Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Nopirkt nākotni. Par naudu...

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Nopirkt nākotni. Par naudu...
Herberts Vasiļjevs sesto gadu ir Krēfeldes "Pinguine" kapteinis. NHL tomēr īsti nederēja...
Foto: www.raymondtellers.nl

Viņnedēļ, rakstot "Tēva sāpi", biju par 110% pārliecināts, ka ne jau visiem patiks uzrakstītais. Pie tā esmu pieradis, un žurnālistam nav jābūt svētbildei, kas patīk visiem. Jā, un kā man neesot kauna savā profilā reklamēt alu!!! Bērni taču arī lasot "SA+"! Taču ne par to šis stāsts.

Savās žurnālista gaitās esmu saticis diezgan daudz jauno hokejistu vecāku. Šad tad kāds arī prasījis padomu, vai man neesot pazīstams kāds aģents, skauts vai treneris, kurš varētu labā vietā ieriktēt Latvijā nenovērtēto talantu. Vienureiz ar šādu vaicājumu pat interesējās kāds bērnu treneris, kura mazdēlam vajagot atrast komandu ārzemēs. Tas nekas, ka viņš nekad nav bijis pat U-18 izlases kandidāts.

Vasarā, kad notiek Kanādas junioru līgas drafts, kurā katra komanda drīkst izvēlēties divus ārzemniekus, dažs tēvs ir kā uz adatām: nu izvēlēsies kanādieši manējo vai neizvēlēsies. Ja puika netiek draftā, tad skaidrs, ka slikts viņam aģents. Ja tiek, nu tad svētki visai ģimenei. Vairākkārt jau esmu rakstījis, ka Kanādas junioru līgu drafts vēl neko nedod un negarantē. Vēl puikam jābūt tik labi sagatavotam, lai pēc nometnes viņu paturētu komandā. Un arī tad vēl nav nekādu garantiju.

Kā pērn trim mūsu puikām. Ričards Bērziņš nospēlēja vienu maču Ontario junioru līgas komandā Ovensaundas "Attack", pēc tam septiņus mačus NAHL un bija mājās. Šogad spēlē "Prizmā-2" Latvijas čempionātā. Nekad nav bijis U-18 vai U-20 izlasēs.

Vitālijs Hvorostiņins (abi 1992.) pērn uzspēlēja U-20 čempionātā, sešos mačos nopelnot 2 (1+1) punktus. Taču Kvebekas junioru līgas komandā Valdoras "Foreurs" bija brīvs pēc trim mačiem. Šogad spēlē Ukrainas Profesionālajā līgā.

Kristaps Bazevičs (1994.) pirms došanās uz Kanādu bija jau izmēģinājis zviedru ledu, interneta portālos ļaudis laiku pa laikam atgādināja, ka tas nu gan esot talants. Rietumu junioru līgas komandā "Riders" (Prinsalberta) vajadzēja tikai divas spēles, lai saprastu, ka Bazevičs nav arājs... Šogad spēlē NAHL, nav bijis ne Latvijas -18, ne U-20 izlasēs. Kā redzams, neviens no trim nav bijis sava gada līderis Latvijā vai tuvu tam.

Un tad man nāk prātā divi citi hokejisti - Herberts Vasiļjevs (1976.) un Arvīds Reķis (1979.). Talantīgi, spēcīgi un hokeju spēlēt griboši jaunekļi. Herbis varbūt ne tik izteikts sava gadagājuma līderis, jo bija arī Ņiživijs, Mareks Jass, Dima Vasiļjevs un citi, bet Arvīds no nākamā sava vecuma jaunekļa (Siņicins, Andrejevs, Ivanāns, Mamonovs u.c) 16 gadu vecumā bija atrāvies vismaz puskilometra attālumā. Jau 16 gadu vecumā spēlējot USHL, pēc tam četras sezonas Ontario junioru līgas komandā Ēri "Otters" (242 spēles, 25+113), taču, tavu nelaimi, neviens NHL klubs draftā Arvīdu neizvēlējās. Jo tur tādu Reķu simtiem. Mums viņš ir līderis!

Tas pats notika ar Vasiļjevu. Ontario junioros, kas tā kā skaitās produktīvākā līga, lai spēlētu NHL, viena sezona Gvelpas "Storm", kur Herbis ir līderis un labākais metējs (81, 40+46). Taču arī viņu neviens NHL klubs neiekāroja... Pēc tam jau kā brīvais aģents Vasiļjevs tika Floridas "Panthers", kopā ar "Canucks" un "Thrashers" pavadīto laiku NHL aizvadot 51 spēli (8+7). Jūs taču neteiksiet, ka Vasiļjevs ir slikts hokejists - pēdējās sešas sezonas Krēfeldes "Pinguine" kapteinis!

Viņgad Arturs Irbe, izmantojot savu vārdu, Vašingtonas "Capitals" jauno spēlētāju nometni sarunāja Kristapam Soniekam (1987.) un Naurim Enkuzenam (1989.), taču saprotamu iemeslu dēļ "Capitals" nevienu no abiem nepaturēja. Bet Soča tak spēlē pasaules otrajā stiprākajā līgā un ir stabils Latvijas izlases spēlētājs...

Par ko viss šis garais stāsts? Lai tēvi apdomātos. Ja jūsu puika nav izteikts sava vecuma līderis Latvijā, tad laikam murgot par "dēla nākotnes nopirkšanu" ir vairāk nekā smieklīgi. Ir gan kāda cita lieta, kur dažs putrojas un domā, ka kāds to tomēr nopircis. Tie ir papildus slidošanas treniņi, kur par ledu jāmaksā (vasarā par ledu Rīgā maksā pat Ozoliņš!), tie var būt treniņi vispārējā fiziskajā sagatavotībā, pēdējās vasarās iecienīts ir vieglatlētikas treneris Edvīns Krūms. Skaidrs, ka arī viņš to nedara par brīvu. Jā, šādi var palīdzēt dēliem, taču ne jau nopirkt spēku, slidošanu un spēlētprasmi par naudu.

Un vietas pirkšana U-18 vai U-20 izlasēs ir pilnīga bezjēdzība. Ceturtās maiņas spēlētājs pasaules junioru čempionātā nevienu NHL skautu neinteresē. Tur ir citi spēlētāji un citās izlasēs.

Bet, ja kāds tēvs grib par 1000 latiem pirkt vietu izlasē, aizliegt es to nevienam nevaru. Tikai brīdināt, ka tas ir bezjēdzīgi. Tikpat labi tad es Centrāltirgū varu atdot 1000 latus čigānietei, kas gatava stāstīt, ka nākotnē mani gaida Latvijas prezidenta amats...

 +12 [+] [-]

, 2013-01-21 12:49, pirms 11 gadiem
Pēdējā rindkopa vienkārši perfekta.

  +4 [+] [-]

, 2013-01-21 12:51, pirms 11 gadiem
Matulis uzsācis Jaunā gada pēršanas maratonu

  +5 [+] [-]

, 2013-01-21 12:52, pirms 11 gadiem
Hvorostiņina gadījums nav tik vienkāršs, ka nebija pietiekoši labs un tāpēc brīvs.
Šamam bija savainojums sezonas sākumā (ceļgals, ja nemaldos) un pēc tā sadziedēšanas viņš nespēja atgriezties komandā.

  +5 [+] [-]

, 2013-01-21 13:48, pirms 11 gadiem
Vai šī, vietas komandā pirkšanas, tēma ir nebeidzamo rakstu un diskusiju komentāros vērta?

  +2 [+] [-]

, 2013-01-21 14:44, pirms 11 gadiem
Žora Pujacs arī NHL nederēja, bet KHL ir Austrumu komandas līderkomandas 3-4 aizsargs

  -4 [+] [-]

, 2013-01-21 15:19, pirms 11 gadiem
tiesam labs raxts.bet alu gan nevajg tanii bildee.respect.

  -2 [+] [-]

, 2013-01-21 16:18, pirms 11 gadiem
Neapnīk cilvēkiem rakstīt murgainus, klišejiskus rakstus par tēmām, kas simtiem reižu ir izrunātas un justies kā pārākajam žurnālistam!
Labāk būtu dzēris alu un nolicis olimpisko čempionu vārtsargu, kuram, manuprāt, ir viena no top-5 vārtsargu tehnikām KHL.

     [+] [-]

, 2013-01-21 23:37, pirms 11 gadiem
Lai nu ko...

"Matulis" un "hokeja eksperts"... Smieklīgi šos abus, pēdiņās ieliktos, lietot vienā teikumā... ja nu vienīgi pa starpu ieliktu "NAV".

Kāds vējš tobrīd pūš, tāds viņam viedoklis.

  +1 [+] [-]

, 2013-01-21 23:42, pirms 11 gadiem
Tas gan nav par šo rakstu. Nobuldurēja to, kas tāpat acīm redzams. Statistika par Reķi un Vasiļjevu... Skaidrs jau tāpat, ka mūsu "zvaigznes", pasaules mērrogā, tādi "špickas" vien ir. Bet nu jāuzcep vesels raksts par godu tam.

Vai aizdomājies, ka vietu izlasē pērk tikai tamdēļ, lai papucis ar savu puiku var palepoties (vismaz kaut kāda jēga no visa treniņos iztērētā "piķa"), nevis cer, ka puika baigais stārs? abi varianti gan iespējami...

  +1 [+] [-]

, 2013-01-22 10:56, pirms 11 gadiem
Stāsts ir arī par to, ka KHL ir, iespējams, otrā spēcīgākā līga, bet NHL ir gaismas gadu priekšā, ko pierāda, Matuļa teiktais par stabilo Latvijas izlases un KHL aizsargu Sotnieku

     [+] [-]

, 2013-01-22 18:54, pirms 11 gadiem
O, labi! Autors cenšas izskaidrot sava iepriekšējā, nesaprastā raksta būtību, pagriežot to nedaudz citā gultnē, bet ir ok! Vismaz cilvēks profesionāli sajuta savu kļūdu, kuru tikpat profesionāli cenšas izlabot! Paldies! ( Iepriekšējo norakstam uz tā aliņa rēķina, jo kuram negadās "iešaut par daudz" )

     [+] [-]

, 2013-01-23 12:54, pirms 11 gadiem
Lielos vilcienos pat varetu piekrist, bet jautajums kaa Matulis saprot jedzienu - lideris? Shaubos, ka Ivanans junioru vecumaa bija baigais snaiperis un punktu masina, bet NHL ir aizvadijis n-tas speles. Ne jau vienmer Matula kungs visu izskir statistika...