Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

10 talanti, kas niekojās...

10 talanti, kas niekojās...
Andris Biedriņš ir talantīgs basketbolists un viņš to pats labi zina. Viņam ir daudz dots un tāpēc - daudz tiek arī no viņa prasīts...

Foto: AFP/Scanpix

Sportisti mēdz būt apdāvināti – tādos gadījumos saka, ka viņiem ir talants. Liela daļa šo talantu arī cenšas izmantot, klāt liekot darbu. Savā ziņā – prast strādāt – tas arī ir talants. Taču ir tādas personības, ka savas dotības vienkārši atstāj pa kājām – gan sev, gan citiem. Tad saka – viņš izniekoja savu talantu.

Šis saraksts būs par tiem, kas ar savām dabas dāvanām ir apgājušies pavirši. Nevar teikt, ka viņi nav bijuši vai – nav labi sportisti. Katrā no nosauktajiem atrodam spilgtas liecības un piemērus par atlētu paveikto savā sporta veidā – sak, cik viņš labs, cik viņš stiprs utml. Tajā pašā laikā, būs daudz laikabiedru, kas teiks – ja viņš pats apzinātos, kas viņam ir dots, tad... Lūk, šo rindu autora Latvijas sportistu desmitnieks, kas, manuprāt, savu talantu nenovērtēja.

1. Viktors Hatuļevs

Hokejists, spēlējis septiņdesmitajos Rīgas Dinamo. Pirmais padomju spēlētājs, ko savos sarakstos (draftā) izvēl kāda no NHL komandām (Filadelfijas Flyers). PSRS junioru izlases sastāvā divas reizes izcīna uzvaru neoficiālajā pasaules čempionātā. Bija viens no pirmajiem padomju hokeja uzbrūkošajiem aizsargiem – ražena auguma un fiziski spēcīgs, ar ļoti labu slidošanas tehniku un spēcīgu metienu. 1981. gadā tiek diskvalificēts uz mūžu, par sitienu tiesnesim. Savulaik ticis apcietināts par narkotiku tirgošanu. No komandas vairākas reizes padzīts par alkohola lietošanu. Atrasts miris Rīgā uz ielas 1994. gada oktobrī.

2. Andris Fiļimonovs

Tenisists. Ilggadīgs Latvijas izlases dalībnieks Deivisa kausa komandā. Iespējams, ka Andra karjeras pagriezieniem liela loma bija valsts politiskajām pārmaiņām, jo astoņdesmito gadu beigās un deviņdesmito gadu sākumā tas atstāja neziņā daudzus – galvenokārt, neskaidrā finansējuma dēļ. Uzņēmīgākie aizbrauca praktizēt uz ārzemēm (Dzelde), bet Fiļimonovs tāds nebija. Viņš mācīja tenisu Jūrmalā un spēlēja uz naudu ar tiem, kas sāka šo spēli piekopt amatieru līmenī. Tenisa sabiedrība joprojām uzskata, ka lielāks talants par Andri viņiem nav bijis, tiesa – arī lielāku sliņķi grūti atrast. Leģendārs ir stāsts kā Fiļimonovs vēl nesen kādu no azartistiem apspēlējis ar Maximā nopirktu cepešpannu – tādas bijušas derības. Šobrīd privātā kārtā pasniedz tenisa stundas, spēlē golfu un pokeru.

3. Rodžers Lodziņš

Bobslejists. Divkārtējs pasaules bobsleja junioru čempions – 1989. un 1993. gadā. Pa vidu tam izcēlās ar slaveno bēgšanu no PSRS izlases, bet – pēc tam Latvija atguva neatkarību un deviņdesmitajos valmierietis atgriezās Dzimtenē. Allaž ir bijis nemierā ar federācijas darbu un šī iemesla dēļ atradās nepārtrauktā konfliktā ar vadību. Sevišķi spilgtas bija Lodziņa domstarpības ar Zinti Ekmani (tobrīd jau funkcionārs) un Sandi Prūsi, kas netika slēptas arī presei. Rodžers uzskatīja, ka viņš tiek mākslīgi un nepelnīti apdalīts – viņam tiek sliktākās kamanas, sliktākās slieces utml. Startējis Nagano olimpiādē, kur divniekos kopā ar Māri Rozentālu izcīnīja 18. vietu. Šobrīd – uzņēmējs.

4. Andris Biedriņš

Basketbolists. Pieaugušo basketbolā debitē piecpadsmit gadu vecumā, NBA – trīs gadus vēlāk. Pirmais latvietis, ko izvēlas kāda no NBA komandām. 2008. gadā Andris paraksta sešu gadu līgumu, par kopējo summu 54 miljoni dolāru. Šobrīd viens no visvairāk kritizētajiem Goldensteitas Warriors spēlētājiem – daudz ticis kariķēts par savu soda metienu tehniku. Piedalījies Latvijas izlases „baigās vasaras” notikumos, kur ārpus laukuma nav palicis malā stāvētājos. Neapšaubāmi, viens no talantīgākajiem savas paaudzes centra spēlētājiem pasaulē. Pēdējos pāris gados mocījies ar savainojumiem. Tomēr, atgriežoties laukumā, nav spējis attaisnot uz sevi liktās cerības. Viņa vārds šobrīd figurē gandrīz katrā no iespējamajiem Goldensteitas maiņas darījumiem. Biedriņam ir tikai 25 gadi...

5. Kaspars Bērziņš

Basketbolists. Pēc auguma un fiziskajiem parametriem – potenciāls NBA spēlētājs. Ne velti viņu deviņpadsmit gadu vecumā pie sevis uzaicina spāņu Unicaja. 2008. gadā viņš palīdz Baronam uzvarēt FIBA Eiropas kausā. Pēc tam atkal saņem piedāvājumu no spāņiem (Fuenlabrada). 2009. gada vasarā piedalījies NBA vasaras līgā (Fīniksas Suns). Viens no negantākajiem un nerātnākajiem latviešu basketbolistiem un labāk par viņa nedarbiem ārpus laukuma neko nezināt. Bija „baigās vasaras” centrālā ass kā darītājs – saņēma diskvalifikāciju. Šobrīd spēlē VEF. Speciālisti lēš, ka tandēms Biedriņš-Bērziņš būtu Eiropas mēroga spēks zem groziem, diemžēl pagaidām viņu lielākais spēks ir bijis citu „grozu” tuvumā. Bērziņam ir tikai 26 gadi.

6. Kaspars Astašenko

Hokejists. Viņa karjerā viss kārtojās kā pēc grāmatas, kur liela loma bija ģimenei. Vecāki loloja savu dēlu, visādi veicinot Kaspara veiksmes hokejā. Deviņdesmito gadu vidū viņš iekļuva Maskavas CSKA pie slavenā Tihonova. Trīs sezonas spēlēja, bet tad - saķildojās ar treneri... 1999. gadā viņu nodraftēja Tampabejas Lightning. Izmalies cauri fārmklubu kārtībai, Astašenko saņēma labu iespēju sevi apliecināt NHL (23 spēles), šķiet, ka viņš bija atradis savu vietu – taču nevērība, slēdzot jaunu līgumu ar lielo komandu, atstāj talantīgo aizsargu... bez darba. Tad ir dažādi mēģinājumi atgriezties, iekuļoties narkotiku skandālā, bet – vilciens ir prom. Nesavaldība nav ļāvusi Astašenko sevi pienācīgi apliecināt arī Latvijas izlasē. Ārstējies no alkoholisma.

7. Rojs Piziks

Vieglatlēts. Viens no deviņdesmito gadu vidus Latvijas vieglatlētikas daudzsološākajiem atlētiem. Viņa disciplīna – desmitcīņa. Pirms Atlantas olimpiskajā spēlēm Rojs sasniedz meistarklases vērtos astoņus tūkstošus punktu (8045), kas tā arī paliek viņa labākais sasniegums karjerā. Vēl tagad daudziem ir atmiņā palicis Atlantas olimpisko spēļu augstlēkšanas sektors, kurā no pasaules labākajiem desmitcīņniekiem tajā disciplīnā viens pret augstumu bija palicis tikai Rojs. Turklāt, citi programmu veidi vēl nebija sākušies, tāpēc nedalīta uzmanība tika pievērsta slaidajam latvietim. 100 000 skatītāju sita reizē plaukstas un redzēja, kā Piziks pārvar daudzcīņniekam solīdos 2,16m. Karjera tomēr bija samocīta, ko lielā mērā noteica arī Pizika raksturs – viņš bija baudītājs. Pēc aktīvās karjeras kaislīgs sporta līdzjutējs.

8.Valdimirs Golovkovs

Hokejists. Iespējams, daudzi pat nenojauš, ka Rīgas Dinamo hokeja skolas galvenais treneris Vladimirs Golovkovs savulaik varēja būt viens no pasaules labākajiem uzbrucējiem. Bija arī – līdz junioru vecumam, kad kopā ar PSRS izlasi divas reizes kļuva par pasaules čempionu, turklāt bija šīs komandas kapteinis un spēlēja vienā maiņā ar vēlāk leģendārajiem Larionovu un Krutovu. Iespējams, ka tā bija mazā zvaigžņu slimība, iespējams, ka ļoti nelabvēlīga apstākļu sakritība (Dinamo piedzīvoja savas sliktākās sezonas), taču pēc izcilajiem sasniegumiem junioru vecumā, Golovkovs tā arī neprata nostiprināties pieaugušo hokejā.

9. Armands Šķēle

Basketbolists. Par viņa dzīves veidu un ārpus basketbola laukuma tusiņiem runā daudz vairāk nekā par sportiskajām veiksmēm. Septiņpadsmit gadu vecumā parakstīja četru gadu līgumu ar Polijas klubu Anwil – saka, ka tādā veidā treneri un vecāki centušies Armandu pasargāt no nelabvēlīgās vides, kas viņu Rīgā vilka kā atvarā. Šķēlem bija milzīga loma Barons uzvarā Eiropas kausos (2008). Viņam trāpījās šo savu karjeras posmu aizvadīt ar, iespējams, visu laiku treknāko līgumu, ko jebkad kāds no pašmāju klubiem maksājis pašmāju spēlētājiem. Bijis aktīvs „baigās vasaras” līdzdalībnieks, pārdzīvojis nopietnas veselības likstas. Šobrīd atradis līdera krēslu Tallinā, lai gan gribasspēka klātbūtnē būtu potenciāls Spānijas ACB līgas spēlētājs.

10. Sandis Ozoliņš

Hokejists. Vaicāsiet – kā var šajā sarakstā parādīties spēlētājs, kam bijusi izcila NHL karjera un, kurš joprojām ir vienīgais no Latvijas, kura vārds ir iegravēts uz pasaulē prestižākās hokeja balvas – Stenlija kausa? Var. Karjeras laikā Ozoliņš ar savām dotībām izrīkojās ļoti negausīgi. Viņa trofeju skapis būtu vēl vismaz par vienu Stenlija kausu bagātāks, ja vien Sandis nebūtu dzēris bez mēra. Tāpat individuālais sniegums prasīja citus atskaites punktus, bet – dzeršana nerimās un klubi mainījās. Tā arī pa īstam mēs esam redzējuši tikai vienu izcilu Ozoliņa spēli Latvijas izlases kreklā, lai gan viņš spēka gados varēja uztaisīt vakaru vienatnē. Taisīja, bet – to vakara daļu, kas bija pēc spēles...

Šis desmitnieks viegli var pārtapt simtniekā, jo Latvijas sportam ir bijuši daudz labu un talantīgu cilvēku, kas nav pratuši savu spēku un vājības savaldīt. Daži no šī saraksta vēl ir karjeras plaukumā – viņiem ir visas iespējas salikt pareizos akcentus dzīves turpinājumā. Tomēr atziņa paliek nemainīga – talantam blakus ir vajadzīgs arī darbs un... galva.

  +1 [+] [-]

, 2011-12-22 13:01, pirms 13 gadiem
Kambala arī varēja būt šai sarakstā, Es viņu liktu Bērziņa vietā.

  +6 [+] [-]

, 2011-12-22 13:02, pirms 13 gadiem
Tā intereses pēc... Sanāk arī desmitnieks ar tiem, kas savu taklantu ir izmantojuši pilnībā un vienmēr viņu pulējuši ar darbu un attieksmi, ja tā vairāk uz mūsdienām skatamies?
Ko Armands rakstītu? Irbi? Radēviču? Bračkas skeletonistus?

  +1 [+] [-]

, 2011-12-22 13:04, pirms 13 gadiem
Raitcha rakstīja: Tā intereses pēc... Sanāk arī desmitnieks ar tiem, kas savu taklantu ir izmantojuši pilnībā un vienmēr viņu pulējuši ar darbu un attieksmi, ja tā vairāk uz mūsdienām skatamies?
Ko Armands rakstītu? Irbi? Radēviču? Bračkas skeletonistus?
Prūsi arī varetu tur iespraust pa vidu.

  +4 [+] [-]

, 2011-12-22 13:05, pirms 13 gadiem
Armand kur tad Agris Saviels kuram prognozēji Stenlija kausu Avalanche sastāvā?

  +2 [+] [-]

, 2011-12-22 13:25, pirms 13 gadiem
futbolists Kristaps Blanks.... cik atceros, krievu klubi stāvēja rindā pēc viņa, taču Indriksons iecirtās uz lielu transfēru. Jau 17 gados bija mega talants!

 +12 [+] [-]

, 2011-12-22 13:25, pirms 13 gadiem
Un kā tad ar Ernestu Gulbi? Par viņa talanta izniekošanu runā visā pasaulē.

  +1 [+] [-]

, 2011-12-22 13:26, pirms 13 gadiem
Interesanti, kura ir domāta vienīgā izcilā spēle Sanda izlases karjerā? 6:6 pret Slovākiju?

  +2 [+] [-]

, 2011-12-22 13:28, pirms 13 gadiem
Basketbols un Hokejs TOPĀ!! Bērni jāsūta uz volejbolu vai futbolu
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-12-22 13:37, pirms 13 gadiem
Pa rsitienu tiesnesim Hatuļevam diskābeli mīkstināja,jo nākamajā sezonā viņš vēl uzspēlēja ,bet pavisam izmeta no komandas par dzeršanu.Bet Golovkova gadījumā ,protams viņam bija zvaigžņu slimība,bet vainīgs arī Jurzinovs ar saviem palīgiem ,jo nepalīdzēja čalim un neņēma sastāvā.To ka viņš ir talantīgs apliecināja pēc kāda laika ,laikam divas labas sezonas Iževskā ,viena sezona PSRS augstākajālīgā un pirmajā līgā arī viena ,varbūt pat vairākas.Līdzīgi Golovkovam vēl vienu yalantu Jurzinovs pazudināja arī PČ junioriem Gapejenko arī ļoti talantīgu hokejistu.

  +3 [+] [-]

, 2011-12-22 13:38, pirms 13 gadiem
Raitcha rakstīja: Tā intereses pēc... Sanāk arī desmitnieks ar tiem, kas savu taklantu ir izmantojuši pilnībā un vienmēr viņu pulējuši ar darbu un attieksmi, ja tā vairāk uz mūsdienām skatamies?
Ko Armands rakstītu? Irbi? Radēviču? Bračkas skeletonistus?
Domāju ka varētu arī 10 savākt. Kaut vai tas pats Štrombergs, Skrastiņš Šķerbatihs, arī Brici varētu

     [+] [-]

, 2011-12-22 13:40, pirms 13 gadiem
lkrnpk_2 rakstīja: drīzāk tāpēc, ka par futbolu un volejbolu neviens nerunā tik daudz un tās zvaigznes ar mazāk 17 gados meklē tur... lai gan to pašu Blanku var futbolā ar likt, nezinu gan vai šis tusētājs vai vnk Matuļa akcelerāts....
Volejbolā varētu minēt Jēkabsonu,laikam 80 gadu otrā pusē ienāca Radiotehniķī ļoti spoži,bet tad laikam arī par dzeršanu padzina un volītī atgriezās pēc vairākiem gadiem ,bet daudz vājāks jau bija kļuvis.

  +1 [+] [-]

, 2011-12-22 13:42, pirms 13 gadiem
Alkohols un tusiņi ir viena problēma, bet Latvijas sportā vienu otru karjeru apgāza nevēlēšanās mācīties svešvalodas (un tas ir neprofesionālas attieksmes kalngals), kā rezultātā atsevišķi hokeja dižgari ar neapšaubāmu NHL potenciālu grieza ledu Vācijas 2. bundeslīgā... Pirmo numuru tomēr gribētos atdot Ernestam Gulbim.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2011-12-22 13:46, pirms 13 gadiem
te liktu arī Raimondu Sprogu - junioros laikam bija pat līderis pasaulē tenisā, spēlēja līdzīgi ar Federeru, uzvarēja Rodiku (te gan varētu attaisnoties ar traumām).

Bērziņš, Kambala gan nē - spēlē džeki sev atbilstošā līmenī, nekad nav vērtēti kā pasaules top līmeņa talanti.

  +2 [+] [-]

, 2011-12-22 13:47, pirms 13 gadiem
zaipis rakstīja: Armand kur tad Agris Saviels kuram prognozēji Stenlija kausu Avalanche sastāvā?
nebija jau ta talanta tik daudz lai par vinu teiktu, ka vins to ir izniekojis

  -1 [+] [-]

, 2011-12-22 13:50, pirms 13 gadiem
motorolers2 rakstīja: Kambala arī varēja būt šai sarakstā, Es viņu liktu Bērziņa vietā.
Kambala noteikti ne, jo vins ar savu darbu (jo Kristapam, lai vieglas viņām smiltis, talanta bija krietni vairāk) ir kļuvis par Eiropas līmeņa centru. NBA - laikam tomēr par maz centimetru
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-12-22 14:33, pirms 13 gadiem
NorchaN rakstīja: Kambala noteikti ne, jo vins ar savu darbu (jo Kristapam, lai vieglas viņām smiltis, talanta bija krietni vairāk) ir kļuvis par Eiropas līmeņa centru. NBA - laikam tomēr par maz centimetru
Eirolīgā mierīgi viņš varēja spīdēt, tagad slapstās pa viduvējiem klubiem...

     [+] [-]

, 2011-12-22 15:06, pirms 13 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Bija tāds Konstantīns Gapejenko savulaik, ļoti labs hokejists. Kaut kas ar viņu notika, pēc spīdoša karjeras sākuma nokļuva uz apsūdzēto soliņa, laikam arī notiesāts uz daudz gadiem.
Sergejs (arī zeltu paņēma PČ jun)

un Šķēle liekas noslēdz 3+3

  -4 [+] [-]

, 2011-12-22 16:10, pirms 13 gadiem
nebija vēl tāds Einārs (ja nemaldos) Tupurītis?

par Hatuļevu nebiju dzirdējis, kaut kā paslīdēja šis hokejists garām man...

  +1 [+] [-]

, 2011-12-22 17:35, pirms 13 gadiem
Pašķirstiet vecos Sports nmurus...... tur ļoti bieži tiek minēts , kāds sportists , kurš ticis atskaitīts no komandas par dziras lietošanu...... tolaik gan tas tika formulēts par disciplīnas pārkāpumu..... Razgals varētu pastāstīt kautk vairāk..... Vai ne Aigar?

  +1 [+] [-]

, 2011-12-22 18:24, pirms 13 gadiem
gunnars rakstīja: Pašķirstiet vecos Sports nmurus...... tur ļoti bieži tiek minēts , kāds sportists , kurš ticis atskaitīts no komandas par dziras lietošanu...... tolaik gan tas tika formulēts par disciplīnas pārkāpumu..... Razgals varētu pastāstīt kautk vairāk..... Vai ne Aigar?
Tieši tā!

  -1 [+] [-]

, 2011-12-22 19:49, pirms 13 gadiem
Kāds sakars Ozoliņam ar nerealizējušos talantu, nu nevar viņu salīdzināt ar Golovkovu, jo Ozoliņš ir izcīnījis Stenlija kausu un sevi kā sportistu visā visumā ir realizējis, darbs pārvērsts finaanšu resursos u.tml. slava un atzinība ir iegūta. Sānsoļi jau vairāk, vai mazāk gadās katram

     [+] [-]

, 2011-12-23 13:28, pirms 13 gadiem
Vēl bija tāds labs futbolists "Daugavā" un citur PSRS komandās - Aivars Drupass....

     [+] [-]

, 2011-12-24 22:19, pirms 13 gadiem
Pa lielam mums drizak ir ta ka tikai retais to savu talantu izmanto lidz galam! Tur ir problemas 10nieku savakt!
Mosh Strimbergs,Irbe,Zoltoks,Skrastins,Scerbatihs... Nevaru vairs nevienu iedomaties! Mums mezonigi trulst zvaigznes!
No basketbolistiem tikai Adolfs,bet biski par velu,daleji Kambis un Biedrs ir sasniegusi to ko viniem vajadzeja,bet ari shie 3vareja un var daudz vairak! Parejie shpileri....?
Zel... :-(

     [+] [-]

, 2011-12-25 18:49, pirms 13 gadiem
No futbolistiem nāk prātā Armands Zeiberliņš, kuram arī alkohols karjeru pabojāja.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja