Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Dzimšanas dienas dalībniece - arī Rīgas "Dinamo"

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Dzimšanas dienas dalībniece - arī Rīgas "Dinamo"
Pirmajā PSRS čempionātā pirms 64 gadiem Rīgas "Dinamo" rindās bija arī viens no mūsu 50. gadu labākajiem uzbrucējiem Elmārs Bauris.

Tieši pirms 64 gadiem - 1946. gada 22. decembrī - tika aizvadītas pirmā PSRS čempionāta spēles hokejā jeb kanādiešu hokejā, kā toreiz sauca šo spēli. Pirmajā turnīrā piedalījās arī Rīgas "Dinamo" komanda, bet par pirmo čempioni kļuva Maskavas "Dinamo". Krievijā 22. decembri uzskata par hokeja dzimšanas dienu. Tajā dzimšanas dienā piedalījāmies arī mēs.

Pirmais čempionāts ritēja vien pāris mēnešus - vajadzēja paspēt aizvadīt spēles, kamēr turējās sals. Rīdziniekus uzskatījas par galvenajiem pretendentiem uz titulu, ko Latvijas hokejisti jau bija spēlējuši kanādiešu hokeju gan pasaules čempionātos, gan olimpiskajās spēlēs pirms Otrā pasaules kara, no mums Krievijas komandas mācījās šo jauno spēli (Krievijas klubos bija futbolisti un krievu hokeja jeb bendija pārstāvji, kuri tikai apguva jauno spēli), starp mācekļiem bija arī vēlāk izcilais treneris Arkādijs Černišovs, kur avadībā (viņš pats arī spēlēja) Maskavas "Dinamo" arī kļuva par pirmo PSRS čempionu (Černišova portrets tagad arī ir uz Maskavas dinamiešu spēļu krekliem). Rīdzinieki titulu neieguva. Vēl vairāk - viņi ierindojās 4. vietā, kas uz ilgu laiku palika augstākā mūsu hokeja komandas vieta PSRS čempionātos.

Rīgas "Dinamo" vispirms ar 4:1 pārspēja Tallinas "Dinamo", tad ar 4:2 - Ļeņingradas "Dinamo", bet ar 4:6 skandalozā spēlē piekāpās Maskavas "Spartak" (vienus maskaviešu vārtus ieskaitīja, kaut gan ripa iespruka mūsu vārtos caur caurumu vārtu tīklā...) un turpināja spēlēt par 4.-7. vietu. Šajā turnīrā neizšķirts 1:1 ar GKS, 4:0 pār Arhangeļskas "Vodņik" un 4:1 pār Kauņas komandu. Labākie vārtu guvēji rīdzinieku rindās bija Roberts Šūlmanis un Edgars Klāvs - attiecīgi 7 un 6 vārti (rezultatīvākais pirmā čempionāta spēlētājs - 14 vārti - bija cits vēlāk leģendārs treneris Anatolijs Tarasovs).

Rīgas "Dinamo" sastāvs PSRS 1946./1947. gada čempionātā:

Vārtsargi: Roberts Lapainis un Harijs Mellups
Aizsargi: Nikolajs Ķesteris, Roberts Pakalns un Harijs Vītoliņš I
Uzbrucēji: Elmārs Bauris, Alfons Jēgers, Edgars Klāvs, Arvīds Pētersons, Mārtiņš Pētersons, Roberts Šūlmanis un Laimonis Zilpaušs.
Treneris: Jānis Dobelis

  +1 [+] [-]

, 2010-12-22 17:45, pirms 14 gadiem
Fantastiski, kur tādu informāciju var rast!

  -1 [+] [-]

, 2010-12-22 18:16, pirms 14 gadiem
Daudz aizsargi un uzbrucēji.
Žēl, ka gan hokējā, gan basketbolā, kādreiz Latvijas komandas bija labākās, tagad netuvu labākajām, ka pat Latvieši mācija Krieviem spēlēt hokēju. Ko var teikt žēļ.

     [+] [-]

, 2010-12-25 16:14, pirms 14 gadiem
Fotogrāfija gan vairāk līdzīga Jurim Repsim. Nu, bet, iespējams, ka kļūdos, un tomēr Bauris, jaunībā bija stipri līdzīgs Repsim jaunībā.