Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Sporta ģēniji un latvju hokeja migranti

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Sporta ģēniji un latvju hokeja migranti
Ulvis Katlaps (no kreisās), Raitis Ivanāns un Normunds Sējējs
Foto:dinamoriga.eu

Viņdien saņēmu kāda "SA" un "SA+" lasītāja niknu vēstuli, ka viņš manas Znaroka intervijas dēļ, kurā pasaku paldies Oļegam un vēl pieciem t.s. migrantiem - Maticinam, Čudinovam, Froļikovam, Nazarovam un Klinšovam - par ieguldījumu "Dinamo" un Latvijas hokejā, vairs "SA" un "SA+" nelasīšot. Jā, teikt paldies mūsu pusē nav pieņemts, taču šis cilvēks rosināja padomāt, kas tad ir mūsu puiši Zviedrijā, Somijā, Šveicē un citur. Gribam to atzīt vai nē, bet vairākums pēc būtības ir otrās un trešās šķiras hokeja migranti...

Kā brāļi Morozovi, Šeļags, Brezgins, Skopovs, Hamrakulovs, Avdejevs, Gross un vēl vairāk duči Krievijas spēlētāju, kas savulaik netika "Dinamo" un daudzi netika pat "Dinamo" tuvumā. Kā man dēvēt visus tos mūsu puišus, kas apsēduši Zviedrijas 1. (respektīvi - 3. ) līgu, Somijas 3. un 4. līgu, Francijas 2. un 3. līgu? Taču hokeja migranti, kas visā visumā maz ko dod šo valstu hokeja attīstībai, jo reti kurš izsitās līdz Zviedrijas Elites sērijai vai Somijas SM līgai. Ja gribētos vēl skarbāk - labākas dzīves meklētāji. Tāpat kā viss krievu un baltkrievu migrantu bars laika posmā no 1945. līdz 1991. gadam. Skaidrs, ka šāds salīdzinājums kārtīgu letiņu aizvainos. Kā tad tā? Puiši cīnās, lai tiktu augšup pa hokeja kāpnēm, bet te viens viņus salīdzina ar krievu un baltkrievu migrantu bariem.

Skaidrs, ka arī šāds hokeja migrants pamazām iedzīvojas jaunajā mītnes zemē, un Latvija viņam ar laiku paliek tikpat sveša kā krievu hokeja migrantiem Čeļabinska, Kirovečepecka, Uhta, Inta vai Apatīti. Jo jaunā zeme ir ievilkusi savā dzīvē, apņemtas amerikāņu, kanādiešu, dāņu vai vācu sievas. Akurāt kā tiem jaunajiem puikām, kas ar hokeja somu plecos Rīgā ieradās no Krievijas. Bet domas par pārrašanos uz dzīvi Latvijā atbīdītas stipri tālu. Reizi pāris gados atbrauc ciemos, ar vecākiem un draugiem pačalo draugos vai skupe...

Vai es nosodu tos mūsu hokeja migrantus, kas palikuši jaunajā mājvietā? Nē! Kādas man būtu tiesības to darīt? Vai es varu piedāvāt Amerikā universitāti beigušam Latvijas hokejistam 3000 dolāru mēnesī? Nevaru. Vai visiem šiem puišiem, kas beiguši spēlēt ārzemēs, Latvija var piedāvāt normālu atalgojumu par trenera darbu? Protams, nevar. Bet visiem gribas dzīvot un ēst jau šodien un tūlīt...

Skaidrs, ka šis Amerikā dzīvojošo (palikušo) Latvijas hokejistu saraksts ir ļoti nepilnīgs, bet, lamājot Znaroku, Maticinu un pārējos migrantus, der atcerēties arī viņus. Lielākā daļa no viņiem ir spēlējusi Latvijas nacionālajā, U-20 vai U- 18 izlasēs.

Ulvis Katlaps (1968.)
Gatis Ceplis (1971.)
Igors Hatuļevs (1971.)
Artūrs Kupaks (1973.)
Vilnis Nikolaisons (1973.)
Ivars Mūzis (1973.)
Sergejs Gerasimovs (1973.)
Viktors Filatovs (1974.)
Sergejs Linčuks (1974.)
Jurijs Gusaks (1975.)
Mihails Salijenko (1976.)
Sandijs Girvičs (1976.)
Mārtiņš Lāns (1977.)
Dmitrijs Derjabins (1978.)
Aleksandrs Andrejevs (1979.)
Juris Avotiņš (1979.)
Sergejs Siņicins (1979.)
Igors Ivanovs (1980.)
Sergejs Vahmistrovs (1982.)

P. S. Zinātāji sarakstu drīkst labot un papildināt.

  +5 [+] [-]

, 2011-03-16 18:15, pirms 13 gadiem
ANDREJEVS vai tik nebija pat NHL draftēts

  +6 [+] [-]

, 2011-03-16 18:21, pirms 13 gadiem
Pateicos par reakciju uz manu komentāru Vienīgi - vai autoram tiešām šķiet, ka PSRS migrantu ierašanās okupētajā Latvijā un dažu latviešu aizbraukšana uz ASV ir pielīdzināmas lietas? Pēc šī salīdzinājuma redzu, ka mans lēmums ir bijis pareizs. Bet, Jāni - jebkurā gadījumā, paldies par atbildi.

Viens maziņš mazītiņš retorisks jautājums - vai Uldis Katlaps, vai, teiksim, Igors Ivanovs vai Sergejs Vahmistrovs, aizbraucot uz ASV, izrādījha elementāru cieņu šai valstij un iemācījās angliski? Es būtu gatavs derēt, ka pāris mēnešu laikā.

tagad salīdzinošs jautājums - vai PSRS hokeja migranti, izrādot cieņu Latvijai, iemācījās latviešu valodu? Atbilde ir.... garš daudzpunkts.

  +3 [+] [-]

, 2011-03-16 18:35, pirms 13 gadiem
Sporta Ģēnijs rakstīja: Pateicos par reakciju uz manu komentāru Vienīgi - vai autoram tiešām šķiet, ka PSRS migrantu ierašanās okupētajā Latvijā un dažu latviešu aizbraukšana uz ASV ir pielīdzināmas lietas? Pēc šī salīdzinājuma redzu, ka mans lēmums ir bijis pareizs. Bet, Jāni - jebkurā gadījumā, paldies par atbildi.

Viens maziņš mazītiņš retorisks jautājums - vai Uldis Katlaps, vai, teiksim, Igors Ivanovs vai Sergejs Vahmistrovs, aizbraucot uz ASV, izrādījha elementāru cieņu šai valstij un iemācījās angliski? Es būtu gatavs derēt, ka pāris mēnešu laikā.

tagad salīdzinošs jautājums - vai PSRS hokeja migranti, izrādot cieņu Latvijai, iemācījās latviešu valodu? Atbilde ir.... garš daudzpunkts.
Gaidu, ko rādīs tautas skaitīšana. Varētu būt 200 000 aizbarukušo no Latvijas. Kā Tu saki, dažu latviešu...

  +1 [+] [-]

, 2011-03-16 18:44, pirms 13 gadiem
baidos, ka tautas skaitīšana sniegs ļoti minimālu priekšstatu par aizbraukušajiem

  -3 [+] [-]

, 2011-03-16 20:39, pirms 13 gadiem
Jāni - Jūsu atbildes, ir, maigi izsakoties, juceklīgas. Kāds sakars pašreiz no Latvijas ar pateicībām migrantiem???

Un par to, ka mūsu pusē paldies teikt nav pieņemts - pilnīgs sviests. Par ko man būtu jāsaka paldies? Vai paldies drīzāk nav jāsaka personai, kura ir pārcēlusies uz de facto Eiropu no dziļas Krievijas vidienes un iegūst iespēju spēlēt Latvijas izlasē - iespēju, ko tie nekad, nemūžam neiegūtu savas etniskās valsts izlasē? Paldies par ko?

     [+] [-]

, 2011-03-16 20:40, pirms 13 gadiem
Atvainojos par sava viedokļa aso toni - taču sakāmā b'tība paliek tā pati.

  -2 [+] [-]

, 2011-03-16 20:46, pirms 13 gadiem
Jānis Matulis rakstīja: Gaidu, ko rādīs tautas skaitīšana. Varētu būt 200 000 aizbarukušo no Latvijas. Kā Tu saki, dažu latviešu...
Nūūū, ne jau tik latvieši arī krievi un citas tautības brauc (pilsoņi, nepilsoņi). Pagaidīsim, ko tautas uzskaites rezultātu.

  +4 [+] [-]

, 2011-03-16 20:50, pirms 13 gadiem
Bet Matulis vienmēr ir bijis prokrievisks, tas jau nav nekāds noslēpums vai pārsteigums. Es piemēram, to zinu un vairs neiespringstu. Zinu, ka Puče ir nacionāli domājošs, Matulis mīl krievus, Strauss neprot rakstīt - un attiecīgi lasu, kas mani interesē.

  +1 [+] [-]

, 2011-03-16 21:25, pirms 13 gadiem
Jānis_Bērziņš rakstīja: Bet Matulis vienmēr ir bijis prokrievisks, tas jau nav nekāds noslēpums vai pārsteigums. Es piemēram, to zinu un vairs neiespringstu. Zinu, ka Puče ir nacionāli domājošs, Matulis mīl krievus, Strauss neprot rakstīt - un attiecīgi lasu, kas mani interesē.
Pec tavām domām nav daudz maz objektīvu cilvēku. Un vēl, vai tad mīlēt krievus un būt nacionālistam ļoti iegriež rakstu kvalitātē? Varbūt vienkārši Jums nacionāli domājošiem liekas, ka Matuļa sktas uz dzīvi ir prokrievisks jeb normālā valodā sakot draudzīgs nevis naidīgs.

  +4 [+] [-]

, 2011-03-16 21:30, pirms 13 gadiem
alfredsson11 rakstīja: Pec tavām domām nav daudz maz objektīvu cilvēku. Un vēl, vai tad mīlēt krievus un būt nacionālistam ļoti iegriež rakstu kvalitātē? Varbūt vienkārši Jums nacionāli domājošiem liekas, ka Matuļa sktas uz dzīvi ir prokrievisks jeb normālā valodā sakot draudzīgs nevis naidīgs.
Var jau būt, es pieļauju tādu variantu, bet tas nenozīmē, ka tas kaut drusciņ' sašķoba manu pārliecību. Turklāt es ne vārda nesaku par rakstu kvalitāti, jo lielākā daļa Matuļa rakstu ir tiešām labi, vienkārši es tos lasot labi zinu, ka Matulis ļoti mīl krievus un rēķinos, ka tas ko viņš ir uzrakstījis reizēm būs no krievmīlestības skatu punkta. Viss ir subjektīvs, objektīvisms, pārsvarā ir teorija.

  +2 [+] [-]

, 2011-03-16 21:31, pirms 13 gadiem
Nav jau runa tikai par Znaraku.....Starkovs arii nekaunaas ierasties uz sporta studiju un runaat krieviski.....runa jau nav par paaris cilveekiem bet gan par situaaciju kopumaa....Aleksandrs Nizivijs arii nerubii nevienu latvieshu vaardu bet mees vinju cienam un priecaajamies par vinja speeli....Latvijaa taa ir pienems ka runaajot 5iem cilveekiem 4iem latviesiem un vienam krievam vissi runaas krieviski.....

  +4 [+] [-]

, 2011-03-16 21:31, pirms 13 gadiem
Daļa no tiem krieviem cēla Dinamo,bet liela daļa atņēma vietas vietējiem,jo pateicoties tādiem Tiškoviem ,Koržiloviem,Dinamo netikaspēlēt Golovkovs,Karpinskis un citi vietējie,viņiem bija jāspēlē krievijā. Un to nenoteica vien meistarība ,bet arī tas,ka Tihanovs un jo sevišķi Jurzinovs neatzina vietējos,bet labāk vilka komandā viduvējus krievus,jo tos bija vieglāk dresēt.

  +3 [+] [-]

, 2011-03-16 21:33, pirms 13 gadiem
Suplers tak arii miil Slovaakus.....paskatieties uz siigada dinamo komandu un attieksmi pret vissiem slovaakiem kuri ir bijushi.....taa notiek....

     [+] [-]

, 2011-03-16 22:32, pirms 13 gadiem
bilde liek domāt, ka nākamgad varētu būt Ivanāns RD??!!

     [+] [-]

, 2011-03-16 22:42, pirms 13 gadiem
silk182 rakstīja: bilde liek domāt, ka nākamgad varētu būt Ivanāns RD??!!
kā tu to izpīpēji?

     [+] [-]

, 2011-03-16 22:43, pirms 13 gadiem
Ja geenijs biski atcereetos veesturi, tad zinaatupar ko vajadzeetu Znarokam pateikt paldies - par golu kursh muus ievilka tur kur mees esam..... Un par valodu..... vai tu amerikaa runaatu angliski, ja ar tevi visulaiku runaa latviski??? Tas, ka latvietis lokaas liidzi ir tikai taa teikt pasha (arii mana) latviesha vaina. Kapeec Znarokam buutu jaamaacaas latviski, ja 80% taa laika hokeja notika krievu valodaa...... Un nu jau ir par veelu, kaa zinaams latvieshu valoda nav no vieglajaam, taa pat arii gadi vairs nav tie, kad vajadzeetu valodu maaciities....

  -1 [+] [-]

, 2011-03-16 23:08, pirms 13 gadiem
coffijs rakstīja: Daļa no tiem krieviem cēla Dinamo,bet liela daļa atņēma vietas vietējiem,jo pateicoties tādiem Tiškoviem ,Koržiloviem,Dinamo netikaspēlēt Golovkovs,Karpinskis un citi vietējie,viņiem bija jāspēlē krievijā. Un to nenoteica vien meistarība ,bet arī tas,ka Tihanovs un jo sevišķi Jurzinovs neatzina vietējos,bet labāk vilka komandā viduvējus krievus,jo tos bija vieglāk dresēt.
sodien nekas nav mainijies, DR spele Karamnovs, Podzins un tapec Sveice ir jaspele Keninam, Francija Vigneram..........................

     [+] [-]

, 2011-03-16 23:32, pirms 13 gadiem
silk182 rakstīja: bilde liek domāt, ka nākamgad varētu būt Ivanāns RD??!!
Ivanāns sen jau ir zudis pilsonis Latvijai Sieva apņemta amerikā, māja arī tur...

  +4 [+] [-]

, 2011-03-16 23:32, pirms 13 gadiem
Matuļa "old school" turpinās ... :d vecais RD un PSRS čempionāts bija pasaules naba un Balderis ir visu hokejistu tētis ... (laikam jau tikai Japānā) ... :d :d :d

p.s. arī dinozauri nemainījās - un beigās izmira ...

  -1 [+] [-]

, 2011-03-17 00:17, pirms 13 gadiem
krahs rakstīja: sodien nekas nav mainijies, DR spele Karamnovs, Podzins un tapec Sveice ir jaspele Keninam, Francija Vigneram..........................
Nebija jau tā, ka viņiem nepiedāvāja.
Tas, ka viņi labāk izvēlējās kaut kādu naudiņu nopelnīt, nevis spēlēt HK Rīga, jau ir cits jautājums.

  +1 [+] [-]

, 2011-03-17 10:05, pirms 13 gadiem
silk182 rakstīja: bilde liek domāt, ka nākamgad varētu būt Ivanāns RD??!!
ja, tiesi ta, un Katlaps ari speles, kopa ar Ozo dreses jaunos

  +1 [+] [-]

, 2011-03-17 11:33, pirms 13 gadiem
Es ar nesaprotu kāda atšķirība ir starp tiem krieviem kas atbrauca uz Latviju PSRS laikā un tiem latviešiem kas aizbrauca uz Eiropas Savienību , ASV . Tādi paši laimes meklētāji - migranti. Kur pilnāks veikals , tur braucu. Motīvs visiem vienāds. Tas, ka krievi nerunā latviski jau ir latviešu tupums, nevis krievu vaina. Ja Anglijā angļi runātu ar krieviem krieviski, tad arī tur neviens angļu valodu nemācītos.

  +4 [+] [-]

, 2011-03-17 11:58, pirms 13 gadiem
Vēsturi es zinu ļoti labi - taču neuzskatu, ka vienu vārtu dēļ mums būtu jāklanās Znaroka kā elka priekšā. Netiktu uz A grupu 1996. gadā, tiktu nākamajā. Znaroks nav Latvijas hokeja alfa un omega.

Tas, kas man riebās Matuļa rakstā - pirmkārt jau virsraksts "Znaroks, kādu mēs visi cienām" vai kaut kā tā. Kādi "visi"? Kā tā var vispārināt?

Otrkārt, žurnālists ir tādēļ, lai uzdotu jautājumus. Žurnālistam intervējot vajadzētu izvilināt no intervējamā lasītājiem intereantas tēzes un atziņas. Piekrītu, tās var būt pretrunīgas, kādam var nepatikt - galu galā intervējamajam ir savi uzskati. Arī Znarokam. Tači, ja žurnālists pats intervējamā priekšā izplājas kā lupata, sākot ar virsrakstu un beigās ar pateicībām par migrantu iebraukšanu - tā vairs nav intervija. Un, ja pēc tam, atbildot uz jautājumu, tiek piesaukti tautas skaitīānas rezultāti - tas vienkārši nav pareizi.

Mari777 - atšķirība ir tāda kā starp PSRS režīmu un Rietumeiropu vai ASV. Ne vairāk un ne mazāk.

     [+] [-]

, 2011-03-17 12:02, pirms 13 gadiem
Nav nekādas atšķirības, laimes meklētāji ir laimes meklētāji. Kā Tu domā kāpēc krievi brauca uz Latviju, tāpēc ka rupji runājot viņiem tur nebija ko ēst. Maskavā un citās lielajās pilsētās ok, bet nomalēs pilnīgs bardaks. Kāpēc latvieši brauc uz ES valstīm? Tā paša iemesla dēļ.

  -1 [+] [-]

, 2011-03-17 15:22, pirms 13 gadiem
Lupainis rakstīja: ....Latvijaa taa ir pienems ka runaajot 5iem cilveekiem 4iem latviesiem un vienam krievam vissi runaas krieviski.....
ļoti precīzi..diemžēl..

     [+] [-]

, 2011-03-17 22:00, pirms 13 gadiem
Sporta Ģēnijs rakstīja: Vēsturi es zinu ļoti labi - taču neuzskatu, ka vienu vārtu dēļ mums būtu jāklanās Znaroka kā elka priekšā. Netiktu uz A grupu 1996. gadā, tiktu nākamajā. Znaroks nav Latvijas hokeja alfa un omega.

Tas, kas man riebās Matuļa rakstā - pirmkārt jau virsraksts "Znaroks, kādu mēs visi cienām" vai kaut kā tā. Kādi "visi"? Kā tā var vispārināt?

Otrkārt, žurnālists ir tādēļ, lai uzdotu jautājumus. Žurnālistam intervējot vajadzētu izvilināt no intervējamā lasītājiem intereantas tēzes un atziņas. Piekrītu, tās var būt pretrunīgas, kādam var nepatikt - galu galā intervējamajam ir savi uzskati. Arī Znarokam. Tači, ja žurnālists pats intervējamā priekšā izplājas kā lupata, sākot ar virsrakstu un beigās ar pateicībām par migrantu iebraukšanu - tā vairs nav intervija. Un, ja pēc tam, atbildot uz jautājumu, tiek piesaukti tautas skaitīānas rezultāti - tas vienkārši nav pareizi.

Mari777 - atšķirība ir tāda kā starp PSRS režīmu un Rietumeiropu vai ASV. Ne vairāk un ne mazāk.
Un ko cienījamais ģēnijs saka par Sanda Ozoliņa bērniem, kas nemāk runāt latviski?

     [+] [-]

, 2011-03-18 09:15, pirms 13 gadiem
maza piesiešanās..
Matula kungs, kas ir skupe..?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2011-03-18 14:02, pirms 13 gadiem
regjis rakstīja: ļoti precīzi..diemžēl..
Neko precīzu es te neredzu.. Kaut kāds stulbs pieņēmums manuprāt.. Ne es, ne mani apārtējie paziņas ar krieviem bez vajadzības krieviski nerunā.. Kurš ir izdomājis, ka tā notiek? Pēc sevis spriež vai pēc kādiem mistiski veiktiem pētījumiem? Neesmu nekāds super nacionālsts un to nedaru apzināti vai neapzināti vai kaut kāda naida pret krievu valodu vadīts.. Vienkārši kontaktējos valodā, kurā man ir ērtāk un lielākā daļa krievvalodīgo ļoti labi saprot latviešu valodu.. Tas, ka viņiem ir grūti vai vnk nevēlās latviski runāt mani stipri neuztrauc, runājam katrs savā valodā un visiem ir labi.. Protams situācijās, kad jūtu, ka pilnīgi nerubī ko saku, tad varu runāt arī krieviski.. Tie ir ekstra gadījumi..