Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Irbe: „Par Dinamo vārtsargiem neko nezinu...”

Irbe: „Par Dinamo vārtsargiem neko nezinu...”
Nauris Enkuzens mēģinās lielajā hokejā iespraukties caur Ziemeļamerikas līgām. Lai viņam veicas!

Foto: Matthew Murnaghan

Par vienu pozīciju Rīgas Dinamo ir pilnīga skaidrība un – tie ir vārtsargi. Pilnībā nomainot taktiku un atsakoties no visiem, kas līdz šim ir bijuši tiešā vai pastarpinātā veidā iesaistīti Rīgas kluba vārtu apstāvēšanā, komanda mēģinās uzspēlēs azartspēli ar nosaukumu – aklās vistiņas?

Zviedra Henrika Karlsona un amerikāņa Krisa Holta izvēle varētu būt viena no sezonas lielākajām intrigām – abi jaunie Dinamo vārtsargi ir vienaudži, abiem ir praktiski vienāda spēles pieredze, abi noteikti ir ar ambīcijām un abiem šajā vecumā beidzot ir vēlme ar hokeju pelnīt naudu. Rīga mēģinās uzminēt, kurš no viņiem būs īstais jeb pirmais numurs, kurš vilcējs, bet kurš pieņems bekvokālista lomu. Šādi Šuplers jau ir žonglējis iepriekšējā gadā, kad vajadzēja izvēlēties starp Pruseku un Masaļski. Vien atšķirība no citām vasarām, šoreiz abi pretendenti paši nezina, ko viņi iedos un, ko no viņiem jaunais klubs paņems. Līdz pirmajām spēlēm...
Lai sabiedriskajā domā iepītu pārliecību par pieminēto izvēli, kluba menedžeris Normunds Sējējs taustīja kvalitatīvu pamatojumu, citēju: „Meklējot vārtsargus ļoti daudz konsultējāmies ar Artūru Irbi, kurš strādājot WASHINGTON CAPITALS sistēmā par vārtsargu treneri, varēja sniegt ļoti vērtīgas konsultācijas par potenciālajiem jaunpienācējiem.”
Savukārt šo rindu autoram piemīt niķis sarunāties ar cilvēkiem. Tāpēc, viņdien, satiekot pašu Irbi, ziņkārīgi viņam pavaicāju – nu, kā tad ir, vai Dinamo ir tikuši pie labiem vārtsargiem? Artūrs sāk smieties...
- Jā, bija tāda lieta... Normunds man piezvanīja un prasa – ko tu zini par Karlsonu, ko zini par Holtu. Saku viņam godīgi – neko nezinu. Laukumā nevienu no viņiem neesmu redzējis. Ja spriež tikai pēc statistikas, tad acīmredzot, ka abi varētu būt labi vārtsargi, jo spēlē labās līgās.
- Un abi ir baigie milži! Vai tā ir priekšrocība?
- Nezinu, jo neesmu viņus darbībā vērojis. Ja būtu, varētu teikt kaut ko vairāk. Biju spēlē, kur Otavas Senators fārmklubs spēlēja pret Vašingtonas Capitals fārmklubu, taču tajā spēlē Bimhentonai vārtos bija nevis Holts, bet gan Brodērs. Acīmredzot, Rīgas komandai bija svarīgi šo abu vārtsargu izvēli pamatot ar manu vārdu, taču saku kā ir – neko vairāk kā par statistiku, kas ir pieejama jebkuram hokeja līdzjutējam, nevarēju viņiem par šiem hokejistiem pateikt. Varu saprast Normundu, kas mēģina veidot un komplektēt komandu, taču, ja esam godīgi, tad Irbem ar Dinamo jaunajiem vārtsargiem nav nekāda sakara. Ja kāds to vēlas nosaukt par konsultāciju – lai tā būtu. Taču šis padoms vai viedoklis nebija pamatots ar konkrētu profesionālu vērtējumu, jo – es patiešām šos vārtsargus nezinu.
- Kā tu būtu komplektējis sastāvu, ja nāktos meklēt komandai jaunus vārtsargus?
- Vispirms gribu pasvītrot, ka tālāk teiktais ne mazākā mērā nebūs saistīts ar situāciju Rīgas Dinamo. Uzskatu, ka katrai nopietnai hokeja komandai, kas vēlas cīnīties par uzvaru, var būt tikai viens pirmais vārtsargs. Tā patiešām ir liela laime, ja komandai izdodas sagaidīt no vārtsarga pirmā numura cienīgu sniegumu. Klubi par to var tikai sapņot. Izteikts pirmais vārtsargs veido kopskaņu arī komandas kopējā spēlē.
-Man jau liekas, ka Masaļskis tāds bija...
- Nevelc mani iekšā vēl vienā stāstā... (smejas) Rīgas Dinamo projekts ir ar specifisku piegaršu un gan jau viņi paši saprot, kāpēc tā rīkojušies. Domāju, ka gan Holts, gan Karlsons var attaisnot uz sevi liktās cerības – pie tā arī paliekam.
- Tev izdevies uz Vašingtonu aizvilināt citu Dinamo sistēmas vārtsargu Nauri Enkuzenu un aizsargu Kristapu Sotnieku. Pastāsti, ko viņi tur darīs?
- Tā nebija aizvilināšana, vienkārši tā izveidojās situācija. Kluba vadība vaicāja, vai man nav padomā kādi jaunie hokejisti, kurus komanda nav draftējusi, bet, kuri varētu sevi atrādīt Capitals jauno spēlētāju vasaras nometnē. Padomāju – kāpēc nemēģināt aizlikt kādu labu vārdu par savējiem? Ieteicu vairākus, bet izvēlējās divus – Naurim bija labs fons saistībā ar viņa sniegumu Latvijas junioru izlasē, bet Kristapu viņi apskatīja pasaules čempionātā.
- Kas ar viņiem abiem notiks tālāk?
- Domāju, ka Nauris vasaras nometnē sevi apliecinās kā kvalitatīvs vārtsargs ar perspektīvu. Situācija ir viņam labvēlīga, jo viens no jaunajiem Capitals sistēmas vārtsargiem, kurš savulaik ticis draftēts, vēl nav izlēmis – studēs vai spēlēs hokeju. Tādā gadījumā Naura ceļš ies caur Austrumkrasta līgu un komandas fārmklubu. Starp citu, katra NHL kluba rīcībā ir vismaz pieci vārtsargi ar parakstītiem līgumiem. Divi spēlē NHL, divi – AHL un viens – ECHL. Bieži vien apstākļi tā mainās, ka komanda ir spiesta savainotos spēlētājus aizstāt ar zemāko līgu hokejistiem un tad – jāizmanto iespēja. Ar Kristapu ir mazliet vienkāršāk – ja viņš pats nekādus podus nesagāzīs, tad komanda visticamāk viņu pēc vasaras atrādīšanās uzaicinās arī uz pirmsezonas lielo nometni, kur dos viņam samērot spēkus ar NHL večiem. Viņš varētu būt stabils AHL kluba aizsargs, ar cerībām kādreiz nokļūt lielajā līgā. Paturam prātā, ka hokejistiem mēdz beigties līgumi ar komandu, tie ir jāpārskata, ne visos gadījumos šīs sarunas izdodas, citā reizē kāds no pamatsastāva var tikt samainīts. Ja mīņājies pie NHL sliekšņa, tad jābūt gatavam to jebkurā brīdī parkāpt. Domāju, Sočam (Sotniekam) tas ir pa spēkam. Bet – viss paša rokās. Varu tikai sarūpēt iespēju sevi apliecināt, bet tālāk jau - bez auklēm...

  +6 [+] [-]

, 2010-06-22 08:50, pirms 14 gadiem
Artur,
U know the path, i love that.

 +15 [+] [-]

, 2010-06-22 08:53, pirms 14 gadiem
Paldies Arčam!
Un, lai Sočam ar Nauri izdodās

  +4 [+] [-]

, 2010-06-22 08:55, pirms 14 gadiem
kaut nu Ārčijs tādā garā turpinātu malacis

  +9 [+] [-]

, 2010-06-22 08:58, pirms 14 gadiem
Arca loti optimistiski izsakas par Nauri un Socu lai veicas. veljoprojam atceros kadu ripu U-18 PC pret belariem izvilka Nauris atrodoties arpus vartiem viens no skaistakajiem seiviem kadu esmu redzejis.

  +7 [+] [-]

, 2010-06-22 09:06, pirms 14 gadiem
Izskatās ka Sējējs arī šajā starpsezonā ir savā elementā.
Pērn viņš stāstija,ka ļoti rūpīgi izvērtējot spēlētāju psiholoģisko saderību laukumā un ārpus tā, kas izrādijās paliels fufelis pēc intervijas ar Svetu. Tagad stāsta,ka daudz konsultējas ar Irbi par vārtsargu līniju, bet tā lielā konsultēšanās kā izrādās ietver tikai vienu zvanu.

  +2 [+] [-]

, 2010-06-22 09:08, pirms 14 gadiem
playthegame rakstīja: Arca loti optimistiski izsakas par Nauri un Socu lai veicas. veljoprojam atceros kadu ripu U-18 PC pret belariem izvilka Nauris atrodoties arpus vartiem viens no skaistakajiem seiviem kadu esmu redzejis.
Optimisms normālās devās ir laba lieta, bet pamats priecāties būs tikai tad,ja šie abi jaunie spēlētāji tiešām ko sasniegs otrpus okeānam.

     [+] [-]

, 2010-06-22 09:10, pirms 14 gadiem
Nauris ECHL un Soča AHL tas būtu ideāli un nebūtu nemaz tik nereāli, tikai neaizmirsīsim, ka abiem būs neviens vien konkurents tas pirmkārt jau attiecas uz Enkuzenu...

  +1 [+] [-]

, 2010-06-22 09:14, pirms 14 gadiem
Man jau liekas, ka viens no vārtsargiem tiek ņemts , lai sezonas gaitā notirgotu.

  +3 [+] [-]

, 2010-06-22 09:15, pirms 14 gadiem
Tavs kolēģis Aldis Bērziņš saka, ka Sotnieks un Sorokins būs Dinamo nākamsezon? Te gan Sējējs, gan arī žurnālisti katrs pa savam mauc.. sāk jau apnikt lasīt, ticamības moments jau sen nozagts. Protams es vairāk paļaujos uz A.Pučes teikto, bet ko tad dara tie pārējie!? Kāpēc Sotnieks spēlēs gan Amerikā gan Dinamo?!

 +12 [+] [-]

, 2010-06-22 09:37, pirms 14 gadiem
aizlika vardu par savejiem..... Artur, mums latviesiem taa nav pienemts!!!

  +4 [+] [-]

, 2010-06-22 11:15, pirms 14 gadiem
vai nu Sējējam, gluži kā mūsu politiķiem, ir atbildības problēmas, vai arī viņš vienkārši cenšas pamatot augšas izgājienus.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2010-06-22 12:25, pirms 14 gadiem
Dinamo varbūt netika konstultēts no Irbes puses par šiem konkrētajiem spēlētājiem (domāju ka viņam ir labākas lietas ko darīt, ka skraidīt pa pasauli meklējot vai vērtējot Dināmo vartusargus), bet nekur jau netiek noliegts, ka viņš nekonsultēja vispārīgi, pasakot meklējiet garu džeku kas spēlē butterfly stilu. Nu vai vienkārši konsultēt par to kāds vārtusargs iedrētos Dinamo modelī, ko pēc tam protams Sējējam pašam jāmekle!

  +4 [+] [-]

, 2010-06-22 12:27, pirms 14 gadiem
riino rakstīja: aizlika vardu par savejiem..... Artur, mums latviesiem taa nav pienemts!!!
Muļķības. Tas, ka Tev tā nav pieņemts, tas tā tiešām varētu būt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-06-22 14:19, pirms 14 gadiem
Kā Armands saka - Būs labi!

     [+] [-]

, 2010-06-22 14:58, pirms 14 gadiem
Nu cerēsim, ka Dinamo ar tiem vārtusargiem neiebrauks auzās.
Bet kas atiecas uz Enkuzenu un Sotnieku - veiksmi viņiem un turam īkšķus

  +1 [+] [-]

, 2010-06-22 15:16, pirms 14 gadiem
Jaunieši man tomēr gribētos Jums atgādināt vienu lietu. Cik daudziem LV vārtsargiem ir bijusi pieklājīga statistika Zviedrijā un AHL? Naumovam Zviedrijā tādi cipari bija tikai spēka gados, tā kā es domāju stresa nav! Būs labi!

     [+] [-]

, 2010-06-22 17:43, pirms 14 gadiem
gincss rakstīja: vai nu Sējējam, gluži kā mūsu politiķiem, ir atbildības problēmas, vai arī viņš vienkārši cenšas pamatot augšas izgājienus.
esi dzirdējis no paš sējēja,ka viņs pamatīgi konsultējas ar Irbi?

     [+] [-]

, 2010-06-24 17:22, pirms 14 gadiem
Arča malacis. Godīgs cilvēks, ja nezin, tad arī saka, ka tiešām nezin.
Nu tad lai Naurim ar Kristapam izdodas.
Smaids uz lūpām parādījās, kad izlasīju šo daļu "Viņš varētu būt stabils AHL kluba aizsargs, ar cerībām kādreiz nokļūt lielajā līgā."