Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Mundiera gods augstāk par visu?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Mundiera gods augstāk par visu?
Foto: sportacentrs.com

Vajadzēja tomēr pagājušo piektdien braukt uz Gulbeni. Spēles godīguma ziņā viss par spīti baumām bija kārtībā, taču tik un tā tieši spēle starp Gulbenes komandu un Daugavpils FK "Daugava" izraisīja lielākos strīdus - proti, epizode par 11 m soda sitiena nozīmēšanu uz mājinieku vārtiem. Mača galvenais tiesnesis Aleksandrs Anufrijevs saskatīja Igoram Korabļovam spēli ar roku, ko pat pēc vairākkārtējas un palēninātas epizodes noskatīšanās videoierakstā nevar īsti redzēt... Liekas, ka laikam tomēr tā trāpīja gulbeniešu spēlējošajam trenerim pa vēderu.

Strīdīgas epizodes futbolā vienmēr ir bijušas, ir un tā būs. Tā ir viena no spēles sastāvdaļām, tās ir sava veida "odziņas". Visi trīs vārti spēlē Gulbenē tika gūti strīdīgās situācijās, taču diskusijas izraisīja tikai acīmredzamākā no tām. Uz Gulbenes komandas vārtiem tika nozīmēts 11 m soda sitiens, bet Igoram Korabļovam tika parādīta...dzeltenā kartīte. Kaut kas nesaprotams... Ja spēlētājs atsit ar roku bumbu, kas lido vārtos, tad tas ir automātiski noraidījums, jo tas ir pēdējās cerības pārkāpums. Izrādās, ka galvenais tiesnesis dzelteno kartīti parādījis tāpēc, ka bumba lidojusi vārtiem garām... Vismaz tādu versiju nācās dzirdēt un tikai ar tādu versiju šādu tiesneša lēmumu var arī izskaidrot. Bet tad rodas cits jautājums - kā vispār varēja noteikt, kur lido bumba, ja Mamuka Gongadze spēcīgu sitienu izdarīja, būdams pāris metrus no vārtu staba? Laikam jau tiesnesis Anufrijevs ir apveltīts ar kaut kādām īpašām spējām to noteikt. Sitiens bija vārtos, ko videoatkārtojumā var labi redzēt, bet būtu bumba tajos ielidojusi vai nē - tas jau ir cits jautājums.

Gribējās uzzināt, kādu atzīmi galvenais tiesnesis par savu darbu ir saņēmis. Mača inspektors Gulbenē bija Ādolds Supe un viņš atzīmi minēt atteicās - tā ir pozitīva (tātad - vismaz 8?), bet konkrēta atzīme nevienam nav jāsaka, to nedrīkst zināt ne masu mediji, ne komandu treneri un vadība, ne līdzjutēji, tā ir tikai un vienīgi tiesnešu iekšējā lieta. Valsts noslēpums. Pietiks ar to pašu atzinumu, ka atzīme bija "pozitīva". Tātad - visi tiesneša lēmumi bija pareizi jeb neviens no tiem nav ietekmējis spēli. Tiesa, esot dzirdēts arī atzinums, ka "pendele" laikam tomēr nav bijusi. Ja tā - tad pozitīvas atzīmes iemesls vispār nebūtu saprotams un tieši to atzīt nedr;īkstēja, jo tad nāktos tomēr 11 m soda sitiena nozīmēšanu atzīt par nepareizu. Tad pozitīvas atzīmes nebūtu noteikti. Taču tad nav saprotams, kāpēc Korabļovs nav noraidīts no laukuma, ja reiz ar roku atsita bumbu, kas tika raidīta vārtos (tieši tā - tika raidīta vārtos nevis gar vārtiem)? Gribējās vienkārši pozitīvas atzīmes sakarā dzirdēt paskaidrojumu par šo lēmumu un vēl arī par tiesneša iespēju noteikt sitiena precizitāti. Iespējams, ka tas tāds sīkums vien ir un parastajiem mirstīgajiem nekādas detaļas (kur nu vēl tiesneša atzīme!) patiešām nav jāzina - galu galā, tiesneši taču ir no citas un daudz augstākas kastas nekā spēlētāji un treneri, par žurnālistiem un līdzjutējiem nemaz nerunājot... Tā dažs labs no tiesnešiem jau arī sāk uzvesties.

Nav neviens jāsiet pie kauna staba vai jālinčo, vienīgi tiesnešu mundiera goda sargātāji laikam neapzinās, ka šāda veida centība sargāt mundiera godu un ilūzijas radīšana, ka pie mums viss ir vislabākajā kārtībā, vispirms nāk par sliktu pašam jaunajam tiesnesim. Mani taču tik un tā aizstāvēs. Šajā sakarā viela pārdomām mūsu tiesnešu vadītājiem - kāds virslīgas kluba galvenais treneris (un tas nav Gulbenes kluba treneris) jau ir lūdzis, ja vien tas iespējams, uz viņa vadītās komandas spēlēm vairs nenozīmēt galveno tiesnesi ... Aleksandru Anufrijevu. Tikai sakritība? Tā šoreiz patiešām ir tikai un vienīgi tiesnešu iekšējā darīšana, kā rīkoties, taču kādreiz varbūt derētu uz savu mundieri paskatīties no malas. Mundierim tas nāks tikai par labu.

  +6 [+] [-]

, 2011-09-19 14:08, pirms 13 gadiem
Neko nesaku, ka tiesnešiem sezonas beigās ir atsevišķs noslēguma pasākums, lai citi neko neredz, kas tur notiek. Bet kāpēc jāslēpj inspektoru par spēli dotās atzīmes???

  +2 [+] [-]

, 2011-09-19 14:32, pirms 13 gadiem
Atzīme pati par sevi neko neizsaka. Bez atzīmes ir jāpublisko arī atzīmes veidošanas nosacījumi un tie nav tik vienkārši, kā varētu likties. Pat es būdams tiesnesis zinu tikai vispārīgos principus.

  -1 [+] [-]

, 2011-09-19 14:42, pirms 13 gadiem
Paldies Toliķ par priekšā pateikšanu toto sakarā. Tevis dzirdētais un paustais iepriekš apstiprinājās.
Likme X2 izgāja uz urrrrāaa!!!

  +4 [+] [-]

, 2011-09-19 15:15, pirms 13 gadiem
It kā tas būtu pirmo reizi.Anatolij,pajautā Miķelim Rubenim.Tas jau no PSRS laikiem vienmēr aizstāvēs kolēģus,norādot citiem,ka melns ir balts.Rubenis-čekists,galvenais LFF stūrmanis-čekists.Tikai šitiem partokrātiem(LFF) ir pie kājas vai skatītāji nāk vai ne.Viņiem jau labāk ka ne.Jo mazāk zina par viņu afērām,jo labāk.Var turpināt tālāk ģēlas kruķīt.Kāposts no UEFA un FIFA tiek ieskaitīts.Vēl šitās lietiņas un visiem labi .

     [+] [-]

, 2011-09-19 15:59, pirms 13 gadiem
vispār soģiem vajadzētu uz katru maču doties ar privātu LFF apmaksātu čarterreisu vai heli, ģērbties Zorro maskā, lai nedod dies, neviens atpazīst, un nesameklē uz ielas. Piesardzība nekad nav lieka.

     [+] [-]

, 2011-09-19 15:59, pirms 13 gadiem
?
tad kas ar godīgumu - vai nu Anatolijs izmeta pārsteidzīgu repliku (kas viņam nav raksturīgi) vai kautko sabijies .. un ja iespējamajam negodīgumam bija iemesls konkrēts dzirdēts teksts, tad iespējamajam godīguma nav norādīts iemesls (bet godīga, lai gan uz Gulbeni neaizbrauca). hmm

     [+] [-]

, 2011-09-19 16:00, pirms 13 gadiem
Ruck&Maul rakstīja: Neko nesaku, ka tiesnešiem sezonas beigās ir atsevišķs noslēguma pasākums, lai citi neko neredz, kas tur notiek. Bet kāpēc jāslēpj inspektoru par spēli dotās atzīmes???
nav tik traki. LBL vienā brīdī vispār pārtrauca protokolā norādīt tiesnešus, lai viņiem nepiesietos ..

  +2 [+] [-]

, 2011-09-19 18:55, pirms 13 gadiem
visa Latvija zināja, ka būs vairāk par diviem vārtiem šajā spēlē, tādēļ arī visi tika gūti strīdīgās situācijās.

     [+] [-]

, 2011-09-20 00:08, pirms 13 gadiem
Anatolij ja jau iesaki tad lietu noved lidz galam...nav ko te murgot ka spele bija godiga...jo ta spele nebija godiga

  +1 [+] [-]

, 2011-09-21 12:10, pirms 13 gadiem
Sen zināma patiesība.

Komanda, kas ir atteikusies no Anufrijeva ir Liepāja. Un tas bija pēc vēl skandalozākas spēles pērnās sezonas beigās. Liepājā bija spēle par zeltu starp Skonto un LM, kurā nejauši/negaidīti/sensacionāli par galveno tiesnesi tika nozīmēts Anufrijevs, kurš pirms tam tiesāja tikai Jaunības, Blāzmas, Olimpa un Tranzīta savstarpējās spēles. Tā teikt - pastarītis, bet te pēkšņi kļuva par sezonas naglu, kurā faktiski uztaisīja Skonto uzvaru un čempiona titulu. Uz ko federācijas veči aizkulisēs atbildēja apmēram: "Viņš vēl jauns, vēl mācās. Visi esam cilvēki, varam kļūdīties utt"