Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Duelis: Cik komandām jāspēlē "LMT virslīgā"?

Duelis: Cik komandām jāspēlē "LMT virslīgā"?
Anatolijs Kreipāns un Askolds Uldriķis

Ir sākusies Latvijas futbola čempionāta "LMT virslīgas" sezona, un varam atsākt diskusiju par to, cik komandām šajā turnīrā vajadzētu spēlēt.

Anatolijs Kreipāns

Trešo sezonu pēc kārtas Latvijas LMT futbola virslīgā ir desmit komandas un tas pašreiz ir optimālais komandu skaits spēcīgākajā līgā. Savulaik virslīgā ir bijušas arī 12 komandas, kas tagad laikam būtu par daudz, taču 8 klubi – jau par maz.

Skaidrs, ka visas komandas necīnīsies ne tikai par titulu, bet arī par medaļām. Tā tas nenotiek nevienā valstī. Atpalicēji jeb pastarīši ir arī Anglijā, Spānijā, Itālijā, Vācijā un Francijā, tie ir visur. Ieskatieties jebkuras valsts čempionāta virslīgas turnīra tabulā. Vēl vairāk - piemēram, Spānijas Primera līgā jeb virslīgā pašreiz trešā vieta no pirmās atpaliek jau par 27 (!) punktiem. Vai tāpēc Spānijas līgā nav konkurences un 20 klubu tai ir stipri par daudz? Skaidrs, ka nē. Nepielīdzināsim, protams, sevi Spānijai vai kādai citai futbola lielvalstij, paskatīsimies sev tuvākās valstīs. Piemēram – Austrija. Virslīgā spēlē 10 klubi, priekšpēdējais no pirmā atpaliek par 42 punktiem, bet ceturtais no pirmā par 17 punktiem. Slovakijā virslīgā spēlē 12 komandas, priekšpēdējā (pēdējās vietas neskatīsim, tā teikt – sliktāko rezultātu atmetīsim) vieta no pirmā atpaliek par 33 punktiem, ceturtā no pirmās – par 20 punktiem. Līdzīgus piemērus varētu minēt vairākus, taču svarīgāk ir tas, ka nebūt nenāca tiem mūsu grandiem jeb lielajam trio – Liepājas „Metalurgs”, FK „Ventspils” un FC „Skonto” – uzvaras pār turnīra tabulas lejasdaļas komandām. Skontieši, piemēram, pērn Rēzeknē uzvarēja tikai kompensācijas laikā, ventspilnieki trešajā riņķī savā laukumā pārspēja „Olimps/RFS” tikai ar 5:3, „Tranzīts” tajā pašā trešajā riņķī savā laukumā uzvarēja ar 1:0 nākamo čempionu „Metalurgu” u.tt. Skaidrs, ka favorītiem lielākajā daļā spēļu ir pārliecinošas uzvaras un tas ir tikai likumsakarīgi – tāpēc vieni ir favorīti, bet citi ir citi. Tā tas ir visur.

Desmit komandas virslīgā ir devušas iespēju izcelties un apliecināt sevi daudziem jauniem spēlētājiem. Spēlēt 1. līgā vai starp saviem vienaudžiem – tas ir viens, bet virslīgā – tas 17-20 gadu vecumā ir pavisam kas cits, tā ir pavisam cita skola. Skaidrs, ka mākslīgi jeb „ar pantu” virslīgā iecelta komanda vēl nebūt negarantē tās spēlētāju izaugsmi, taču tā dod pavisam citas izaugsmes iespējas. Pēdējais un viens no spilgtākajiem piemēriem – FK „Jelgava”. Nebūtu mums virslīgā desmit komandu, varbūt nebūtu mums jau šosezon virslīgā šīs futbola tradīcijām bagātās pilsētas, tā nebūtu – sakarā ar iekļūšanu virslīgā! – izveidojusies par interesantu un konkurētspējīgu komandu, tajā nebūtu parādījušies vairāki gados jauni un perspektīvi spēlētāji, kuri vēl atrodas tā sauktajā pārejas vecumā no jauniešu un pieaugušo futbolu. Tieši šajā posmā, kā zināms, visos sporta veidos ir vislielākais „atbirums”. To pašu var teikt par jaunajiem spēlētājiem pārējās komandās, kas būs turnīra tabulas otrajā daļā vai pat lejā, jau pirmajās jaunās sezonas spēlēs ir parādījušies jauni vārdi, jauni spēlētāji, kuriem ir vērts sezonas gaitā pasekot. Tieši jauno spēlētāju parādīšanās, tiem dotā lielāka iespēja sevi apliecināt virslīgā ir desmit komandu skaita lielākais ieguvums un devums. Kā iespēju spēlēt virslīgā izmanto klubi un pilsētas futbola pacelšanai jaunā līmenī – tas jau ir cits stāsts. Starp citu, neatceros, lai kāda komanda pēdējā laikā būtu par katru cenu un pa jebkuru iespējamo ceļu būtu centusies iekļūt virslīgā, jo katrs tomēr apzinās savas spējas un iespējas (jeb otrādi) un cerams, ka pienāks laiks, kad mums virslīgā būs 12 komandas ar labu infrastruktūru un to lielākā daļa nebūs no Rīgas.

Askolds Uldriķis

"LMT virslīgā" vajadzētu atgriezties pie izspēles sistēmas ar astoņām komandām, jo tagad ir skaidrs, ka pirms trim gadiem īstenotā pāriešana uz desmit komandām bija pārāk optimistiska un līdz ar to pārsteidzīga. Ekonomikas sasilšanas laikā "LMT virslīgas" organizatori rīkojās līdzīgi kā daudzi vidēji turīgie Latvijas iedzīvotāji, paņemot uz kredīta vēl divas komandas. Labklājības uzplaukums izrādījās mānīgs, un futbola klubu iespējas strauji saruka. Komandu sastāvus pārpludināja lēti jaunie futbolisti vai virslīgā pat tika izveidotas atsevišķas jauniešu komandas. Komandu novājināšanās atspoguļojās spēles kvalitātē, un skatītāju skaits tribīnēs manāmi kritās. 2007. gada sezonā, kad pēdējo reizi "LMT virslīgā" spēlēja astoņi klubi, vienu spēli apmeklēja vidēji 678 skatītāji. Turpmākajās sezonās, kad komandu skaits tika palielināts, šis rādītājs pazeminājās: 2008. gadā - 530 skatītāju, 2009. gadā vēl mazāk - 448. Līdzjutējus neapmānīsi! Kurš gan ies skatīties spēles, ja katra otrā trešā piespēle ir neprecīza, lai arī to var "norakstīt" uz jaunību un pieredzes trūkumu. Diez vai virslīgā ir vajadzīgas komandas, kuru spēles no tribīnēm skatās vienīgi draugi un radinieki, bet rādīt pa televizoru ir kauns.

Līdzjutēji arī Latvijā grib skatīties kvalitatīvu futbolu, bet mums šobrīd nav tik daudz spēlētāju, ka pietiktu desmit laba līmeņa komandām. Meistarīgi leģionāri daudziem patlaban nav pa kabatai, bet jaunie futbolisti nav izauguši tik strauji kā sēnes pēc lietus. Katrā no tabulas lejasdaļas komandām var atrast kādus perspektīvus puišus, bet, vai šo dažu puišu dēļ ir jāuztur veselas komandas?! Šajā ziņā raksturīgs piemērs bija pērnās sezonas Rīgas "Daugava", - jauniešu komanda, kas vidēji ielaida gandrīz četrus vārtus mačā. Šajā komandā spēlēja tādi puiši Kirils Ševeļovs, Vitālijs Maksimenko un Deniss Tarasovs, taču nevar teikt, ka 19 gadu vecumā viņi aizvadīja pilnvērtīgu sezonu. Noteikti būtu labāk, ja viņi jau pērn trenētos kvalitatīvos apstākļos (nevis mežā!), atrastos kvalificētu treneru un mediķu uzraudzībā, kā tas notiek šogad: pirmie divi pievienojās "Skonto", bet trešais - "Ventspilij".

Kāpēc gan jaunie futbolisti masveidā nevarētu slīpēt savu meistarību pirmajā līgā, lai pēc tam uznāktu uz virslīgas skatuves ar publiku piesaistošu sniegumu? Juris Laizāns 16 gadu vecumā spēlēja zemnieku saimniecības "Beikas" sastāvā pirmajā līgā un vēlāk kļuva par Latvijas gada labāko futbolistu. Tagad daudzi vairās no spēlēšanas pirmajā līgā un par katru cenu cenšas nokļūt virslīgā. Tas ir saprotams, jo pirmās līgas turnīrs lielā komandu skaita dēļ padarīts par viduvējām sacensībām. Bet kāpēc pirmajā līgā nevarētu atstāt tikai astoņus labākos klubus? Izveidotos spēcīga un līdzvērtīga konkurence, kur savus dublierus labprāt redzētu ne tikai "Liepājas metalurgs" un "Jelgava", bet arī "Skonto" un "Ventspils". Starp citu, janvāra beigās SA+ rīkotajā aptaujā vairums lasītāju nobalsoja par to, ka šobrīd optimālais komandu skaits ir astoņas virslīgā un astoņas pirmajā līgā.

Pirmajai līgai vajadzētu izaudzināt spēcīgus klubus virslīgas turnīram - tādus kā šogad spēlējošo "Jelgavu". Ir skumji klausīties "Jaunības" galvenā trenera Sergeja Davidova atziņā, ka viņa vadītā komanda iekļuva virslīgā vienu gadu par agru. Redzot ļoti ierobežotās "Jaunības" sastāva komplektācijas iespējas, jau sākotnēji ir skaidrs, ka spēles ar šādu komandu nepiesaistīs līdzjutēju tūkstošus. Pirmajā līgā klubiem, līdzīgi kā "Jelgavai", ir jānobriest spēlēšanai virslīgā. Ja būs nobriedušas daudzas - arī Valmierā, Kuldīgā, Gulbenē, tad varētu droši veidot "LMT virslīgu" ar 10 vai pat 12 komandām. Tad gan būtu garantēta intriga katrā mačā!

Lietotāju viedoklis

  • 150

  • 46


  -2 [+] [-]

, 2010-04-16 12:11, pirms 14 gadiem
Pagaidām 8 un ne vairāk! Bet komandām bez sejas - kā Olimpam, Jaunībai un Tranzītam vispār nesaskatu vietu virslīgā

  +3 [+] [-]

, 2010-04-16 13:07, pirms 14 gadiem
ne mazāk par desmit, 2 komandas atmetot neko ūber nevarēs uzlabot

  +3 [+] [-]

, 2010-04-16 13:44, pirms 14 gadiem
peikrītu Kreipānam, jo nevaram jau mēs Latvijā dabūt vismaz tās pašas Austrijas līmeņa futbolu, lai kautko tādu panāktu ir vajadzīga nauda, nauda un vēlreiz nauda. Ja mums nav tā nauda, tad vajag mēģināt iziet uz jauno spēlētāju audzināšanu. priekš 10 klubiem mums nepietiek Virslīgas līmeņa futbolistu un gribot negribot jaiesaista jaunieši. Latvijā ir tāda problēma, a visi dzenoties pēc rezultāta nevis dod iespēju jaunajam puikam no fārmkluba, bet labāk nopirks vēlvienu lētu un pusklibu leģionāru. īpaši tas bija novērojams LBL zelta laikos, kad lielie barons un ASK labāk krāja apšaubāmas kvalitātes leģionārus nekā deva iespēju jaunajiem. vienīgais(manuprāt, neesmu basketbola fans) kurš izsitās cauri tam melno amerikāņu mūrim bija Bērtāns, un arī tikai tāpēc, ka bija laiki, kad Butautam nebija ko pietiekt uz spēli, jo visi bija savainoti.
Tāpat Rakels pagājušajā gadā, nejau dēļ labas spēles LM2 viņš tika uz lielo komandu, ja nemaldos tad arī bija traumas apsēdušas LM. viņu izsauca, viņš tur palika un šogad spēlē jau ar 10 numuru.
Labāk ir lai mums ir 10 klubi un trūkst tāda līmeņa spēlētāju un viņu vietā jāņem jaunie, neka mums ir 8 klubi un jaunie netiek pie spēlēšanas. izaudzinās Rakelu, Karašausku, Savaļnieku, pārdos viņus, nopelnīs un audzinās nākamos. man jau liekas, ka lai nu kurš sporta veids Latvijā, bet Futbols nevar sūdzēties par jaunu un perspektīvu spēlētāju trūkumu, un ja ir tādi treneri kā Abramčiks un Starkovs, kas šos jaunos spēlētājus netikai uztrenē, bet arī iemāca kā jauzvedas profesionāļiem tad tām lietām būtu jaizdodas.
nebūtu slikti, ja Katrs no lielajiem klubiem apņemtos gadā izaudzināt vismaz vienu vai divus perspektīvus spēlētājus kurus pēctam pārdot.
Ajax var apvienot audzināšanu un spēlēšanu augstā līmeni, kāpēc to nevarētu darīt arī mūsu ''lielie''?

  +2 [+] [-]

, 2010-04-16 14:05, pirms 14 gadiem
Redzeejaam kaa mums gaajaa ar jaunajiem, kad mums bija 8 klubi, viens otrs paradijas, bet ne vairaak, tagad, kad ir 10, saak paradities ar vien vairaak jauno speletaaju un vini ne tikai aiznem komandaa, bet paraada, ka var konkureet ar vecaakiem un pieredzejushakajiem speletaajiem, esmu tikai par 10 komandu chempionaatu, jo tas tikai veicinaas izaugsmi.

  +4 [+] [-]

, 2010-04-16 14:37, pirms 14 gadiem
Arī piekrītu, ka 10 ir optimālais variants un tad ir iespēja arī jaunajiem džekiem (Olimps, Jaunība) bišķi vairāk un ātrāk apgrozīties jau nopietnākā līmenī un iespējams ta kāds arī tieši ātrāk varēs atvēties vai arī taps pamanīts arī no kādām nopietnākām līgām....

  +3 [+] [-]

, 2010-04-16 14:50, pirms 14 gadiem
Abiem labi argumenti. Tikai runājot par Daugavas trio (Ševeļovs, Tarasovs, Maksimenko) nepiekrītu Uldriķim, jo viņi par tik labiem spēlētājiem izauga tieši pateicoties pagājušajai sezonai. Pirms tam viņi bija tikai talantīgi, jauni futbolisti. Piekrītu Kreipāna teiktajam par Jelgavu, jo šī komanda vienkārši ir pelnījusi bū virslīgā, pat daudziem no Virslīgas ierastajiem klubiem būtu ko no viņiem pamācīties sastāva komplektācijas, spēļu organizēšanas un darba ar līdzjutējiem, ziņā. Paskatieties kaut vai uz viņu mājaslapu!
Piekrītu Uldriķim par to, ka 1. līgā vajadzētu būt 8 (varbūt 10 ?) komandām, jo tad nevajadzētu domāt vai klubs, kas uzvarēs 1. līgā Virslīgā izskatīsies pietiekami cienīgi - konkurence nodrošinās to, ka katrs klubs būs spēcīgāks. Savukārt 2. Līga tad varētu būt visu Latviju aptverošs turnīrs ar lielu skaitu komandu. Man piemēram simpatizē 2. līga - katrs spēlē savā reģionā (mazāk izdevumu!) un, ja tiek play-off (par tādu to gan var saukt tikai nosacīti) tikai tad brauc uz tālākām vietām.
Laikam tomēr vairāk piekrītu Kreipānam.

  +5 [+] [-]

, 2010-04-16 15:04, pirms 14 gadiem
playthegame rakstīja: Ajax var apvienot audzināšanu un spēlēšanu augstā līmeni, kāpēc to nevarētu darīt arī mūsu ''lielie''?
Salīdzināt Virslīgas klubus un Ajax ir tas pats, kas salīdzināt Latviju un Brazīliju. Ajax savā jauniešu akadēmijā iegulda lielākus līdzekļus nekā visu Virslīgas klubu budžeti kopā ņemti. Nīderlandē jauni talanti birst kā no pārpilnības raga, bet Ajax ir arī ļoti laba akadēmija un kvalitatīvs "skautings", tādēļ tas ļauj piesaistīt arī daudz citvalstu talantu.
Ja par tēmu runā, diezgan grūti ir viennozīmīgi pateikt, kā būtu vislabāk. Kopumā vairāk piekrītu Kreipānam, taču arī Uldriķim ir ļoti laba ideja par to, ka ir nepieciešama spēcīga pirmā līga. Ja samazinātu komandu skaitu pirmajā līgā, tas ievērojami celtu līgas līmeni, un tad arī tur jaunieši mierīgi varētu spēlēt un attīstīties. Šobrīd pirmās līgas līmenis ir tāds, kāds tas ir, un vismaz es uzskatu, ka tas ir jāpaceļ latiņu augstāk. Ja būtu, piemēram, tā 8+8 sistēma, tad, ļoti iespējams, pirmā līga izveidotos par ļoti pateicīgu vietu, kur augt jauniešiem, kas vēl nav gatavi spēlēt Virslīgas līmenī.
Minēji arī Rakelu. Visur pasaulē specīgākajos klubos jauniešiem ir mazs spēles laiks. Tādēļ viņi spēlē dublieru komandā vai arī tiek izīrēti, taču ļoti reti ir tā, ka laukumā tiek laists 17 gadīgs čalis. Tad viņam jābūt jau gatavam spēlēt tādā līmenī. Eiropas un pasaules lielajos klubos laukumā tiek nevis tāpēc, ka esi jauns un perspektīvs, bet tāpēc, ka esi nopelnījis vietu sastāvā. Sava iespēja ir jāsagaida, un reti kad pamatsastāvā tiek 17-19 gadus veci čaļi. Tā nav nekur un tā nevajag būt arī Virslīgā. Kad esi nobriedis, lūdzu, pierādi savu kvalitāti.

  +1 [+] [-]

, 2010-04-16 18:12, pirms 14 gadiem
Jānis_Bērziņš rakstīja: Abiem labi argumenti. Tikai runājot par Daugavas trio (Ševeļovs, Tarasovs, Maksimenko) nepiekrītu Uldriķim, jo viņi par tik labiem spēlētājiem izauga tieši pateicoties pagājušajai sezonai. Pirms tam viņi bija tikai talantīgi, jauni futbolisti. Piekrītu Kreipāna teiktajam par Jelgavu, jo šī komanda vienkārši ir pelnījusi bū virslīgā, pat daudziem no Virslīgas ierastajiem klubiem būtu ko no viņiem pamācīties sastāva komplektācijas, spēļu organizēšanas un darba ar līdzjutējiem, ziņā. Paskatieties kaut vai uz viņu mājaslapu!
Piekrītu Uldriķim par to, ka 1. līgā vajadzētu būt 8 (varbūt 10 ?) komandām, jo tad nevajadzētu domāt vai klubs, kas uzvarēs 1. līgā Virslīgā izskatīsies pietiekami cienīgi - konkurence nodrošinās to, ka katrs klubs būs spēcīgāks. Savukārt 2. Līga tad varētu būt visu Latviju aptverošs turnīrs ar lielu skaitu komandu. Man piemēram simpatizē 2. līga - katrs spēlē savā reģionā (mazāk izdevumu!) un, ja tiek play-off (par tādu to gan var saukt tikai nosacīti) tikai tad brauc uz tālākām vietām.
Laikam tomēr vairāk piekrītu Kreipānam.
Neliela piebilde par Maksimenko. Viņš pagājušo sezonu iesāka jauniešu komandā "Daugava", taču tur nospēlēja tikai deviņus mačus, jo saprata, ka nav izaugsmes iespēju, un aizbrauca uz Maskavas CSKA dublieriem. Tad jau pagājušajā sezonā straujāk progresēja Eduards Višņakovs, kurš laicīgi aizbēga no "Daugavas" uz "Ventspili", nevis kāds no minētās trijotnes.

     [+] [-]

, 2010-04-16 18:59, pirms 14 gadiem
Agris Suveizda rakstīja: Salīdzināt Virslīgas klubus un Ajax ir tas pats, kas salīdzināt Latviju un Brazīliju. Ajax savā jauniešu akadēmijā iegulda lielākus līdzekļus nekā visu Virslīgas klubu budžeti kopā ņemti. Nīderlandē jauni talanti birst kā no pārpilnības raga, bet Ajax ir arī ļoti laba akadēmija un kvalitatīvs "skautings", tādēļ tas ļauj piesaistīt arī daudz citvalstu talantu.
Ja par tēmu runā, diezgan grūti ir viennozīmīgi pateikt, kā būtu vislabāk. Kopumā vairāk piekrītu Kreipānam, taču arī Uldriķim ir ļoti laba ideja par to, ka ir nepieciešama spēcīga pirmā līga. Ja samazinātu komandu skaitu pirmajā līgā, tas ievērojami celtu līgas līmeni, un tad arī tur jaunieši mierīgi varētu spēlēt un attīstīties. Šobrīd pirmās līgas līmenis ir tāds, kāds tas ir, un vismaz es uzskatu, ka tas ir jāpaceļ latiņu augstāk. Ja būtu, piemēram, tā 8+8 sistēma, tad, ļoti iespējams, pirmā līga izveidotos par ļoti pateicīgu vietu, kur augt jauniešiem, kas vēl nav gatavi spēlēt Virslīgas līmenī.
Minēji arī Rakelu. Visur pasaulē specīgākajos klubos jauniešiem ir mazs spēles laiks. Tādēļ viņi spēlē dublieru komandā vai arī tiek izīrēti, taču ļoti reti ir tā, ka laukumā tiek laists 17 gadīgs čalis. Tad viņam jābūt jau gatavam spēlēt tādā līmenī. Eiropas un pasaules lielajos klubos laukumā tiek nevis tāpēc, ka esi jauns un perspektīvs, bet tāpēc, ka esi nopelnījis vietu sastāvā. Sava iespēja ir jāsagaida, un reti kad pamatsastāvā tiek 17-19 gadus veci čaļi. Tā nav nekur un tā nevajag būt arī Virslīgā. Kad esi nobriedis, lūdzu, pierādi savu kvalitāti.
protams, nesalidzinu Virsligas klubus ar Ajax limena zina, Ajax ir paraki visas frontes. mana doma bija, ka Virsligas klubi varetu iet tadu pasu celu.
Turpinot temu par jaunajiem, lai jaunais futbolists izcinitu vietu sastava vinam ir kautkur jaaug, nav jau mums ta pirma liga tik speciga lai tur varetu tik loti progreset, ka var pa taisno ielekt virsliga. Lielajiem klubiem ir specigas jauniesu komandas, vinus izire zemakam ligam kur ari ir specigs limenis, bet vai 1 liga ir tas limenis kas var sagatavot speletaju virsligai un kautkam augstakam? ok, ja ir ists talants ka Rakels, Karasausks, tad vins izsitisies ari caur 1 ligu(bet ka jau teicu Rakels pie teiksanas netika pat spelejot loti rezultativi 1 liga, tikai traumu del vinam deva iespeju un nedomaju, ka bija paredzets, ka vins bus komanda uz paliksanu), bet kad bija mums pedejie talanti? pedejais ko atceros bija Cauna, Gauracs un Kosmacovs, pirms kadiem pieciem gadiem, vel laicinu atpakal Laizans. Vari jau te salidznat musu futbolu ar lielvalstim, bet ka jau tu pats teici tur ir skautings un talanti birst ka no parpilnibas raga. ja mums katru gadu paraditos pa desmit Rakela un Karasauska limena futbolistu tad protams, varetu pariet uz 8 komandam vai varbut pat uz 6 komandam lai liga butu patiesam speciga, bet ja nav so lielo talantu? mazak talantigie nevar izlausties caur 1 ligu
Tu esi dabiskas atlases piekritejs, kur izdzivo specigakais, vajaie atmirst dabiga nave, es vairak esmu maksligas audzinasanas piekritejs. ka jau teicu ja mums ka brazilija uz katra stura butu pa jaunam ronaldinjo tad varetu pacelt latinu, bet nav mums to talantu tik daudz.
Un domaju, ka ar sadu jauno audzinasanu varetu ari pelnit, varbut ne milzu summas ka lielvalstis, bet prieks kluba pastavesanas varbut varetu nopelnit.
Cik atceros Rudnevs un Lukjanovs ari nebija tik spilgti speletaji ka tagad jaunie, bet vini pusjunior komandas sevi paradija un agad spele arzemes

     [+] [-]

, 2010-04-17 10:11, pirms 14 gadiem
playthegame rakstīja:
Te atkal ir runa, kā katrs saprot kādu terminu. Ko tieši tu biji domājis spēlēt augstā līmenī? Cīnīties par medaļām Virslīgā un pārvarēt, piemēram, divas kārtas Eiropas līgā? Mums jau ir kas tamlīdzīgs Virslīgā - Skonto, kur jaunajie pastiprināti ar pāris vecajiem, arī FKV, izskatās, ka pamazām iet uz līdzīgu modeli.
Te var ļoti ilgi un dikti diskutēt un vētīt plusus un mīnusus. Es būtu piekritējs tādai sistēmai, ka pirmajā līgā nav vairāk par desmit komandām. Manuprāt, šie 17-19 gadus vecie jaunieši mierīgi varētu izsisties caur pirmo līgu, un, paceļot tās līmeni, tas arī būtu ļoti labs atbalsts nākotnei. Jaunietim galvenais ir spēlēt, un pirmā līga jauniešiem šo spēļu praksi varētu sniegt - un, kas galvenais, pietiekami normālā līmenī.
Bet nu jā. Kā jau teici - katram ir savs skatījums par to, kādam būtu jābūt futbola piramīdas modelim.