīgāko Rietumos un Austrumos jeb konferenču čempionus, kuri tad arī tiekas Gagarina kausa finālā. Proti - Rietumu pirmā komanda spēlē ar Austrumu astoto un otrādi, otrā ar septīto u.tt. Ja šodien jau būtu beidzies regulārais turnīrs un pēc šādas "krusta sistēmas" sāktos play off, tad rīdziniekiem pirmajā kārtā būtu jātiekas ar Omskas "Avangard", kas pašreiz ir otrajā vietā Austrumos. Taču arī šajā gadījumā būtu neizbēgams vismaz viens pāris, kurā savā starpā tiktos favorīti (piemēram - "Atlant" pret AK "Bars"), jo tas ir neizbēgami jebkurā variantā. Turklāt jāņem vērā, ka šajā gadījumā vienā pārī var trāpīties komandas, kuras atrodas ģeogrāfiskā ziņā tālu viena no otras un kā tad lai spēlē pēc shēmas divas spēles pēc kārtas, brīvdiena un divas spēles pēc kārtas, bet, sērijas ieilgšanas gadījumā - ik pēc dienas vienā un tad otrā vietā?

Ideāla izslēgšanas turnīra varianta nav, tāpēc - vismaz līgas tapšanas un nostiprināšanās laikā - varbūt patiešām ir vērts pamēģināt dažādus. Taču jebkurā gadījumā ne jau kaut kāda netaisnīga sadale konferencēs pēc ģeogrāfiskā principa ir salikusi vairāk objektīvi sppēcīgāku (bagātāku!) komandu Austrumos nekā Rietumos. Tā tas ir izveidojies jau labu laiku pirms KHL tapšanas.

     [+] [-]

, 2012-02-24 12:40, pirms 13 gadiem

  +2 [+] [-]

, 2012-02-24 12:44, pirms 13 gadiem
Tiešām? Nebiju pamanījis, ka šosezon būtu kādi strīdi

  +8 [+] [-]

, 2012-02-24 12:59, pirms 13 gadiem
Vispār ģeogrāfija šajā līgā ir sāpīgs jautājums... piemēram, play-off finālā spēlētu SKA pret Amur, kamēr SKA visas kārtas teorētiski var aizvadīt Maskavā, tikmēr Amur jau trīs reizes apbraukuši apkārt pasaulei.
Bet kas attiecas uz pretiniekiem, tad interesanti mums ir šogad, jo mēs paši esam aizvadijuši pēc punktiem vājāko sezonu, bet pretī arī saņemam pēc punktiem visvājāko komandu visu četru gadu laikā.
2008/09. - DR(86p) - MsD(100p)
2009/10. - DR(84p) - SKA(122p)
2010/11. - DR(81p) - MsD(96p)
2011/12. - DR(73-79p) - TOR(87-93p)
Arī pēc vietām esam viszemāk un saņemam viszemāko vietu pretī.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2012-02-24 13:21, pirms 13 gadiem
Ar Dinamo nepietiek? Ja latviešus pēdējā laikā sāk interesēt kā jāspēlē salavatiem ar traktoriem, tad... Varens izveidots mums genofonds!

  +3 [+] [-]

, 2012-02-24 13:50, pirms 13 gadiem
Nebeidzamā diskusija par neko

Bija slavens stāsts par padomju šahu - "Maršala uzbrukums". Tajā ir pausts viedoklis, ka objektīvi labāko nemaz nav pareizi noteikt sportiskā ceļā, jo tur uzvar veiksmīgākais, nekaunīgākais, bet ne obligāti "objektīvi" labākais.

Tiek ierosināts balvu (mūsu gadījumā tas būtu Gagarina kauss) piešķirt ar ekspertu komisijas lēmumu. Lūk, tajā un tajā komandā ir labākie hokejisti, kas labākā trenera vadībā spēlē visskaistāko un efektīvāko hokeju, viņiem arī pasniedzam kausu. Nekādas nejaušības, nekādu pārsteigumu, nekādu necienīgu čempionu!

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-02-24 14:17, pirms 13 gadiem
Ulmeens rakstīja: Bet kas attiecas uz pretiniekiem, tad interesanti mums ir šogad, jo mēs paši esam aizvadijuši pēc punktiem vājāko sezonu, bet pretī arī saņemam pēc punktiem visvājāko komandu visu četru gadu laikā.
Šogad sezona ir par 2 spēlem īsāka

     [+] [-]

, 2012-02-24 15:04, pirms 13 gadiem
Cipanz rakstīja: Šogad sezona ir par 2 spēlem īsāka
Par divām spēlēm īsāka kā 1. un 2. gadā, un pat, ja Torpedo pieskaita šos 6p, tad tā pat viņi ir vājākie pretinieki.

     [+] [-]

, 2012-02-24 15:38, pirms 13 gadiem
uzskatu, ka dalījums ir jāveic ekonomiski efektīvāks. ar maz pārlidojumiem... pārējo "bizness" jeb "dzīve" saliks pa vietām...

  -4 [+] [-]

, 2012-02-24 15:44, pirms 13 gadiem
nesaprotu - par ko ir šis raksts? kas ir topiks un kās ir risinājums? manuprāt - kreipāna kungs atstrādā rakstu zīmju skaitu SA+...

  -1 [+] [-]

, 2012-02-24 16:00, pirms 13 gadiem
Jo ātrāk izlidos ,jo labāk izlasei.

     [+] [-]

, 2012-02-27 07:17, pirms 13 gadiem
Amur pret Amur Jr.!

  -1 [+] [-]

, 2012-02-27 08:33, pirms 13 gadiem
Piekrītu Zemekis

Tjipa Kreipāns vēl pa TV nav izmuldējies ne pa tēmu...iebrida arī SA+ savu sprediķi uzskribelēt...bet jēga nekāda!!!
Bet tādi jau mums tie žurnaļugas ir!

     [+] [-]

, 2012-02-28 08:42, pirms 13 gadiem
Ulmeens rakstīja: Vispār ģeogrāfija šajā līgā ir sāpīgs jautājums... piemēram, play-off finālā spēlētu SKA pret Amur, kamēr SKA visas kārtas teorētiski var aizvadīt Maskavā, tikmēr Amur jau trīs reizes apbraukuši apkārt pasaulei.
Bet kas attiecas uz pretiniekiem, tad interesanti mums ir šogad, jo mēs paši esam aizvadijuši pēc punktiem vājāko sezonu, bet pretī arī saņemam pēc punktiem visvājāko komandu visu četru gadu laikā.
2008/09. - DR(86p) - MsD(100p)
2009/10. - DR(84p) - SKA(122p)
2010/11. - DR(81p) - MsD(96p)
2011/12. - DR(73-79p) - TOR(87-93p)
Arī pēc vietām esam viszemāk un saņemam viszemāko vietu pretī.
kā saprast viszemāko vietu?
1 sezonā mēs bijām 5.vietā un spēlējām pret 4.vietu Maskavas Dynamo! tagad ir 2.vieta - Torpedo!

     [+] [-]

, 2012-02-28 08:51, pirms 13 gadiem
Plus vēl! Mums ir jāspēlē 4 reizes sezonā ar Spartak, bet piemēram Amur jāspēlē 4 reizes ar Ufu!
Daži saka, ka nav atsķirības, jo visās divīzijās ir vājas komandas! Bet Minskas dinamo divīzijas spēcīgākā komanda ir Torpēdo, kuru, ja labi grib var uzvarēt arī 3 reizes sezonā pat mūsu Rīgas Dinamo, bet rīdzinieki nekad neizcīnītu 3 uzvaras sezonā, piemēram, pret Ufu!
Tāpēc manuprāt dalīšana sīkāk divīzijas ir sviests - katrs ar katru divas reizes un pēc tam pēc standarta scenārija vājakais pret stiprāko!