Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Junioru izlasi bīda uz LBL. Kurš būs ieguvējs?

Junioru izlasi bīda uz LBL. Kurš būs ieguvējs?
Foto: fibaeurope.com

Pirms pāris dienām Latvijas basketbola vadība informēja par savām sekmēm astotā kluba meklējumos, neuzkrītoši piebilstot arī par iespējamas devītās komandas parādīšanos - par to varētu kļūt Latvijas junioru jeb U-18 izlase, kuras spēlēšana jau "konceptuāli atbalstīta". Rodas jautājums - tas ir nejaušs stulbums vai apzināta kaitniecība?

Pirmajā mirklī šāds piedāvājums pat varētu šķist gluži pieņemams, sak - U-16 čempionātā mums šogad bija labas sekmes, tagad džeki uzspēlēs kopā arī ikdienā, un beigās smelsim medaļas. Taču, kaut nedaudz iedziļinoties situācijas būtībā - loģikas tajā ir maz. Pirmkārt, runa ir par 16-17 gadus veciem pusaudžiem. Pēc mūsu ziemeļnieku standartiem uz Eiropas fona - pat par bērniem. Eksperiments sportiski vēl varbūt būtu attaisnojams LBL otrās divīzijas līmenī, taču LBL-1 - tas ir turnīrs, kurā spēlē nopietnas komandas ar nobriedušiem spēlētājiem sastāvā! Saucot lietas īstajos vārdos - puikas salauzīs kā sērkociņus, un pirmais, ko viņi šeit iegūs, būs nevis kaut kāda pieredze, bet psiholoģiskie kompleksi. Nākamais - atcerēsimies, ka mēs runājam par jauniešiem, kas vēl mācās vidusskolā, un katrs no viņiem - citā Latvijas pilsētā. Ja junioru izlase kļūs par LBL-1 klubu, tam vismaz kādu nedēļas daļu būs jābāzējas vienuviet (visticamāk, Rīgā), jātrenējas kopā un jāaizvada spēles. Kas šajā situācijā notiks stundu apmeklējumiem un sekmēm mācībās, ko basketbola vadība pirms pāris gadiem cēli pasludināja par prioritāti - apmēram skaidrs. Arī braukāšana uz Rīgu un atpakaļ ir interesants temats, kas noteikti interesēs spēlētāju vecākus.

Atgriežoties pie sportiskās puses - var mēģināt iztēloties, ko par spēļu vērtību pret šādu pretinieku šobrīd varētu teikt pārējās LBL komandas. VEF, Ventspils, Liepāja, Valmiera. Kam tas būs būtu interesanti?! Turklāt neviens no junioru izlases spēlētājiem nav pats par sevi - katrs no viņiem šobrīd trenējas kādā sporta skolā un kluba sistēmā. Iesaistīt viņus šādā projektā - tas visticamāk nozīmē atņemt vairākām citām LBL komandām potenciālus 8.-12. spēlētājus, izraujot viņus no šim vecumam dabiskās vides - trenēšanās normālos apstākļos (pēc mācībām) un konkurences par vietu vietējās komandas sastāvā.

Vienīgais ieguvums, ko varam nolikt pretī uz otriem svaru kausiem - patlaban iluzori rezultāti jaunatnes čempionātā. Kam pēc būtības vispār ir pastarpināta nozīme. Jā, veiksmes gadījumā papriecāsimies par labu vietu, varbūt pat par medaļu, taču - vai šādā formātā izaugs basketbolisti, kas būs konkurētspējīgi spēlētāju tirgū - ir pamats diezgan lielām šaubām. Pēdējo dienu laikā, kopš plašāk izskanēja ideja par U-18 komandas iekļaušanu LBL-1, sanācis aprunāties ar vairākiem basketbola cilvēkiem, un atbalstu šādai iecerei neesmu dzirdējis ne no viena. Tikai neizpratni. Atbildot uz virsrakstā uzdoto jautājumu - kurš būs ieguvējs jeb kam tas izdevīgi - versijas ir dažādas. Ja taisnība, ka idejas iniciatīva nāk no Latvijas čempionu nometnes - šādas tādas likumsakarības var pamanīt. Protams, gribētos ticēt, ka LBS argumentācija šāda projekta virzīšanai (jo citu vidū arī LBL direktors par to ir, diplomātiski sakot, ļoti skeptisks) ir daudz nopietnāka un izsvērtāka. Bet pagaidām nekas par to neliecina.

  +6 [+] [-]

, 2011-09-16 19:53, pirms 13 gadiem
laikam jau var piekrist..
U 20 vēl ok, bet ne jau 16-17 gadīgie

  +5 [+] [-]

, 2011-09-16 21:11, pirms 13 gadiem
Skele,janicenoks, abi valteri, biedrins un berzins lbl speleja jau 16 gados. Zaudet jau zaudes, bet ja kads bus spejigs mest 15-20 punktus pa speli pret večiem, tad tas tiesi bus psihologisks pluss.
Seit vares tiesam talanti izcelties.

  +5 [+] [-]

, 2011-09-16 21:30, pirms 13 gadiem
rmazais rakstīja: Skele,janicenoks, abi valteri, biedrins un berzins lbl speleja jau 16 gados. Zaudet jau zaudes, bet ja kads bus spejigs mest 15-20 punktus pa speli pret večiem, tad tas tiesi bus psihologisks pluss.
Seit vares tiesam talanti izcelties.
Nu arī brāli Kambalas, Purnis un vēl vairāki jaunie VBS audzēkņi savulaik SWH Dumle spēlēja. Bet viņiem blakus bija Valters seniors un laikam vēl kāds pieaugušāks spēlētājs.

  +6 [+] [-]

, 2011-09-16 22:57, pirms 13 gadiem
rmazais rakstīja: Skele,janicenoks, abi valteri, biedrins un berzins lbl speleja jau 16 gados. Zaudet jau zaudes, bet ja kads bus spejigs mest 15-20 punktus pa speli pret večiem, tad tas tiesi bus psihologisks pluss.
Seit vares tiesam talanti izcelties.
Viniem blakus bija pieredzeejushi dzeki, nevis taadi pashi vai sliktaaki par viniem.

  -3 [+] [-]

, 2011-09-17 00:21, pirms 13 gadiem
Kas tur tik stulbs? Neka stulba, lai jaunie dzeki spele pie veciem. Ar VEF un Ventspili jau tapat tikai dazas speles sanaks spelet. Liepaja, Valmiera ir vel ok bet parejas komandas jau nekas ipass. LBL nav jau nekadas Spanijas liga kur 16 gadigiem nav ko darit... Jurisons laikam nekad nav pats spelejis basketbolu un nezin, ka PROGRESET var tikai tad kad spele pret specigakiem pretspeletajiem...vai tad ir kada jega kad tas 16 gadigais drate visus ara spelejot sava sporta skola? labak, lai vins neko nevar izdarit spelejot pret Valmieru un lai saprot, ka ir reali jatrenejas un japieliek, lai varetu kaut Valmieru apspelet. Savadak jau calis 16 gados draz visus ara sporta skola un doma ka ir baigi kruts basketbolists, lai gan vel isteniba ir tikai salaga.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2011-09-17 11:29, pirms 13 gadiem
nekādas jēgas no šitā, piemēram, 2009/2010 gada LBL2 čempioni DSN/Rīga kodols izcīnija bronzu u-18 eč un pārsvarā visas spēles LBL2 bija kā uz nažiem.
Tagad juniori ierīs -30 katrā mačā no lielajiem vīriem un ar lūzeru psiholoģiju varēs doties un junioru čempi.