Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

10 padomi topošo NHL zvaigžņu vecākiem

Jauno hokejistu vecāki grib, lai viņu puikas spēlē NHL. To grib arī vecāki Latvijā. Piedāvājam desmit mazus padomus, kas varētu viņiem palīdzēt saprast – ko vajadzētu, bet, ko nevajadzētu atļauties lielā ceļa sākumā.

Pirms pasaules junioru čempionāta, kas gadu mijā notiks Kanādā, vislielākais stress ir jauno hokejistu vecākiem. Viņi, kas atdevuši hokejam savus labākos gadus šī vārda tiešajā nozīmē – inventāra izmaksas, agrie rīti vai vēlie vakari, obligātās nedēļas nogales sacensību ietvarā, treniņi, treniņi utt. – šobrīd gara acīm redz savus bērnus bez piecām minūtēm profesionālajā hokejā. Tā būtu sava veida samaksa par ziedoto jaunību, jo hokeja vecāki šo upuri nes savas dzīves radošākajos un spēka pilnajos gados. Taču, viss diemžēl nav tik vienkārši...

Nule kā pārlūkoju Ziemeļamerikas jauniešu hokeja apskatus, kur var atrast ne mazums līdzību ar mūsu mazo Latviju. Lai kā arī nebūtu, līdz noteiktam vecumam viss notiek kā pēc vienas stabules. Atradu vairākus šķirkļus, kas sevišķi lielu rūpību velta nevis jauno hokejistu meistarības slīpēšanai, bet gan – tiek doti stingri padomi vecākiem. Kanādieši uzskata, ka vecāku atbildība ir vispirms, un tikai pēc tam seko talanti un kontrakti. Saliekot kopā vairākas šādas padomu lappuses, izvilku desmit punktus, ko nenāktu par ļaunu atcerēties arī mūsu jauno zvaigžņu ģimenes galvām un pavarda kūrējām. Iespējams, ka tas šķitīs ārkārtīgi vienkārši un pašsaprotami, taču no šādām elementārām situācijām dīkst īstenie tīrradņi. Ņemiet par labu un ielāgojiet!

1. Treniņš notiek vienmēr
Nav svarīgi, ja šodien ārā ir sals un skolā atceltas mācības. Atceries, treniņš notiek vienmēr. Pat, ja treneris slimības dēļ atceļ nodarbību, tava bērna treniņš notiks: lai pastrādā pagalmā ar sniega lāpstu, vai uztaisa 50 vēdera presītes.

2. Trenerim ir taisnība
Nedomā sākt diskutēt ar treneri par sava bērna vietu un lomu komandā. Viņš pieņem lēmumus, lai komandai būtu labāk. Treneris ir kā otrs tēvs – viņš ir jāciena. Pazemots treneris nekad neiegūs autoritāti jūsu bērna apziņā.

3. Viņš spēlēs – pacietību
Varbūt sākumā jūsu puikam kājas un rokas pinas vairāk kā citiem, taču bruņojieties ar pacietību: tāpat kā viņš iemācījās braukt ar riteni, tāpat iemācīsies slidot un mest ripas vārtos. Katram savs laiks.

4. Atceries – tā ir tikai spēle
Noskaņo savu puiku kārtējai spēlei, iemāci viņam izkopt savu pirmsspēles rutīnu. Taču atceries – vienmēr jāatgādina, ka tā ir tikai spēle. Būs gan lielas uzvaras, gan smagi zaudējumi, bet hokejs nedrīkst kļūt par ģimenes skandālu.

5. Soma nepieder vecākiem
Viss, kas attiecas uz hokeja inventāra lielo somu, pieder jūsu bērnam. Ja viņš nevar to panest, tad – lai velk. Atrodiet veidu, kā viņam likt atbildēt par šo nopietno darbu – hokeja somu vecākiem ir aizliegts nest.

6. Bērni ģērbjas paši
Varbūt viņš vēl nemāk sasiet slidzābakus, bet visu citu viņam jāprot – neauklējieties ap sava lolojuma formas tērpu, nepalīdziet ielekt lielajās hokeja biksēs. Tas viss viņam jādara pašam jau ar...otro nodarbību.

7. Saudzējiet savus nervus
Kliegšana, roku vai kāju dauzīšana, tiesnešu izsmiešana, pretinieku komandas spēlētāju un vecāku apņirgšana – tas nedrīkst notikt! Nebļaujiet laukuma malā uz savu bērnu – sirds un nervi nav pelnījuši šādu stresu. Bet galvenais – tas nepalīdz.

8. Inventārs nav dimanta kaklarota
Kāmēr bērns aug, mēģiniet iztikt ar lietoto inventāru – slidas, kas maksā 150 latu, nav ne ar ko labākas par slidām, kas valkātas vienu sezonu un maksā 30 latu. Hokejā neieskaita vārtus un piespēles par dārgāko nūju vai slidām.

9. Uzvar komanda
Iespējams, jūsu puika ir superuzbrucējs, kas ik spēlē gūst pa trīs četriem vārtiem un – viņš, protams, ir vislabākais. Taču atcerieties – lai kādas būtu viņa veiksmes, vienmēr uzvar viņa komanda. Viņš nevar bez komandas būt labākais.

10. Nedodiet naudu
Dažreiz ir nepieciešama motivācija, taču pat savā lielākajā izmisumā, nedomājiet piedāvāt bērnam, pusaudzim, jaunietim vai junioram naudu par treniņu, spēli, vārtiem, piespēli utml. Attieksmi nevar nopirkt, tā ir jāiemāca.

 +29 [+] [-]

, 2009-12-18 22:00, pirms 15 gadiem
Labākie padomi pasaulē! Drīz būs daudz nākamie Ozoliņi, Balderi, utt! Urrā!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +9 [+] [-]

, 2009-12-18 22:08, pirms 15 gadiem
Pilniigi piekriitu un droshi vien,ka vareetu pat veel kaadu punktu pielikt.

 +13 [+] [-]

, 2009-12-18 22:12, pirms 15 gadiem
Tie ir padomi jebkuru jauno hokejistu vecākiem, nevis tikai tiemkas tīko uz NHL.

     [+] [-]

, 2009-12-18 22:25, pirms 15 gadiem
nu jaa respektam ir jaabuut! jaunā paaaudze jaamaaca..!

  +1 [+] [-]

, 2009-12-18 22:31, pirms 15 gadiem
normiic rakstīja: espn.go.com: John Buccigross: My 13 simple rules for hockey...
..., tiem , kas angliski nesaprot - Puče vāji atdarinājis profesionāla žurnālista neseno domrakstu! Pučes kungs, vai šis būs SA+ līmenis? Nolūkot rakstus ESPN un to tēmu izvērst savā versija, kura ir nesalīdzināmi tukšāka? Paldies.
vot tā

 +41 [+] [-]

, 2009-12-18 22:33, pirms 15 gadiem
..., tiem , kas angliski nesaprot - Puče vāji atdarinājis profesionāla žurnālista neseno domrakstu!

----------------------------------

Būtu mazliet uzmanīgāk izlasījis VISU rakstu, pamanītu, ka Puče raksta ievaddaļā saka :
...Nule kā pārlūkoju Ziemeļamerikas jauniešu hokeja apskatus...Saliekot kopā vairākas šādas padomu lappuses, izvilku desmit punktus...

Pirms baksti citam acī, pārliecinies vai paša bikses aizpogātas..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2009-12-18 22:39, pirms 15 gadiem
Krokodils rakstīja: Labākie padomi pasaulē! Drīz būs daudz nākamie Ozoliņi, Balderi, utt! Urrā!
Mr.Sarkasms strikes again!

MLee vispār mega joki, visu pārspīlētā formā uzraksta, hahahahaaahha

  +1 [+] [-]

, 2009-12-18 23:12, pirms 15 gadiem
ļoti vērtīgi padomi jaunajiem talantiem,

  -1 [+] [-]

, 2009-12-18 23:18, pirms 15 gadiem
Padomi jau nav slikti , bet vel jau ir ļoti daudz lietas ,kas izriet no paša bērna.Raksturs.

  +1 [+] [-]

, 2009-12-18 23:23, pirms 15 gadiem
vispaar taa jau ir...
ne velti,labi sportisti paarsvaraa aug sportistu gimenees,jo vecaaki jau zin kas ir sports ko vajag,ko nee,atskjiriibaa kur vecaaki varbuut vienkaarsi ir fani vai jut liidz savam beernam,redzot cik vinjs labs,saak vinju ukjinaat un lutinaat un beigaas kad jaasper lielaakais un gruutaakais posms uz profesionaalismu un smagu darbu,daudziem tiesi tad tas viss beidzaas...

 +17 [+] [-]

, 2009-12-18 23:58, pirms 15 gadiem
MLee rakstīja: kad es trenējos hokejā, mani vecāki sita, ja katru spēli neiemetu vārtus.....bet, ja iemetu, tad sencis deva 100ls!

somu man nesa nolīgta 80gadīga tantiņa un slidas sēja k/kādi sporta pils bomži!

slidas un nūja, protams, man bija visjaunākās un dārgākās!

senči vienmēr stāstīja, ka tas nav tikai sports...tā ir visa tava dzīve un tu nedrīksti ļaut kādam būt labākam par tevi...tava komanda ir miskaste, salīdzinājumā ar tevi!
Bez tevi komanda būtu sūdi!

Un tā es arī domāju un tā arī bija!

Un es darīju ko es gribēju un man bija pohuj ko treneris saka, jo sencis viņu pārrauzināja!

un tieši tāpēc dēļ tādas attieksmes es tagad spēlēju Nacionālajā Hokeja Līgā!
Kurā palātā?

  +2 [+] [-]

, 2009-12-19 00:08, pirms 15 gadiem
ljoti labi padomi ikvienam

  +1 [+] [-]

, 2009-12-19 00:28, pirms 15 gadiem
Māc šaubas par punktu Nr.5 un Nr.6 izpildi, bet pārējie ir kā naglai uz galvas. Vecāki sportā vispār ir īpaša suga. Esmu no malas diezgan pavērojis. Piemēram, 7-8 gadīgam futbolistam - pēc zaudējuma: Jūs tik un tā bijāt labāki, tikai tiesnesis noraka; vai laukums slikts, pretinieki noteikti bija gados vecāki utt., tikai ne pašu kļūdas.

     [+] [-]

, 2009-12-19 05:27, pirms 15 gadiem
Tiešām ļoti labi padomi, ne tikai hokejam, bet arī noder dzīvē audzinot sīkos.... bet ir viens bet, nekad nedrīkst mazajiem uzspiest hokeju - to var tikai piedāvāt ( uzspēlēt florbolu pagalmā (ja var) , aiziet paslidot, aiziet uz Dinamo Rīga spēlēm galu galā.... ). kamēr vēl šīki , tikmēr vēl jebkādi fiziskie trenniņi ir obligāti , bet 14+ gados es domāju jau būs skaidrs vai ir lemts vai nav.... dārgs prieks, jebkurā gadījumā

     [+] [-]

, 2009-12-19 11:39, pirms 15 gadiem
Es domāju, ka nākotnē šie padomi man ļoti noderēs.

     [+] [-]

, 2009-12-19 13:46, pirms 15 gadiem
labs, it kā zināmi padomi, bet uz papīra nebija likti! Malacis Armands!

     [+] [-]

, 2009-12-19 14:47, pirms 15 gadiem
diezgan interesants raksts , interesanti bija lasiit

     [+] [-]

, 2009-12-20 23:10, pirms 15 gadiem
Pučes kungs nav iemācījies, ka izmantojot informāciju no citiem citiem avotiem ir jāizmanto atsauces!

     [+] [-]

, 2009-12-21 10:07, pirms 15 gadiem
vitax rakstīja: Māc šaubas par punktu Nr.5 un Nr.6 izpildi,
No savas pieredzes piekrītu Pučem arī par 5. un 6 ar nelielu piebildi. Nevar prasīt bērnam somu nonest no 5.stāva (12kg) un iecelt mašīnā. Sākumā runāju pretī, ka pati somu nesīšu, taču ātri atmetu tam ar roku.
Pie slidu siešanas var pielikt klāt arī krekla uzvilkšanu, kas pāri visām bruņām bērniem sagādā problēmas.