Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Par ko sodīja Māri Veršakovu un SV "Beckdorf"?

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Par ko sodīja Māri Veršakovu un SV "Beckdorf"?
Vai Māri Veršakovu vēl kādreiz redzēsim Latvijas izlases rindās? Jautājums atklāts un vispirms atbilde uz to ir atkarīga no Māra paša.
Foto: www.tusem-hsb.de

Pat negaidīti lielu diskusiju izraisīja Latvijas rokasbumbas izlases un Vācijas 3. līgas kluba SV "Beckdorf" spēlētāja Māra Veršakova diskvalificēšana uz sešiem mēnešiem un viņa klubam piespriestā 5000 eiro lielā soda nauda. Laikam jau arī tāpēc, ka tamlīdzīgs gadījums pie mums ir, iespējams, pirmais, bet rokasbumbā - noteikti pirmais. Vispirms gan jāprecizē, par ko Veršakovs tika sodīts.

Šāds sods spēlētājam un klubam (nevajag tikai domāt, ka tā nauda tagad ienāks Latvijas handbola federācijas kontā un kāds uz Veršakova soda rēķina nopelnīs - tā nenotiek un LHF no pieciem tūksotiešie nesaņems neko) ir nevis par to, ka Māris Veršakovs neieradās uz Latvijas izlases spēlēm pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrā pret Beļģiju, bet gan par to, ka viņš tajā laikā aizvadīja oficiālu spēli sava kluba rindās Vācijas 3. līgas čempionātā. Starpība ir būtiska. Veršakovs nav pirmais un diezin vai ir pēdējais izlases handbolists (futbolists, hokejists, basketbolists u.tt.), kurš kaut kādu iemeslu dēļ netiek uz izlases spēlēm, tādi gadījumi ir bijuši vairāki, taču nekad iepriekš tamlīdzīgu domstarpību nebija. Piemēram, Vācijas 3. līgā un pat 2. bundeslīgā nav pārtraukuma kvalifikācijas spēļu laikā, tā ka spēlētāju klubi nemaz negrib laist savus spēlētājus uz izlasēm, kaut gan nelaist viņi arī nedrīkst. Latvijas izlases treneri un LHF vadība parasti ir bijuši pretīnākoši, saprazdami, ka klubā ir spēlētāja "maizes darbs" un ka viņa spēlēšana labā līmenī ārzemēs ir arī izlases interesēs. Nekādu domstarpību iepriekš nebija. Vēl vairāk - pirms kvalifikācijas spēlēm ar Melnkalnes izlasi janvārī Ērika Blūma Vācijas 3. līgas klubs no Edevehtas (likteņa ironija - tieši šajā komandā iepriekš spēlēja Veršakovs) oficiālā vēstulē lūdza LHF atļaut Ērikam spēlēt, lai viņš pēc traumas ātrāk atgūst sportisko formu. Nekādu iebildumu nebija. Vairāki spēlētāji nav varējuši dažādu iemeslu dēļ ierasties arī iepriekš, taču neviens no viņiem tajā laikā nav spēlējis (bez LHF piekrišanas) savā klubā, jo to nepieļauj Eiropas handbola savienības noteikumi - proti, ja spēlētājs kaut kādu iemeslu dēļ neatsaucas uz uzaicinājumu spēlēt izlasē un nav oficiāli atteikts, tad viņš nedrīkst spēlēt kluba sastāvā divas dienas pirms un piecas dienas pēc izlases mača. Varētu minēt vairākus handbolistus, kuri kaut kādu iemeslu dēļ izlases rindās nav ieradušies, taču izlases spēļu laikā viņi nav spēlējuši arī savu klubu sastāvos, jo nedrīkstēja to darīt (tāpēc pilnīgi nevietā ir Jāņa Glušaka piemērs).

Kāpēc Māris Veršakovs spēlēja? "Mums ar Māri bija saruna, viņš teica, ka esot neliela trauma un ka viņa prioritāte tagad esot mācības, tāpēc lūdza atļaut nepiedalīties spēlēs ar Beļģiju. Piekritu, ka viņš nespēlēs, taču ar norunu, ka nespēlēs arī kluba rindās Vācijas 3. līgas čempionātā. Nav saprotams, kāpēc Mārim vajadzēja spēlēt, kāpēc vajadzēja klubam, lai viņš spēlē, ja bija neliels savainojums un ja bija zināms, ka tajā laikā spēlēt nedrīkst arī pēc EHF noteikumiem," teica Latvijas izlases galvenais treneris Valdis Labanovskis. Trenera un spēlētāja sarunai liecinieku nav. Kāpēc tad tomēr Veršakovs spēlēja? Atliek tikai minēt. Iespējams, ka notika elementāra nesaprašanās, kaut gan vēlākajos Māra paskaidrojumos, viņa izteicienos kluba mājaslapā un vēstulē šo rindu autoram ir vairākas pretrunas, kas vienkāršu nesaprašanos padara apšaubāmu. Māris pateica kluba vadībai, ka viss ir sarunāts un viņš drīkst spēlēt? Kas to, lai zina. Laukumā viņš izgāja un spēlēja. Kā tad ar savainojumu? Ja reiz Veršakovam nemaz nav līguma ar klubu vai ir tikai amatiera līgums, arī kluba vadība uzstāj uz to, ka Veršakovam nav profesionālā līguma un tāpēc sods ir nepamatots, bet tad patiešām nav skaidrs kāpēc EHF attiecina uz klubu naudas sodu, bet klubs draudēja lauzt līgumu? Kādu līgumu? Kaut kā neiet kopā...

Nebūšu Veršakova soģis vai LHF advokāts. Katram var gadīties kļūdīties vai paklupt, taču katram ir arī iespēja kļūdu labot, atrisināt domstarpības un tāpēc nevajag pēc klupiena kādu "nolīdzināt līdz ar zemi". Nav nevienam Handbola federācijā mērķa kaut kādā veidā Veršakovam ieriebt. Kāds labums? Māris izlasei pat ļoti noderētu, ja viņam nākotnē būs vēlēšanās tajā spēlēt un ja mainīsies viņa statuss handbolā - mums taču arī nav iemesla apšaubīt Māra teikto par uzvara likšanu uz mācībām, par nepievēršanos turpmāk handbolam profesionālā līmenī. Durvis izlasē viņam būs vaļā. Notikušais ir tikai vienīgi lieks atgādinājums par to, ka likums ir jāievēro un ka par visu var vienoties, ja vien ir vēlēšanās to izdarīt. Mārim vispirms laikam vajadzētu tikt galā pašam ar sevi - proti, ko viņš grib un vai vispār kaut ko grib handbolā sasniegt. Likt spēlēt ar varu profesionālā līmenī vai izlasē neviens nevar. Būtu vienīgi žēl, ja neapšaubāmi talantīgs spēlētājs neīstenotu savas spējas rokasbumbas laukumā. Māris ir sakarīgs jauneklis un viņš nepazudīs.

Nav arī tā, ka tādas sankcijas no Eiropas federācijas par spēlēšanu kluba rindās izlases spēļu laikā (nevis par neierašanos izlasē - lūdzu, nejaukt dažādas lietas! - par ko var sodīt tikai konkrētas valsts sporta veida federācija) ir tikai rokasbumbā, jo komentāros esot minēti arī dažu citu sporta spēļu izlašu pārstāvji. Bargas sankcijas par tamlīdzīgu rīcību ir jebkurā citā sporta spēlē. Futbolā tās līdzīgā gadījumā būtu vēl briesmīgākas, arī hokejā tā notiktu (daži piemin Jāņa Sprukta piemēru un atkal "garām" - klubu spēlēs viņš taču pasaules čempionāta laikā nepiedalījās un nemaz nevarēja piedalīties), arī basketbolā un volejbolā. Starptautiskās federācijas aizstāv izlašu (valstu federāciju) intereses un tas ir tikai pareizi. Taču tajā pašā laikā katrā konkrētā gadījumā ir iespējams kompromiss.

  +1 [+] [-]

, 2012-02-16 12:39, pirms 13 gadiem
Futbolā no sodiem baidas gan klubi ,gan spēlētāji,jo ne jau ar prieku klubi atlaiž spēlētājus uz atlases spēlēm ,jo sevišķi citos kontinentos.Sprukta gadījums protams nav pielīdzināms,jo kluba sezona bija beigusies un it kā netraucēja izlasei. Vienīgais kā hokejā var pabaidīt vismaz Dinamo spēlētājus ir likt atcerēties ,ka gan klubam ,gan katram spēlētājam licenzi spēlēšanai paraksta LHF.

  +1 [+] [-]

, 2012-02-16 13:29, pirms 13 gadiem
Dīvaini, spēlētājs nedodās uz izlasi, kāpēc liegt spēlēt tajā laikā klubā, ja tam ir spēles? Kāpēc būtu kaut kas jāaizliedz, spēlēšana izlasē nav piespiedu lieta. Negribu spēlēt, nespēlēju, daru to savā klubā, ja tur gribu spēlēt!

     [+] [-]

, 2012-02-16 20:08, pirms 13 gadiem
coffijs rakstīja: Futbolā no sodiem baidas gan klubi ,gan spēlētāji,jo ne jau ar prieku klubi atlaiž spēlētājus uz atlases spēlēm ,jo sevišķi citos kontinentos.Sprukta gadījums protams nav pielīdzināms,jo kluba sezona bija beigusies un it kā netraucēja izlasei. Vienīgais kā hokejā var pabaidīt vismaz Dinamo spēlētājus ir likt atcerēties ,ka gan klubam ,gan katram spēlētājam licenzi spēlēšanai paraksta LHF.
Hokejā šādi gadījumi laikam ir iespējami vien Olimpisko spēļu un to kvalifikācijas turnīru laikā, jo PČ laikā daudziem spēlētājiem savu klubu nemaz nav (līgumi jau beigušies/vēl nav noslēgti), un klubiem spēles notiek vien tikai Ziemeļamerikas līgu play-off, kur IIHF tā īsti neko nevar padarīt.

     [+] [-]

, 2012-02-16 20:34, pirms 13 gadiem
jauks citāts, Māra vietā to var attiecināt arī uz kādu basketbolistu

"..Mārim vispirms laikam vajadzētu tikt galā pašam ar sevi - proti, ko viņš grib un vai vispār kaut ko grib handbolā sasniegt. Likt spēlēt ar varu profesionālā līmenī vai izlasē neviens nevar. Būtu vienīgi žēl, ja neapšaubāmi talantīgs spēlētājs neīstenotu savas spējas rokasbumbas laukumā..."