Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Stenlijs Metjūss bija pirmais...

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Pirms 53 gadiem - 1956. gada 18. decembrī - tika pasniegta pirmā "Zelta bumba" pirmajam gada labākajam futbolistam Eiropā. Par to kļuva anglis Stenlijs Metjūss, kurš futbola laukumā nopelnīja arī sera titulu.

Francijas futbolā ir īpaši nopelni, jo francūži šajā sporta spēlē ir daudz, ko izdomājuši. Viņu ideja bija rīkot pasaules čempionātus un Eiropas kausu izcīņu, viņu jeb izdevuma "France Football" galvenā redaktora un izdevēja Gabriela Ano ideja bija noteikt gada labāko futbolistu Eiropā. Par pirmo "Zelta bumbas" (Ballon d'Or) ieguvēju kļuvs veģetārietis un atturībnieks, vēlākais vecākais spēlētājs Anglijas futbola augstākajā lījā un sers Stenlijs Metjūss (pēdējo spēli tajā aizvadīja 50 gadu vecumā). 1956. gadā Metjūss spēlēja "Blackpool"... Jā, jā, tajā pašā klubā, kas tagad pieder arī Latvijas biznesmenim Valerijam Belokoņam un kas spēlē pēc ranga otrajā Anglijas futbola līgā.

Līdz pat 1995. gadam "Zelta bumbu" varēja iegūt tikai eiropieši, tāpēc, piemēram, šīs trofejas nav Diego Maradonas rēķinā. Jau tajā pašā 1995. gadā par labāko tika atzīts libērietis Džordžs Veā no AC "Milan", kurš tad arī kļuva par pirmo neeiropieti, kas ieguva "Zelta bumbu". Kopš 2007. gada šajā žurnālistu aptaujā par "Zelta bumbas" ieguvēju var kļūt jebkura pasaules kluba jebkuras tautības futbolists.

Pa trim reizēm "Zelta bumbu" ir ieguvuši Johans Kruifs, Mišels Platinī un Marko van Bastens. Platinī ir vienīgais, kurš to ieguvis trīs gadus pēc kārtas.

Pa septiņiem "Zelta bumbas" ieguvējiem ir Vācijas un Nīderlandes futbolistiem, pa sešiem spēlētājiem astoņas reizes ieguva šo balvu no Turīnas "Juventus" un AC "Milan".

Pašreizējais "Zelta bumbas"ieguvējs Lionels Mesi ir trešais argentīnietis, bet pirmais Argentīnas pilsonis, kurš uzvarēja "France Football" aptaujā - pirms viņa "Zelta bumbu" ieguvuši Alfredo di Stefano 1959. gadā un Omars Sivori 1961. gadā, kuri tad bija attiecīgi Spānijas un Itālijas pilsoņi.

  +1 [+] [-]

, 2009-12-18 13:49, pirms 15 gadiem
Interesanti, vajadzētu ieviest šo tradīciju (ieskatu vēsturē) par vairākām sporta disciplīnām (Hokeju, basketbolu, utml). Lai tauta mācās, kamēr meistars vēl dzīvs
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2009-12-18 13:58, pirms 15 gadiem
Real_Lebron rakstīja: This ball can buy?
Nē bumba nevar nopirkt
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-12-18 14:50, pirms 15 gadiem
Real_Lebron rakstīja: This ball can buy?
Iemācies, tak beidzot, daudz maz, sakarīgi rakstīt!
Vainu raksti valodā kuru māki un zini, kautko par teikumu veidošanu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2009-12-18 15:43, pirms 15 gadiem
Real_Lebron rakstīja: Look at your text university boy!! Correct the mistakes and then talk to me
1. Es neizlecu šeit ar svešvalodu zināšanām, kuru pat pamatskolas līmenī nezinu.
2. Mazāk google translator izmanto, tā uzparikte "galdu" par "tabulu" ar var iztulkot, neuzrajies
3. Ja tu kaut mazliet sajēgtu, ka tavs sakāmais īstenībā nozīmē (Vai šī bumba spēj pirkt?), tad diezvai te tagad lektos...
4. Es personīgi ieteiktu jautājumus uzdot savādākā veidā, piemēram Is this ball for sale? vai Can this ball be bought? vai Is this ball purchasable? Can I buy this ball? utt.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-12-18 16:00, pirms 15 gadiem
Plašāk latviski var palasīt arī šeit: lv.wikipedia.org