Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Kāpēc tieši Herardo Martino?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Kāpēc tieši Herardo Martino?
Herardo Martino jauna izaicinājuma priekšā - viņš ir FC "Barcelona" jaunais galvenais treneris.

Atbildes nav. Iespējams, ka to dos jaunā futbola sezona. Iespējams, ka tā ir labākā FC "Barcelona" izvēle Tito Villanovas vietā, bet, iespējams... Laiks rādīs. Pašreiz ir tikai jautājumui, kaut arī dažiem no tiem var piemeklēt atbildes.

Starp iespējamajiem Tito Villanovas aizstājējiem bez 50 gadus vecā argentīnieša tika minēti viņa tautietis Marcelo Bjelsa, bijušais FC "Barcelona" un Spānijas izlases spēlētājs Lūiss Enrike, holandietis Franks de Būrs, portugālis Andre Villašs-Boašs, par Franks Rijkārds... Būtu bez darba Žozē Mouriņu, būtu kā viens no pirmajiem minēts arī viņš. Kaut vai tāpēc, ka viņu nevarētu neminēt.

Visi vēl nebija izlasījuši aizkustinošo Tito Villanovas atklāto vēstuli, kad jau parādījās ziņas par "Argentīnas virzienu" jaunā galvenā trenera izvēlē. Tas, protams, uzreiz tika sasaistīts ar Lionela Messi vārdu - sak, tā drīzāk ir viņa nevis kluba prezidenta izvēle, lai jaunais galvenais treneris būtu argentīnietis. Viss var būt. Kāpēc tad Martino nevis krietni pieredzējušākais Bjelsa? Vienkārši - savā nu jau bijušajā darba vietā Bilbao "Athletic" argentīnietis sastrīdējās ar kluba vadību, ne vienmēr viņš prata (un gribēja!) atrast kopīgu valodu ar komandas līderiem, turklāt Bjelsam ir raksturīga neatkāpšanās no saviem principiem un viedokļiem. Galu galā - ne velti taču viņu sauc par "Trako"... Kaut gan profesionālajā un pieredzes ziņā tieši Bjelsa likās piemērotākais atradums "Argentīnas virzienā". Bjelsas nebūs. Ir Herardo Martino.

Savulaik Herardo Martino bija ļoti labs futbolists (uzbrūkošais pussargs), viņš aizvadīja visvairāk spēļu (visos turnīros) "Newell's Old Boys" rindās (505) un viņu pat nosauca par labāko spēlētāju kluba vēsturē, taču Argentīnas izlasē viņš piedalījās tikai vienā spēlē. Tiesa, tam tagad nav lielas nozīmes. Kā treneris plašākai līdzjutēju auditorijai Martino vārds saistās ar Paragvajas izlasi, jo viņa vadībā tā pirmo reizi vēsturē iekļuva Pasaules kausa izcīņas 1/4 finālā - tas notika 2010. gadā DĀR (zaudējums ar 0:1 nākamajai čempionei Spānijai). Martino vadībā Paragvajas izlase spēlēja arī "Copa America" finālā, bet 2007. gadā viņš tika atzīts para gada treneri Dienvidamerikā.
Viena lieta - Paragvajas izlase, cita lieta - FC "Barcelona"... Turklāt Herado Martino līdz šim nav strādājis Eiropā. Turklāt līdz šim nevienam trenerim no Dienvidamerikas nav izdevies gūt slavu ar kādu no Eiropas TOP klubiem. Čīlietis Manuels Pellegrīni aizvadītajā sezonā aizveda "Malaga" komandu līdz Čempionu līgas 1/4 finālam, kas kļuva par vienu no lielākajiem sezonas pārsteigumiem, taču ar Madrides "Real" 2009./2010. gada sezonā viņš gaidītos panākumus neguva. Tagad mēģinās ar "Manchester City". Jau minētais Marselo Bjelsa aizpagājušajā sezonā aizveda Bilbao "Athletic" līdz Spānijas kausa un Eiropas līgas fināliem, taču abos zaudēja. Un Bilbao tomēr nav ne Barselona, ne Madrides "Real", ne Milānas "Inter vai AC "Milan", ne FC "Bayern" vai "Manchester United"... Pat leģendārais argentīnietis Sēzars Luiss Menotti, kura vadībā Argentīnas izlase 1978. gadā kļuva par pasaules čempioni, Eiropā slavas laurus neplūca - viena sezona ar FC "Barcelona" (iegūts "tikai" Spānijas Superkauss), viena sezona ar Madrides "Atletico" un puse sezonas ar "Sampdoria", taču bez panākumiem. Un brazīlietis Luižs Felipe Skolari, kura vadībā Brazīlija 2002. gadā ieguva Pasaules kausu un nākamgad cer to atgūt, bet Portugāle 2004. gadā vēlāk kļuva par Eiropas vicečempioni? Viena sezona bez lieliem panākumiem "Chelsea"(iegūts tikai FA kauss).. Varbūt Herado Martino būs pirmais, kuram izdosies?

Nav šaubu, ka atbalsts no komandas galvenās zvaigznes Lionela Messi jaunajam trenerim būs garantēts. Un tas nav mazsvarīgi. Taču tagad komandā ir arī brazīlietis Neimārs... Messi ēnā viņš negribēs palikt un vēl nevar zināt, kā jaunajam galvenajam trenerim izdosies tikt galā ar divu lielāko zvaigžņu sadzīvošanu (Neimāra iekļaušanos FC "Barcelona" rindās "TotalFootball" jau trāpīgi nosaucis par projektu "Braselona"). Un vai Martino kļūs par autoritāti gan jau slavenajiem spāņu futbolistiem Barselonas rindās, gan FC "Barcelona" futbola akadēmijas talantīgākajiem audzēkņiem? Jautājumi, jautājumi... Tiesa, par mierinājumi FC "Barcelona" faniem var kalpot tas, ka Martino seko tiem pašiem spēles principiem, kuriem sekoja Pepe Gvardiola un Tito Villanova.

Laiks rādīs, kā būs. Jau pavisam drīz.

  +1 [+] [-]

, 2013-07-24 00:02, pirms 11 gadiem
interesants raksts,virsrakstā jautājums,domāju,ka būs kaut kādas atbildes rakstā vai idejas,bet nē,tikai jautājumi un būs kā būs,laiks rādīs

     [+] [-]

, 2013-07-24 08:16, pirms 11 gadiem
Piegriezušies šitie A. K. nulles raksti un stāsti