Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

LBL leģionārs – par 8500 USD mēnesī

LBL leģionārs – par 8500 USD mēnesī
Leģionāri Latvijas basketbolā - par lielu vai mazu naudu? Vēl viens jautājums - kāpēc viņi ir jāpēk, lai vinnētu Latvijas čempionātu?
Foto: Romualds Vambuts

Mūsu rīcībā nonākusi kāda darba līguma projekta versija, kas raksturo Latvijas basketbola saimniecības pašreizējās kvalitātes un resursus. Jāatzīst, pirmoreiz iepazīstamies ar dokumentu, kur tik precīzi aprakstītas spēlētāja un kluba attiecības – arī algas lielums.

Līdz šim visas runas par spēlētāju atalgojumiem bijušas izzīstas no pirksta vai kaktu runām. Šoreiz tā nebūs, jo mums uz galda ir kāda LBL kluba darba līgums ar viesspēlētāju. Neparakstīts līgums, taču var pieņemt, ka šādai versijai abas puses ir piekritušas. Klubu un spēlētāju neatklāsim apzināti, lai nerastos liekas kaislības – tiesa, gan jau zinošākie vai apķērīgākie izskaitļos, par ko ir runa. Bet tas nav mūsu mērķis – vienkārši, pārlūkosim atsevišķas kontrakta nianses, kas varētu radīt zināmu atskaites punktu Latvijas basketbola virtuves kvalitātei.

Līgums stājas spēkā februāra sākumā un beidzas vēlākais 1. jūnijā, vai 48 stundas pēc sezonas pēdējās play off spēles. Līgums ir spēkā neskatoties uz spēlētāja individuālo sniegumu laukumā, tāpat tas ir saistošs klubam, ja basketbolists gūst savainojumu. Spēlētāja nāves gadījumā klubs apņemas izmaksāt trešajai pusei – basketbolista norādītam labuma guvējam – visu atlikušo līguma summu, ieskaitot prēmijas. Ja klubs nolemj sastāvā iekļaut vēl kādu ārzemju spēlētāju, tad tas nedrīkst ietekmēt esošā basketbolista līguma apjomu un saistības. Klubs apņemas uz sava rēķina spēlētāju apdrošināt. Komanda garantē spēlētajam apmaksāt vienu lidmašīnas biļeti no viņa pašreizējās mītnes vietas (var saprast, ka basketbolists Rīgā ierodas no Eiropas pilsētas, kurā līdz šim strādājis) vienā virzienā, tad pēc sezonas tiek garantēta lidmašīnas biļete atpakaļ uz viņa mājām ASV, arī vienvirziena. Tāpat līgums paredz basketbolistam vēl vienu aviobiļeti abos virzienos – Rīga-ASV-Rīga, kas, visticamāk domāta darba ņēmēja otrajai pusei, draudzenei vai draugam.

Klubs nodod spēlētāja rīcībā vieglo automašīnu, kas ir ne vecāka par diviem gadiem – nekādas papildus izmaksas, izņemto degvielas tēriņus un iespējamos policijas naudas sodus par satiksmes noteikumu pārkāpšanu, līgums basketbolistam neparedz. Automašīnai jābūt apdrošinātai, lai tās sabojāšanas gadījumā tiktu segtas bojājumu novēršanas izmaksas. Piecu dienu laikā pēc ierašanās, klubs nodrošina basketbolistu ar modernu un apmēbelētu dzīvokli (vismaz viena guļamistaba), kurā obligāti jābūt TV, DVD, satelīta antenai un uztvērējam, telefonam, interneta pieejai (high speed) un virtuves/saimniecības piederumiem. Par dzīvokļa īri maksā klubs, tāpat tas garantē apartamentu uzkopšanu, bet par izmantotajiem telefona un interneta lietošanas rēķiniem maksā basketbolists.

Klubs nodrošina spēlētāju ar pilnu medicīnisko aprūpi, ieskaitot zobārstu (tikai attiecas uz gadījumiem, ja zobi tiek bojāti spēles vai treniņu laikā). Basketbolistam ir pieejams komandas ārsts, bet ķirurģiskas nepieciešamības gadījumā viņš var izvēlēties kluba vai vēl viena ārsta servisa pakalpojumu, klubs garantē apmaksu abos gadījumos. Ja spēlētājs pēc pārkāpuma laukumā tiek diskvalificēts uz nākamo spēli, tad klubs viņu soda ar 700 eiro lielu soda naudu. Šo līgumu nevar ieķīlāt, pārdot vai mainīt, ja vien abas puses rakstiski par to nevienojas. Ja abas puses vienojas par līguma pārtraukšanu, tad klubam nav tiesību paturēt spēlētāja tiesības un viņš kļūst par brīvo aģentu. Par to klubs nesaņem nekādu kompensāciju – arī tad, ja šīs situācijas iniciators ir pats basketbolists, kāds cits Eiropas vai NBA klubs.

Klubs piekrīt, ka spēlētājs var lauzt vienpusējā kārtā līgumu, ja klubs kavē algas izmaksu vairāk kā 14 dienas. Priekšnoteikums – par līguma laušanu basketbolists informē klubu rakstiski. 72 stundu laikā pēc šī pieteikuma klubs izmaksā spēlētājam visu viņam pienākušos nopelnīto kontrakta summu. Ja spēlētājam pienākošā nauda tiek kavēta, tad klubam nav tiesību prasīt no basketbolista viņa klātbūtni treniņos un spēlēs, kā arī piemērot jebkādus sodus, kas tiek atrunāti līgumā. Jebkādas domstarpības, kas radušās starp klubu un spēlētāju, šī līguma sakarā, tiek risinātas FIBA arbitrāžas tribunālā Ženēvā, saskaņā ar Šveices likumdošanu. Līgums noslēgts ievērojot Latvijas likumdošanu.

Viss iepriekšējais ir līguma punktu pārstāsts – saprotams, kontraktā tiek izmantota specifiska juridiska terminoloģija un tas ir angļu valodā. Kas attiecas uz naudu, kas, iespējams, daudzus no lasītājiem interesē visvairāk, tad šeit viss ir daudz vienkāršāk un pārskatāmāk: klubs nomaksā visus nodokļus, kas attiecas uz līguma apjomu un garantē neto algu sekojošā apmērā:
- kopējā līguma summa no februāra līdz maijam ir 34 000 ASV dolāru, kas tiek izmaksāti sekojoši:
a) 3500 USD tiek samaksāti 72 stundu laikā pēc spēlētāja ierašanās;
b) 3500 USD tiek izmaksāti 28. februārī;
c) 9000 USD tiek izmaksāti 31. martā;
d) 9000 USD tiek izmaksāti 30.aprīlī;
e) 9000 USD tiek izmaksāti 31. maijā.

Ja klubs izcīna uzvaru BBL čempionātā, tad spēlētājs saņem prēmiju 2000 USD apmērā. Ja algas un prēmiju izmaksas kavējas, tad par katru kavēto dienu klubs maksā spēlētājam papildus līguma summai 30 USD. Papildus līguma summai klubs maksā spēlētāja aģentam honorāru 3400 USD, kas jāieskaita aģenta kontā līdz šī gada 1. martam. Ja maksājums tiek kavēts vairāk kā 14 dienas, par katru nokavēto dienu klubs maksā aģentam 25 USD papildus noteiktajam honorāram. Ja aģentam paredzētais honorārs tiek kavēts, spēlētājam ir tiesības nepiedalīties kluba treniņos un spēlēs, kā arī uzsākt līguma laušanas procedūru.

Tā viens no mūsu klubiem maksā savam leģionāram – vidēji 8500 USD mēnesī, par darbu, kas jādara LBL un BBL turnīru ietvaros. Vai tas ir daudz vai maz? Rēķiniet paši un paturiet prātā, ka līgums tika noslēgts februārī – brīdī, kad droši vien potenciālais klients par saviem pakalpojumiem bija gatavs samazināt cenu, lai vispār paliktu tirgū aktīvs.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs: Koks_ar_2_galiem

  -1 [+] [-]

, 2010-02-21 17:49, pirms 15 gadiem
lol

  +3 [+] [-]

, 2010-02-21 17:53, pirms 15 gadiem
"Līdz šim visas runas par spēlētāju atalgojumiem bijušas izzīstas no pirksta vai kaktu runām" - tad jau līdz šim bieži esi zīdis to pirkstu un sēdējis kaktā! Bet, ja par lietu, tiešām par daudz! Jo īpaši, ja līdz šim nemaksā nodokļus..
Slēpts komentārs: Krokodils
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +8 [+] [-]

, 2010-02-21 17:55, pirms 15 gadiem
Krokodils rakstīja: Kas par daudz? Adekvāti manuprāt, tiesa NBA šie cipari ir daudzkārt augstāki.
Tu esi Krokodils, kas izskatās pēc pingvīna! Ko Tu saproti!

  -3 [+] [-]

, 2010-02-21 17:56, pirms 15 gadiem
kas tas varetu but par speletaju ? no Vefa ?

  +5 [+] [-]

, 2010-02-21 18:04, pirms 15 gadiem
Neesmu speciālists, bet vai tā sportā ir izplatīta prakse, ka klubs maksā aģentam pa taisno? Visu laiku bija licies, ka aģentam ir līgums ar spēlētāju un ar visiem savstarpējiem norēķiniem viņi galā tiek paši.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2010-02-21 18:19, pirms 15 gadiem
8500 USD labam viesspeeleetaajam nemaz neskiet daudz. Zeel , ka raxtaa nav noraadiits klubs un speeleetaajs - dotajaa gadiijumaa diskusija ir bezjeedziiga.
Un BBL ir diezgan nopietns turniirs kuraa pasu speekiem ne Saulus ne Rock neuzveikt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2010-02-21 18:25, pirms 15 gadiem
Kā teica Guntars Paste tad basketbols Latvijā ir viens izmirstoš sporta veids...

  +1 [+] [-]

, 2010-02-21 18:35, pirms 15 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Vai tad tiešām nav skaidrs, ka tas ir VEF un McCulagh?
Taadaa gadiijumaa cepuri nost VEFa prieksaa. Manupraat diezgan pieticiiga summa par tik perspektiivu/jau tagad labu rezultaatu nesoshu speeleetaaju.
Atceroties cik veel nesen sanjeema muuseejie muuziigi perspektiivie tie 8500 nekas nav.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2010-02-21 19:35, pirms 15 gadiem
4000 LS meenesi jau nu nav nekaada astronomiskaa summa. un ja tas ir makkalags, tad 20p speelee ir normaala atstraadaashana liidz shim. pirms gada, diviem, tak bbolisti sanjeema ap 15k Ls meenesii, taa kaa 3x mazaaki cipari, un tas pats vairogs pirms sezonas esot prasiijis vairaak.

  +2 [+] [-]

, 2010-02-21 19:37, pirms 15 gadiem
Daudz par daudz. Pārāk trekna alga pat, ja pieņemam, ka minētais basketbolists būs līderis un viņš ir vislabāk atalgotais komandā. 4000 latu mēnesī pārāk trekni krīzei. Saprastu, ja vēl būtu iespēja vinnēt / labi nostartēt, kādā Eiropas kausā [neskaitot SEB BBL], bet tagad ?!? Maksimums ir 1. vieta LBL + 3. vieta SEB BBL. Neticu, ka vines spēlētājs var visu mainīt tā, ka, kāds no LV klubiem var piesist Žalgiri / Rytas, tās retās uzvaras ir rets un patīkams izņēmums un vēl ilgus gadus nebūs likumsakarīgas.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2010-02-21 19:57, pirms 15 gadiem
Buffalo rakstīja: Dažam labam sliktākam leģionēram (pieņemu, ka runa par VEF leģionāru) pirms gadiem diviem maksāja divas reizes vairāk. No otras puses, LBL šogad ir nekāds un BBL - dēļ Žalgira un Rytas arī nevajadzētu maksāt lielas summas.
varbuut vairums nesaprot, bet tam pasham VEF un Vpilij ir loti liela veelme vienam otru paarspeet, un tie 30k liidz sezonas beigaam nav nekas taads. pie tam paareejie klubi kaa valmiera un liepaaja ir diezgan speeciigi un jau ne vienu reizi vien to pieraadijushi.

  +1 [+] [-]

, 2010-02-21 19:59, pirms 15 gadiem
mosk Tatums no Ventspils

  +2 [+] [-]

, 2010-02-21 20:59, pirms 15 gadiem
pirmam karam shis nav VEFa speletaja ligums, jo ... pec maniem avotiem vinjam bija 2 meneshu parbaudes laiks, lidz ar to ir neiespejam ka vinjam jau ir liguma ieklauts termins - par algu izmaksam! domajiet pashi!

  +1 [+] [-]

, 2010-02-21 21:03, pirms 15 gadiem
laboju - 2 nedelas!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-02-21 23:09, pirms 15 gadiem
grafs pirms paaris sezonaam sanjeema 4x vairaak!!!!

  +1 [+] [-]

, 2010-02-22 17:35, pirms 15 gadiem
es arī vairāk drīzāk sliecos uz Tatumu, jo VEF līgumu ar to amerikāni Makalagu parakstīja tikai tikko, bet Ventspils jau pirms kāda laika, turklāt SA dabūt kaut ko no V. Valtera ir tikpat kā neiespējami...
Turklāt, līgumā nekas nav minēts par pārbaudes laiku, ko tikai tagad ir izturējis VEF leģionārs, bet Tatums to ir paveicis jau sen. Tā kā viņam līgums jau ir parakstīts pirms kāda laika.