Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Fantāzija par snaiperi

Fantāzija par snaiperi
Vai Dinamo ar Hosas aizstājēju trāpīs? Arī Marsels pirms nokļuva Rīgas Dinamo netika saukts par snaiperi...
Foto: San Jose Sharks/Media guide

Marsels Hosa ir prom. Ko darīt? Meklēt viņa vietā jaunu snaiperi. Starp latviešiem vienīgi būtu vērts klonēt Balderi viņa labākajos gados. Vai ir idejas?

Droši vien Rīgas Dinamo menedžeris Normunds Sējējs jau pie šī jautājuma strādā un viņam galvā ir vesela rinda ar potenciālajiem ripas dzinējiem vārtos. Atcerieties – snaiperis vai bombardieris, ir viena no Dinamo sastāva mugurkaula būtiskākajām daļām. Tā savā blociņā visnotaļ cieši ir ierakstījis Sējējs. Gan jau viņš zina arī vietas, kur tādus kadrus meklēt, lai gan atzīsim – pie Dinamo pašreizējās rocības, drīzāk jāskatās tādā virzienā, kur citi ne savu kāju, ne degunu nebāzīs. Kas bija Marsels Hosa pirms pievienojās Rīgas Dinamo? Hokejists, no kura NHL klubi gaidīja, bet nesagaidīja. Par snaiperi viņu neviens nesauca nevienā no klubiem, kur viņš gribēja un, kur viņam ļāva sevi apliecināt. Monreāla, Ņujorkas Rangers, Fīniksa – tieši no Coyotes ģērbtuvēm Marsels nokļuva Dinamo apskāvienos. Tagad viņu sauc par KHL labāko vārtu guvēju, kur par slovāka pakalpojumiem citi ir gatavi maksāt 3-4 reizes vairāk, nekā viņam atļāvās Rīga. Bieži vien hokejistiem ir jāpamaina vide, līga un pat valsts, lai atklātu sevī jaunas, vai atsvaidzinātu vecās iemaņas. Tādu spēlētāju viņpus okeāna ir daudz, atliek tikai mazliet parakāties...

Ja ļauts fantazēt, tad mēģināšu piedāvāt savu variantu. Piemēram - kā būtu ar spēlētāju, kurš pirms pieciem gadiem NHL regulārajā čempionātā guva 56 vārtus? Vai atceraties tādu Džonatanu Čīčū (Jonathan Cheechoo)? Kopš savas fantastiskākās sezonas, indiāņu izcelsmes uzbrucējs ir metis visur kur, tikai ne vārtos. Raug, kā diluši viņa cipari pa turpmākajiem gadiem – 37 vārti, 23, 12 (visi kā Sanhosē Sharks hokejistam) un, visbeidzot šogad – 5 (jau kā Otavas Senators). Acīmredzams, ka nepilnus trīsdesmit gadus vecais vīrs netiek galā ar psiholoģiskajām problēmām, kas no viņa paģērēja nemainīgu kvalitāti ar katru nākamo sezonu, taču – nesanāca.
Pagājušajā vasarā Sanhosē Sharks menedžeris Dags Vilsons nolēma kādu no savas komandas sastāvdaļām upurēt, jo viņam bija apskrējusies dūša – būvēt, būvēt un beigās Stenlija kausā - izgāzties... Vainīgos sameklēja Milana Mihaleka un Džonatana Čīčū personās, kurus abus aizmainīja uz Otavas Senators. Lai gan Čīčū pēc pārdošanas solīja, ka Sharks vēl nožēlošot šo darījumu, taču arī Kanādas klubā vienam no slavenākajiem indiāņu Krī lielās cilts pēctecim neko labāk nevedās. 61 spēlē gūti 5 vārti un 9 piespēles. Senators pirms olimpiskā pārtraukuma izlika Čīčū neaizsargāto spēlētāju sarakstā un – tā kā neviens cits no NHL klubiem hokejistā nesaskatīja sev vajadzīgo personāžu, otavieši ar mierīgu sirdi, bet smagu maku, viņu nosūtīja uz zemāko līgu AHL. Turpat, kur visu sezonu spēlēja mūsu Kaspars Daugaviņš – Binghemtonas Senators. Atlikušajās sezonas 25 spēlēs Džonatans guva 8 vārtus un izdarīja 16 piespēles, kas nav nemaz slikts rādītājs. Tiesa, par algu, kas ir 3,5 miljoni dolāru sezonā – šādiem cipariem ir jābirst NHL laukumos.

Bet kāpēc Čīčū nevarētu būt labs variants priekš Rīgas Dinamo gala? Līgums ar Otavu viņam vēl uz vienu gadu. 3,5 miljoni par fārmkluba spēlētāju ir liela nauda, bet – piedāvājam kanādiešiem šo hokejistu izīrēt. Piemēram, mēs daļēji sedzam uzbrucēja algas izmaksas, ko šajā situācijā nedara Binghemptona. Neņemam pusi no līguma, sakām – lai būtu viens miljons dolāru, kas ir apmēram Hosas pagājušās algas līmenis. Kanādiešiem šajā versijā varētu būt interese tieši finansiālajā ziņā, bet raugoties no sportiskajiem plauktiem, ir vērts ar viņiem runāt par hokejista vides maiņas ietekmi uz individuālajiem rezultātiem. Varbūt pašam uzbrucējam arī nebūtu nekas pretī pamainīt savu apkārtējo pasauli un kontinentu. Eiropa viņam, starp citu, nav sveša – lokauta gadā viņš 20 spēles aizvadīja Zviedrijas klubā HV71 Jönköping, gūstot piecus vārtus. Protams, šī ideja var nostrādāt, ja vien paši Senators stratēģiski nolemj, ka KHL līgas klubs viņiem varētu būt sadarbības partneris. Bet – kāpēc nepamēģināt šo virzienu? Izmantot to resursu, kas jau ir radīts. NHL klubi tērē milzu naudu spēlētāju selekcijai Eiropā – visi uzreiz NHL ar pirmo šāvienu netiek. Daži vienkārši vēlāk nobriest, citiem vajag pamainīt izaicinājumus un motivāciju. Dinamo varētu radīt precedentu – veidot sadarbības aizmetņus ar lielo pasaules hokeja līgu. Kā vieni tā otri spētu risināt gan sportiskos, gan finansiālos mērķus.

Cita ceļš – ejam pie Čīčū aģenta un piedāvājam darījumu. Ja šobrīd hokejists pēc nodokļu nomaksas uz rokas saņem apmēram 1,75 miljonus dolāru, kas ir ap 850 000 latu, tad Dinamo šim dotu līgumu, kas būtu apmēram viena miljona dolāru apjomā jau pēc nodokļu nomaksas. Otru miljonu viņš mierīgi izplēstu no Otavas kā atkāpšanos naudu no esošā līguma – jo ir starpība, vai jūs hokejistam garantējat 3,5 miljonus, vai samaksājiet vienu citronu, bet atbrīvojiet sevi no atlikušajā saistībām un galvassāpēm. Neviens neko pa lielam nezaudē, visi laimīgi – protams, ja vien Rīgas Dinamo ar šāda pirksta iebakstīšanu debesīs, patiešām trāpa. Bet – vai tad Hosas gadījumā nebija līdzīgi?
Džonatans Čīčū ir tikai piemērs, kā šobrīd varētu uzvesties, lai atrastu komandai Hosas aizstājēju. Starp rindām šeit varētu meklēt formu, nevis konkrētās darbojošās personas. Tajā pašā laikā ir skaidrs - kvalitāte, ko prasa KHL, nav sasniedzama ar cūcenes palīdzību. Veiksmei ir jābūt, bet loģikai arī jāseko.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2010-04-19 09:50, pirms 14 gadiem
Labs raksts.. !

 +22 [+] [-]

, 2010-04-19 09:54, pirms 14 gadiem
Doma laba, spēcīga - kā savu laik cigaretes "Kosmoss"

 +11 [+] [-]

, 2010-04-19 10:02, pirms 14 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Izlasīju rakstu un man iespaids, ka mums mēģina kaut ko iesmērēt. Nesaprotu, kāpēc jātērē MILJONS naudiņas, lai iegādātos kaut kādu apšaubāmas kvalitātes spēlētāju?
Labāk šo miljonu ieguldīt vietējā hokeja attīstībā, dot iespēju bērniem trenēties bez maksas un uz vietas radīt šo spēlētāju, kas nākotnē varēs pārstāvēt klubu.

Šī loģika ir pilnīgi nesaprotama.
Nez vai spēlētājs, kas vienā sezonā NHL ir iemetis 56 vārtus ir saucams par apšaubāmas kvalitātes.
Jā, miljons ir liela nauda, bet nez kāpēc nečīkstēji, ka tā tiek maksāta Hosam, kurš labākajās NHL sezonās iemetis 10 vārtus...

 +17 [+] [-]

, 2010-04-19 10:04, pirms 14 gadiem
Nu jā, labs raksts, bet ja pa Citronu nopirksi vēlvienu Arnsonu ?

  +6 [+] [-]

, 2010-04-19 10:06, pirms 14 gadiem
Tas jau izskataas peec Arnasona varianta, tikai par lielaaku naudu.
Slēpts komentārs: zidlers

 +12 [+] [-]

, 2010-04-19 10:16, pirms 14 gadiem
Neticu,ka šadiem spēlētējiem,kuri spelējuši NHL,un nosūtīti uz fārmiem,un kuriem ir jau tuvu pie trīsdesmit ir motivacija sevi pierādīt Khl.Tas būs tipisks Arnasona variants.Veiksmīgāk būtu ņemt NHL fārmkluba spēlētāju,kurš nojauš,ka uz lielo komandu netiks,un būtu gatavs veidot savu karjeru no jauna nu jau Khl.Vecas zvaigznes ar regresejošu statistiku,nav labākais variants Dinamo,jo risks uz veiksmigu iznākumu ir pārāk liels,vai mē varam atlauties riskēt un tā experimentēt???

  +5 [+] [-]

, 2010-04-19 10:20, pirms 14 gadiem
Ziniet, ja Hossa aiziet, un atnāk Cheechoo! Kāpēc ne? Ja vēl pa to pašu naudu, bet nu tas tā, citu naudu vienmēr skaitīt vieglāk.
Skaidrs ka pa mazām naudām leģionārus nenopirkt.
Tagad laikam būtu jāsatraucās par jauniem līgumiem, leģionāri brauks pie mums, savukārt mums ļoti labi zināmie spēlētāji aizbrauks uz okeāna otro pusi. Lūk tā tik būs forša bilde.
Slēpts komentārs: pelikans

 +12 [+] [-]

, 2010-04-19 10:47, pirms 14 gadiem
Govermenc rakstīja: Doma laba, spēcīga - kā savu laik cigaretes "Kosmoss"
Visu laiku labākais komentārs. Dikti delikāti un trāpīgi.

  +1 [+] [-]

, 2010-04-19 11:24, pirms 14 gadiem
2006-07 sezonaa spēlējis All-Star

     [+] [-]

, 2010-04-19 12:10, pirms 14 gadiem
Labāk Arnasons!

  +3 [+] [-]

, 2010-04-19 12:19, pirms 14 gadiem
pelikans rakstīja: Labaak aiziet uz kazino un limonu atstaat tur. Nemot veeraa Dinamo rociibu, riskants variants.
diemzel visi varianti ir riskanti, ar Hossu noveicas tapec , ka vins bija Suplera speletajs, kurs no vina dabuja maksimumu ara. pa leto dabut tikpat rezultativu speletaju ka Hossa , diez vai sanaks, sava veida ta bija ari halava Hossa+Suplers=tejcams rezultats. Hossas limena veci sakas no 3 limoniem.....

  +1 [+] [-]

, 2010-04-19 12:31, pirms 14 gadiem
Nu nezin gan. Varbūt tiešām vajag svaigas asinis - spēlētāju, kurš alkst sevi pierādīt, nevis kādu, kurš kādreiz bijis labs (vienā, divās sezonās). Ja paveicas, tad JĀ, bet iegrābties par tādu naudu nebūtu īpaši jauki. Tad jau labāk samaksāt vairāk Miķelim, Laurim, Ņiživijam un mums būs pašiem savs snaiperis

  -3 [+] [-]

, 2010-04-19 12:40, pirms 14 gadiem
Man liekas ticamāks variants ir
Peter Olvecky
hockeydb.com: Peter Olvecky hockey statistics & profile at...

Vēl viens variants
Marek Svatos
hockeydb.com: Marek Svatos hockey statistics & profile at...
čalim šogad alga 2$ taču neizteiksmīga sezona tikai 11 punkti 50 spēlēs pirms tam ir bijuši arī 50 punkti

  +2 [+] [-]

, 2010-04-19 13:14, pirms 14 gadiem
Edgars rakstīja: Man liekas ticamāks variants ir
Peter Olvecky
hockeydb.com: Peter Olvecky hockey statistics & profile at...

Vēl viens variants
Marek Svatos
hockeydb.com: Marek Svatos hockey statistics & profile at...
čalim šogad alga 2$ taču neizteiksmīga sezona tikai 11 punkti 50 spēlēs pirms tam ir bijuši arī 50 punkti
Svatoš nebūtu slikts papildinājums.... čalis var spēlēt labi! Protams Čīča arī būtu neslikts variants, ja tik viņam ir viss kārtībā ar motivāciju un viņš arī neatbrauc uz šejieni atpūsties tāpat kā Arnasons.... Normim būs jautrs pavasaris/ vasara un arī jautrs selekcijas darbs.....

  +2 [+] [-]

, 2010-04-19 13:56, pirms 14 gadiem
Armands kaut ko ir sajaucis, Čiču ir nevis 8+16, bet 8+6.

theahl.com: TheAHL.com | The American Hockey League | Home

Šāda statistika pat AHL ir stipri zem viduvējas.

  +4 [+] [-]

, 2010-04-19 14:58, pirms 14 gadiem
Nebūtu slikti ja Puče būtu Dinamo menedžeris, bet diemžēl ir tas mudaks Sējējs, visi klubi jau kaut ko paraksta, tikai Dinamo klusē pat nevar parakstīt ar kādu no latviešu spēlētājiem....

     [+] [-]

, 2010-04-19 15:18, pirms 14 gadiem
Pārāk liels risks pie Dinamo rocības!

     [+] [-]

, 2010-04-19 15:32, pirms 14 gadiem
MadarsB rakstīja: Pārāk liels risks pie Dinamo rocības!
nosauc variantu,kas nav risks ???

  +1 [+] [-]

, 2010-04-19 15:57, pirms 14 gadiem
Šitas toč nav labs variants, jau izdzirdot pāris faktus:

1. Statistika slīd uz leju diezgan ievērojami un uzskatāmi...

2. Ja profesionāls hokejists var pateikt bijušajam kluba, ka tas nožēlos darījumu, kurā viņš tiek aizmainīts, tad variet paši spriest par cilvēka rakstura iezīmēm...

  -3 [+] [-]

, 2010-04-19 15:58, pirms 14 gadiem
Tad jau labāk jāuzmaksā Elisonam, lai nāk atpakaļ...

     [+] [-]

, 2010-04-19 16:03, pirms 14 gadiem
Es tomēr velaisprojām ceru ka nākamgad RD sastāvā spēlēs #81.
Šoreiz ne gan Hosa, bet Miroslavs Šatans!

  +8 [+] [-]

, 2010-04-19 16:48, pirms 14 gadiem
Sekojam Petrovicku piemēram - vispirms slavena hokejista brālis,tad pati slavenība. Kariju Pols,Hosu Marians?

  -4 [+] [-]

, 2010-04-19 16:49, pirms 14 gadiem
Elisons būtu labāks par visādiem (dzintariem) čīčām, arī Novakam nebūtu ne vainas. Tak viena bēda - cipars šiem algu listē pakāpies augšā. Viņi jau paši būtu priecīgi atgriezties Rīgā, vegetēt miestā blakus Džeržinska divīzijai ir nomācoši, ja vien neņem vērā sportisko motivāciju. Tomēr, ja tiešām MVD apvieno ar Maskavas Dinamo, tad neliels cerību stariņš parādās.

  +4 [+] [-]

, 2010-04-19 17:43, pirms 14 gadiem
pavēroju youtube video ar čīčū. ļoti ātras rokas un metiens, teicami savāc atlēkušās ripas - zibenīgi apstrādā un met iekšā, arī plauxtas metiens spēcīgs. vispār ļoti labs spēlētājs! pēc spēles stila mazliet pēc miķeļa. nu noteikti daudzveidīgāx nekā hossa, bet vai labāx...

  +1 [+] [-]

, 2010-04-19 20:06, pirms 14 gadiem
žurnaļuga rakstīja: Elisons būtu labāks par visādiem (dzintariem) čīčām
Dzintars Čīča starp citu ir Ankipāna iesauka.

     [+] [-]

, 2010-04-19 20:12, pirms 14 gadiem
Lieta taada ka Šupis zināja ko pērk , jo ar Hossam ir strādājis. a kads ir Čiču , zin tikai daži cilvēki .

     [+] [-]

, 2010-04-19 20:22, pirms 14 gadiem
Lowd1nG rakstīja: Lieta taada ka Šupis zināja ko pērk , jo ar Hossam ir strādājis. a kads ir Čiču , zin tikai daži cilvēki .
nu jā, par čīčū noteikti kaut ko varētu pateikt mūsu kapteinis ozoliņš, jo abi sezonu kopā nospēlējuši sanhosē.

     [+] [-]

, 2010-04-20 03:08, pirms 14 gadiem
Ja kaut kas tads notiktu, butu ljoti smiekligi
Arena Rigaa visi blauj: čī čū !! čī čū !!

     [+] [-]

, 2010-04-20 12:56, pirms 14 gadiem
Veel jau tas Hosa neko nav nosleedzis! Un uz Kazanu diez vai brauks Dj Tiesto!!!!!