Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Balderis un Kanādas - PSRS supersērija

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Balderis un Kanādas - PSRS supersērija
Fils Espozito bija viens no 1972. gada sērijas varoņiem, astoņās spēlēs gūstot 13 (7+6) punktus.
Foto: AP/Scanpix

25. februārī Maskavā notiks hokeja mačs par godu PSRS un Kanādas 1972. gada supersērijas 40. gadadienai. Uzaicinājumu spēlēt PSRS veterānu izlasē saņēmis arī Helmuts Balderis...

Šķiet, 1972. gads bija viens no raženākajiem divu pasauļu ideoloģiskajā cīņā. Lai pierādītu, kurš labāks - sociālisms vai kapitālisms, lieti noderēja sports. Un 1972. gadā bija trīs izcili notikumi, par kuriem sporta pasaule nav aizmirsusi. PSRS un Kanādas astoņu maču supersērija hokejā, Bobija Fišera un Borisa Spaska mačs par pasaules šaha čempiona titulu un PSRS un ASV basketbolistu fināls olimpiskajās spēlēs Minhenē. Katrs no šiem trim sporta pasākumiem savā ziņā bija unikāls.

Šaham bija jāpierāda, ka PSRS dzīvo gudrākie cilvēki. Pirmajā partijā Islandes galvaspilsētā Reikjavikā Spaskis uzvarēja, otrajā, protestējot pret TV kamerām un citiem traucēkļiem, Fišers nemaz nepiesēdās pie galdiņa, un rezultāts kļuva 2:0 Spaska labā. Lai kļūtu par čempionu, Fišeram vajadzēja 24 partijās iegūt 12,5 punktus, Spaskim kā čempionam pietiktu ar 12.

Iegūstot 2:0 pārsvaru, Spaskis tomēr šaha troni nespēja saglabāt, no nākamajām 19 partijām Fišers uzvarēja deviņās, zaudējot tikai vienā, un uzvarēja arī visā mačā - 12,5:8,5. Šahs tolaik PSRS bija ļoti populārs, un vēl ilgi visur skanēja Vladimira Visocka ironiskā dziesmiņa par šo maču.

Vēl viena šīs ideoloģiskās cīņas virsotne bija PSRS un ASV basketbola izlašu finālmačs olimpiskajā Minhenē. Trīs sekundes pirms spēles beigām amīši bija vadībā ar 50:49. Pēc amerikāņu domām spēles laiks it kā bija beidzies, bet tiesneši tomēr atļāva PSRS izmantot atlikušās trīs sekundes. Ivana Jedeško piespēle Modestam Paulauslam, Alekandra Belova metiens, un PSRS izlases - olimpiskie čempioni! 51:50. Bija protesti un skandāls, amerikāņi sudraba medaļas nepieņēma, bet PSRS čempions. Zelta komandā vajadzēja būt arī latvietim Ivaram Žvīguram, bet, kā tolaik runāja, gruzīni bija nopirkuši vietu izlasē Zurabam Sakandelidzem...

Un, protams, hokeja supersērija. Kas notika arī pateicoties Leonīda Brežņeva lielai hokeja mīlestībai. Rīgas "Dinamo" tad vēl spēlēja PSRS 1. līgā un Helmuta Baldera zvaigžņotie gadi vēl nebija sākušies. Nevaru apgalvot par visiem, taču liekas, ka Latvijā lielākā daļa cilvēku bija par Kanādu. Kā spēku, kas cīnās pret ļaunuma impēriju. Kanādiešu zvaigžņu uzvārdi bija tikai dzirdēti, nu visi ieraudzījām bezzobu Bobiju Klarku, karali vārtpriekšā Filu Espozito, Frenku un Pītu Mahovličus, Polu Hendersonu, Bredu Pārku, Stenu Mikitu un citus profesionālā hokeja monstrus.

Šī supersērija joprojām tiek uzskatīta par vienu no hokeja spilgtākajiem notikumiem. Kanādieši, kā jau īsti vīrieši, spēlēja bez kaskām. Saniknotais Espozito Maskavā ar nūju sita skatītājus. Bet labāk noskatieties šo spēļu video fragmentus! Vai vēl labāk visas spēles.

1972. g. supersērija
Kanāda un PSRS

Moneāla3:7
Toronto4:1
Vinipega4:4
Vankūvera3:5
Maskava4:5
Maskava3:2
Maskava4:3
Maskava6:5

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +6 [+] [-]

, 2012-02-15 10:22, pirms 13 gadiem
Ja nemaldos tad Ozerovs vēl ilgi kladzināja, ka "mi proigraļi kanadskim profesionalam"... varētu padomāt, ka krievu spēlētāji tad 8 stundas dienā zavodā pie "stanoka" stāvēja... viņi tāpat bija jau faktiski vien tādi paši profesionāļi, kas arī lielāko laiku trenējās un spēlēja un formāli skaitijās vai nu par štata mentiem, zoļļiem vai "kočegariem"!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2012-02-15 10:56, pirms 13 gadiem
Atbalstu Espozito ar ļaunajiem ir jācīnas visiem līdzekļiem
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-02-15 11:17, pirms 13 gadiem
Apsveicu visus hokeja cienītājus! Baldera uzaicināšana krievu komandā ir vēl viens apliecinājums, kur mēs esam. Vēlreiz apsveikumi
P.S. Var saprast, ka krievi 50. un 60. ajos gados arī vēl bija īsti vīrieši, jo spēlēja bez kaskām

  +1 [+] [-]

, 2012-02-15 11:22, pirms 13 gadiem
Varētu vēl Kompallu izlaist šo spēli patiesāt. Tiesa, 75 gados nebūtu viegli. Bet līst krieviem pakaļā tas netraucētu arī tādā vecumā

  +3 [+] [-]

, 2012-02-15 12:01, pirms 13 gadiem
als rakstīja: Ja nemaldos tad Ozerovs vēl ilgi kladzināja, ka "mi proigraļi kanadskim profesionalam"... varētu padomāt, ka krievu spēlētāji tad 8 stundas dienā zavodā pie "stanoka" stāvēja... viņi tāpat bija jau faktiski vien tādi paši profesionāļi, kas arī lielāko laiku trenējās un spēlēja un formāli skaitijās vai nu par štata mentiem, zoļļiem vai "kočegariem"!
PSRS jau tolaik bija lielākie profesionāļi pasaulē! Lai ko tur pļūtītu par atslēdzniekiem, studentiem, rūpnīcu strādniekiem utt. Totāls blefs! Neviens i tuvumā negāja ne rūpnīcas iekārtai, ne kam citam. Tikai īstens profesionālis varēja veltīt 11 mēnešus gadā saviem sportista pienākumiem un tas bija vienīgais laimīgais padomju sportists!
Kanādieši intervijas stāstīja, ka vasaras sezonā nācās pat piestrādāt , lai varētu uzturēt savas ģimenes. Tolaik tās algas jau tik lielas nebija. Sanāk ka viņi tādi pusprofesionāļi vien bija.

  +2 [+] [-]

, 2012-02-15 12:14, pirms 13 gadiem
Taisni vēl jābrīnās, kā vēl Balderis pasi nav nomainījis. Varēs atkal klausīties, kā krievijas mēdijos šis stāstīs, cik krievi ir labi, un cik Latvijā viss slikti !

     [+] [-]

, 2012-02-15 14:24, pirms 13 gadiem
gunnars rakstīja: PSRS jau tolaik bija lielākie profesionāļi pasaulē! Lai ko tur pļūtītu par atslēdzniekiem, studentiem, rūpnīcu strādniekiem utt. Totāls blefs!
Tieši tā, tikai uz papīra viņi bija "Vienkāršie strādnieki"

     [+] [-]

, 2012-02-15 19:55, pirms 13 gadiem
GaryII rakstīja: Tieši tā, tikai uz papīra viņi bija "Vienkāršie strādnieki"
Tajā laikā nebija variantu ,kā cilvēkam (sportistam) samaksāt.Visas komandas bija rūpnīcu ,uzņēmumu,ministriju paspārnē.Tādas štata vienības kā sportists ,vienkārši nebija.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja