Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Maģiskās robežas: 7 metri tāllēkšanā sievietēm

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Maģiskās robežas: 7 metri tāllēkšanā sievietēm
Vilma Barudaiskiene kļuva par pirmo sievieti pasaulē, kas aizlēca tālāk par 7 metriem.

Šo kādreiz maģisko un sapņu robežu jau ir sasniegušas vai pārvarējušas 57 sportistes. Daudz? Maz? Spriediet paši, ja kopš pirmā lēcienā tālāk par 7 metriem ir pagājis jau nedaudz vairāk par 32 gadiem...

Lietuviešu tāllēcēja Vilma Bardauskiene līdz pat 1978. gadam nebija īpaši labi zināma, kaut gan iepriekšējā gadā ieņēma trešo vietu PSRS čempionātā. Tiesa, arī viņas uzvārds tad bija Augustinavičūte. Pasaules sporta vēsturē lietuviete iegāja 1978. gadā.
Gada sākumā Vilma ieņēma tikai 9. vietu Eiropas čempionātā telpās ar diezgan viduvēju rezultātu (6,15 m) un viņas uzvara vasarā PSRS čempionātā ar 6,82 m tālu lēcienu (otrā ar rezultātu 6,66 m bija mūsu Anita Stukāne, kura pēc gada tieši ar tādu pašu rezultātu kļuva par čempioni) daudziem kļuva par lielu pārsteigumu. Tāllēcējas, kā saka, jau mīņājās ap 7 m robežu, pasaules rekords, kas piederēja vācietei no VDR Zīgrunai Zīglai, bija tikai centimetru šajā maģiskās robežas pusē - 6,99 m. Viņai, kādai citai vācu, kādai no krievu vai rumāņu tāllēcējām paredzēja 7 m robežas atklājējas godu, bet... Jauno robežu atklāja Vilma Bardauskiene. Tas notika sacensībās Kišiņevā 1978. gada 18. augustā - Bardauskiene aizlēca 7,07 m. Pēc 11 dienām Eiropas čempionātā Prāgā viņa vēlreiz labija pasaules rekordu, kvalifikācijas sacensībās aizlēkdama 7,09 m. Titula iegūšanai pietika ar 6,88 m tālu lēcienu.
Vilmas Bardauskienes pasaules rekords noturējās gandrīz četrus gadus - 1982. gada 1. augustā Bukarestē rumāniete Anišoara Kušmira aizlēca 7,15 m, bet tad Valī Jonesku - 7,20 m.
Labs tāllēcējs bija arī Vilmas Bardauskienes dēls Tomass Bardausks, kura personiskais rekords ir 8,10 m.