Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Nedēļa sporta vēsturē. Pele atvadās no futbola

Nedēļa sporta vēsturē. Pele atvadās no futbola
Pēc Peles atvadu mača "Cosmos" spēlētāji ar futbola leģendu uz pleciem veica goda apli
FOTO: "icons.com"

1977. gada 1. oktobrī aktīvās sportista gaitas beidza futbola leģenda Pele, kurš 1363 spēlēs guvis 1281 vārtus. Savā pēdējā mačā Ņūdžersijas "Giants Stadium" pirmajā puslaikā viņš pārstāvēja "Cosmos" vienību, bet otrajā dzimto "Santos". Peles atvadu spēli vēroja 75 684 skatītāji.

Pēc aiziešanas no dzimtās "Santos" vienības (pēdējā oficiālā spēle 1972. gadā), kas līdz tam bija viņa vienīgais klubs, Pele nodarbojās ar dziesmu sacerēšanu, laida klajā diskus, kurus, protams, ātri vien izpirka. Viņš arī filmējās, apguva svešvalodas, rakstīja dzejoļus un rūpējās par savu biznesu.

Taču 1974. gada nogalē pasauli aplidoja šokējoša vēsts, ka Pele atgriežas futbolā - viņš parakstījis līgumu ar Ziemeļamerikas futbola līgas (NASL) klubu Ņujorkas "Cosmos". ASV tolaik sāka kultivēt Eiropas kājbumbu, un klubi, kas veidojās, pie sevis aicināja spēlētājus no Vecās pasaules un Dienvidamerikas.

Un kurš gan vairāk varēja piesaistīt uzmanību, ja ne pats futbola karalis Pele? Brazīlietis gan vēl labu laiku domāja, vai pieņemt šo izaicinājumu, taču beigās piekrita. Kā izteicās pats, "amerikāņiem jāparāda šo spēli, un viņi izlems, vai to ir vērts iemīlēt".

Leģendārais brazīlietis "Cosmos" krāsas pārstāvēja trīs sezonas, un pēdējā no tām (1977. gadā) kopā ar vēl vienu slavenību Francu Bekenbaueru kļuva par NASL čempionu, saviem neskaitāmajiem tituliem pievienodams vēl vienu.

Taču viss labais kādreiz beidzas, un 1977. gada 1. oktobrī Pelem par godu Ņūdžersijas "Giants Stadium" tika sarīkota viņa atvadu spēle, uz kuru par "Cosmos" pretinieci uzaicināja brazīlieša līdz tam vienīgo pārstāvēto klubu "Santos".

Stadionā, lai klātienē vērotu futbola mīluļa atvadīšanos no sporta, atnāca 75 684 skatītāji. Tribīnēs sēdēja arī Peles tēvs un viņa sieva, ASV prezidents Džimijs Kārters, boksa leģenda Muhameds Alī. Intervijā pirms mača izcilais futbolists trīs reizes atkārtoja vārdu "mīlestība", uzsverot, ka tas ir galvenais katra cilvēka dzīvē.

Pirmajā puslaikā Pele spēlēja "Cosmos" vienībā, bet otrajā - "Santos". Līdz pārtraukumam brazīliešiem ar Reinaldu raidījumu izdevās izvirzīties vadībā, taču Pele pēc soda sitiena paspēja ielabot bumbu "Santos" vārtos, pārceļot to pāri pakritušajam vārtu vīram. Šie Pelem bija pēdējie 1281. gūtie vārti karjerā.

Pārtraukumā Pele novilka savu "Cosmos" krekliņu ar 10. numuru un uzdāvināja to savam tēvam Dondinju, ko līdz laukumam pavadīja ņujorkiešu kapteinis Verners Rots.

Otrajā puslaikā, jau "Santos" rindās, Pelem bija iespēja gūt vēl vienus vārtus, taču bumbu pēc viņa raidījuma no vārtu līnijas izsita kāds no "Cosmos" spēlētājiem. Ilggadējais Peles draugs un tālaika "Cosmos" galvenā trenera palīgs Hulio Mazeji vēlāk pajautāja: "Pele, kāpēc vārti netika gūti? Būtu skaisti, ja tu vienus vārtus gūtu "Cosmos", otrus - "Santos" labā otrajā puslaikā. Tas būtu perfekti". Pele atbildēja: "Profesor, šis jautājums vairāk jāadresē Dievam"".

Ņujorkieši ar Ramona Miflina pūlēm izrāva 2:1 uzvaru, tādējādi gandarīti jutās arī vietējie līdzjutēji.

Interesanti, ka trīs gadus iepriekš tieši 1. oktobrī Pele atvadījās no "Santos" kluba, kurā viņš 1120 oficiālās spēlēs guva 1100 vārtus.

Noslēdzoties pēdējam mačam, vairāki "Cosmos" spēlētāji viņu uzcēla uz pleciem un veica goda apli. Vienā Peles rokā bija ASV, otrā - Brazīlijas karodziņš.

"Mēs visi jutām, ka zaudējam kaut ko ļoti nozīmīgu. Spēlētāji nepārtraukti atvadās no futbola. Spēlētāji nāk un iet. Taču Pele bija īpašs futbolists. Stadionā valdīja arī kaut kas no bēru atmosfēras. Mēs suminājām kaut ko tādu, kā vēlāk mums tik ļoti pietrūks," atmiņās dalās Verners Rots.

Preses konferencē pēc spēles Pele pavēstīja: "Šīs atvadas ir lielākā un arī skumjākā diena manā dzīvē. Diemžēl nevar spēlēt futbolu bezgalīgi, kādreiz jāapstājas. Ņemot vērā to, ka nevaru sākt savu dzīvi no jauna, varu tikai pateikt: "Uz redzēšanos..."

Citi zīmīgi notikumi šajās nedēļās

1. oktobris
2000 Sidnejas olimpiādes svinīgais noslēgums. IOC prezidents Huans Antonio Samarančs pasludina, ka Sidnejas olimpiskās spēles bijušas visu laiku labākās. 97 medaļas (40 zelta) izcīnījuši amerikāņi. Vīriešu basketbola turnīra finālā ASV ar 85:75 pārspēj Franciju.
1997 Pirmo maču (pret Tampabejas "Lightning" ) aizvada NHL klubs Karolīnas "Hurricanes".
1997 Grieķu futbola kluba "Olympiacos" spēlētājs Pīters Ofori-Kvaje mačā pret "Rosenborg" tiek pie panākuma, 17 gadu un 194 dienu vecumā kļūstot par jaunāko vārtu guvēju Čempionu līgas vēsturē.
1997 "Juventus" pussargs Alesandro Delpjero "Juventus" un "Manchester United" mačā raida bumbu tīklā jau 20. sekundē, kļūstot par ātrāko vārtu guvēju Čempionu līgas vēsturē.
1975 Muhameds Alī cīņā par pasaules čempiona titulu boksā supersmagsvariem Manilā 15 raundos pieveic Džo Freizeru.
1947 Tiek nodibināts NHL spēlētāju pensiju fonds.
1945 Pasaules čempions boksā supersmagsvariem Džo Luiss demobilizējas no armijas.
1932 NHL atgriežas Otava, bet līga paliek bez Pitsburgas.
1903 Startē pirmā mūsdienu beisbola Pasaules sērija. Bostonas "Cy Young" ar 7:3 pieveic Pitsburgas "Pirates".

2. oktobris
2009 IOC nobalso par to, ka 2016. gada olimpiskās un paralimpiskās spēles notiks Riodežaneiro.
2004 Tiek fiksēts ciešākais finišs pasaules motošosejas čempionāta vēsturē. Spānietis Horhe Lorenco un itālietis Andrēa Doviciozo Kataras posmā 125 kub. cm klasē finišē pēc 39 minūtēm un 11,620 sekundēm. Tikai ar fotofiniša palīdzību tiek noskaidrots, ka Lorenco pārspējis sāncensi mazāk kā par sekundes tūkstošdaļu.
1993 Cīņā par pasaules čempiona titulu boksā supersmagsvariem Lenokss Luiss septītajā raundā nokautē Frenku Bruno. Pirmo reizi par titulu cīnās divi britu bokseri.
1991 Štefija Grāfa, Leipcigas turnīrā pieveicot Petru Langrovu, kļūst par jaunāko tenisisti, kura izcīnījusi 500 uzvaras profesionālajos mačos.
1991 Ēriks Lindross atsakās parakstīt līgumu ar Kvebekas "Nordiques".
1991 Tiek fiksēts mazākais skatītāju apmeklējums pēckara Anglijas futbola vēsturē. "Wimbledon" un "Sheffield Wednesday" spēli "Selhurst Park" vēro 3121 skatītājs.
1988 Seulā svinīgi noslēdz XXIV vasaras olimpiskās spēles.
1980 Lerijs Holmss Lasavegasā ar tehnisko nokautu 11. raundā pieveic Muhamedu Alī un izcīna pasaules čempiona titulu boksā supersmagsvariem. Muhamedam Alī šī ir pēdējā cīņa ringā, un pirmo reizi viņš nespēj pabeigt maču.
1973 76 gadu vecumā mirst leģendārais somu skrējējs, deviņu olimpisko zelta un trīs sudraba medaļu ieguvējs Pāvo Nurmi.
1947 FIA akceptē lēmumu par "Formula 1" sacensībām "Grand prix" posmos.

3. oktobris
1997 Karolīnas "Hurricanes" savā pirmajā NHL mājas spēlē izcīna pirmo uzvaru (pār "Penguins").
1996 Artrīta dēļ 34 gadu vecumā futbolista karjeru ir spiests pārtraukt Manuels Amoro. Viņš Francijas izlases rindās spēlēja divos Pasaules kausa izcīņas turnīros. 1984. gadā Amoro kļuva par Eiropas čempionu.
1987 Francūzis Mišels Prufers Čīlē uz slēpēm sasniedz 135,26 km/h ātrumu.
1982 Skots Veilands Detroitas maratonu, skrienot atpakaļgaitā, veic ātrāk par piecām stundām.
1978 27 gadu vecumā no ļoti retas slimības (sirds sarkoma) mirst krievu basketbolists Aleksandrs Belovs, kurš 1972. gada Minhenes olimpiādes finālmačā pēdējā sekundē guva grozu, palīdzot PSRS izraut pārsteidzošu 51:50 uzvaru pār ASV.
1971 Bilija Džīna Kinga kļūst par pirmo tenisisti, kura kortā gada laikā nopelnījusi 100 000 USD.
1968 Desmit dienas pirms olimpisko spēļu atklāšanas 10 000 cilvēku iziet demonstrācijā Mehiko ielās. Armijas iejaukšanās beidzas ar asinsizliešanu - bojā iet 260 cilvēki, bet 1200 gūst ievainojumus.
1920 Nodibina NFL (Nacionālo futbola līgu).

4. oktobris
1991 Savā pirmajā NHL spēlē Sanhosē "Sharks" ar 3:4 piekāpjas Vankūveras "Canucks".
1991 NHL klubs Ņujorkas "Rangers" uz Edmontonas "Oilers" aizmaina Berniju Nikolsu, pretī saņemot Marku Mesjē.
1990 Pasaules čempionāta ūdensmotosportā brauciena laikā bojā iet 30 gadus vecais Monako princeses Karolīnas vīrs Stefano Kaziragi.
1981 Deviņus gadus vecā grieķiete Pasakevi Kuna kļūst par jaunāko vingrošanas starptautisko sacensību dalībnieci.
1965 Slavenais krievu augstlēcējs Valērijs Brumels smagi cieš motocikla avārijā, gūstot vairākus kājas lūzumus (tiek apsvērta doma par amputāciju). Pēc četriem smagiem gadiem Brumels atgriežas vieglatlētikā un savās pēdējās sacensībās pārvar 2,11 m augstumā novietoto latiņu.
1896 Beatrise Hoita uzvar pirmajās sieviešu golfa sacīkstēs ASV.
1895 Ņūportā notiek pirmais ASV atklātais čempionāts golfā, kurā uzvar Horass Roulinss (ar 173 sitieniem).

5. oktobris
2007 32 gadus vecā Meriona Džonsa tiesā atzīstas, ka melojusi izmeklētājiem BALCO dopinga skandāla lietā un paziņo par vieglatlētes karjeras beigšanu. Trīs dienas vēlāk viņa atdeva savas piecas (trīs zelta un divas sudraba) Sidnejas spēlēs izcīnītās medaļas.
2003 24 gadus vecais kluba "Stuttgart" vārtsargs Timo Hildebrands labo Oliveram Kānam piederējušo Vācijas futbola bundeslīgas rekordu, nostāvot sausā 865 minūtes pēc kārtas.
1994 NBA ievieš trīspunktu metiena līniju (6,71 m).
1982 Savu pirmo maču NHL aizvada Ņūdžersijas "Devils" - 3:3 ar "Penguins".
1975 Pirmo reizi par F1 pasaules čempionu kļūst Nikijs Lauda. Viņš titulu izcīnīs vēl divas reizes - 1977. un 1984. gadā.
1951 Aleksandrijā (Ēģipte) sākas pirmās Vidusjūras valstu spēles.
1946 "Newcastle United" atkārto lielākās vārtu starpības rekordu Anglijas futbola līgā, ar 13:0 sagraujot "Newport City". 1934. gadā ar tādu pašu rezultātu "Stockport" pārspēja "Halifax".
1930 Atēnās startē pirmās Balkānu valstu spēles.
1919 Enco Ferāri sāk savu sacīkšu braucēja karjeru. Vēlāk viņš nodibinās slaveno autorūpnīcu, kurai tiks Ferāri vārds.
1918 30 gadu vecumā iet bojā franču aviators un pilots Pirmajā pasaules karā Rolāns Gaross, kura lidmašīnu notriec Ardēnos. 1920. gadā Francijas atklātā čempionāta tenisā stadions tiks nosaukts viņa vārdā.
1895 Londonas ziemeļos notiek pirmās riteņbraukšanas sacensības ar atsevišķu startu - sportisti veic 50 jūdzes.

6. oktobris
1995 Pirmo spēli NHL aizvada Kolorādo "Avalanche" (bijusī Kvebekas "Nordiques"). Izcīnīta uzvara pār Detroitas "Red Wings".
1993 30 gadu vecumā par basketbolista karjeras beigšanu paziņo Maikls Džordans, kurš līdz NBA čempionu titulam trīs reizes aizvadīja Čikāgas "Bulls". Trīs reizes viņu atzina par līgas sezonas vērtīgāko spēlētāju. 1995. gada martā Džordans gan atgriezās laukumā līdz nākamajām atvadām 1999. gada janvārī. 2000. gadā Džordans kļuva par Vašingtonas "Wizards" kluba līdzīpašnieku un 2001. gadā atsāka spēlēt kluba rindās. Visbeidzot 2003. gada aprīlī Džordans 40 gadu vecumā patiešām pielika punktu savai karjerai.
1985 Kanberā (Austrālija) VDR skrējēja Marita Koha labo pasaules rekordu 400 m distancē (47,60), kas nav pārspēts vēl šobaltdien.
1956 Bobijs Čārltons savā debijas spēlē "Manchester United" rindās (cīņā pret "Charlton"...) gūst divus vārtus. Karjeras laikā Čārltons tika pie Pasaules kausa (1966), trīs premjerlīgas tituliem (1957, 1965, 1967), Anglijas kausa (1963) un Eiropas Čempionu kausa (1968). 1966. gadā viņu atzina par pasaules gada labāko futbolistu. Pēdējo maču Čārltons aizvadīja 1973. gada 28. aprīlī pret "Chelsea". 1984. gada jūnijā viņš kļuva par "Manchester United" ģenerālmenedžeri.

7. oktobris
2001 Pēdējā futbola mačā vecajā Vemblija stadionā Anglijas izlase 2002. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas cīņā ar 0:1 zaudē Vācijai, un vienīgos vārtus gūst "Liverpool" klubu pārstāvošais Dītmārs Hāmans. Tonijam Adamsam šī bija 60. spēle Vemblija arēnā - viņš uz visiem laikiem palika stadiona rekordists. Pēc spēles no Anglijas izlases galvenā trenera amata atkāpās Kevins Kīgans.
1992 Tampabejas "Lightning" kļūst par pirmo NHL jaunpienācēju, kas izcīnījusi uzvaru pirmajā mačā (7:2).
1985 1984. gada Losandželosas olimpiskā čempione basketbolā Lineta Vudvorda kļūst par pirmo sievieti, kas pievienojas Hārlemas "Globetrotters".
1916 Fiksēta lielākā uzvara amerikāņu futbola vēsturē - Džordžijas tehniskās universitātes vienība ar 222:0 pieveic Kamberlendas koledžas komandu.
1900 Pirmo reizi sporta terminoloģijā parādās vārds "orientēšanās". Līdz tam kompasa un kartes lietotāji "skrēja, meklējot pazudušos dārgumus".

8. oktobris
2000 Mihaels Šūmahers, uzvarot Japānas GP Sudzukas trasē, "Ferrari" komandai nodrošina pirmo pasaules čempiona titulu pilotiem 21 gada laikā.
1999 Muhameda Alī jaunākā meita Leila debitē profesionālajā boksā. Par uzvaru pār Eiprilu Fauleri, kas tika izcīnīta 31 sekundē, Leila saņem 25 000 USD.
1992 Pirmo NHL maču aizvada Otavas "Senators".
1983 Pirmajā NHL mačā, kurā uzvarētāju noteica papildlaikā, Vašingtonas "Capitals" ar 7:8 piekāpjas Ņujorkas "Islanders".
1967 Amerikāņu peldētājs Marks Spics Rietumberlīnē labo pasaules rekordu 200 m tauriņstila distancē (2:05,7). Dienu iepriekš viņš tiek pie pasaules rekorda arī divreiz īsākā peldējumā (55,7).
1965 IOC paziņo, ka 1968. gada Mehiko olimpiādē Vāciju pārstāvēs divas komandas - VDR un VFR.
1818 Divi angļu bokseri pirmo reizi cīnījās ar polsterētiem cimdiem.

9. oktobris
1997 Ņujorkas "Rangers" kļūst par pirmo NHL klubu, kas sezonu sācis ar četriem neizšķirtiem pēc kārtas.
1994 Autobraucēja karjeru beidz Mario Andreti.
1991 Sanhosē "Sharks" izcīna savu pirmo uzvaru NHL - 4:3 pār Kalgari "Flames".
1989 Mačā pret "Crewe" Jans Rašs gūst savu 250. vārtus "Liverpool" klubā. 1980. gadā "Cheseter City" Rašu pārdeva "Liverpool" par 300 000 mārciņu. "Liverpool" labā Rašs guva 336 vārtus, līdz 1987. gadā pārcēlās uz "Juventus". Viņš atgriezās "Liverpool" klubā, tad neilgu laiku spēlēja "Leeds", bet karjeru beidza "Wrexham" vienībā kā spēlējošais treneris. Velsas izlasē Rašs aizvadījis 73 mačus.
1986 Žilbērs Pero no Bufalo "Sabres" kļūst par 12. NHL hokejistu, kurš guvis 500 vārtus.
1974 Pirmo maču NHL aizvada Vašingtonas "Capitals". 3:6 neveiksme "Madison Square Garden" arēnā pret vietējo "Rangers" ievada vašingtoniešu 37 zaudējumu sēriju izbraukumā.

10. oktobris
2001 "Manchester United" uzbrucējs Endijs Kouls izbraukuma mačā pret "Olympiacos" gūst vārtus, kļūstot par visu laiku Anglijas rezultatīvāko spēlētāju Eirokausos (apsteidza Bobiju Čārltonu).
1991 Notiek pirmais Anglijas futbola premjerlīgas mačs.
1979 Kvebekas "Nordiques" uzbrucējs Rīels Klotjē kļūst par otro spēlētāju, kurš savā NHL debijas mačā guvis trīs vārtus (pirmais to paveica Alekss Smārts, bet vēlāk arī Fabians Brunstrēms un Deriks Stepans).
1976 Grieķi Dimitrions Jordanidis 98 gadu vecumā veic maratonskrējienu, kļūst par vecāko cilvēku, kurš to spējis. Jordanidis finišē pēc septiņām stundām un 33 minūtēm.
1964 Tokijā atklāj XVIII vasaras olimpiskās spēles. Pirmo reizi olimpiāde notiek Āzijā. 30 gadus vecā krievu vingrotāja Larisa Latiņina izcīnīs pa divām zelta, sudraba un bronzas godalgām.
1865 Džons V. Hjets patentē biljarda bumbu.

11. oktobris
2009 100 gadus vecā Rūta Frita Pasaules senioru spēlēs Sidnejā uzstāda pasaules rekordu lodes grūšanā vecuma grupā no 100 līdz 104 gadiem - 4,07 m.
2006 35 gadus vecais Hakans Šukurs mačā pret Moldovu gūst četrus vārtus, kļūstot par pirmo Turcijas izlases futbolistu, kurš sasniedz 50 panākumu robežu valstsvienībā.
1999 55 000 līdzjutēji "Old Trafford" arēnā vēro, kā Aleksam Fērgusonam veltītajā spēlē pasaules izlase ar 4:2 pieveic "Manchester United".
1997 Deniss Rodmens atgriežas laukumā pēc otras garākās NBA diskvalifikācijas (uz 11 spēlēm).
1980 NBA klubs Dalasas "Mavericks" savā pirmajā spēlē "Reunion Arena" zālē ar 103:92 pieveic Sanantonio "Spurs".
1949 Henrijs Moriss kļūst par pirmo britu, kurš guvis vārtus Pasaules kausa izcīņas turnīrā. Kvalifikācijas mačā Belfāstā starp Ziemeļīriju un Skotiju (2:8) Moriss vārtsargu pamanījās pārspēt trīs reizes. Šī bija viņa pēdējā spēle Skotijas izlases rindās.

12. oktobris
2003 Finišējot astotais Japānas GP, Mihaels Šūmahers kā pirmais F1 pilots kļūst par seškārtēju pasaules čempionu, pārspējot leģendārā argentīnieša Huana Manuela Fanhio rekordu (pieci tituli).
1999 63 gadu vecumā mirst leģendārais NBA basketbolists Vilts Čemberlens. Karjeras laikā viņš labojis daudzus NBA rekordus (vienā spēlē guvis 100 punktus, izcīnījis 55 atlēkušās bumbas). 1961./62. gada sezonā Čemberlens vidēji guva 50,4 punktus, bet 1967./68. gada sezonā izdarīja vidēji 8,6 rezultatīvas piespēles. Viņš aizvadījis 1045 NBA spēles bez personiskajām piezīmēm.
1999 Itālijas kausa izcīņā futbolā "Sampdoria" un "Bologna" spēli pirmo reizi futbola vēsturē vada divi tiesneši.
1979 30 gadus vecais Kriss Fords no Bostonas "Celtics" (mačā pret Hjūstonas "Rockets") realizē pirmo trīspunktu metienu NBA vēsturē. Trīspunktu metienu nolikums tika izmēģināts jau 1945. gadā NCAA spēlē starp Kolumbijas un Fordhemas universitātēm, bet profesionālais basketbols aizsākās sešdesmitajos gados. FIBA trīspunktu līniju ieviesa 1984. gadā.
1979 Lerijs Bērds Bostonas "Celtics" sastāvā debitē NBA.
1969 Soņa Henija kļūst par pirmo daiļslidotāju, kura izcīnījusi 10 pasaules čempiones titulus.
1968 Mehiko tiek aizdegta XIX vasaras olimpisko spēļu uguns, un to pirmo reizi izdara sieviete - Norma Enriketa Bazīlio Satelo. Sacensībās piedalīsies 5125 sportisti un 844 sportistes no 112 valstīm. Pirmo reizi olimpiskajā vēsturē ieviesta dopinga kontrole un dzimuma pārbaude.

13. oktobris
2001 Stambulā (Turcija) atklāj "Ataturk" olimpisko stadionu ar 80 000 vietām.
1993 Anaheimas "Mighty Ducks" izcīna savu pirmo NHL uzvaru.
1986 IOC paziņo, ka 1992. gada vasaras olimpiskajās spēlēs medaļas dalīs arī beisbolisti.
1982 IOC atdod Džima Torpa 1912. gada olimpiādē pieccīņā un desmitcīņā izcīnītās zelta medaļas viņa ģimenei. Torpam godalgas atņēma, jo viņš līdz tam bijis pusprofesionāls beisbola spēlētājs.
1967 Tiek aizvadīta pirmā ABA (Amerikas basketbola asociācija) spēle, kurā Ouklendas "Oaks" pieveic Anaheimas "Amigos".
1954 Anglis Kriss Četveits Londonā labo Vladimiram Kucam piederējušo pasaules rekordu 5000 m skrējienā (13:51,6).
1947 Notiek pirmā NHL "All Star" spēle. "All Star" komanda Toronto ar 4:3 pieveic mājiniekus.
1894 Pirmajā Liverpūles pilsētas klubu futbola derbijā "Goodison Park" stadionā "Everton" ar 3:0 pieveic "Liverpool".

14. oktobris
1998 Ēriks Roberts Rūdolfs tiek apsūdzēts sešu bumbu sprādzienu sarīkošanā, viena no tām uzgāja gaisā 1996. gada olimpiādes laikā Atlantā.
1991 Ņujorkas "Rangers" uzbrucējs Maiks Gārtners gūst savu 500. vārtus NHL.
1986 IOC nolemj vasaras un ziemas olimpiskās spēles rīkot pārmaiņus ik pēc diviem gadiem.
1979 NHL leģenda Veins Greckis gūst savus pirmo vārtu NHL.
1973 Trīskārtējais pasaules čempions Džekijs Stjuarts 34 gadu vecumā paziņo par F1 pilota karjeras beigšanu un kļūst par ABC TV komentētāju.
1970 Klīvlendas "Cavaliers" savā pirmajā NBA spēlē ar 107:92 pieveic Bufalo "Braves".
1968 Amerikāņu sprinteris Džims Hainess Mehiko olimpiskajās spēlēs labo pasaules rekordu 100 m skrējienā (9,95).

15. oktobris
2000 "Cross Farm Park Celtics" kluba futbolistu Lī Todu noraida no laukuma mača otrajā sekundē pēc tam, kad spēlētājs nolamā tiesnesi par to, ka tas iesvilpis viņam ausī. Līdz tam rekordists bija "Sheffield Wednesday" vārtsargs Kevins Presmans, ko noraidīja no laukuma 17. sekundē.
1990 50 gadus vecais Pele paziņo, ka gaidāmajās vēlēšanās kandidēs uz Brazīlijas prezidenta posteni.
1989 Veins Greckis apsteidz Gordiju Hovu, kļūstot par visu laiku NHL labāko vārtu guvēju.
1983 "Blackhawks" un "Maple Leafs" klubi pa abiem gūst ātrākos piecus vārtus NHL vēsturē (84 sekundēs).
1969 Sāk darbību "Madison Square Garden" TV kanāls (tiek translēta "Rangers" un "North Stars" NHL spēle).
1968 Els Erters Mehiko olimpiādē izcīna zeltu diska mešanā (64,78). Šis ir viņa ceturtais olimpiskais zelts.
1967 Autokatastrofā bojā iet itāliešu "Džordžs Bests" - Džidži Meroni no "Torino" kluba.
1935 Nodibina NHL klubu Sentlūisas "Eagles".
1887 "Preston" uzstāda britu futbola rekordu, ar 26:0 pārspējot "Hyde United".
1881 Klajā nāk pirmais žurnāls par makšķerēšanu ASV - "American Angler".
1520 Anglijas karalis Henrijs VIII Vaithedā sastāda pirmos boulinga noteikumus.

16. oktobris
2003 77 gadu vecumā mirst leģendārais ungāru bokseris Lāslo Paps. Viņš kļuva par pirmo bokseri, kurš izcīnījis zelta medaļas trīs olimpiskajās spēlēs pēc kārtas (1948, 1952 un 1956), kā arī pirmo šī sporta veida pārstāvi no Austrumu bloka, kurš kļuva par profesionāli.
2000 ULEB Eirolīgas pirmajā spēlē basketbolā Madrides "Real" ar 75:73 pārspēj "Olympiacos". Šis ir pirmais basketbola čempionāts 47 gadu laikā, kas nenotiek pēc FIBA reglamenta.
1996 Vien no lielākajām traģēdijām futbolā. Gvatemalas Mateo Floresa vārdā nosauktajā nacionālajā stadionā mājinieku mača ar Kostariku laikā pārpildītās tribīnes kļūst par iemeslu 85 cilvēku bojāejai. 180 līdzjutēji gūst savainojumus.
1976 Lenijs Makdonalds no Toronto "Maple Leafs" NHL kluba gūst trīs vārtus divu minūšu un 54 sekunžu laikā.
1968 Amerikāņu sprinteri Tomijs Smits (zelta medaļa 200 m skrējienā) un Džons Karloss (bronza) Mehiko olimpiādē apbalvošanas laikā publiski parāda "melno varas" zīmi. Pēc divām dienām ASV Vieglatlētikas federācija viņus diskvalificē.
1968 Savu pirmo NBA spēli aizvada Milvoki "Bucks" - 84:89 no Čikāgas "Bulls".
1968 Džims Dorijs no Toronto "Maple Leafs" NHL kluba uzstāda līgas rekordu nopelnīto soda minūšu skaita ziņā (deviņi sodi mačā ar 48 minūtēm un 44 minūtes septiņos sodos periodā).
1899 Pirmo reizi tiek formulēti sieviešu basketbola noteikumi. Tolaik sieviešu basketbols bija populārāks par vīru grozabumbu.

  -2 [+] [-]

, 2010-10-16 15:22, pirms 14 gadiem
Ja rubrikas nosaukums ir "Nedēļa sporta vēsturē", tad pēc kura kalendāra 1. oktobris ir šajā nedēļā? Autoram biežāk jāieskatās kalendārā!

Citādi jau vienkārši - uzliec nosaukumu "Iz vēstures" un bliez kaut vai reizi gadā par visām dienām!

     [+] [-]

, 2010-10-16 15:26, pirms 14 gadiem
normiic rakstīja: Ja rubrikas nosaukums ir "Nedēļa sporta vēsturē", tad pēc kura kalendāra 1. oktobris ir šajā nedēļā? Autoram biežāk jāieskatās kalendārā!

Citādi jau vienkārši - uzliec nosaukumu "Iz vēstures" un bliez kaut vai reizi gadā par visām dienām!
Uz paplātes, latviešu valodā Tev pasniedz informāciju, bet Tu vēl atļaujies par to sūkstēties? Nu vecīt..

     [+] [-]

, 2010-10-16 15:35, pirms 14 gadiem
Tu saki? rakstīja: Uz paplātes, latviešu valodā Tev pasniedz informāciju, bet Tu vēl atļaujies par to sūkstēties? Nu vecīt..
Tikai piesienos virsrakstam un aktualitātei! Ja reiz nedēļa, tad nedēļa. Man jau ar' patīk lasīt stāstiņus.

  +2 [+] [-]

, 2010-10-16 15:35, pirms 14 gadiem
fotogrāfijā redzams, ka Gatuzo jau tad spēlēja un nesa leģendu uz saviem pleciem