Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Nesmejaties par Lihtenšteinu...

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Nesmejaties par Lihtenšteinu...
Viens no Lihtenšteinas izlases pazīstamākajiem spēlētājiem Martins Štoklaza ir Šveices un Austrijas kausu ieguvējs, kā arī vienīgā hat-trick autors izlases vēsturē.

... citādi smiesies par mums. Pundurlavlatiņas Lihtenšteinas futbola izlase savu pirmo oficiālo spēli aizvadīja tikai 1982. gadā, taču mūsu izlasei 2014. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas spēlē pret šo komandu otrdien neklāsies viegli. Turklāt punktu G grupā nav tikai Lihtenšteinai un Latvijai. Kas ir Lihtenšteinas futbols?

Lihtenšteinā ir tikai apmēram 36 tūkstoši iedzīvotāju, taču tajā ir 1700 reģistrētu futbolistu - gan profesionāļu, gan amatieru, gan junioru. Šādā kontekstā Lihtenšteina pat ir futbola valsts, taču arī meistarības ziņā nevajag sev "aizmālēt acis" ar Lihtenšteinas 1:8 zaudējumu pirmajā kvalifikācijas turnīra spēlē Bosnijai un Hercegovinai. Mūsu nesenie pāridarītāji slovaki ne bez pūlēm uzvarēja Lihtenšteinu ar 2:0. Tas jau ir tuvāk patiesībai.

Pirmais futbola klubs Lihtenšteinā tika izveidots tikai 1931. gadā - "Vaduz". Vēl pēc trim gadiem tika nodibitāta futbola savienība. Lihtenšteinā trūka komandu pašmāju čempionātam un tāpēc jau gandrīz 80 gadus pundurvalstiņas futbola klubi piedalās kaimiņvalsts Šveices futbola līgās un labākie vairākas reizes bija tuvu iekļūšanai virslīgā. Tā ka Lihtenšteinas labākajiem futbolistiem ir iespēja pilnveidot savu meistarību un gūt pieredzi diezgan labā līmenī, vairāki no viņiem ir bijuši gan Šveices čempioni, gan kausa ieguvēji.

Šveices izlase savas pirmās spēles aizvadīja tikai 1981. gada vasarā - Prezidenta kausa izcīņā Dienvidkorejā. 1982. gada 9. martā Lihtenšteinas izlase sava pirmā galvenā trenera Hansa Mintenera vadībā aizvadīja pirmo oficiālo spēli ar Šveices B izlasi un zaudēja tikai ar 0:1. Starp citu, tikai 1974. gadā Lihtenšteinas futbola savienība iekļāvās UEFA un FIFA. 80. gados Lihtenšteinas klubi (pirmais atkal bija "Vaduz") sāka piedalīties Eiropas kausu izcīņā, bet izlase piedalījās EURO 1996 kvalifikācijas turnīrā. Rezultātus neminēšu, tos jūs paši varat nojaust.

Tikai 1994. gada 20. aprīlī Lihtenšteinas izlase aizvadīja savu pirmo oficiālo spēli, kas nebija draudzības spēle - 1:4 pret Ziemeļīriju EURO 1996. kvalifikācijā. Tajā pašā ciklā Lihtenšteina guva arī pirmo punktu - 0:0 savā laukumā ar Īriju.

Sekmīgākais kvalifikācijas turnīrs Lihtenšteinai bija 2006. gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrs - no 0:2 tika panākts 2:2 mačā ar Portugāli, tad bija neizšķirts 0:0 ar Slovakiju, Luksemburgas sagraušana ar 4:0 (lielākā uzvara Lihtenšteinas izlases vēsturē) un 3:0, tikai 1:2 zaudējums viesos Portugālei un mājās Krievijai.

Nākamajā kvalifikācijas turnīrā - EURO 2008 - Lihtenšteina uzvarēja (1:0) arī Latvijas izlasi, ar 3:0 pārspēja Islandi un tad nospēlēja ar to neizšķirti 1:1.

Skaidrs, ka Lihtenšteinas izlasi nav pieskaitāma kaut vai tā sauktajām stiprajām vidusmēra izlasēm Eiropā, taču arī "uz vienas kājas" to apspēlēt nav iespējams. Lihtenšteinas izlases rindās ir 3 futbolisti no Šveices Superlīgas, pa vienam no Vācijas 1. bundeslīgas un no Austrijas Bundeslīgas un 11 no Šveices otrās pēc ranga futbola līgas. Vēl ir pa vienam spēlētājam (abi rezerves vārtsargi) no Turcijas virslīgas un Anglijas pēc ranga 3. līgas. Nebūsim iedomīgi un salīdzināsim ar Latvijas izlases futbolistu pārstāvētajiem klubiem. Vai tad mums ir iemesls būt pašpārliecinātiem? Turklāt iepriekšējā mācā pret Lietuvu dažādu iemeslu dēļ nespēlēja 4-5 pazīstami futbolisti, bet otrdien "Skonto" stadionā kāds no viņiem jau varētu būt sastāvā.

Objektīvi Latvijas izlase ir spēcīgāka par Lihtenšteinu, taču to būs jāpierāda arī futbola laukumā.

  +8 [+] [-]

, 2012-10-15 11:54, pirms 12 gadiem
Man gan ir bail, ka tik nenaakas smieties par muusu izlasi peec speeles, bet tam varetu buut arii gaishaa puse - peec zaagja Lihtenshteinai Starkovs vareetu atkaapties, BEIDZOT!!! Shis cikls taapat ir ierakstaams skursteniit, taapeec atlikusho taa dalju vareetu veltiit jaunas aizsardziibas liinijas izveidei cita trenera vadiibaa!!!
Sarauj!!!

  +3 [+] [-]

, 2012-10-15 11:58, pirms 12 gadiem
kas mēs kaut kādi auni esam ? man liekas mums ir jāpasaka, ka mēs viņus samalsim miltos! Mēs ar šādiem rakstiem sevi norakstam vai arī žurnālisti sargā Starkovu. Cerams, ka zaudēs un Starkovs pazudīs. Tāpat te nekādi dižie varianti nav

     [+] [-]

, 2012-10-15 12:10, pirms 12 gadiem
Par Lihtenstinu tiesaam nav jaasmejas, tur ir cita pieeja futbola attiistiibai. Jaasmejas ir par Latviju, kur nekaadi nevar nomainiit vienu stagneejosu trenneri.

     [+] [-]

, 2012-10-15 12:17, pirms 12 gadiem
Nolaižamies uz zemes...Šī Latvijas izlase ir Lihtenšteinas līmeņa izlase. Un ne jau Starkovs ir pie tā vainīgs, ka Latvijā futbols stagnē. Tā ir Indriksona bandas atbildība, ka mums pietrūkst resursu visos līmeņos-spēlētāji, treneri, infrastruktūra utt.
16 gadu laikā mēs joprojām esam tur, kur bijām 1996.g., kad Indriksons ieņēma LFF bosa krēslu.
Nevis Starkovam ir jāatkāpjas, bet Indriksonam jātin makšķeres uz neatgriešanos.
Lielākā daļa padomju nomenklatūras darboņi, Indriksons, Ulmanis, Savickis utt, ir spējīgi attīstīt biznesu tikai izshēmojot no valsts finanšu resursus un īpašumus, bet smadzenes īstam biznesam ir par īsu...

  -1 [+] [-]

, 2012-10-15 12:20, pirms 12 gadiem
Es ticu, ka arī Latvijai ir izredzes, varbūt pat 50 pret 50, galvenais spēli nezaudēt jau pirmajās 10 minūtēs. Sākt ar 5 aizsargiem un 3 balsta pussargiem, un 75. minūtē uzlaist Cauņu, Rudņevu un Verpakovski un cerēt uz sensāciju - izcīnītiem punktiem, vismaz vienu

     [+] [-]

, 2012-10-15 12:54, pirms 12 gadiem
Iespējams, ka es vienīgais domāju citādāk, bet, manuprāt, mums sen nav bijusi komanda, kurā katrā pozīcijā ir vismaz viens labs spēlētājs, kurš spēlē labā līgā un nāk pamatsastāvā samērā bieži vai pat visu laiku - (Vaņins, Gorkšs, Cauņa, Rudņevs).. ES ATVAINOJOS, BET LIHTENŠTEINA IR KRIETNI ZEMĀKA LĪMEŅA KOMANDA. ŠEIT NEVAR BŪT RUNA PAR VIENU PUNKTU.. TE IR JĀŅEM VISI TRĪS.. PAŠCIEŅAI!

  -1 [+] [-]

, 2012-10-15 12:57, pirms 12 gadiem
A.god. A. Kreipāna kungam būtu jāzin, ka gramatiski pareizi virsraksts rakstās šādi: NESMEJIETIES PAR LIHTENŠTEINU. Vārda forma kādu lieto A. Kreipāns ir domāta apgalvojuma nevis pavēles formas teikumiem.

     [+] [-]

, 2012-10-15 13:45, pirms 12 gadiem
Eiropas futbola pastarīši ir Andora un Sanmarīno - tie jāuzvaram katram un jebkurā vietā. Lihtenšteina jau ir nedaud labāki (tāpat kā LUX, MAL, FAR) - var aizķerties. Bet labākie gadi viņiem sanāca 2004 -2007, kad nospēlēja 2 veiksmīgus ciklus (win LUX, LAT, ISL, ničči ar POR, SVK, ISL), spēlētāju maz (reģ spēl nav nopietni) un tagad atkal kritums - 3 punkti jāņem.

  +1 [+] [-]

, 2012-10-16 10:18, pirms 12 gadiem
man jau sāk uzmākties nelabas aizdomas, ka pat spēlē pret Lihtenšteinu Kreipāns vairāk vāvuļos par pretinieku iesaukām nevis par mūsu spēlētājiem vai vismaz spēli pašu. Skatoties maču pret slovākiem man brīžiem prasījās viņam gāzt pa pauri. Cik reizes viņš pieminēja to, ka Aleksandrs Veiss ir Aleksandrs jau trešajā paaudzē, viņam senčiem ir sazin kādi panākumi un pat dēls būšot Aleksandrs? Varētu padomāt, ka kreipāns uz dzemdībām jau ielūgts. Tiek izstāstīts viss, cik kurš maksājis, kurš nosaukts par Lampardu un kurš par džerardu, bet kurš ir Bekhems. It kā ar to nepietiktu, Kreipāns vēsā tonī saka, ka kaismīgākie līdzjutēji atcerēsies kaut kādus futbolistus no 70. gada Čehoslovākijas izlases! Tas bija 40 gadus atpakaļ. Manas pirmās atmiņas par futbola skatīšanos ir no apmēram desmit gadu vecuma, kad Vācija vinēja PK Itālijā. Lai kāds atcerētos tos Čehus, tad viņam ir jābūt vismaz 50+ gadus vecam un jāatceras viss totālās niansēs par izlasi, kas nebija slikta, bet tomēr... Un vai tas vispār ir svarīgi? Viņš taču Zemļinski nepiesauca! Ja pieņem, ka vīrieši Latvijā vidēji noliek karoti ap septiņdesmit gadu vecumā, tad ar šīm savām atmiņām Kreipāns runā ar labākajā gadījumā katru ceturto skatītāju. Tajā pašā laikā pēc spēles četri no pieciem skatītājiem nespētu nosaukt mūsu pamatsastāvu un klubus, kuros tie čaļi spēlē, kādā līmenī un cik liela loma katram ir komandā!
Manuprāt, tas ir absurds, ka mums tiek pastāstīts, kas Hamšikam uz pakaļas uztetovēts, bet ne vārda nav par to, kā Cauņam iet CSKA sastāvā, ka Gorkšam ne pārāk nāk uzvaras iekš EPL, kā Višņakovs un Lukjanovs no Polijas uz Krieviju pārbrauca un kāpēc. Es personīgi esmu saskāries, ka izlases spēļu laikā cilvēkiem man apkārt nav pazīstama pat puse no izlases sastāva, bet tie paši cilvēki var nosaukt vismaz 15 no aktuālā Chelsea sastāva. Un tā ir arī Kreipāna atbildība! Mēs ar viņu priekšgalā pārāk maz skatāmies, interesējamies par savu futbolu, jūsmojot par visādiem brīnumiem, tajā skaitā slovāku piekto labāko spēlētāju...
Sagaidīt, ka viņš varētu spēles laikā izanalizēt, kāpēc tik nemanāms bija Cauņa, laikam ir bezgala naivi...

     [+] [-]

, 2012-10-16 10:58, pirms 12 gadiem
Kas ir "Pundurlavlatiņa"? Kreipāns nav izgulējies? Tiešām nevar pārlasīt savus garadarbus pirms publicēšanas?