Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Dānijas uzvaras likumsakarības

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Dānijas uzvaras likumsakarības
Dāņu jaunajai hokeja zvaigznītei Nikolajam Ēlersam paredz pat vietu pirmajā desmitniekā nākamā gada NHL draftā.

U20 pasaules čempionātā hokejā 1. divīzijas A grupā uzvarēja un nākamreiz Elites divīzijā spēlēs Dānijas izlase. Mēs zaudējām tikai dāņiem (1:4) un palikām otrie. Mums bija deviņi hokejisti no Ziemeļamerikas junioru hokeja līgām un NCAA čempionāta, mums ir laba komanda MHL, bet "kaut kādi" dāņi mums ir priekšā. Iespējams, arī tāpēc, ka mēs joprojām uzskatām dāņus (norvēģus, francūžus, austriešus, zināmā mērā arī vāciešus) hokejā par "kaut kādiem". Dānijas izlases uzvarai Polijas pilsētā Sanokā ir savas likumsakarības.

Dānija nav hokeja lielvalsts, dāņi nekad uz šādu godu nav pretendējuši un, iespējams, nekad arī neprendēs (cita lieta - futbols un rokasbumba), taču dāņu hokejisti jau kuro reizi dažādos līmeņos pierāda, ka hokejā ar viņiem ir vismaz jārēķinās. Dānijas hokeja virslīgā spēlē 9 komandas un tā nav starp spēcīgākajām (mums - 6 komandas), ne - vēl jo vairāk - starp bagātākajām hokeja līgām Eiropā (ja klubs labākajiem var maksāt 3000-3500 eiro mēnesī, tad tas jau ir daudz) un pēdējos gados ne no viena vien mūsu spēlētāja ir nācies dzirdēt, ka "Dānijā nav naudas" - proti, dāņu hokeja līga nav tā, kurā var labi nopelnīt (pat nesalīdzinot ar KHL). Taču U20 pasaules čempionāta Elites divīzijā iekļuva tieši Dānija. Junioru un jauniešu hokejā tomēr ir savas nianses un dāņiem, piemēram, junioru vecuma hokejistu (domāti acīmredzot visi jaunie hokejisti) pēc IIHF datiem ir par pustūkstoti vairāk nekā Latvijā. Dāņiem, piemēram, U17 čempionātā spēlē 11 komandas divās reģionālajās grupās, bet U15 grupā piedalās 12 komandas divās grupās, kamēr mums U18 vecuma grupā ir tikai četras (!) komandas, bet U16 - 9 komandas (mums ir citādāks sadalījums pa vecumiem nekā dāņiem). Mums pēc U14 vecuma komandu skaits strauji sarūk, bet dāņiem U20 vecuma grupā ir divas - Rietumu un Austrumu - reģionālās grupas (mums - vispār tikai 5 komandas) plus vēl 1. divīzijas čempionāts. Jā, mums ir komanda MHL, taču laikam jau ne mazāk svarīgi - ja ne svarīgāk - ir tas, kas ir zem šīs komandas.
Junioru un jauniešu hokejā dāņi darbojas visai produktīvi, arī viņu "kaut kādā" līgā laikam tomēr spēlēt prot, turklāt vairāki talantīgākie jaunie dāņu hokejisti savu izglītošanos hokejā turpina Zviedrijā. Mums ir MHL komanda? Ir gan, taču ne jau visi U20 izlases hokejisti tajā ir galvenajās lomās, viņiem spēlēšana MHL ir ļoti laba iespēja pilnveidoties, taču tā nav tāpēc garantija, ka viņi būs pārāki (meistarīgāki) par saviem vienaudžiem no citu valstu līgām. Par labu Dānijas vietējam jaunatnes hokejam un jauno spēlētāju skološanai vietējā virslīgā (daudzi jau spēlē pieaugušo komandās) liecina tas, ka Latvijas izlases rindās bija 8 hokejisti no Ziemeļamerikas junioru līgām plus viens no NCAA un divi (abi vārtsargi) no Šveices NLA (virslīgas) klubiem (kas pats par sevi ir kompliments mūsu jaunatnes hokejam), kamēr dāņiem Sanokā bija tikai trīs spēlētāji no Ziemeļamerikas junioru hokeja līgām, četri no Zviedrijas klubiem, bet visi pārējie pārstāvēja Dānijas hokeja klubus. Kurš teica, ka Dānijā vietējais hokejs ir "kaut kāds"?

NHL pašreiz spēlē 7 dāņu hokejisti - Franss Nīlsens Ņujorkas "Islanders", Janniks Hansens Vankūveras "Canucks", Peters Regins "Islanders", Mikels Bēdkers Fīniksas "Coyotes", Larss Ellers Monreālas "Canadiens", Filips Larsens Edmontonas "Oilers" un Frederiks Andersens Anaheimas "Ducks", bet vēl divi spēlētāji pašreiz ir nosūtīti uz AHL (Niklass Jensens no "Canucks" un Olivers Lauridsens no Filadelfijas "Flyers"), taču sezonas laikā var atgriezties arī savās NHL komandās. Mums pašreiz NHL spēlē tikai 19 gadus vecais Zemgus Girgensons, bet AHL ir vārtsargs Kristers Gudļevskis. Salīdzinājums, maigi izsakoties, nav mums par labu. Kaut kur taču šie dāņu hokejisti izauga, viņiem tika ielikti hokeja pamati un viņus pamanīja, pirms viņi nonāca līdz Ziemeļamerikas vai Zviedrijas (vai Šveices) junioru līgām, pirms tika līdz NHL komandām. Kaut kur - tas ir Dānijā.
Viens no trim dāņu ziemeļamerikāņiem Sanokā bija 17 gadus vecais uzbrucējs Nikolajs Ēlerss, kurš spēlē Halifaksas komandā QMJHL un kura rēķinā pašreiz ir 20 gūti vārti un 27 rezultatīvas piespēles (Sanokā viņam bija 2+4). No 2007. līdz 2013. gadam Ēlerss skolojās Šveices hokeja klubā Bīlē un no turienes pa taisno nokļuva Halifaksā, tā ka viņš jau kopš 11 gadu vecuma hokeja gudrības apgūst Šveicē un par dāņu hokeja produktu viņu varbūt varētu saukt visai nosacīti. Bet... Visus pēc kārtas dāņus taču arī 11 gadu vecumā kaut vai uz Šveices hokeja klubiem neaicina, kas nozīmē, ka bērnu hokeja apmācība Dānijā ir pietiekami augstā līmenī. Nākamā gada NHL drafta prognozēs Ēlersam paredz pat vietu pirmajā desmitniekā. Starp tiem, kurus nākamgad varētu izvēlēties NHL klubi, var atrast vēl vismaz 5-6 dāņu hokejistus un arī šis salīdzinājums nav mums par labu.

Kas ir un kā nav mums, to mūsu hokeja saimniecības gudrās galvas pašas labāk zina. Jācer, ka zina arī, kas un kā jādara, lai būtu labāk. Mēs U20 vecumā esam pasaules pirmā desmitnieka komanda un to nedrīkst uzskatīt par zemu vietu. Nevajag jau sevi arī pārāk nonicināt, taču nevajag arī Dāniju ar savu "kaut kādu" - daudzu mūsu ne tikai līdzjutēju, bet diemžēl arī hokeja cilvēku izpratnē - vērtēt par zemu. Dānija spēlēs U20 pasaules čempionāta Elites divīzijā un Dānija mūs Sanokā apspēlēja diezgan pārliecinoši. Nekautrēsimies kaut ko pamācīties arī no "kaut kādiem" dāņiem.

  +5 [+] [-]

, 2013-12-22 15:32, pirms 11 gadiem
Pilnīgi piekritu ! Labs raksts Anatolij !
To ,ka mūsu LHF elite jāmaina ,bija skaidrs vairākus gadus atpakaļ .LHF var tikai izvirzīt uzdevumus ,bet nodrošināt jauniešu izlasei sagatavošanos pasaules čempionātam nevar
PS
Tas gan ir tikai mans subjektīvs viedoklis

     [+] [-]

, 2013-12-23 11:49, pirms 11 gadiem
Baltkrieviem ir krietni labāka sistēma jauniešu hoķī kā mums, bet viņi joprojām biežāk redzami ailēs zem Latvijas. Tāpēc salīdzinājumam esam jau tā gana "izspieduši" no tā, kas mums ir!

  +1 [+] [-]

, 2013-12-23 15:47, pirms 11 gadiem
Toties mums ir Lipmans - Latvijas hokeja gods, slava un sirdsapziņa...