Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Pirms 30 gadiem: ASV studenti piesmej Tihonovu

Pirms 30 gadiem: ASV studenti piesmej Tihonovu
ASV hokejisti paveikuši "brīnumu uz ledus" - pieveikuši vareno PSRS
FOTO: AP/"Scanpix"

Tieši pirms 30 gadiem tālajā Leikplesidā ASV hokeja izlase Herba Brūksa vadībā, kas bija sastādīta no amatieriem un studentiem, olimpiskajā turnīrā ar 4:3 pieveica vareno PSRS komandu, nobruģējot ceļu pretī zelta medaļām. Hokeja vēsturē šis panākums iegājis kā "brīnums uz ledus".

Vankūverā amerikāņi grupu turnīra pēdējā spēlē nedrīkstēja piekāpties kanādiešiem, tādējādi atzīmējot 30 gadus kopš priekšgājēju paveiktā, un viņi uzvarēja ar 5:3...

Amerikāņus Leikplesidas olimpiādē, ņemot vērā komandas komplektāciju (vecākajam hokejistam bija tikai 25 gadi, visi izlases pārstāvji nāca no amatieru vai studentu hokeja), neviens neuzskatīja par favorītiem.

Galvenais pretendents uz zeltu bija PSRS izlase, ko Maskavā oficiāli dēvēja par amatieriem, taču īstenībā visiem spēlētājiem tieši hokejs bija maizes darbs PSRS klubos. Padomieši Leikplesidā ieradās kā četru pēdējo olimpisko spēļu uzvarētāji. Tikai 1960. gadā Skvovelijā PSRS komandu olimpiskajā turnīrā bija izdevies apsteigt amerikāņiem (to mēdz dēvēt par pirmo "brīnumu uz ledus").

Četrās iepriekšējās olimpiskajās spēlēs PSRS izcīnīja 27 uzvaras, vienu maču aizvadot neizšķirti un tikai reizi zaudējot (vārtu attiecība 175:44; ar amerikāņiem 28:7). Visiem atmiņā vēl bija padomju klubu mači pret NHL vienībām (piecas uzvaras, trīs zaudējumi, viens neizšķirts), kā arī PSRS izlases uzvara "Challenge Cup" pār NHL zvaigznēm 6:0.

Brūkss pretī varēja likt amatierus un studentus, vienīgi Bazs Šnaiders bija spēlējis ASV izlasē 1976. gada olimpiādē. Gatavojoties olimpiādei, Brūksa komanda piecos mēnešos aizvadīja 61 maču ar Eiropas un Amerikas komandām. Pēdējā pārbaudes spēle bija pret PSRS izlasi, kurā amerikāņi katastrofāli zaudēja - 3:10. Vēlāk Viktors Tihonovs atzina, ka PSRS hokejisti pēc šī mača bija pilnīgi pārliecināti, ka viegli tiks galā ar amerikāņiem arī olimpiādē.

ASV olimpisko turnīru sāka ar 27 sekundes pirms cīņas beigām, nomainot vārtsargu Džimu Kreigu, panāktu 2:2 neizšķirtu pret Zviedriju. Šī spēle amerikāņiem deva papildus emocijas. Nākamajā mačā ASV ar 7:3 sagrāva Čehoslovākiju, ko uzskatīja par vienīgo PSRS konkurenti cīņā par zeltu.

Sekoja vieglāki panākumi (5:1 pār Norvēģiju, 7:2 - Rumāniju, 4:2 - VFR), un ASV komanda varēja turpināt cīņu par medaļām. Salīdzinājumam, PSRS savā grupā pārspēja Nīderlandi (17:4), Poliju (8:1), Somiju (4:2) un Kanādu (6:4).

Dienu pirms ASV - PSRS mača "New York Times" apskatnieks Deivs Andersons rakstīja: "Ledus pat var izkust, un arī jebkurš pretinieks var paveikt brīnumu, kā to 1960. gadā izdarīja ASV, un pat tad krievi viegli sesto reizi pēdējās septiņās olimpiādēs izcīnīs zeltu".

8500 skatītājus uzņemt spējīgā "The Field House" bija pilna līdz lūpai. Pirms mača Brūkss saviem hokejistiem atgādināja, ka šis ir viņu brīdis, viņu iespēja.

Spēles 10. minūtē Vladimirs Krutovs pielaboja Alekseja Kasatonova metienu, izvirzot PSRS vadībā, taču jau pēc nepilnām piecām minūtēm Bazs Šnaiders panāca izlīdzinājumu. Padomieši ar Sergeja Makarova pūlēm atkaroja vadību 2:1.

Domājams, ka to, kas notika pirmā perioda pašās beigās, var uzskatīt par spēles lūzuma momentu. Dažas sekundes pirms pārtraukuma Deivs Kristians izdarīja tālu metienu, ko atvairīja Vladislavs Tretjaks. Ripa gan atlēca viņa priekšā. Krievu aizsargi Vasīlijs Pervuhins un Zinetula Biļaļetdinovs apstājās, gaidot par pārtraukumu vēstošo signālu. Arī Tretjaks sāka slidot uz ģērbtuvju pusi.

Un tikai Marks Džonsons vēl uz kaut ko cerēja - viņš izspraucās starp abiem aizsargiem, tika pie ripas un pārmeta to pāri pakritušajam Tretjakam. Līdz sirēnai palika viena sekunde...

Saniknotais Tihonovs pārtraukumā aizstāja Tretjaku ar Vladimiru Miškinu. Vēlāk Vjačeslavs Fetisovs atzīs, ka tas bijis mača pavērsiena punkts, bet Tihonovs secinās, ka izdarījis lielāko kļūdu savā karjerā.

Otrajā periodā Miškins savos vārtos ripu neielaida, bet PSRS hokejisti, nomētājot sāncenšus ar 12:2, vairākumā (Aleksandrs Maļcevs) izvirzījās vadībā 3:2.

Pēdējās trešdaļas septītajā minūtē no laukuma uz divām minūtēm par spēli ar augstu paceltu nūju noraidīja Krutovu. Amerikāņiem, kuri pēdējās 27 minūtēs Miškinu bija traucējuši tikai divas reizes, šī bija laba iespēja panākt izlīdzinājumu. Kad Krutovam uz soliņa atlika sēdēt nepilnas desmit sekundes, Vladimirs Vasiļjevs nogāza Deivu Silku, taču ripa atlēca pie Džonsona, kurš to zem Miškina ieslidināja tīklā - 3:3.

Apaļas desmit minūtes pirms spēles beigām tribīnes nonāca ekstāzē - Miškins, kura redzamību aizsedza Pervuhins, nespēja atvairīt ASV kapteiņa Maika Eruziones metienu - 4:3. Mirkli pirms Eruziones veiksmes ripa pēc Maļceva metiena trāpīja pa amerikāņu vārtu pārliktni. Kā lai netic brīnumiem...

Pēdējās minūtēs Brūkss pastāvīgi atgādināja: "Spēlējiet savu spēli!". Un amerikāņi turējās godam pret PSRS ofensīvu, nosargājot uzvaru. Izdarīto metienu skaits - 39:16 PSRS labā.

Kad līdz cīņas beigām palika dažas sekundes, ABC kanāla televīzijas komentētājs Els Maikls mikrofonā iesaucās: "Vai jūs ticat brīnumiem?" Un pats atbildēja: "Jāāā..." Šis izteiciens kļuvis par vienu no slavenākajiem sporta pārraižu vēsturē.

"Pat nespējām iedomāties, ka varam zaudēt, ka tas var notikt" gadu pēc zaudējuma sacīja Fetisovs. "Lūk, kāpēc viņi to nosauca par brīnumu - šādas lietas var notikt tikai reizi dzīvē."

Starptautiskā Hokeja federācija, atzīmējot savu simtgadi, "brīnumu uz ledus" atzina par galveno notikumu, kas atgadījies organizācijas pastāvēšanas vēsturē.

Lai nosargātu zelta medaļas, pēdējā spēlē amerikāņi nedrīkstēja zaudēt somiem. Nonākusi atpalicējos 1:2, ASV komanda pēdējā periodā tomēr spēja izraut 4:2 uzvaru.

Par ASV hokejistu varoņdarbu uzņemtas divas filmas - viena ("Miracle on Ice") jau gadu pēc triumfa, otra ("Miracle") ar Kurtu Raselu Brūksa lomā 2004. gadā.

No ASV izlases 20 varoņiem tikai 12 vēlāk spēlēja NHL. 17 sezonas (1099 spēles) hokeja vadošajā līgā aizvadīja Nīls Brotens (1995. gadā "Devils" sastāvā izcīnīja Stenlija kausu). Kens Morovs pie hokeja galvenās balvas Ņujorkas "Islanders" rindās tika 1980. gadā, kļūstot par pirmo hokejistu, kas vienā gadā izcīnījis olimpisko zeltu un Stenlija kausu.

Maiks Remzijs NHL nospēlēja 18 sezonas (1070 mačus). Detroitas "Red Wings" viņš bija komandas biedrs Fetisovam. 14 gadus NHL pavadīja Deivs Kristians, Marks Džonsons 669 spēlēs sakrāja 508 punktus. Vārtsarga Džima Kreiga NHL pieredze aprobežojās ar 30 mačiem, bet ASV izlases kapteinis Eruzione pēc olimpiādes beidza karjeru.

Pēc zaudējuma amerikāņiem Tihonovs izsauca no ģērbtuves Tretjaku, Valēriju Harlamovu, Vladimiru Petrovu un Borisu Mihailovu un draudīgi pavēstīja: "Tas ir jūsu zaudējums!" PSRS izlases sastāvā spēlēja arī Helmūts Balderis.

2002. gadā leģendārās komandas dalībnieki kā goda viesi tika uzaicināti uz Soltleiksitijas spēlēm. Pats Brūkss toreiz strādāja ASV valstsvienībā un kopā ar komandu izcīnīja olimpisko sudraba medaļu. Pusfinālā amerikāņi atkal pieveica Krievijas izlasi, bet izšķirošajā spēlē piekāpās kanādiešiem.

  +1 [+] [-]

, 2010-02-22 16:39, pirms 15 gadiem
to es vēl atceros... kā man bija žēl, ka Balderis netiek pie zelta medāļa...

  +2 [+] [-]

, 2010-02-22 16:40, pirms 15 gadiem
starp citu, interesanti - kā Latvijas izlase šobrīd nospēlētu, ja tai būtu jāspēlē pret NCAA izlasi. Man domāt, viegli neklātos...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2010-02-22 16:48, pirms 15 gadiem
Helmuts toreiz tika pataisīts par vienu no galvenajiem grēkāžiem un izlasi viņš neredzēja trīs gadus..
Padomju prese tā riktīgi izanalizēja latvieša spēli pret jeņķiem,pareizāk nespēli-nav cīnījies,šaibu brosal kuda popalos utt. Arī pats Balderis to tagad puspajokam,ar smaidu apliecina.

  -1 [+] [-]

, 2010-02-22 16:53, pirms 15 gadiem
Tas tā... lai noskaņotos pirms spēles pret Čehiju?

  +3 [+] [-]

, 2010-02-22 16:54, pirms 15 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Atceros šo dienu, toreiz... šo dienu es nosvinēju kā vislielākos svētkus! Man liekas tā dzēris nebiju vēl nekad! Ak!
Straupē internetu pieslēdza?

     [+] [-]

, 2010-02-22 16:58, pirms 15 gadiem
Ari filma Miracle (2004) ir patiesam laba si panakuma ilustracija.
Principa visi tie dzeki, kas taja ASV komanda speleja, ir dzive daudz sasniegusi un ir veiksmigas personibas, jo liela dalja no vinjiem bija studenti.
Piemeram, komandas vartsargs Kreigs tagad ir baigais uznemejdarbibas motivacijas&marketinga strategis, es pat augstskola esmu vina vardu dzirdejis sakara ar American Business Environment.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-02-22 17:24, pirms 15 gadiem
es toreiz mācījos 3 klasē, atceros, kā sencis bļaustījās - kā tas var būt!?!?
un skolā pie ziņojuma dēļa atceros uzrakstu- Helmuts Balderis un PSRS izlase izcīna sudraba medaļas.

     [+] [-]

, 2010-02-22 17:59, pirms 15 gadiem
Nez kapēc man liekas, ka toreiz spēli rādija ap kādiem 11iem no rīta (atkārtojums?), biju pārnācis no skolas, un iesledzis TV, atceros ka USA spēlēja baltos kreklos, un kad beidzās spēle, tad sajusma bija neaprakstāma...arī man, jo PSRS bija dabūjusi beidzot iekšās.. Tas bija TĀDS!!!! gandarījums - šis neuzvaramais ceļa un propogandas rullis,manā bērnībā vispār neuzveicams, beidzot kaut ko zaudēja!!

     [+] [-]

, 2010-02-22 18:40, pirms 15 gadiem
Lūzeru tauta... Priecājās tikai, kad citam neveiksme

  +2 [+] [-]

, 2010-02-22 19:57, pirms 15 gadiem
krabathor rakstīja: Lūzeru tauta... Priecājās tikai, kad citam neveiksme
No šāda viedokļa ideālais variants bija 1977.g. Vīnē-psrs 3.vieta pasaulē,bet Balderis tika atzīts par pasaules čempja labāko uzbrucēju! Nevajag par priecāšanos- lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju komunistu laikos priecājās par katru krievu neveiksmi hokejā(tāpat kā čehoslovaki,somi u.c. tautas). Tas viss par genocīdu,par šovinismu,par to postu,ko atnesa komunisti!

  +1 [+] [-]

, 2010-02-22 20:39, pirms 15 gadiem
sa3248 rakstīja: No šāda viedokļa ideālais variants bija 1977.g. Vīnē-psrs 3.vieta pasaulē,bet Balderis tika atzīts par pasaules čempja labāko uzbrucēju! Nevajag par priecāšanos- lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju komunistu laikos priecājās par katru krievu neveiksmi hokejā(tāpat kā čehoslovaki,somi u.c. tautas). Tas viss par genocīdu,par šovinismu,par to postu,ko atnesa komunisti!
seit jau tikai jaunie gurki salidusi ,ko vini saprot par dzivi komunistu juga ..................

  +1 [+] [-]

, 2010-02-22 20:40, pirms 15 gadiem
krabathor rakstīja: Lūzeru tauta... Priecājās tikai, kad citam neveiksme
nevis citam, bet komunistiem.................

  +1 [+] [-]

, 2010-02-22 20:52, pirms 15 gadiem
krabathor rakstīja: Lūzeru tauta... Priecājās tikai, kad citam neveiksme
Jā, latvieši parasti priecājas, ka krievi (nevis ''citi'') zaudē. Tāpat kā skoti un velsieši par angļu zāģiem. Vai zini kāpēc?

Varēja jau pieminēt, ka ASV izlases ārsts 1980. gadā bija 100% Rīgā dzimis latvietis - Georgs Nagobads. Pat tajā filmā viņš attēlots

     [+] [-]

, 2010-02-22 22:58, pirms 15 gadiem
[quote ruck_maul]
Jā, latvieši parasti priecājas, ka krievi (nevis ''citi'') zaudē. Tāpat kā skoti un velsieši par angļu zāģiem. Vai zini kāpēc?

Lai priecājas,kas Tev no tā? Tāpat,kā man zināmi Latvijas krievi priecājas par RU uzvarām,nevis par tās valsts uzvarām,kuras maizi viņi ēd..
Piemēram,es nepriecājos ne par 1976.g,ne par 1977.g. psrs "sasniegumiem" PČ. Gribējās ļoti,lai mans bērnības hokeja elks Balderis iegūst zeltu..Bija arī tiem laikiem kvaltatīvi čehu"Stadion" un slovāku "Štart" žurnāli,kuros Helmuts bieži tika fotografēts un piebilsts,ka vinš ir latvietis.

  +1 [+] [-]

, 2010-02-23 00:22, pirms 15 gadiem
mjaaa... ari es atceros, biju tikai 10 gadu vecs, bet faktu atceros, ka bija notikusi sensacija un priecajos par amerikanjiem, lai gan drusku zhel bija Baldera... Bet Pasaules cempionatos, katram draugam bija kada favoritkomanda- tikai ne PSRS.... un ar draugiem sapnjojam par to ka kadreiz varetu but Neatkariga valsts Latvija ar savu naudu ar savu hokeja izlasi ..un tapec esmu lepns, ka musejie spele Olimpiskajas speles... un Krievija manis pec vareja kljut par OS cempioniem, ja vien mes vinjus butu pieveikushi!

     [+] [-]

, 2010-02-23 00:36, pirms 15 gadiem
22.feb1980 gada speles brinumu vislabak sapratisiet ja ieskatisieties dok kadros
youtube.com: YouTube
- 5 minutes of the miracle on ice