Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Kas kopīgs Taigeram Vudsam un Latvijas basketbola izlasei?

Kas kopīgs Taigeram Vudsam un Latvijas basketbola izlasei?
Lai saglābtu savu reputāciju devīgo sponsoru priekšā, Taigera Vudsa smaidam varētu nepietikt pat ar šādu izpildījumu...
Foto: kolāža no interneta vides resursiem.

Gan pasaules golfā, gan Latvijas basketbolā gada skaļākais notikums, diemžēl saistīts ar skandālu, kas sev līdzi paņem ne tikai cerības un vilšanos, bet arī sagrautu reputāciju.

Varbūt tas kādam no jums ir paslīdējis garām, tomēr pēdējā mēneša laikā pasaules sporta ietekmīgākie mediji seko līdzi golfera Taigera Vudsa sāgai – novembrī kļuvis par pirmo atlētu pasaulē, kas ar spēli un tai pieguļošajām aktivitātēm nopelnījis miljardu (miljardu!!!) dolāru, trīsdesmit četrus gadus vecais divu bērnu tēvs šajā pašā mēnesī iekrita ar seju dubļos. Publiski.

Stāsts pavisam vienkāršs, ar ziepju operas elementiem – golfa spēlētājs krāpis savu sievu, tas atklājies, viņa, acīmredzot, par šādu vīra sānsoli nozilina vecim sānus un pie reizes arī seju, šis bēg no kāviena, avarē, atbrauc policija, sāk uzdot jautājumus, rodas vairākas neskaidrības par šo transporta negadījumu, pretrunas, to uzķer žurnālisti. Pēc tam jau Taigera rati nāk lejā no kalna – kāda dāma par 150 000 dolāru pārdod kādai avīzei vairākus simtus SMS ierakstu un vienu automātiskā atbildētāja piezīmi, kas apliecina viņas īpašās attiecības ar golfa slavenību. Seko stāsti par seksu, maukām un sportu... Līdz pagājušajā nedēļā Vudss paziņo, ka viņš uz nenoteiktu laiku aiziet no profesionālā golfa, „lai sakārtotu attiecības ģimenē, kurā viņš neesot bijis priekšzīmīgs”.

Bet stāstu šo ne jau golfa spēles sakarā – runa ir par reputāciju. Pēc tam, kad atklājās visi nesmukumi ap Taigera vārdu, apskatnieki loģiski uzdeva jautājumu – kas notiks ar lielajiem Vudsa sponsorlīgumiem, kuros atrodamas patiešām respektablas pasaules kompānijas? Pirmie atteicās finanšu konsultanti no „Accenture PLC”, kam ar pasaules labāko golfa spēlētāju bija noslēgts vairāku gadu reklāmas līgums par aptuveni 110 miljoniem dolāru. Šobrīd līdzīgs nodoms ir Šveices pulksteņu ražotājam „Tag Heuer”, kas ik gadus Taigeram maksāja vairāk kā desmit miljonus par pulksteņa nēsāšanu un reklamēšanu. Būs vēl...

Varbūt nav salīdzināmi lielumi un stāsti, bet vārds „reputācija” tika rudenī pieminēts arī Latvijas vīriešu basketbola izlases sakarā. Menedžera Edgara Buļa radošās atklāsmes jau ir sagremotas un izspļautas. Arī paši basketbolisti jau pamanījušies nodemonstrēt savu attieksmi pret notikušo – viens agresīvi (Kristaps Valters), cits vērtējoši (Jānis Blūms), vēl kāds – klusējoši (Biedriņš, Kambala). Gan jau – miers viņu darbiem un domām. Kas palicis pēc visa notikušā? Viņdien satikos ar kāda liela uzņēmuma mārketinga direktori (nesaukšu vārdā, bet darba vieta respektabla), kura, uz vaicājumu – kā klājas? – metās klāt ar savu sakāmo. Apmērām tā: „un, tu, iedomājies, atnāk pie mums Šneps un vēl viens no Latvijas basketbola savienības, piedāvā sponsorēt izlasi... Viņiem nepietiek kauna nākt un prasīt, lai uzņēmumi ziedo savus līdzekļus dzērājiem! Mums nauda ir, par to nav runa, bet šitādā pasākumā ieguldīt – tas nav nopietni!” Te, Jums būs, baigās vasaras atskaņas un atraugas. Cits lielas Latvijas kompānijas prezidents (no pirmā piecinieka pēc peļņas rādītājiem), kas basketbolā pirms tam tērējis labu summu un, kura vadītais uzņēmums vienmēr ir bijis atvērts sporta lauciņa finansiālā balstīšanā, ir vēl lakoniskāks: „Naudu basketbolam? Lai viņi aizmirst!” Seko necenzēta tautas valoda, kur visbiežāk atkārtojas vārdi „uzdzīvotāji”, „dzērāji”, „tusētāji”...

Te varbūt arī rodamas atbildes uz jautājumiem, kas pēc vairāku izlases basketbolistu diskvalifikācijas, radās basketbola cienītājiem. Runa nav tikai par viena vai otra slaida puiša laisko vasaru, kas tika pavadīta ar sporta skolas nometnes cienīgiem elementiem – būtība slēpjas reputācijā. Basketbola savienība, kas pirms tam vairākus gadus bija tērējusi lielus līdzekļus un enerģiju, lai piesaistītu sporta veidam sponsoru naudu, šobrīd šīs iniciatīvas var izmest miskastē. Var jau spriest par Kehra un viņam pietuvināto kolēģu apsviedību, prāta spējām vai orientāciju, taču nevar noliegt – iepriekšējos gados basketbolam tika piesaistīta milzu līdzekļi, ja vērtējam Latvijas reklāmas un mārketinga vidi kopumā. Tāpat vien, neko neviens nedāvina. Bija jāparāda, jāapliecina – kāpēc basketbolam, bet nevis – piemēram, volejbolam vai hokejam. Tagad būs dubultgrūti. Kāmēr Taigers Vudss par savām problēmām atskaitās ģimenes priekšā, pie reizes sagraujot savu līdz perfektumam slīpēto publisko tēlu, Latvijas skandalozie basketbolisti ir pilnībā atbildīgi par sava sporta veida tālāko attīstību valstī kopumā. Ceru, ka viņi paši to saprot. Sekas un asociācijas, ko radīja viena vai divas ugunīgas naktis, tagad pārvērtušas Latvijas basketbola sabiedrības (nevis savienības) māju pilsdrupās. Reputāciju un tēlu var būvēt gadu desmitiem, bet sagraut – ar vienu kokteili...

  -3 [+] [-]

, 2009-12-15 09:03, pirms 15 gadiem
Nu kopīga nekā,Taigeram jau milijards ir,un droši vien uz piķi bišķi ir nošpļauties,mūsējiem tusētājiem (izņemot Biedriņu) kontā nav vairāk par pāris tūkstošiem,un ir pat parādi (Armands.Š),tākā spriediet paši,kam iespringt,kam nē!!!

 +11 [+] [-]

, 2009-12-15 09:06, pirms 15 gadiem
Pilnībā jāpiekrīt visam teiktajam, varu no savas puses piebilst, ka arī zinu ne vienu vien potenciālu sporta atbalstītāju finansiāli, kuram izdzirdot vārdu salikumus LBS, Valters(i), Kehris, basketbola izlase, u.t.t.. seko līdzīga reakcija....
Slēpts komentārs: 3_dziiviibas
Slēpts komentārs: HAOSS

  -2 [+] [-]

, 2009-12-15 09:12, pirms 15 gadiem
"Runa nav tikai par viena vai otra slaida puiša laisko vasaru, kas tika pavadīta ar sporta skolas nometnes cienīgiem elementiem..."
Nu te jau tā problēma - kas skolā mācīts - to arī darām.

 +13 [+] [-]

, 2009-12-15 09:19, pirms 15 gadiem
HAOSS rakstīja: Uztaisa traģēdiju uz līdzenas vietas. Man būtu pie pakaļas,ko runā par mani un manām ārlaulības attiecībām. Tā ir viņa dzīve un viņa izvēle. Galu galā neviens vīrietis zem vieniem svārkiem tāpat visu dzīvi nelīdīs,ir vajadzīgas pārmaiņas arī gultā.
šaubos vai tev būtu pie pakaļas, ja no tā būtu atkarīgs tavs finansiālais stāvoklis. raksts ir par reklāmseju reputāciju un reputācijas saistību ar sponsoriem, atbalstītājiem.
Slēpts komentārs: RedStar

  +3 [+] [-]

, 2009-12-15 09:28, pirms 15 gadiem
labs raksts

  +9 [+] [-]

, 2009-12-15 09:42, pirms 15 gadiem
nu moins, man patīk), šamējie pļēgoro un uzdzīvo, ne vella nespēj galu galā parādīt , izņemot dumjus izdomātus saukļus un izmisuma belzienu ar elkoni pa žokli, bet vainīgi kā vienmēr žurnālisti)
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2009-12-15 09:46, pirms 15 gadiem
man Taigers līdz šim ir šķitis kā paraugs un mr. Veiksme. bet arī viņš ir tikai cilvēks
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2009-12-15 10:19, pirms 15 gadiem
Kaa sie basketbolisti var buut atbildiigi par talaako sporta veida attiistiibu valstii? Lielakaa dalja so puisu,videejaas izgliitiibas atestaatu ir sanjeemusi par "skaistaam aciim". Kaadu atbildiibu var prasiit no lielgabalu galjas?
Atbildiigi ir tikai un vieniigi attieciigaa sporta veida funkcionaari. Lielaakai daljai Latvijas bija zinaama so bsketbolistu attieksme pret darbu un speeleesnu Latvijs izlasee! Tikai nez kaapeec viss bija tik taalu jaanoved lai zurnaalisti beidzot saaktu raxtiit un LBS spertu kaadus soljus!
Pagaajusaas vasaras notikumi nebija nekaada sazveerestiiba vai negaidiit riiciiba no basketbolistu puses. Tas bija nepaartraukts process no gada uz gadu. Kas bija jaanogriez saknee jau labu laiku atpakalj.

  -2 [+] [-]

, 2009-12-15 10:23, pirms 15 gadiem
interesanti, kādam LV basketbolistam vispār ir augstākā izglītība vai nav
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2009-12-15 10:27, pirms 15 gadiem
Varbūt tagad pats Biedriņš sponserēs izlasi? Tad jau varēs dropēt un spēlēt!

     [+] [-]

, 2009-12-15 10:28, pirms 15 gadiem
aizermans19 rakstīja: Varbūt tagad pats Biedriņš sponserēs izlasi? Tad jau varēs dropēt un spēlēt!
100 punkti, ka tev ir pajāt par basketbola attīstību valstī vai arī vienkārši sūdīgs humors

     [+] [-]

, 2009-12-15 10:39, pirms 15 gadiem
!Skudrinieks, 10:26, pirms 11 minūtēm, citēt

garais_999 rakstīja: interesanti, kādam LV basketbolistam vispār ir augstākā izglītība vai nav

Mārtiņš Kravčenko, piemēram ir ar diplomu jau.
============
piedod, es biju domājis LV izlasē

     [+] [-]

, 2009-12-15 10:42, pirms 15 gadiem
Tas jau bija tas baisākais solis, šajā jezgā, brīdis, kad atteiksies sponsori.
Protams antireklāma arī ir reklāma, brīzīem pat iedarbīgāka, bet lakam šis nav tas gadījums. Zviedru banka arī ir palikusi uz Latvijas hokeja izlasi, un Sieviešu basketbola izlasi, gan jau, ka arī krīzes iespaidā sašaurina loku, bet gan jau, ka uzņēmums neies gandēt savu reputāciju, ja vienmēr ir atbalstījusi tiešām lielus sportistus un sporta pasākumus.
Aptuveni tas pats, kas reklamēt drošas braukšanas skolu ar BMW automašīnām. Itkā jau nekas ārkārtējs, bet sabiedrība to dievzai uztvers nopietni.

     [+] [-]

, 2009-12-15 10:45, pirms 15 gadiem
garais_999 rakstīja: interesanti, kādam LV basketbolistam vispār ir augstākā izglītība vai nav
Vaitad Kambala tur Amerikā nemācījās kautkādā skolā?
Zinu , ka Vītols, Purnis "mācījās" VeA divus kursus virs manis, Vairogs itkā skaitījās manā kursā, bet nu... skolā jau viņus neredzēju. Renāru Zeltiņu pāris reizes pa gaiteņiem staigājot redzēju...

  +1 [+] [-]

, 2009-12-15 10:55, pirms 15 gadiem
RedStar
Nevar mediju vainot par to, ka viņš meklē sev rakstu un sensācijas, jo kā nekā tie ir tiešie pienākumi. Jebkurā citā valstī šie skandāliņi, kas sakopojās vienā lielā skandālā būtu bijuši zināmi uzreiz. Līdz mums tas nonāca tikai tāda trijstūra formātā, jo sportisti mums tiek uztvertas kā govis Indijā līdz šim.
Par iznākumu var vainot sevi gan paši spēlētāji, gan arī LBS, kam vajadzēja sakārtot šo problēmu jau sen, bet skatījās uz to caur pirkstiem, kā arī pēc tam kādam vajadzēja nopludināt šo atskaiti.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2009-12-15 11:23, pirms 15 gadiem
Parasti līdzīgu noziegumu izdarījušie veiksmīgi apvieno spēkus. Šnepam jāizmanto situācija- PR piedāvājums - Taigers kā izpirkšanas maksu par grēkiem publiski morāli un finansiāli ( nu simtā tiesa būtu vairāk kā pietiekami) palīdz nodzertajai Latvijas basketbola sabiedrībai pārverēt atkarību, nostāties uz skaidrības un tikumības takas un sasniegt basketbola virsotnes.

     [+] [-]

, 2009-12-15 14:18, pirms 15 gadiem
taisniiba ir un buus ilgi suudi
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2009-12-15 15:38, pirms 15 gadiem
aizermans19 rakstīja: Varbūt tagad pats Biedriņš sponserēs izlasi? Tad jau varēs dropēt un spēlēt!
un treneet ari vins vareetu!

     [+] [-]

, 2009-12-15 18:42, pirms 15 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Nepiekrītu atkal tev. Tas tak skaidrs, ja Sporta Avīze nebūtu publicējusi to Buļas rakstdarbu, tad citā dienā jebkurš cits mēdijs to publicētu! Ne jau avīze vainīga, ka publicē sev domātu materiālu, ko ieguvusi par naudu. Nebūtu viņi, nopirktu kāds cits.
Par to varētu spriest vienīgi, ja būtu skaidri zināms, kādā veidā atskaite pie Sporta avīzes nonāca. Es personīgi ļoti šaubos, ka to būtu publicējis kāds cits.

  +1 [+] [-]

, 2009-12-15 18:50, pirms 15 gadiem
Arvīds Rasa rakstīja: RedStar
Nevar mediju vainot par to, ka viņš meklē sev rakstu un sensācijas, jo kā nekā tie ir tiešie pienākumi. Jebkurā citā valstī šie skandāliņi, kas sakopojās vienā lielā skandālā būtu bijuši zināmi uzreiz. Līdz mums tas nonāca tikai tāda trijstūra formātā, jo sportisti mums tiek uztvertas kā govis Indijā līdz šim.
Par iznākumu var vainot sevi gan paši spēlētāji, gan arī LBS, kam vajadzēja sakārtot šo problēmu jau sen, bet skatījās uz to caur pirkstiem, kā arī pēc tam kādam vajadzēja nopludināt šo atskaiti.
Medija primārais uzdevums vienmēr ir pārdot informāciju. Vienalga kādu.
Jebkurā citā valstī... - jā, kā tad! Uz nepierādāmiem apgalvojumiem atsaukties nav nekāda māksla.
Es nesaku, ka LBS un spēlētāji nav vainīgi. Bet no SA puses ir ļoti nekorekti tagad bakstīt citiem ar pirkstu acī un brēkt, ka viņi vainīgi. Jo - nebūtu tik ļoti sabiezinātas krāsas, nebūtu arī tik ļoti sabojātas attiecības ar (potenciālajiem) sponsoriem. Šī pati publikācija vien - filozofiska spriedelēšana, kas atlikušajiem (potenciālajiem) sponsoriem liek domāt, ka tiešām, tagad tikai muļķi iegulda naudu basketbolā.