Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Divas jaunas zvaigznītes uz motocikliem

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Divas jaunas zvaigznītes uz motocikliem
Pauls Jonass

Grūti atcerēties tādu motosporta sezonu, kas neatnestu jaunus vārdus, kuras laikā vai jau pirms kuras nerunātu par jaunajiem talantīgiem motobraucējiem. Par jaunām zvaigznītēm. Šosezon tādas jau parādījušās divas - Pauls Jonass motokrosā un Andžejs Ļebedevs spīdvejā. Jācer, ka būs vēl.

Pauls Jonass ir gandrīz divus gadus jaunāks nekā Andžejs Ļebedevs, taču viņš motosporta aprindās Latvijā jau ir zināms labāk. Tas ir arī likumsakarīgi, jo Pauls izcēlās jau mazajās motociklu klasēs, kamēr minispīdvejs pie mums nav iedzīvojies, bet lielajā spīdvejā sacensībās drīkst sākt piedalīties kopš 16 gadu vecuma (vietēja mēroga sacensībās var būt izņēmumi, turklāt šāds vecuma ierobežojums nebūt nenozīmē, ka līdz 16 gadu vecumam zēni nebrauc ar lielajiem jeb 500 kub.cm spīdveja motocilkiem treniņos).

Pagājušajā sezonā Pauls Jonass, kuram pašreiz vēl ir tikai 14 gadu, pasaules junioru čempionātā 85 kub.cm klasē ieņēma ceturto vietu, turklāt otrajā braucienā viņš finišēja otrais. Tikai divu punktu viņam pietrūka līdz goda pjedestālam. Nebūtu neveiksmīgā starta pirmajā braucienā... Eiropas čempionātā šajā klasē Jonass piedalījās tikai četros posmos no deviņiem, trīs reizes finišēja pirmajā sešniekā, bet vienreiz bija ceturtais. Tā ka viņu par kaut kādu lielo atklājumu pat nevar saukt - motokrosa aprindās par šo zēnu runā jau vismaz pāris gadus. Cita lieta, ka jauno sezonu Pauls Jonass sāka Kristera Serģa motoklubā un pavisam citā kvalitātē. Paula braukšanas treneris ir savulaik viens no labākajiem motokrosa braucējiem ne tikai Latvijā, bet arī bijušajā PSRS Normunds Jansons, ir arī fiziskās sagatavotības treneris un 2011. gada sezona iesākta pat ļoti cerīgi. Vācijas atklātajā čempionātā jeb ADAC motokrosu seriālā Jonass uzvarēja abos pirmajos posmos 85 kub.cm klasē, turklāt viņš bija pirmais trijos no četriem braucieniem. Šajos motokrosos piedalās arī spēcīgākie Nīderlandes un Beļģijas jaunie motobraucēji, tā ka līmenis tajos nav zemāks par Eiropas čempionāta posmiem (pagājušā gada Nīderlandes čempions 65 kub.cm klasē un 5. vietas ieguvējs šajā klasē pasaules čempionātā Bass Vāsens, piemēram, kopvērtējumā ir tikai ceturtais). Pēc uzvaras pirmajā posmā Pauls vietējiem medijiem teica, ka grib kļūt par pirmo latvieti, kurš uzvarēs ADAC motokrosa seriālā un šāda mērķtiecība ir tikai apsveicama. Pauls sekmīgi brauc pašmāju motokrosos MX2 (125 kub.cm) klasē, bet sezonas galvenais mērķis ir pasaules čempionāts 85 kub.cm klasē, kur Pauls cer paspēkoties par titulu. Teiksiet - cik mums tādu jau nav bijis... Piekrītu. Taču tikai daļēji. Šis ir cits gadījums tieši attieksmes un mērķtiecības ziņā. Šķiet, ka kopš Matīsa Karro parādīšanās un pirmajiem panākumiem starptautiskajā arēnā (pasaules junioru čempions!) mums tik cerīga jaunā zvaigznīte motokrosā nav bijusi.

16 gadus veco Andžeju Ļebedevu uzskata par lielāko talantu Latvijas spīdveja vēsturē. Tam ir ļoti grūti nepiekrist, jo 16 gadu vecumā tādā līmenī nebrauca ne Sergejs Danu (PSRS junioru čempions) un Vladimirs Ribņikovs, ne Jurijs Braucējs un Andrejs Koroļovs, ne Kjasts Podžuks (Eiropas junioru vicečempions, jaunākais Latvijas čempions spīdveja vēsturē) un Maksims Bogdanovs (pagājušā gada pasaules junioru čempionāta bronzas medaļas ieguvējs). Andžejs pirmo reizi "Lokomotīves" mototreka pilno tribīņu priekšā stājās...12 gadu vecumā, kad kādāno pauzēm starp braucieniem veica trīs apļus un burtiski šokēja publiku ar savui meistarību. Viņš tad, sēdēdams uz zemā spīdveja motocikla, vēl nevarēja īsti aizsniegt ar kājām zemi... Tad kādā no treniņiem sekoja ļoti smags kritiens, abu roku lūzums, steidzama nogādāsana ar helikopteru līdz Rīgai. Pēc tādiem kritieniem daudzi vairs neatgriežas, bet Andžejs atgriezās un pērn Zviedrijā viņam savu vizītkarti jau iedeva seškārtējais pasaules čempions Tonijs Rikardsons. Ieradies kopā ar Bogdanovu uz slavenā austrālieša Lī Adamsa atvadu sacīksti "Masarna Avesta" kluba mototrekā (austrālietis savulaik startēja šajā komandā), lai tikai patrenētos, Ļebedevs negaidīti tika pie iespējas startēt (kāds neieradās) un gandrīz iekļuva finālā. Tā bija viņa debija sacensībās vispār! Rikardsons bija vieglā šokā, bet "Masarna Avesta" piedāvāja jaunietim līgumu uz 2011. gada sezonu, jo saprata, ka Bogdanovs aizies uz kādu Elitserien klubu. Pasaules spīdveja lielvalstī Polijā par "Daugavpils talantu" runā jau gadus trīs un - zinot Andžeja daļēji polisko izcelšanos - ne bez zināmas skaudības.

Pagājušās sezonas beigās Andžejs jau ieguva bronzas medaļu Latvijas atklātajā čempionātā junioru ieskaitē, bet šosezon jau brauc "Lokomotīves" sastāvā Polijas 1. līgā un jau paspēja savā mototrekā pārspēt savulaik ilggadējo GP seriālu dalībnieku angli Skotu Nikolsu, kā arī kļūt par vienu no labākajiem komandas junioriem. Savukārt pagājušo svētdien Andžejs sekmīgi debitēja pasaules junioru čempionātā - ļoti spēcīgā konkurencē viņš ieņēma 3. vietu 1/4 finālā Červonogradā un iekļuva pusfinālā. Lielākā daļa konkurentu bija 3-4 gadus vecāki.

  +4 [+] [-]

, 2011-05-18 12:06, pirms 13 gadiem
Prieks , kur tu rodies!!!

  +2 [+] [-]

, 2011-05-18 12:22, pirms 13 gadiem
piekriitu ka talanti, bet ne zvaigniites veel! tur veel tik daudz darba priekshaa lai kljuutu vismaz par zvaigzniiteem! kaa sakaas lai nesanaak ar citiem paarslaveetajiem jaunieshiem. bet veiksmi, izturiibu noveelu no sirds un protams panaakumus chaljiem!

  +3 [+] [-]

, 2011-05-18 12:29, pirms 13 gadiem
par spīdveju labs stāsts interesanti

  +3 [+] [-]

, 2011-05-18 12:54, pirms 13 gadiem
Nu Pauls Jonass savā vecumā ir vienkārši monstrs, jo viņš jau tagad Latvijas motokrosa labākajās sacensībās Superkausā brauc starp profiem un ir iebraucis jau arī desmitniekā, un savā vecuma grupā viņš ir Eiropā viens no izcilākajiem!!!!